Δημήτρης Σαραβάκος: Η απεργία των ποδοσφαιριστών που τον έφερε στο προσκήνιο
Η αγωνιστική της Α’ Εθνικής διεξήχθη κανονικά στις 26 Δεκεμβρίου 1977, παρά την απεργία των αμειβόμενων ποδοσφαιριστών. Οι ομάδες κατέβασαν τους ερασιτέχνες παίκτες τους κι ανάμεσά τους ξεχώριζε ένας «μικρός» του Πανιωνίου: ο Δημήτρης Σαραβάκος.
Τα Χριστούγεννα του 1977 ήταν ταραγμένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές είχαν «ξυπνήσει» και στις 26 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαγόταν η 15η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, προκήρυξαν απεργία.
Τι διεκδικούσαν οι ποδοσφαιριστές; Αυτό που σήμερα φαντάζει αυτονόητο, δηλαδή την ασφάλισή τους. Η ίδρυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) είχε αφυπνίσει τους παίκτες του λαοφιλούς αθλήματος για να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και το βήμα που έγινε τις ημέρες των γιορτών του 1977, ήταν καθοριστικό για να ολοκληρωθεί η μετάβαση προς τον επαγγελματισμό, δύο χρόνια αργότερα, αλλά και να απολαμβάνουν οι επίγονοί τους όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα.
Στο προεδρείο του ΠΣΑΠ δραστηριοποιούνταν κορυφαία ονόματα του ποδοσφαίρου όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Μίμης Δομάζος, ο Μίμης Παπαϊωάννου κι ο παλαίμαχος πια, Αριστείδης Καμάρας, ο οποίος πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια με τις νομικές γνώσεις του. Το πρώτο βήμα έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 1977, με δεκάλεπτη στάση εργασίας των ποδοσφαιριστών στα ματς της 14ης αγωνιστικής. Η πρωτοβουλία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και όλες οι αναμετρήσεις άρχισαν με δεκάλεπτη καθυστέρηση.
Την επομένη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους ιθύνοντες της ΕΠΟ, παρουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Παπαναστασίου, η οποία δεν απέφερε καρπούς. Όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, οι ποδοσφαιριστές δεν ήταν υπάλληλοί της και δεν είχε καμία δικαιοδοσία πάνω τους. Το «μπαλάκι» έπεφτε στα σωματεία. Έτσι προκηρύχτηκε η απεργία, η οποία ήταν η πρώτη οργανωμένη επίδειξη συνδικαλιστικής δύναμης εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, όπως έγραφε η εφημερίδα «Αυγή» στις 20 Δεκεμβρίου 1977.
Η ΕΠΟ είχε προειδοποιήσει ότι όποιος σύλλογος δεν κατέβαινε να αγωνιστεί θα μηδενιζόταν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την απεργία. Ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές στάθηκαν στο ύψος τους χωρίς καμία εξαίρεση και στη θέση τους αγωνίστηκαν οι νεαροί παίκτες των ερασιτεχνικών ομάδων των σωματείων. Οι μόνοι αμειβόμενοι (ουσιαστικά επαγγελματίες) που υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν ήταν οι ξένοι, για τους οποίους το καθεστώς ήταν ακόμα θολό.
Ο Σαραβάκος και οι (πολλοί) άλλοι
Έτσι βρέθηκε να κάνει ντεμπούτο ο Δημήτρης Σαραβάκος με τον Πανιώνιο, σε ηλικία 16 ετών και 153 ημερών. Το επώνυμο δεν ήταν άγνωστο στο φίλαθλοι κοινό της εποχής, αφού μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας διέπρεπε με τους «κυανέρυθρους» ο πατέρας του, Θανάσης Σαραβάκος.
Λίγοι, όμως, από τους θεατές εκείνου του αγώνα με τον Άρη (2-2) γνώριζαν ότι ο «μικρός» διέθετε εφάμιλλο ταλέντο με του πατέρα του και χάρη στη σκληρή δουλειά του θα τον ξεπερνούσε κατά πολύ σε φήμη και διακρίσεις. Ούτε χρειάζεται να απαριθμήσουμε και εδώ όλα τα επιτεύγματά του με τον Πανιώνιο, τον Παναθηναϊκό (στον οποίο μεταγράφηκε το 1984), την ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδας, μέχρι το 1997 οπότε και κρέμασε τα παπούτσια του, σε ηλικία 36 ετών.
Αυτό στο οποίο θα σταθούμε είναι ότι κακώς η 26η Δεκεμβρίου 1977 μνημονεύεται μόνο για το ντεμπούτο του Σαραβάκου – το οποίο παρακολούθησαν και μέλη του προεδρείου του ΠΣΑΠ, που είχαν μεταβεί στο γήπεδο του Πανιωνίου για να περιφρουρήσουν την απεργία. Κι άλλοι άσοι που έμελλε να πραγματοποιήσουν σπουδαία καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έκαναν την παρθενική τους παρουσία στο πρωτάθλημα εκείνη την ημέρα.
Με την ΑΕΚ πρωτοεμφανίστηκαν ο τερματοφύλακας Σπύρος Οικονομόπουλος κι ο αμυντικός Τάκης Στυλιανόπουλος. Με τον ΠΑΟΚ ο Χάρης Μπανιώτης, με τον Εθνικό ο Ηλίας Αρμόδωρος και με τον Απόλλωνα Σμύρνης ο Ηλίας Μπέριος. Κι ακόμη, ο Γιάννης Δίντσικος με την Καστοριά (πέτυχε μάλιστα δύο γκολ στη νίκη επί του Αιγάλεω με 3-0), ο Δημήτρης Αϊβαζίδης με τον Πανσερραϊκό κι ο Ιακωβος Χατζηαθανασίου με τη Βέροια.
