ΑΕΛ: Η νίκη επί του Παναθηναϊκού και... τα ούρα του Τσίγκοφ

Η ΑΕΛ νίκησε με 2-1 τον Παναθηναϊκό στις 27 Δεκεμβρίου 1987, στον αγώνα που έμεινε στην Ιστορία λόγω του θετικού τεστ του Γκεόργκι Τσίγκοφ στον έλεγχο ντόπινγκ.

Πέρυσι είχαμε αναφερθεί στην αργοπορημένη πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της περιόδου 1987-88. Την ίδια ημέρα ωστόσο (27 Δεκεμβρίου 1987), έλαβε χώρα και το γεγονός που απείλησε να τινάξει στον αέρα τη διοργάνωση.

Η ΑΕΛ νίκησε με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο Αλκαζάρ με σκόρερ και των δύο τερμάτων τον Γιώργο Μητσιμπόνα και διατήρησε τη διαφορά των δύο βαθμών από τον δεύτερο ΟΦΗ, ο οποίος νίκησε 1-0 τον Εθνικό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η ομάδα της Λάρισας θα συνέχιζε την καλή της πορεία και τον Ιανουάριο και με δεδομένη την κάκιστη πορεία του Ολυμπιακού (που πάλευε να ξεφύγει απ’ την «ουρά» με τις μεταγραφές του Γιώργου Κοσκωτά) και του Παναθηναϊκού (είχε επικεντρωθεί στην πορεία του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), φαινόταν για πρώτη φορά ικανή για τον τίτλο.

Μέχρι που στις 29 Ιανουαρίου 1988 έσκασε η «βόμβα». Στον έλεγχο ντόπινγκ που είχε πραγματοποιηθεί μετά τον αγώνα ΑΕΛ-Παναθηναϊκός 2-1 στις 27 Δεκεμβρίου, ο Γκεόργκι Τσίγκοφ των «βυσσινί» βρέθηκε ντοπαρισμένος με κωδεΐνη, μια απαγορευμένη διεγερτική ουσία. Και, βάσει των κανονισμών που ίσχυαν τότε, οι «βυσσινί» έπρεπε να χάσουν στα χαρτιά τον συγκεκριμένο αγώνα και παράλληλα να τους αφαιρεθούν άλλοι δύο βαθμοί! Ο Βούλγαρος μεσοεπιθετικός θα τιμωρούνταν με διετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική διοργάνωση.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Τσίγκοφ είχε αγωνιστεί ως αλλαγή στη θέση του Μιχάλη Ζιώγα από το 67ο λεπτό και αυτό που προξενούσε εντύπωση ήταν ότι κλήθηκε να δώσει δείγμα ούρων κατόπιν απαίτησης του Παναθηναϊκού. Το σύστημα προέβλεπε να κληρωθούν δύο παίκτες από κάθε ομάδα (για την ΑΕΛ αυτοί ήταν ο Βασίλης Καραπιάλης και ο Βάιος Αθανασίου) κι ύστερα κάθε ΠΑΕ είχε δικαίωμα να ζητήσει να εξεταστεί και το δείγμα ενός παίκτη της επιλογής της.

Η αρχική αντίδραση της ΑΕΛ ήταν ότι είχε δηλώσει εγκαίρως όλα τα φάρμακα που είχαν λάβει οι ποδοσφαιριστές της κι ανάμεσά τους ήταν κι εκείνο που έβγαλε «ένοχο» τον Τσίγκοφ – ο οποίος απ’ την πλευρά του ορκιζόταν ότι δεν είχε κάνει χρήση αναβολικών. Η αποκάλυψη δεν επηρέασε αγωνιστικά τη θεσσαλική ομάδα, η οποία συνέχισε τη φρενήρη πορεία της στο πρωτάθλημα, με τον προπονητή της, Γιάτσεκ Γκμοχ, να χρησιμοποιεί κανονικά τον Βούλγαρο άσο.

