Σαν Σήμερα - ΟΦΗ: Όταν... κουζούλανε την Ευρώπη αποκλείοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης

Στις 2 Νοεμβρίου 1993 ο ΟΦΗ προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη με την πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία διατηρεί ακόμα και σήμερα διεθνή αξία.

Δύσκολα θα βρεις οπαδό του ΟΦΗ που να μη θυμάται ότι η 2α Νοεμβρίου 1993 είναι η ημερομηνία της μεγάλης πρόκρισης επί της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκριση του κρητικού συλλόγου, ο οποίος εκείνη την εποχή βίωνε τις καλύτερες μέρες του υπό την καθοδήγηση του Έγκεν Γκέραρντ. Με σταθερή διοίκηση, τον Ολλανδό τεχνικό επί ένατη σερί σεζόν στο τιμόνι κι ένα πλήρες ρόστερ, με πρώτο όνομα τον Νίκο Μαχλά, βασικό σέντερ φορ της Εθνικής Ελλάδας που είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1994, ο ΟΦΗ πρωταγωνιστούσε σταθερά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο Γιάννης Σαμαράς, ο Νίκος Παπαδόπουλος (νυν τεχνικός του Λεβαδειακού) και ο διεθνής Ρουμάνος μέσος, Ντάνουτ Λούπου, ήταν μερικά από τα υπόλοιπα «αστέρια» της κρητικής ομάδας. Γι’ αυτό και η πρόκριση επί της Ατλέτικο για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, χάρη στη νίκη με 2-0 στο «Γεντί Κουλέ», δεν θεωρήθηκε θαύμα, αλλά επίτευγμα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Άλλωστε και οι «ροχιμπλάνκος» δεν είχαν τότε την αίγλη που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά παρέμεναν μία από τις ισχυρότερες της Ισπανίας.

Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχαν φτάσει στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων (αποκλείοντας στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό) και στη σύνθεσή τους έβρισκες σπουδαίους παίκτες όπως ο επιθετικός Κίκο Ναρβάεθ και ο μέσος Χοσέ Λουίς Καμινέρο, ο οποίος θα διέπρεπε το επόμενο καλοκαίρι με την Εθνική Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ.

Ο ΟΦΗ έγινε έτσι η δεύτερη ελληνική ομάδα που απέκλεισε την τρίτη δύναμη του ισπανικού ποδοσφαίρου, ύστερα από τον Πανιώνιο το 1971 (θα ακολουθούσε και ο Άρης το 2010 σε φάση ομίλων). Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παραμένει η τελευταία ομάδα σε όλη την Ευρώπη που απέκλεισε τους «ροχιμπλάνκος» σε νοκ άουτ γύρο, έχοντας ηττηθεί 1-0 στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη! Μεγάλα ονόματα όπως η Μπάγερν (2015-16) και η Λίβερπουλ (2019-20), δεν κατάφεραν κάτι αντίστοιχο με το «πονηρό» 1-0 στην πλάτη.

Πώς κύλησε ο αγώνας

Το πρώτο ημίχρονο ημίχρονο της ρεβάνς της 2ας Νοεμβρίου 1993 ήταν μάλλον αναγνωριστικό. Η ομάδα του Γκέραρντ διατήρησε ελαφρά υπεροχή κι έχασε τουλάχιστον μία καλή χαμένη ευκαιρία (με τον Ντράγκαν Τζουκάνοβιτς). Στο δεύτερο μέρος, όμως, το γήπεδο πήρε… φωτιά.

Στο 51’ ο Νίκος Μαχλάς έγραψε το 1-0 με κοντινό πλασέ έπειτα από ασίστ του Πέτρου Μαρινάκη και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Πριν οι «ροχιμπλάνκος» προλάβουν να συνέλθουν, δέχτηκαν και το δεύτερο χτύπημα με το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ του ΟΦΗ στο 62′. Ο Καμινέρο ανέτρεψε τον Τζουκάνοβιτς μες στην περιοχή και μάλιστα αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Παρατηρήθηκε δισταγμός ανάμεσα τους παίκτες του ΟΦΗ για την εκτέλεση, μέχρι που βγήκε μπροστά ο Γιώργος Τσιφούτης. Ο Σερραίος μεσοεπιθετικός πήρε φόρα και σούταρε, ο τερματοφύλακας Ντιέγο απέκρουσε, αλλά η μπάλα κύλησε προς τα μέσα και σύμφωνα με την υπόδειξη του επόπτη, πέρασε τη γραμμή!

Το 2-0 ήταν γεγονός και ο ΟΦΗ, έχοντας και την ψυχολογία με το μέρος του, το κράτησε έως το τέλος, παρότι υποχρεώθηκε να παίξει κι αυτός με δέκα παίκτες από το 85’, λόγω αποβολής του Μπάμπη Μυστακίδη. Το τελικό σφύριγμα βρήκε όχι μόνο την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα να πανηγυρίζει για τη μεγάλη πρόκριση.

