Άρης: Όταν έγραψε το έπος της Περούτζια

Ο θρίαμβος του Άρη επί της Περούτζια με 3-0, στις 7 Νοεμβρίου 1979, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιτυχίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί ο ποδοσφαιρικός Άρης να μην έχει κατακτήσει τίτλους μετά το 1970, έχει χαρίσει όμως κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους.

Κορυφαία όλων παραμένει αναμφίβολα εκείνη της 7ης Νοεμβρίου 1979. Τότε που πήγε στην Ιταλία και συνέτριψε με 3-0 την Περούτζια του Πάολο Ρόσι, κερδίζοντας την πρόκριση για τους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ! Ήταν ένα απίστευτο αποτέλεσμα, που κανείς δεν περίμενε ύστερα από το 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στου Χαριλάου.

Δεν ήταν μόνο η παρουσία του Ρόσι – ο οποίος δεν είχε ακόμα το μυθικό στάτους που θα αποκτούσε το 1982, με τα κατορθώματά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, αν και ήταν ήδη ο βασικός σέντερ φορ της Εθνικής Ιταλίας. Ο θρίαμβος του Άρη προκάλεσε δέος για τον πρόσθετο λόγο ότι η Περούτζια είχε μείνει αήττητη στη Serie Α της προηγούμενης περιόδου, προκαλώντας αίσθηση σε όλη την Ευρώπη.

Αν και δεν κατέκτησε τον τίτλο, αφού έφερε ισοπαλίες στα 19 από τα 30 παιχνίδια της κι έμεινε δεύτερη πίσω από τη Μίλαν, ήταν ένας αντίπαλος που θεωρούταν «άπαιχτος» απ’ τις ελληνικές ομάδες. Ακόμα κι από τον Άρη, ο οποίος διέθετε τότε το πιο ισχυρό σύνολο της μεταπολεμικής ιστορίας του.

Τη σεζόν 1978-79 οι «κίτρινοι» είχαν διεκδικήσει για μεγάλο διάστημα το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και είχαν γίνει η πρώτη ομάδα στα χρονικά της Α’ Εθνικής, που είχε κάνει το απόλυτο νικών στο γήπεδο της (17×17).

Ο Ντίνος Κούης, o Γιώργος Φοιρός, o Θόδωρος Πάλλας, o Γιώργος Ζήνδρος, o Γιάννης Βένος, o Γιώργος Σεμερτζίδης, ο Γιώργος Παντζιαράς, ο Θέμης Βάγγης και ο Δανός, Όλε Σκόμποε, συγκροτούσαν ένα πανίσχυρο σύνολο, το οποίο υπό τις οδηγίες του Ουρουγουανού προπονητή, Πέπε Σασία, είχε υψηλές βλέψεις για το πρωτάθλημα και του 1979-80.

Και πάλι, όμως, κανείς δεν περίμενε αυτό το εντυπωσιακό 3-0 στην Περούτζια. Ο Άρης μπήκε με άγνοια κινδύνου στο τερέν του «Ρενάτο Κούρι» και πριν καλά-καλά αρχίσει το ματς, είχε πετύχει δύο γκολ. Στο 8’ με τον Κούη και στο 17’ με τον Σεμερτζίδη!

Ήδη οι βάσεις για τη μεγάλη πρόκριση είχαν μπει, οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε και η αντίδρασή τους δεν ήλθε ουσιαστικά ποτέ. Στο 64’ ο Ζήνδρος πέτυχε και το 3-0, ολοκληρώνοντας έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο, που έβγαλε τους οπαδούς του Άρη στους δρόμους, για πανηγυρισμούς που κράτησαν μέχρι το πρωί!

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Νοεμβρίου

2023: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο παλαίμαχος διεθνής άσος του Ολυμπιακού, Νίκος Γιούτσος.

2021: Ο Ανδρέας Βαζαίος κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 100 μέτρων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 25άρας πισίνας στο Καζάν της Ρωσίας με χρόνο 51.72. Η Άννα Ντουντουνάκη τερματίζει τρίτη με 25.09 στα 50μ πεταλούδα και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με την ελληνική αποστολή να σημειώνει 16 πανελλήνια ρεκόρ.

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο παλαίμαχος διαιτητής, Περικλής Βασιλάκης, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση ως κριτής των αμφισβητούμενων φάσεων.

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών από καρκίνο στο συκώτι ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία, Τζο Φρέιζερ. Ο γνωστός ως «Smokin’ Joe» ήταν ο πρώτος πυγμάχος που νίκησε τον Μοχάμεντ Αλί στον λεγόμενο «Αγώνα του Αιώνα» το 1971. Είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής το 1970 νικώντας τον Τζίμι Έλις στη Νέα Υόρκη και διατήρησε τον τίτλο του μέχρι το 1973 όταν και ηττήθηκε από τον Τζορτζ Φόρμαν. Το 1964 είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2000: Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πικρό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League, αφού αν και παίζει για δύο αποτελέσματα στη Λιόν, ηττάται με 1-0 από την ομώνυμη ομάδα, η οποία υπερτερεί στην ισοβαθμία. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εύλογα παράπονα από τον Αυστριακό διαιτητή Μπένκο, ο οποίος ακυρώνει κανονικό γκολ του Ζιοβάνι, ενώ διαμαρτύρονται και για δύο πέναλτι υπέρ τους στο δεύτερο ημίχρονο.

1999: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο 76χρονος πρόεδρος της IAAF από το 1981, Πρίμο Νεμπιόλο.

1991: Ο θρύλος των Λος Άντζελες Λέικερς, Μάτζικ Τζόνσον, ανακοινώνει ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HIV και μαζί την (προσωρινή, όπως αποδεικνύεται) αποχώρησή του από τη δράση.

1986: Ο Άλεξ Φέργκιουσον αναλαμβάνει τη θέση του μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία ημέρα μετά την αποχώρηση του Ρον Άτκινσον.

1985: Αποφυλακίζεται ύστερα από 19 χρόνια ο Ρούμπιν Κάρτερ, ο επονομαζόμενος «Hurricane». Ο 48χρονος πυγμάχος των μεσαίων βαρών είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο που δεν είχε διαπράξει ποτέ το 1966. Ο Μπομπ Ντίλαν έχει γράψει τραγούδι για την ιστορία του, η οποία έγινε και ταινία το 2000 από τον Νόρμαν Τζούισον με τίτλο «The Hurricane» και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

1984: Η ΑΕΛ νικά με 1-0 τη Σερβέτ στην Ελβετία με γκολ του Γιάννη Βαλαώρα και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Την ίδια ημέρα, ο Παναθηναϊκός αποσπά με περιπετειώδη τρόπο 3-3 από τη Λίνφιλντ και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1978: Πεθαίνει ο παλαίμαχος πυγμάχος, Τζιν Τένι, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών από το 1926 μέχρι το 1928.

1959: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον Μπιλ Ράσελ στο πλαίσιο του ΝΒΑ, κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπόστον Σέλτικς-Φιλαδέλφεια Γουόριορς 115-106. Ο Τσάμπερλεν κερδίζει την προσωπική μάχη των πόντων (30-22) κι ο Ράσελ εκείνη των ριμπάουντ (35-28).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News