Μέχρι να φτάσει στον αθλητικό δικαστή η υπόθεση Τσίγκοφ, μεσολάβησε η τιμωρία του Παναιτωλικού (μηδενισμός στο ματς με τον Κιλκισιακό και -2 βαθμοί) για την υπόθεση ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή του, Κώστα Καλαντζή, αλλά και το θετικό δείγμα (με την ουσία φεντερμίνη) του Ουρουγουανού επιθετικού του Ολυμπιακού, Ντιέγκο Αγκίρε, στον νικηφόρο αγώνα της 14ης Φεβρουαρίου με τη Βέροια (2-0).

Αυτό το τελευταίο γεγονός αποδείχθηκε κομβικής σημασίας. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ξεφύγει πολύ από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μετά το 1-1 στο ντέρμπι της 6ης Μαρτίου με τον Παναθηναϊκό είχαν 19 βαθμούς, ενώ κάτω απ’ τη γραμμή βρίσκονταν ο Λεβαδειακός με 16, η Βέροια με 15 και ο Πανσερραϊκός με 14. Πιθανός μηδενισμός των «ερυθρόλευκων» στο ματς με τους Ημαθιώτες θα τους έφερνε στην προτελευταία θέση!

Νέο «Κιλελέρ» με καμένα λάστιχα στην εθνική οδό

Ο Ολυμπιακός είχε μόλις απαλλαγεί από την κατηγορία για απόπειρα δωροδοκίας του Θεολόγη Παπαδόπουλου της ΑΕΚ, στον αγώνα Κυπέλλου της 10ης Φεβρουαρίου και ο κόσμος του δεν προέβη σε κάποια πράξη αντίδρασης. Το έκαναν, όμως, οι οπαδοί της ΑΕΛ όταν στις 16 Μαρτίου βγήκε η καταδικαστική για την ομάδα τους απόφαση.

Η αφαίρεση τεσσάρων βαθμών άφησε τους «βυσσινί» προσωρινά στη δεύτερη θέση (με 30 πόντους έναντι 31 της ΑΕΚ) και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του κόσμου της Λάρισας. Πέντε χιλιάδες οπαδοί έκλεισαν την εθνική οδό Αθήνών-Θεσσαλονίκης καίγοντας παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, ενώ μια άλλη ομάδα φιλάθλων μετέβη στη σιδηροδρομική γραμμή και σταμάτησε το τρένο που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη.

Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, εξάλλου, αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα καταστήματα της πόλης στις 17 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση, ενώ ο προερχόμενος από το ΚΚΕ δήμαρχος Λαρισαίων, Αριστείδης Λαμπρούλης, έδωσε εντολή να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες στις εκκλησίες της πόλης!

Η πρωτοφανής αντίδραση από τη Λάρισα, που χαρακτηρίστηκε «νέο Κιλελέρ», θορύβησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της οποίας διέρρευσαν φήμες για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι «βυσσινί» δεν πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση στο ματς της 20ής Μαρτίου με τη Βέροια, αλλά νίκησαν έστω και δύσκολα με 2-0 και παρέα με τον ΟΦΗ (που νίκησε με 1-0 τον Λεβαδειακό) έπιασαν στην κορυφή την ΑΕΚ, που παραχώρησε 1-1 στον Πανιώνιο ως τυπικά γηπεδούχος στον Βόλο.

Την επόμενη ημέρα, λοιπόν, ήρθε η επιβεβαίωση της φημολογίας ότι η ΑΕΛ θα έπαιρνε πίσω τους βαθμούς. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, τροποποίησε την παράγραφο 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ, που προέβλεπε τον μηδενισμό και την αφαίρεση δύο βαθμών απ’ την ομάδα της οποίας ποδοσφαιριστής της συλλαμβανόταν «ντοπέ». Η ποινή μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου καθοριζόταν από το αν η λήψη απαγορευμένης ουσίας έγινε εν γνώσει του σωματείου ή όχι και ήταν διαφορετικά ανά εθνική κατηγορία.

