Βαγγέλης Μαρινάκης: Το διεθνές ποδοσφαιρικό δίκτυο, το συνεχώς αναπτυσσόμενο όραμα και τα οφέλη του Ολυμπιακού

Πώς συνδέεται η συνεχής και άκρως μεθοδική επιχειρηματική δραστηριότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο χώρο του ποδοσφαίρου με την μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό;

Στα 15 συναπτά έτη της άμεσης ενασχόλησής του με το διοικητικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποδείξει ότι γνωρίζει άψογα τους χειρισμούς που χρειάζεται να κάνει για να εξασφαλίσει την ευημερία και συνεχή ανάπτυξη των ομάδων που δραστηριοποιείται.

Το όνομά του είναι πλέον συνυφασμένο της σκληρής δουλειάς, της θέλησης και της επιτυχίας.

Αρχής γενομένης από τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, ο Ελληνας επιχειρηματίας αποτελεί μέλος του ένδοξου παρελθόντος της ομάδας, ενώ έχει εξασφαλίσει το παρόν και το μέλλον των «ερυθρολεύκων».

Πώς το έχει κάνει αυτό;

Με τις μαεστρικές του κινήσεις, καθώς και με την σωστή καθοδήγηση των ανθρώπων που επέλεξε να έχει στο πλάι του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης οδήγησε τον Ολυμπιακό στην ευρωπαϊκή καταξίωση μέσω της πρώτης κατάκτησης ευρωπαϊκού τίτλου από ελληνική ομάδα, σε εκείνη την αλησμόνητη βραδιά της 29ης Μαΐου στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Ποιος είναι όμως ο απώτερος σκοπός της επιχειρηματικής δραστηριότητας του; Ποιο είναι το όραμά του και τι θέλει να πετύχει με το δίκτυο των ομάδων του; Πόσο μοιάζει με τον μοντέλο της Μάντσεστερ Σίτι και των ομάδων της Ρεντ Μπουλ με αυτό που χτίζει ο Μαρινάκης;

Το συνεχώς αναπτυσσόμενο όραμα

Η δραστηριοποίηση του στο χώρο του ποδοσφαίρου επεκτάθηκε το 2016, όταν ανέλαβε τα ηνία της Νότιγχαμ Φόρεστ. Αυτή δεν ήταν η πρώτη του προσπάθεια να αποκτήσει μετοχές ομάδας στο «Νησί», μιας και η προσέγγιση που είχε κάνει το νομικό του επιτελείο στην Κρίσταλ Πάλας δεν τελεσφόρησε τρία χρόνια νωρίτερα.

Οταν μπήκε στο τιμόνι της Νότιγχαμ Φόρεστ ο Μαρινάκης, η ομάδα διήνυε μία εκ των δυσκολότερων εποχών της ιστορίας της. Μια ομάδα που δεν είχε καμία σχέση με τις δόξες του παρελθόντος, όταν με τον Μπράιν Κλαφ στον πάγκο είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (1977-78), δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ (1978-79, 1979-80), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1979), καθώς και δύο Λιγκ Καπ (1977-78,1978-79).

Το 2017, με τον Μαρινάκη να βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στο προεδρικό θώκο, η αγγλική ομάδα απέφυγε στην ισοβαθμία τον υποβιβασμό της στην τρίτη εθνική κατηγορία της Αγγλίας!

Με σωστό πλάνο, ακατάπαυστη δουλειά, μέθοδο και λίγη τύχη, που πάντα χρειάζεται στο ποδόσφαιρο, αλλά πάντα βοηθάει τους τολμηρούς που την κυνηγούν, η Νότιγχαμ κατάφερε να επανέλθει στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ελληνα επιχειρηματία.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η ομάδα αναζητούσε τα πατήματά της στην μεγάλη κατηγορία, κατάφερε να σωθεί δύο σερί σεζόν και με την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από όλους στο κλαμπ, πλέον απολαμβάνει τους καρπούς των στοχευμένων κινήσεών της.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ μετράει αυτή την στιγμή που μιλάμε 5 σερί νίκες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, στρογγυλοκάθεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και ερίζει την έξοδο της στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Κάτι που φάνταζε όνειρο θερινής νυκτός πέρυσι τέτοια εποχή, είναι πιο ρεαλιστικό από ποτέ αυτή την στιγμή. 

Η περιήγηση του Μαρινάκη και του τιμ του στα γήπεδα του κόσμου όμως δεν σταματάει εδώ. Ο Ελληνας επιχειρηματίας αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο και της πορτογαλικής Ρίο Αβε πέρυσι, σε μια κίνηση που έχει πολύ μεγάλο νόημα και… στρατηγική σημασία.

Η αγορά της Πορτογαλίας είναι εκείνη που υποδέχεται με μεγαλύτερη ευκολία από οποιαδήποτε άλλη, τα νεαρά ταλέντα, κυρίως από την Βραζιλία, αλλά και από την γενικότερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Με αυτό το σκεπτικό, η απόκτηση της Ρίο Αβε ανοίγει την πύλη της έλευσης ταλέντων τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και την Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Μα φυσικά η απόκτηση της ίδιας της πηγής ταλέντων. Η Βραζιλία είναι η κατ’ εξοχήν χώρα παραγωγής ταλέντων, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Βάσκο Ντα Γκάμα, αλλά και με τις ακαδημίες της Σάντος.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για δεκαετή συνεργασία, με τον Μαρινάκη να επενδύει 100 εκατομμύρια ανά τριετία ή πενταετία και να καρπώνεται ένα ποσοστό από τις ενδεχόμενες πωλήσεις των παιχτών της ακαδημίας.

Τι σημαίνει αυτό για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει πολλά οφέλη από την διαρκώς αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα του προέδρου του. Αρχικά, το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι συνώνυμο της αξιοπιστίας στην αγορά των μάνατζερ, κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί σε όλες του τις υποθέσεις.

Επιπλέον, θα υπάρχει ανοιχτός δίαυλος αγοραπωλησίας και ανταλλαγής παιχτών ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Νότιγχαμ Φόρεστ, Ρίο Αβε και την βραζιλιάνικη ομάδα που θα αποκτηθεί.

Κάτι αντίστοιχο είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση του Νταβίντ Κάρμο, ενός ποδοσφαιριστή που είχε τεράστια ρήτρα στην Πόρτο, ήταν αδύνατο να αποκτηθεί απευθείας από τον Ολυμπιακό, ελέω και financial fair play, με την Νότιγχαμ να μεσολαβεί για την αγορά του.

Προφανώς, περισσότερες ομάδες σημαίνει και περισσότεροι σκάουτερ, άρα περισσότερες ευκαιρίες για αξιόλογες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Εξάλλου, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι διασυνδέσεις με τα γραφεία μάνατζερ είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Ας μην λησμονούμε ότι με τις μεθοδικές κινήσεις και την απόκτηση των Τσικίνιο, Κάρμο και Ορτα, μεταξύ άλλων, ο Ολυμπιακός στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το πρότζεκτ, που φαίνεται να έχει δομηθεί με απόλυτο επαγγελματισμό και αψεγάδιαστο πλάνο. Εξάλλου, τα ονόματα των Εντού, Σουλούκου και Μοντεστό που εμπλέκονται στο τιμ του Ελληνα επιχειρηματία, έχουν χαράξει την δικιά τους πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου και θεωρούνται εκ των κορυφαίων στις θέσεις τους.

Πηγή

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News