Ολυμπιακός: Όταν πήρε την πρώτη ρεβάνς για το 8-2
Στις 13 Νοεμβρίου 1932 ο Ολυμπιακός πήρε άτυπη ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό για την ήττα με 8-2, δύο χρόνια νωρίτερα, συντρίβοντάς τον με 6-1 για το Κύπελλο Ελλάδας.
Η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού με 8-2, στην πρώτη επίσημη αναμέτρησή τους για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1930, είχε κάτσει… στον λαιμό των Πειραιωτών.
Μπορεί η αντιπαλότητα σε επίπεδο οπαδών να μην είχε φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, όμως για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων η νίκη ήταν ζήτημα τιμής. Και οι «ερυθρόλευκοι» επιζητούσαν ρεβάνς, την οποία πέτυχαν στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξήχθη στις 13 Νοεμβρίου 1932 στο γήπεδο του «τριφυλλιού», στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Νίκησαν με το ευρύ 6-1 και πήραν, κατά κάποιον τρόπο, το αίμα τους πισω!
Από τους πέντε αδελφούς Ανδριανόπουλους, που βλέπετε στην κεντρική μας φωτογραφία, είχαν απομείνει ενεργοί μόνο ο Βασίλης (πάνω δεξιά) και ο Λεωνίδας (κάτω δεξιά). Αμφότεροι πρωταγωνίστησαν σ’ εκείνη τη μεγάλη νίκη που σημείωσε ο Ολυμπιακός στο λασπωμένο απ’ τη βροχόπτωση τερέν. Κυρίως ο Βασίλης, ο οποίος σημείωσε τρία τέρματα (16′, 68′, 88′).
Ένα γκολ πέτυχε ο δυναμικός επιθετικός, Χριστόφορος Ράγγος (24′) και δύο ο Γιάννης Βάζος (69′, 71′), ο οποίος στα 18 του χρόνια τότε, πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στη γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού, της οποίας ηγήθηκε έως και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που εντοπίζει κανείς αν ανατρέξει στα ρεπορτάζ του Τύπου της εποχής (που ήταν πολύ συνοπτικά και χωρίς μακροσκελείς αναλύσεις) είναι οι αναφορές στις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν περισσότερο τους παίκτες του Παναθηναϊκού, προφανώς επειδή θεωρούνταν πιο καταρτισμένοι τεχνικά και λιγότερο μαχητικοί.
Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου εκείνης της σεζόν, αφού στην ημιτελική φάση τον απέκλεισε ο συμπολίτης Εθνικός, ο οποίος κατέκτησε στη συνέχεια το τρόπαιο. Αναδείχθηκε, όμως, πρωταθλητής Ελλάδας για το 1933 και τρία χρόνια αργότερα θα νικούσε άλλη μία φορά με 6-1 τον Παναθηναϊκό, αυτήν τη φορά στο Ποδηλατοδρόμιο (όπως λεγόταν τότε το στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»), στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
Τότε θα εξιλεώνονταν οριστικά οι οπαδοί για εκείνο το 8-2 του 1930, που ακόμα μνημονεύεται μια και αποτελεί το ρεκόρ ευρύτερης νίκης στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Νοεμβρίου
2019: Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό κατηγορίας F54 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ που διεξάγεται στο Ντουμπάι, σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ (29.76 μ.)
2016: Ο Κενυάτης Λούκα Ρότιτς και η συμπατριώτισσά του, Νάνσι Τζεμπίτσι Αρουσέι, κερδίζουν τον 34ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Πρώτος από τους Έλληνες συμμετέχοντες τερματίζει ο Χροστόφορος Μερούσης (10ος στη γενική) και από τις Ελληνίδες η Ουρανία Ρεμπούλη (3η στη γενική).
2015: Εκδηλώνεται τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας από άτομα ζωσμένα με εκρηκτικά έξω από το Stade de France, κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα Γαλλία-Γερμανία, τον οποίο παρακολουθούν ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο αγώνας δεν θα διακοπεί για την αποφυγή πανικού, όμως ο Ολάντ θα φυγαδευτεί. Πρόκειται για μία από τις επτά τρομοκρατικές επιθέσεις που εκδηλώνονται σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του Παρισιού με σοβαρότερο αυτό της συναυλίας στο θέατρο «Μπατακλάν» που συνολικά θα αφήσουν πάνω από 130 νεκρούς και 100 σοβαρά τραυματισμένους. Τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ θα σβήσουν ενώ πολλά ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας σε ένδειξη συμπαράστασης.
1999: Ο Λένοξ Λιούις γίνεται ο πρώτος Βρετανός πυγμάχος που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών κατά τον 20ό αιώνα, όταν νικά τον Εβάντερ Χόλιφιλντ.
1993: Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας διεξάγεται αγώνας προς τιμήν του Θωμά Μαύρου, ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδας. Ο 39χρονος άσος, ο οποίος είχε κρεμάσει τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 1991 φορώντας τη φανέλα του Πανιωνίου, θα αγωνιστεί από ένα ημίχρονο με κάθε ομάδα και θα σημειώσει συνολικά τρία γκολ. Στο γήπεδο βρίσκονται μόνο 5.000 θεατές, λόγω της κακοκαιρίας.
1992: Ο Ρίντικ Μπόου βγάζει νοκ άουτ στον 12ο γύρο τον μέχρι τότε αήττητο Εβάντερ Χόλιφιλντ στο Λας Βέγκας και κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας.
1982: Ο Κορεάτης πυγμάχος Ντουκ Κου Κιμ τραυματίζεται θανάσιμα από τον Ρέι «Μπουμ-Μπουμ» Μαντσίνι στον 14ο γύρο. Τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ βρίσκεται σε κώμα θα ανακοινωθεί ο θάνατός του.
1968: Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται κλειστά κυκλώματα τηλεοράσεως σε γήπεδο με σκοπό τον εντοπισμό των ταραξιών. Το πείραμα γίνεται στο στάδιο Χόθορνς της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον και στέφεται με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί αργότερα από άλλες αγγλικές και ευρωπαϊκές ομάδες.
1964: Ο φόργουορντ των Σεντ Λούις Χοκς, Μπόμπ Πετίτ, γίνεται ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ που ξεπερνά τους 20.000 πόντους με τους 29 που σημειώνει στον αγώνα με τους Σινσινάτι Ρόγιαλς (106-123).
1963: Η Σπόρτινγκ Λισαβώνας συντρίβει με 16-1 τον ΑΠΟΕΛ στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στη νίκη που παραμένει έως και σήμερα η ευρύτερη στην ιστορία των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ. Έξι γκολ σημειώνει ο Ανγκολέζος, Ντομίνγκος Μασκαρένιας.
1950: Οι ΗΠΑ κατακτούν το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπριτζ που διεξάγεται στις Βερμούδες.