Καταργήθηκε, επίσης, το δικαίωμα των ΠΑΕ να υποδεικνύουν τρίτο παίκτη της επιλογής τους που θα έδινε δείγμα. Αυτή την τροποποίηση εκμεταλλεύθηκε ο δικηγόρος του Τσίγκοφ, Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, για να πετύχει την απαλλαγή του πελάτη του, ο οποίος είχε δώσει δείγμα ούρων κατόπιν υπόδειξης του Παναθηναϊκού!

Η τροποποίηση του νόμου είχε αναδρομική ισχύ από την έναρξη της περιόδου 1987-88. Η ΑΕΛ φυσικά ήταν η μεγάλη κερδισμένη μια και άφηνε στο -4 την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ – διαφορά που δύσκολα θα μπορούσε να καλυφθεί στις εναπομείνασες έξι αγωνιστικές με το βαθμολογικό σύστημα 2-1-0 που ίσχυε τότε. Εξίσου ευνοημένος, πάντως, ήταν και ο Ολυμπιακός, ο οποίος διατηρούσε τη διαφορά τεσσάρων πόντων από την επικίνδυνη ζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 21 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί η έφεση της ΑΕΛ κατά της πρωτόδικης απόφασης για μηδενισμό στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Όμως, οι δικηγόροι της ζήτησαν αναβολή όταν πληροφορήθηκαν την τροποποίηση του νόμου και την πήραν για την επόμενη ημέρα. Τα μπλόκα έδωσαν τη θέση τους στους πανηγυρισμούς στη Λάρισα όταν βγήκε η απαλλακτική απόφαση, την ίδια ώρα που στη Βέροια «έβραζαν» και υποστήριζαν ότι υποβιβάζονταν λόγω της ήττας τους «από τον Ολυμπιακό του ντοπαρισμένου Αγκίρε». Οι «ερυθρόλευκοι», απ’ την πλευρά τους, κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Δίκαιη αλλαγή, άδικος τρόπος

Ακόμα κι εκείνες τις μέρες της τεράστιας πόλωσης, υπήρχαν εκπρόσωποι των θιγμένων ομάδων (ΑΕΚ, Βέροια) που παραδέχονταν ότι ήταν δίκαιο να αλλάξει ο νόμος και να πάψει να θεωρείται συνυπεύθυνη η ομάδα της οποίας κάποιος παίκτης είχε λάβει αναβολικά. Αυτό που προκαλούσε αντιδράσεις κι έκανε τους πάντες να μιλούν για σκάνδαλο, ήταν ο χρόνος της τροποποίησης και η αναδρομική ισχύ της.

Ήταν λογικό να ισχυριστούν πολλοί ότι το κίνητρο του Βαλυράκη (δηλαδή της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου) ήταν ψηφοθηρικό. Η δεύτερη τετραετία πλησίαζε στο τέλος της και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να αγνοήσει τις χιλιάδες ψήφους των Λαρισαίων, που είχαν δείξει με πρωτοφανή πυγμή ότι έβαζαν την ΑΕΛ ψηλότερα από καθετί άλλο.

Η διατήρηση του νόμου θα έπληττε και τον Ολυμπιακό, ο οποίος αν κρινόταν ένοχος για την υπόθεση Αγκίρε θα έμπλεκε σε πρωτοφανείς περιπέτειες. Και η δεξαμενή ψηφοφόρων του ήταν και είναι πολλαπλάσια εκείνης της Λάρισας.

Η υπόθεση-τίτλος κρίθηκε τελικά την 1η Μαΐου 1988, όταν η ΑΕΛ νίκησε 1-0 τον Ηρακλή με γκολ του Μητσιμπόνα και διατήρησε τη διαφορά των τριών βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία της σπουδαίας εκείνης ομάδας των «βυσσινί», στην οποία έλαμπε και ο ανερχόμενος Βασίλης Καραπιάλης και είχε παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο από την αρχή μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Οι συζητήσεις, πάντως, για την υπόθεση Τσίγκοφ και το αν ήταν δίκαιη ή όχι η αλλαγή του νόμου που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο, θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Δεκεμβρίου

2020: Οι Ντάλας Μάβερικς κλείνουν στο +50 (77-27) το πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Λος Άντζελες Κλίπερς, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά στην ολοκλήρωση πρώτου ημιχρόνου σε αγώνα του ΝΒΑ. Για την ιστορία οι Μάβερικς θα επικρατήσουν με 124-73.