Στον επόμενο γύρο ο ΟΦΗ κληρώθηκε με την πορτογαλική Μποαβίστα, αντίπαλο που θεωρούταν λιγότερο ισχυρός από την Ατλέτικο. Ωστόσο, το όνειρο δεν είχε συνέχεια, αφού οι παίκτες της κρητικής ομάδας είχαν μάλλον «αδειάσει» πνευματικά. Η συντριβή με 4-1 στον πρώτο αγώνα στο Ηράκλειο ξεκαθάρισε την κατάσταση και ο αποκλεισμός επικυρώθηκε με νέα ήττα με 2-0 στη ρεβάνς της Πορτογαλίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Νοεμβρίου

2021: Η 42χρονη δρομέας Δήμητρα Ιορδανίδου χάνει τη ζωή της όταν παρασύρεται από φορτηγό, την ώρα που πηγαίνει με το ποδήλατό της στη δουλειά της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

2018: Ο Λευτέρης Πετρούνιας αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους για τρίτη φορά, αφού με 15.366 βαθμούς κερδίζει την πρώτη θέση στη διοργάνωση που φιλοξενείται στην Ντόχα. Γίνεται έτσι ο Έλληνας αθλητής με τις περισσότερες διακρίσεις στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ενόργανης Γυμναστικής, αφού ξεπερνά τον Βλάση Μάρα που είχε δύο χρυσά κι ένα χάλκινο στο μονόζυγο.

2013: Ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι πρωταθλήματος στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με γκολ που πετυχαίνει ο Κώστας Μήτρογλου στο 90ό λεπτό. Ο πανηγυρισμός του διεθνή επιθετικού ως… πιστολέρο μένει ιστορικός.

2008: Ο Λιούις Χάμιλτον κερδίζει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στη Formula 1 με μόλις ένα βαθμό διαφορά από τον Βραζιλιάνο, Φελίπε Μάσα (98 έναντι 97). Ο Άγγλος πιλότος τερματίζει πέμπτος στο τελευταίο γκραν πρι της χρονιάς στη Βραζιλία και διατηρεί την ελάχιστη διαφορά στη βαθμολογία από τον Μάσα, που κερδίζει τον αγώνα.

2002: Κατά τη διάρκεια του αγώνα Μαρούσι-Πανιώνιος 87-79, ο Αγγελος Κορωνιός ξεπερνά τους 6.549 πόντους στην Α1, που ήταν το ρεκόρ που κατείχε από το 1994 ο Νίκος Γκάλης. Ο διεθνής άσος θα κλείσει την καριέρα του με 7.080 πόντους.

2000: Ο Βλαντίμιρ Κράμνικ αναδεικνύεται νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, αφού σε αγώνα 16 παρτίδων στο Λονδίνο νικά τον Γκάρι Κασπάροφ με 8½–6½.

1988: Η Εθνική Ελλάδας ηττάται με 3-0 από τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι (26′ Ματέουτς, 40′ πέν. Χάτζι, 84′ Σαμπάου) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Η 74η συμμετοχή του Νίκου Αναστόπουλου με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αποδειχθεί και η τελευταία, αφού μεσολαβεί η λύση της συνεργασίας με τον προπονητή, Μίλτο Παπαποστόλου και οι διάδοχοί του (Αλέκος Σοφιανίδης και Αντώνης Γεωργιάδης) δεν θα τον συμπεριλάβουν στις κλήσεις τους. Ο «Αναστό» παραμένει έως και σήμερα ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας με 29 γκολ.

1983: Ο ΠΑΟΚ κρατά το 0-0 στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν και στέλνει τον αγώνα για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στα πέναλτι, όπου όμως λυγίζει με 9-8. Ο Βέλγος τερματοφύλακας των Βαυαρών, Ζαν-Μαρί Πφαφ, αποκρούει το χτύπημα του Κώστα Μαλιούφα και στη συνέχεια ευστοχεί ο ίδιος διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Οι παίκτες του «Δικεφάλου» έχουν παράπονα από τον Άγγλο διαιτητή Ρόμπινσον για τις επαναλήψεις που έδωσε στο πέναλτι του Αουγκεντάλερ, το οποίο αρχικά απέκρουσε και τις δύο φορές ο Φορτούλα.

1980: Επτά τελικές προσπάθειες στα δοκάρια έχουν οι παίκτες του Άρη στον εντός έδρας αγώνα με τον ΟΦΗ (0-0). Ένα δοκάρι έχουν και οι Κρητικοί και με οκτώ σύνολο δημιουργείται απλησίαστο ρεκόρ για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Την ίδια ημέρα, ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με γκολ του Βαγγέλη Κουσουλάκη.

1946: Ιδρύονται οι Μπόστον Σέλτικς, ύστερα από τη συγχώνευση των σωματείων Πρόβιντενς και Στιμ Ρόλερς.

1936: Το BBC εκπέμπει για πρώτη φορά το τηλεοπτικό του πρόγραμμα από ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στο Alexandra Palace του βόρειου Λονδίνου.

1930: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με φιλικό αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό (2-2) που παρακολουθούν 5.000 θεατές. Το «παρών» δίνει και ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ διαιτητής του αγώνα είναι ο σκαπανέας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, Παναγής Βρυώνης.

1924: Έξι μήνες μετά τον θρίαμβό της στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η Ουρουγουάη κατακτά το 8ο Κόπα Αμέρικα χάρη στο 0-0 κόντρα στην Αργεντινή, στον τελευταίο αγώνα της διοργάνωσης στο Μοντεβιδέο. Η «Σελέστε» κατακτά το τρόπαιο για πέμπτη φορά στις οκτώ διοργανώσεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News