Αλλά και στον Πανιώνιο δεν ήταν μόνο ο Σαραβάκος. Ο επί πολλά χρόνια βασικός γκολκίπερ της ομάδας, Αντώνης Μανίκας, έκανε τότε την παρθενική του εμφάνιση, όπως και ο ταλαντούχος Χάρης Σοφιανός, ο οποίος δεν είχε κλείσει τα 16 και πέτυχε μάλιστα το πρώτο γκολ της ομάδας του. Το δεύτερο το πέτυχε ένας άλλος μικρός που έγινε πιο γνωστός ως προπονητής, ο Νίκος Παντελής (ή Παντέλης, όπως έχει καθιερωθεί και ακολουθεί πλέον ακόμα κι ο ίδιος).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Δεκεμβρίου
2023: Οι Ντιτρόιτ Πίστονς δημιουργούν αρνητικό ρεκόρ σερί ηττών σε μία σεζόν του ΝΒΑ. Με το 112-118 από τους Μπρούκλιν Νετς φτάνουν τις 27 συνεχόμενες.
2020: Ο Άγγλος επιθετικός Marcus Rashford ανοίγει το σκορ για την Manchester United στο 2-2 με τη Leicester City, σημειώνοντας το 50ο γκολ του στην Premier League, και γράφει ιστορία με τη φανέλα της Manchester αφού γίνεται μόλις ο τρίτος νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου που φτάνει τον συγκεκριμένο αριθμό τερμάτων στο αγγλικό πρωτάθλημα μετά τους Wayne Rooney (22 ετών, 157 ημερών) και Cristiano Ronaldo (22 ετών, 341 ημερών).
2017: Με τα τρία γκολ που σημειώνει στη νίκη της Τότεναμ επί της Σαουθάμπτον (5-2), ο Χάρι Κέιν φτάνει τα 39 στην Premier League μες στο ημερολογιακό έτος και καταρρίπτει το ρεκόρ που κατείχε ο Άλαν Σίρερ από το 1995 με 36. Ο Κέιν φτάνει τα 56 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις με την Τότεναμ και την Εθνική Αγγλίας μες στο 2017 και προσπερνά τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έχει 54 με τις φανέλες της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Αργεντινής.
1989: Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα» για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αφήνοντας στη δεύτερη και την τρίτη θέση της ψηφοφορίας δύο συμπαίκτες του στη Μίλαν, τον Φράνκο Μπαρέζι και τον Φρανκ Ράικαρντ.
1986: Ο 31χρονος Νταγκ Τζάρβις συμπληρώνει 916 διαδοχικές συμμετοχές σε αγώνες του NHL και δημιουργεί νέο ρεκόρ στον αγώνα του Χάρτφορντ εναντίον των Μόντρεαλ Καναντιέν. Το σερί είχε αρχίσει το 1974 και θα σταματήσει στις 964 συμμετοχές.
1976: Στο μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, ο Παναθηναϊκός νικά με 2-0 εκτός έδρας την ΑΕΚ (7′ αυτ. Θεοδωρίδης, 23′ Αντωνιάδης), σ’ ένα από τα πρώτα παιχνίδια με τον Κάζιμιρ Γκόρσκι στον πάγκο του.
1966: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο παλαίμαχος Αργεντινός επιθετικός, Γκιγέρμο Στάμπιλε. Είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με οκτώ γκολ στο 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1930 στην Ουρουγουάη.
1963: Στη διάρκεια της Boxing Day του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας Αγγλίας, σημειώθηκαν 66 γκολ σε 10 αγώνες, επίδοση ρεκόρ για οποιαδήποτε αγωνιστική που δεν έχει καταρριφθεί ούτε στα χρόνια της Premier League. Τα αποτελέσματα: Μπλάκπουλ-Τσέλσι 1-5, Μπέρνλι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1, Φούλαμ-Ίπσουϊτς 10-1, Λέστερ-Έβερτον 2-0, Λίβερπουλ-Στόουκ Σίτι 6-1, Νότιγχαμ Φόρεστ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-3, Σέφιλντ Γουένσντεϊ-Μπόλτον 3-0, Γουέστ Μπρομ-Τότεναμ 4-4, Γουέστ Χαμ-Μπλάκμπερν 2-8, Γουλβς-Άστον Βίλα 3-3.
1941: Ο Μπόμπι Ριγκς κερδίζει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα τένις όταν νικά τον παγκόσμιο πρωταθλητή Frederick Perry.
1928: Ο πέντε φορές χρυσός ολυμπιονίκης Τζόνι Βαϊσμίλερ ανακοινώνει την αποχώρησή του από την κολύμβηση. Στην 8χρονη καριέρα του δεν έχει χάσει σε κανέναν αγώνα στο ελεύθερο.
1908: Ο Τζακ Τζόνσον γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πυγμάχος που κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στα βαρέα βάρη όταν κερδίζει με νοκ-άουτ στον 14ο γύρο τον Τόμι Μπερνς, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Αρμάνι-Ολυμπιακός 83-84: Γλίτωσε το σοκ με ηγέτες τους Σάσα και Φουρνιέ!
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Τα συγχαρητήρια στους παίχτες της Νότιγχαμ και ο εναγκαλισμός με Ποστέκογλου
- Υπεράνω Ολων: Λογικά φταίει η κλιματική αλλαγή, όχι η πλήρης εγκατάλειψη εδώ και δεκαετίες
- Νότιγχαμ Φόρεστ - Τότεναμ 1-0: Τέταρτη σερί νίκη για την ομαδάρα του Μαρινάκη, που καλπάζει για το Champions League
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη»