Αθλητικές εγκαταστάσεις: Νέα ΚΥΑ για τις άδειες λειτουργίας - Μέχρι 28/2 η εισαγωγή τους στον ΟΑΣΠ
Νέα ΚΥΑ για τις άδειες λειτουργείας των αθλητικών εγκαταστάσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού.
Το Υπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε νέα ΚΥΑ σχετική με τις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025 θα πρέπει να ενταχθούν όλες στον ΟΑΣΠ (Οραγνισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) για προσεισμικό έλεγχο.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
«Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 7100, 24/12/2024) αντικαθίσταται, έπειτα από επτά χρόνια, η αντίστοιχη ΚΥΑ του 2017 για τον «καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 56Β περί αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ν.2725/1999».
Η νέα ΚΥΑ περιλαμβάνει δομικές αλλαγές θωρακίζοντας τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης. Παράλληλα, βελτιστοποιείται η εφαρμογή της από τα αρμόδια όργανα και η Ελλάδα προσαρμόζεται στα διεθνώς ισχύοντα, όπως αποτυπώνονται και σε σχετικές συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας (όπως η Σύμβαση Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης, «για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα»).
Έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, λοιπόν, παρατείνονται οι άδειες λειτουργίας και σ’ αυτό το δίμηνο θα πρέπει όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις να εισαχθούν από τους ιδιοκτήτες τους στην πλατφόρμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) για προσεισμικό έλεγχο.
Από την 1η Μαρτίου 2025 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 πιστοποιημένοι Μηχανικοί του ΤΕΕ, θα ελέγξουν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα για πρωτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο.
Η πλατφόρμα προσεισμικού ελέγχου έχει προσαρμοσθεί προκειμένου να δέχεται δεδομένα αθλητικών εγκαταστάσεων με τα χαρακτηριστικά τους.
Το διάστημα των δύο μηνών θεωρείται επαρκές από τον ΟΑΣΠ ώστε οι ιδιοκτήτες των περίπου 3.000 αθλητικών εγκαταστάσεων, που υπόκεινται σε στατικό έλεγχο, να εισάγουν τα στοιχεία τους.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου σεισμικού ελέγχου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διενέργεια τυχόν επεμβάσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν στην κυριότητά τους.
Με τον τρόπο αυτό, σε διάστημα ενός έτους από τώρα, θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται από στατική άποψη, ώστε να προτεραιοποιηθούν σχετικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια και λειτουργικότητά τους.
«Πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησής μας είναι η θωράκιση, χωρίς καμία έκπτωση, της ασφάλειας αθλητών και θεατών, σε κάθε αθλητική εγκατάσταση της χώρας.
Μ’ αυτό το γνώμονα αναβάθμισης εργαζόμαστε σε κάθε επίπεδο και ευχαριστώ θερμά όλα τα στελέχη του Υπουργείου μας, τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους συνεργάτες τους γι’ αυτή τη νέα ΚΥΑ με τις δομικές αλλαγές ασφαλούς λειτουργίας των αθλητικών χώρων και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αδειοδότησής τους», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Με τη νέα ΚΥΑ και τον σύγχρονο τρόπο αδειοδότησης γίνεται πλέον μια ολιστική προσέγγιση που εξασφαλίζει:
- την πλήρη καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων (εθνικών, δημοτικών, ιδιωτικών κλπ), μέσω της εισαγωγής τους στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ και της υπαγωγής τους σε προσεισμικό έλεγχο,
- την αποτύπωση της κατάστασής τους σε ότι αφορά στη στατική επάρκεια, μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, ώστε να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των επεμβάσεων
- τον προσδιορισμό και την δρομολόγηση των ενεργειών που απαιτούνται από Δήμους, Περιφέρειες, Πολιτεία για τις πιθανές επεμβάσεις ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι ασφαλείς.
Οι άλλες σημαντικές αλλαγές, που επέρχονται με την ΚΥΑ, είναι:
- Ρητή αναφορά στις προβλέψεις της Σύμβαση Saint Denis (ορισμός του ποιες εγκαταστάσεις ανήκουν στο πεδίο της Σύμβασης, η υποχρεωτική δημιουργία σχετικού σχεδίου εκκένωσης για αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς και ο καθορισμός Υπεύθυνου Ασφαλείας).
- Προτυποποίηση της διαδικασίας ελέγχου, με συγκεκριμένο φύλλο ελέγχου και πρότυπο πρακτικού, που θα χρησιμοποιούνται από τις Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλόλητας.
- Επικαιροποίηση των προβλέψεων πυρασφάλειας, των προδιαγραφών των διαχωριστικών στις εξέδρες και των αιτούμενων δικαιολογητικών.
- Συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία, σε κάθε σχετικό κεφάλαιο της ΚΥΑ.
- Εισαγωγή μεταβατικών διατάξεων, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, για την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση.
Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση εργάστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Την υπογράφουν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι αναπληρωτές Υπουργοί Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μπάγερν - Παναθηναϊκός Aktor 69-80: Ο Γκέιμπριελ ύψωσε τείχος και οι «πράσινοι» άλωσαν το Μόναχο
- Βαγγέλης Μαρινάκης: «Περήφανος για τον Ολυμπιακό – Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Η χειραψία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο
- Ολυμπιακός: Ετοιμο το παρκέ στο ΣΕΦ - Παραμένει το πρόβλημα στο cube
- Παρασκήνιο: Κάτι ξέχασε το σάιτ του Γιάννη Αλαφούζου