Πάρις Γεωργακόπουλος: Το ξαφνικό «αντίο» του ασυμβίβαστου δεκαριού του Παναθηναϊκού
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στις 2 Δεκεμβρίου 1991 στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Ο Πάρις Γεωργακόπουλος, ο χαρισματικός μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού, είχε ανακοινώσει ότι σταματούσε το ποδόσφαιρο στα 26 του χρόνια!
Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν αλήθεια αυτό που έγινε γνωστό στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Ο Πάρις Γεωργακόπουλος, ίσως ο πιο ταλαντούχος Έλληνας μεσοεπιθετικός εκείνης της εποχής, είχε μόλις ανακοινώσει ότι σταματούσε το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 26 ετών!
Αιτία; Η ρήξη στην οποία είχε έρθει με τον πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργο Βαρδινογιάννη, στο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του. Ο Πατρινός άσος είχε κάνει και δηλώσεις στον Τύπο που δεν άφηναν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του. Και πάλι, όμως, πολλοί πίστευαν ότι θα έριχνε νερό στο κρασί του και δεν θα έδινε τέλος σε μια καριέρα τόσο πολλά υποσχόμενη, σε τόσο μικρή ηλικία. Έκαναν λάθος.
Ο Γεωργακόπουλος τήρησε τον λόγο του και κανείς δεν τον είδε ξανά στα γήπεδα ούτε για προπόνηση. «Το σκέφτηκα πολύ καλά, όμως κι η υπομονή έχει τα όριά της. Όπως μου τέθηκε το θέμα, η απόφασή μου ήταν μονόδρομος», ήταν τα λόγια που είχε πει σαν σήμερα το 1991, εξηγώντας την απόφασή του να σταματήσει.
Η διαφορά με τον Βαρδινογιάννη είχε να κάνει τόσο με το οικονομικό σκέλος όσο και με τη διάρκεια του νέου συμβολαίου. Τα 35 εκατ. δρχ. που του είχε προσφέρει ο «Καπετάνιος» για την επέκταση της συνεργασίας τους για άλλα πέντε χρόνια είχαν φανεί λίγα στον Γεωργακόπουλο – αν και στις δηλώσεις του στον Τύπο, μετά την οριστική ρήξη, την είχε χαρακτηρίσει «αξιόλογη».
Βασικό πρόβλημα, ωστόσο, αποτέλεσε και η χρονική διάρκεια. Δεν ήθελε τόσο μεγάλη δέσμευση κι είχε αντιπροτείνει να υπογράψει τριετές συμβόλαιο. Όπως έκανε γνωστό μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του από τη δράση, σκόπευε να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 30 του, προκειμένου να αφοσιωθεί στις σπουδές του στο Πολυτεχνείο!
Ο πανίσχυρος τότε Βαρδινογιάννης δεν ήταν δυνατόν να κάνει πίσω. Είχε φροντίσει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό της ανώτατης προσφοράς που όριζε ο τότε νόμος για τις πενταετίες (17 εκατ. δρχ.). Μ’ αυτόν τον τρόπο διασφάλισε τη μονομερή ανανέωση του συμβολαίου την 1η Δεκεμβρίου 1991, σε περίπτωση που ο παίκτης δεν έφερνε την προβλεπόμενη αντιπροσφορά (24 εκατ. δρχ.). Κάτι που δεν έκανε ο Γεωργακόπουλος, ο οποίος άλλωστε δεν ενδιαφερόταν να μεταγραφεί σε άλλη ομάδα.
Έτσι ήρθε το τέλος της καριέρας ενός χαρισματικού όσο και ασυμβίβαστου ποδοσφαιριστή, που ήδη είχε κερδίσει με τον Παναθηναϊκό δύο πρωταθλήματα (1990, 1991) και τρία Κύπελλα (1988, 1989, 1991), ενώ άρχιζε να καθιερώνεται και στην Εθνική Ελλάδας. Ο Βαρδινογιάννης προσέγγισε ξανά τον Γεωργακόπουλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1992, προφανώς όμως κανείς απ’ τους δύο δεν έκανε πίσω στις αξιώσεις του. Σημείο επαφής δεν βρέθηκε και ο παίκτης παρέμενε «δεμένος» στον Παναθηναϊκό, χωρίς να δίνει το «παρών» στις υποχρεώσεις του.
Οι «πράσινοι» προχώρησαν στην πρώτη τετράμηνη διακοπή του συμβολαίου του στα τέλη του Φενρουαρίου του 1992. Θα ακολουθούσαν κι άλλες, αν και δεν είχαν ιδιαίτερο νόημα αφού ο Πατρινός άσος είχε αποφασίσει πλέον ότι το ποτάμι δεν γύριζε πίσω. Οι φήμες περί ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού και της αξίωσης του Βαρδινογιάννη για 1 δισ. δρχ. απ’ τον Σωκράτη Κόκκαλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά το σενάριο μοιάζει ρεαλιστικό. Το τέλος, όμως, είχε έρθει.
