Super League: Τι είναι το ημιαυτόματο οφσάιντ που έρχεται στην Ελλάδα - Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται μαζί με το Goal Line Technology
Τι είναι το ημιαυτόματο οφσάιντ και το Goal Line Technology που γνωστοποίησε χθες η Super League στα πλέι οφ ανάδειξης πρωταθλητή, ποια η χρήση τους και σε ποιες χώρες και διοργανώσεις αξιοποιούνται;
Το χθεσινό (16/12) διοικητικό συμβούλιο της Superleague αποφάσισε την εισαγωγή των πρόσθετων τεχνολογιών (τεχνολογία γραμμής, ημιαυτόματο οφσάιντ) στα πλέι οφ για τις θέσεις 1-4, “για την περαιτέρω διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας του πρωταθλήματος”, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής.
Ο συνεταιρισμός θα ζητήσει από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την εφαρμογή των προαναφερόμενων πρόσθετων τεχνολογιών και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2025.
Τι είναι άραγε το ημιαυτόματο οφσάιντ και η τεχνολογία γραμμής τέρματος και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν;
Μια ακόμη τεχνολογική καινοτομία μπαίνει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στόχος; Ξεκάθαρος. Να μπει ή τουλάχιστον να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στις μεγάλες διακοπές των αγώνων για τον καθορισμό, μετά τη χρήση του VAR, των οφσάιντ.
Πρόκειται για το Semi-automated offside technology (SAOT), δηλαδή, το ημιαυτόματο σύστημα ανίχνευσης οφσάιντ.
Πρόκειται για μία τεχνολογία ανίχνευσης άκρων, που χρησιμοποιεί κάμερες τοποθετημένες σε όλο το στάδιο για να παρέχει την ακριβή θέση των παικτών στο γήπεδο, δίνοντας στους διαιτητές ακριβείς πληροφορίες σε δευτερόλεπτα. Το σύστημα δημιουργεί 29 σημεία δεδομένων ανά παίκτη, ιχνηλατώντας τα διάφορα μέρη του σώματος. Μόλις ληφθεί η τελική απόφαση, η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τις εικόνες σε τρισδιάστατο animation που μπορεί να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη.
Η τεχνολογία θα παρέχει ταχύτερη και συνεπή τοποθέτηση της εικονικής γραμμής οφσάιντ, με βάση την οπτική παρακολούθηση παίκτη και θα παράγει υψηλής ποιότητας γραφικά μετάδοσης για να εξασφαλίσει βελτιωμένη εμπειρία εντός του γηπέδου και μετάδοσης για τους υποστηρικτές.
Να σημειωθεί ότι ο όρος «ημιαυτόματο» επιλέχθηκε από τη FIFA θέλοντας να δείξει τι οι διαιτητές του αγώνα θα έχουν τον τελευταίο λόγο, μ’ έναν αποκλειστικό βοηθό VAR για να παρακολουθεί το οφσάιντ.
Η τεχνολογία γραμμής τέρματος (Goal Line Technology – GLT) είναι μια εξελισσόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο για να προσδιορίζει αν η μπάλα έχει περάσει πλήρως τη γραμμή τέρματος. Όταν το κάνει, αποστέλλεται ένα σήμα που δείχνει ότι έχει σημειωθεί γκολ. Αυτή η τεχνολογία βοηθά να προσδιοριστεί αν έχει σημειωθεί γκολ. Είναι πιο χρήσιμη σε συνθήκες όπου είναι δύσκολο να δει κανείς με γυμνό μάτι αν η μπάλα έχει περάσει πλήρως τη γραμμή.
Το GLT περιλαμβάνει την εγκατάσταση αισθητήρων και άλλου εξοπλισμού στα δοκάρια και τη δοκό, καθώς και άλλου εξοπλισμού όπως κάμερες και πομπούς. Θα πρέπει να ενσωματωθεί με τον εξοπλισμό των αξιωματούχων του αγώνα. Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα συστήματα τεχνολογίας γραμμής τέρματος και το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και απαιτήσεις.
Σε ποιες χώρες και διοργανώσεις χρησιμοποιούνται;
Σε αρκετές χώρες και διεθνείς διοργανώσεις χρησιμοποιούνται το ημιαυτόματο οφσάιντ και η τεχνολογία γραμμής τέρματος μεταξύ των οποίων:
- στο Μουντιάλ,
- στο Euro,
- στο Champions League
- στο Europa League
- στο UEFA Super Cup,
- στην Serie A,
- στην Bundesliga,
- στην Premier League,
- στην La Liga,
- στην Ligue 1,
- στην Eredivisie,
- στην Primeira Liga,
- στην Russian Premier League,
- στην Brazileiro Serie A,
- στην Argentine Primera Division,
- στο MLS
- και στα πρωταθλήματα στην Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός Aktor - Αρμάνι Μιλάνο 103-74: Με «σεληνιασμένο» Ναν, θύμισε τον πρωταθλητή Ευρώπης που ξέραμε
- Υπεράνω Ολων: Είμαστε άξιοι της μοίρας μας
- Μπάμπης Κωστούλας: Στο στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης!
- Ολυμπιακός: Χρήστης μπήκε... 1.571 φορές σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του τελικού με τη Φιορεντίνα!
- Νίκος Σαρίδης: Οι δύο... ζωές του Μαντί Καμαρά