2008: Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής επιθετικός της Τσίπεναμ, Ντέιβιντ Πρατ, χτυπά τον Κρις Νόουλς της Μπάσλεϊ σε αγώνα για την Southern Premier Division στο τρίτο δευτερόλεπτο και δέχεται την κόκκινη κάρτα! Πρόκειται για τη δεύτερη ταχύτερη αποβολή στο βρετανικό ποδόσφαιρο, μια και το ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 14 Οκτωβρίου 2000 όταν ο Λι Τοντ αποβλήθηκε στο δεύτερο δευτερόλεπτο του αγώνα Τόντον Ιστ Ριτς Γουόντερερς-Κρος Φαρμ Παρκ Σέλτικ, διότι έβρισε τον διαιτητή στο αυτί την ώρα που πραγματοποιούνταν η σέντρα.

1996: Ο Ιταλός διεθνής άσος, Ρομπέρτο Μπάτζιο, πέφτει θύμα απάτης από εταιρεία επενδύσεων που είχε βάση στο Ρίμινι και, ενώ του είχε υποσχεθεί τεράστια κέρδη από φοροαπαλλαγές, του υπεξαίρεσε συνολικά 6 δισεκατομμύρια λιρέτες.

1995: Με καλάθι του Ντίνου Αγγελίδη στην εκπνοή, ο Άρης νικά τον ΠΑΟΚ με 65-64 στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για την Α1 μπάσκετ.

1987: Εξήντα χιλιάδες φίλαθλοι αψηφούν το κρύο και γεμίζουν τις κερκίδες του ΟΑΚΑ για τον αγώνα του ουραγού Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή. Οι «ερυθρόλευκοι» πετυχαίνουν την πρώτη τους νίκη στον δωδέκατο αγώνα τους στο πρωτάθλημα με σκορ 2-0 (1′ Μητρόπουλος, 71′ Μουστακίδης).

1980: Ο τερματοφύλακας Τόνι Κότον κάνει το ντεμπούτο με την Μπέρμινχαμ στο 3-2 επί της Σάντερλαντ και αποκρούει πέναλτι στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του.

1977: Ο Δανός μεσοεπιθετικός, Άλαν Σίμονσεν, ανακηρύσσεται κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς και λαμβάνει τη «Χρυσή Μπάλα» από το γαλλικό περιοδικό «France Football».

1974: Σε μια δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού, ο αντιπρόεδρος Ανδριανός Ντάνος διαβάζει στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης το τηλεγράφημα του προέδρου Νίκου Γουλανδρή από τo Γκστάαντ της Ελβετίας, στο οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του. Τον Ιανουάριο του 1976 ο Γουλανδρής θα στείλει τηλεγράφημα στα γραφεία του Ολυμπιακού, με το οποίο ζητά να διαγραφεί κι από απλό μέλος του συλλόγου.

1966: Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας, Μπόμπι Τσάρλτον, κερδίζει με μία ψήφο διαφορά από τον Εουσέμπιο τη «Χρυσή Μπάλα».

1934: Η Ελλάδα αναδεικνύεται ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία, σε αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο. Το τελικό σκορ διαμορφώνει ο Κώστας Χούμης του Εθνικού, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα αγωνιστεί και με τα χρώματα της Εθνικής Ρουμανίας. Λόγω της παρουσίας του για αρκετά χρόνια στη Βένους Βουκουρεστίου, θα πάρει τη ρουμανική υπηκοότητα και θα αγωνιστεί χωρίς περιορισμό και στην εθνική ομάδα.

1892: Διεξάγεται σε ένα χιονισμένο λιβάδι στο Σαλίσμπερι ο πρώτος αγώνας αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ πανεπιστημίων στα οποία φοιτούν μόνο μαύροι φοιτητές. Το Τζόνσον Σ. Σμιθ νικά με 5-0 το Λίβινγκστον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News