Ευφυής δημιουργός, αλλά και εκτελεστής
Τα βίντεο με τα highlights του Γεωργακόπουλου στο YouTube, έχουν συμβάλλει στην ανύψωσή του στη σφαίρα του μύθου στις μέρες μας. Πάντοτε συμβαίνει αυτό όταν ένας ταλαντούχος αθλητής σταματάει πρόωρα τη δράση, χωρίς να προλάβει να υποστεί τη φθορά του χρόνου.
Κανείς δεν αμφισβητεί, ωστόσο, ότι διέθετε σπάνιο ταλέντο. Ήταν «δεκάρι» παλαιάς κοπής, με άψογη τεχνική κατάρτιση και οξυδέρκεια μες στο γήπεδο, αλλά και δεινός εκτελεστής. Τα γκολ που σημείωσε στην καριέρα του δεν ήταν τόσα πολλά, παρακολουθώντας όμως σήμερα τον τρόπο με τον οποίο τελείωνε τις φάσεις, διακρίνεις έναν απαράμιλλο συνδυασμό χάρης και δύναμης.
Ρόλο στο να μείνει ο Γεωργακόπουλος στη συλλογική συνείδηση ως κάτι ξεχωριστό ενδέχεται να έπαιξε και το κοινωνικό του υπόβαθρο. Μέχρι τότε οι ποδοσφαιριστές προέρχονταν απ’ τα λαϊκά στρώματα και δεν διέθεταν ιδιαίτερη μόρφωση. Εκείνος όμως ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Πάτρας, με πατέρα ανώτατο δικαστικό κι είχε περάσει στο Πολυτεχνείο την εποχή που έγινε επαγγελματίας στην Παναχαϊκή, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Το ταλέντο του ήταν τόσο εκθαμβωτικό που ξεμυάλισε γρήγορα και τους τρεις «μεγάλους» του Λεκανοπεδίου. Το καλοκαίρι του 1985, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ προσέγγισαν την ομάδα της Πάτρας για να τον αποκτήσουν. Το ίδιο έκανε την ίδια περίπου χρονική περίοδο και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος χάρη στην οικονομική ισχύ της οικογένειας Βαρδινογιάννη κέρδισε τη μάχη λίγο πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου του Δεκεμβρίου του 1985.
Οι «πράσινοι» έδωσαν στον χαρισματικό επιτελικό μέσο πριμ υπογραφής 12 εκατ. δρχ. (τεράστιο ποσό για την εποχή) και δέχθηκαν να παραμείνει στην Παναχαϊκή μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν, ώστε να βοηθήσει την ομάδα που τον ανέδειξε να παραμείνει στην Α’ Εθνική.
Ο δρόμος για την καθιέρωση στον Παναθηναϊκό δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Γεωργακόπουλος είχε μπροστά του τον Χουάν Ρότσα κι άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, ενώ ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του τον έφερνε συχνά σε ρήξη με τους προπονητές του, ακόμα κι αν ήταν καταξιωμένοι – όπως ο Τόμισλαβ Ίβιτς και ο Βασίλης Δανιήλ.
Κατάφερε, ωστόσο, σχετικά γρήγορα να δείξει την αξία του και να εξελιχθεί στον βασικό τροφοδότη των κορυφαίων επιθετικών του ελληνικού πρωταθλήματος, δηλαδή του Δημήτρη Σαραβάκου και του Κριστόφ Βαζέχα. Κι αν δεν είχε αποφασίσει να μην παραβεί τις αρχές του, ίσως σήμερα να μνημονευόταν ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Δεν το έχει μετανιώσει
Η τελευταία συμμετοχή του με τα πράσινα ήταν στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Γκέτεμποργκ, στις 6 Νοεμβρίου 1991, όπου ο Παναθηναϊκός απέσπασε ισοπαλία 2-2 με δύο γκολ του Σαραβάκου και κέρδισε την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (που διεξήχθη τότε με την πειραματική μορφή των ομίλων, ως προάγγελος του Champions League).
Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ύστερα από χρόνια σιωπής, την 1η Ιουνίου 2000 στην «Αθλητική Ηχώ» και τον Μιχάλη Φουστέρη, ο Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι δεν είχε μετανιώσει για την απόφασή του να σταματήσει πρόωρα το ποδόσφαιρο κι ότι δεν κρατούσε κακία στον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Ούτως ή άλλως, είχε αποφασίσει να ακολουθήσει καριέρα πολιτικού μηχανικού – όπως κι έκανε λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματίσει.
Το 2006 ήταν ο προσκεκλημένος-έκπληξη του Κώστα Βερνίκου στο σχόλιο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την ΕΡΤ, που σημαδεύτηκε απ’ την κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι. Το 2008 έκανε απρόσμενα την εμφάνισή του στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή, όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ κόντρα στον Βασίλη Γκαγκάτση. Βλέποντας, ωστόσο, ότι τα «κουκιά» δεν έβγαιναν, απέσυρε την υποψηφιότητά του λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.
Μάλλον του βγήκε σε καλό, αφού θα κινδύνευε να «τσαλακώσει» τον μύθο που είχε δημιουργήσει με τις περίτεχνες ενέργειές του στα γήπεδα, αλλά και με την τόλμη του να μη συμβιβαστεί με τον ισχυρότερο επιχειρηματία της χώρας, που τύχαινε τότε να είναι και αφεντικό του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Δεκεμβρίου
2020: Η Γαλλίδα διαιτήτρια Στεφανί Φραπάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που διευθύνει αγώνα Champions League των ανδρών, αυτόν ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Ντινάμο Κιέβου (3-0). Στο συγκεκριμένο ματς ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει μία φορά για τη «Γιούβε» και φτάνει τα 750 γκολ στην καριέρα του.
2008: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα» για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι ο πρώτος Πορτογάλος, ο πρώτος παίκτης βρετανικής ομάδας μετά τον Μάικλ Όουεν το 2001 και ο τέταρτος παίκτης της Γιουνάιτεντ, μετά τους Τζορτζ Μπεστ (1968), Μπόμπι Τσάρλτον (1966) και Ντένις Λο (1964), που κερδίζει αυτή τη διάκριση.
2007: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο παλαίμαχος Βρετανός ποδοσφαιριστής και προπονητής Λες Σάνον. Στην Ελλάδα είναι γνωστός από το πέρασμά του από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ (1970-74), τον οποίο οδήγησε στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Ελλάδας (1972, 1974). Το ίδιο τρόπαιο κατέκτησε και με τον Ηρακλή το 1976, ενώ εργάστηκε ακόμα στους Ολυμπιακό, Παναχαϊκή, ΟΦΗ και Αιγάλεω.
2002: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ring Sports» με εξώφυλλο τον πρωταθλητή του κικ μπόξινγκ, Μιχάλη Ζαμπίδη.
1995: Με γκολ του Γιώργου Καπουράνη στο 90′, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 2-1 του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τον υποχρεώνει στην πρώτη ήττα του σ’ εκείνο το πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» είχαν ανοίξει το σκορ στο 51′ με τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι, προτού ισοφαρίσει στο 59′ ο Βασίλης Καραπιάλης, ενώ στο 66′ ο Γιόζεφ Βάντσικ απέκρουσε πέναλι του Γιώργου Σκαρτάδου.
1979: Ο φημισμένος Ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας, Νίκος Γκάλης, που είχε ενταχθεί στον Άρη στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάνει ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα στον εντός έδρας αγώνα με τον Ηρακλή (79-78). Σημειώνει 30 πόντους, όμως κατηγορείται από τον Τύπο ως «ατομιστής».
1972: Ξεκινάει στο Olympia Grand Hall του Λονδίνου το πρώτο Olympia Show Jumping Championships, το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά ιππασίας δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου.
1970: Η ΕΠΟ δίνει ειδική άδεια στον Ολυμπιακό ώστε να προσλάβει στην τεχνική του ηγεσία τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Λάκη Πετρόπουλο.
1959: Σε φιλικό αγώνα που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η Ελλάδα χάνει από τη Δανία με 3-1. Το γκολ της Εθνικής μας πέτυχε ο Λάμπης Σεραφείδης.
1950: Ο Νοτιοαφρικανός Βικ Ταουίλ κάνει ρεκόρ σε νοκ-ντάουν σε έναν αγώνα όταν ρίχνει κάτω τον Βρετανό Ντάνι Ο’Σάλιβαν 14 φορές σε 10 γύρους στον τελικό για την κατηγορία bantam στο Γιοχάνεσμπουργκ.
1934: Ο πέντε φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης Τζόνι Βαϊσμίλερ (τρία χρυσά το 1924, δύο το 1928 και 24 παγκόσμια ρεκόρ) πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ταρζάν».
1923: Η Ουρουγουάη κατακτά το Κόπα Αμέρικα για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Στον τελευταίο αγώνα στο Parque Central του Μοντεβιδέο, που έχει χαρακτήρα τελικού, επικρατεί με 2-0 της Αργεντινής χάρη σε τέρματα των Πετρόνε (28′) και Σόμα (88′).
1907: Ιδρύεται η Football Players’ & Trainers’ Union που το 1958 θα μετονομαστεί σε Professional Footballers’ Association.
1905: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούζβελτ, παρακολουθεί έναν αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς και το Ναυτικό (6-6) κατά τον οποίο τραυματίζονται έντεκα παίκτες και απειλεί να καταργήσει το σπορ αν δεν θεσπιστούν κανόνες για την σωματική ασφάλεια των αγωνιζομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός Aktor: Με απόφαση Αταμάν με Παπαπέτρου στο Βελιγράδι - «Αφού κερδίσαμε τον συγχωρώ»
- Παναθηναϊκός Aktor - Μπαρτσελόνα 90-89: Με ραψωδία Ναν πήρε το «θρίλερ»
- Αρης-ΑΕΚ 1-1: Του πήρε τον αέρα, του πήρε και την πρόκριση!
- Θόδωρος Καρυπίδης: Βολτάρει στον αγωνιστικό χώρο και κάνει χειρονομία με το μεσαίo δάκτυλο!
- Υπεράνω Ολων: Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει 105 Πρωταθλήματα, 66 Κύπελλα, 12 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ, και 14 Ευρωπαϊκά τρόπαια