Βραζιλία: Η πρώτη παράσταση της ομαδάρας του Σαντάνα στο Μουντιαλίτο

Η θρυλική Εθνική Βραζιλίας του Τέλε Σαντάνα, που τόσος κόσμος λάτρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, είχε συστηθεί στους ποδοσφαιρόφιλους απ’ τις 7 Ιανουαρίου 1981. Όταν συνέτριψε με 4-1 τη Δυτική Γερμανίας για το Μουντιαλίτο της Ουρουγουάης.

Όσο νέοι κι αν είστε εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, όλο και κάποιον πενηντάρη συγγενή ή γνωστό θα έχετε που θα σας έχει εκφράσει τη λατρεία του για τη Βραζιλία του 1982.

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μυήθηκε εκείνη την εποχή στη μαγεία του διεθνούς ποδοσφαίρου και να μην ερωτεύτηκε το jogo bonito της ομάδας του Τέλε Σαντάνα. Μόνο που τα αποκαλυπτήρια δεν είχαν γίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, αλλά ενάμισι χρόνο νωρίτερα, στο Μουντιαλίτο της Ουρουγουάης. Και συγκριμένα στις 7 Ιανουαρίου 1981, όταν η «Σελεσάο» συνέτριψε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Δυτική Γερμανία με 4-1.

Τι ήταν το Μουντιαλίτο; Ένα τουρνουά που διοργάνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουρουγουάης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 και στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι έξι εθνικές ομάδες που είχαν κατακτήσει μέχρι τότε το τρόπαιο. Η FIFA έδωσε επίσημο status στη διοργάνωση και οι αγώνες της μεταδόθηκαν ζωντανά και στην Ελλάδα, μέσω της ΥΕΝΕΔ.

Ανήμερα της γιορτής του Άι Γιαννιού, λοιπόν, καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη παράσταση της ομάδας του Σαντάνα, που θα έμπαινε στις καρδιές εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων σε όλη την Υφήλιο. Με μια σύνθεση που αποτελούνταν από παίκτες που είχαν συμμετάσχει στο Μουντιάλ του 1978 (Σερέζο, Όσκαρ και ο αναπληρωματικός Ζε Σέρζιο) και πολλά νέα πρόσωπα, απ’ τα οποία ξεχώριζαν οι ντελικάτοι μεσοεπιθετικοί Σόκρατες και Πάουλο Ισιντόρο και ο αριστερός μπακ Ζούνιορ, η Βραζιλία πήρε παραμάζωμα τα «πάντσερ» στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Δυτική Γερμανία φάνηκε ικανή να «κλέψει» για πολλοστή φορά ένα ματς στο οποίο δεν ήταν καλύτερη, όταν ο Κλάους Άλοφς άνοιξε το σκορ με κοντινό σουτ στο 54′, ύστερα από γύρισμα του Χάνσι Μίλερ. Το γκολ αυτό, όμως, ξύπνησε το θηρίο που δεν κοιμόταν ακριβώς, αλλά δεν είχε εντυπωσιάσει κιόλας μέχρι εκείνο το λεπτό.

Ο Ζούνιορ ισοφάρισε στο 58′ με αριστοτεχνικά εκτελεσμένο φάουλ και στη συνέχεια, το τερέν του «Σεντενάριο» έγειρε προς την περιοχή του ταλαντούχου τερματοφύλακα Τόνι Σουμάχερ. Άλλωστε η «Σελεσάο» χρειαζόταν νίκη με δύο γκολ διαφορά για να προκριθεί στον τελικό εις βάρος της Αργεντινής, η οποία είχε ολοκληρώσει τους αγώνες της έχοντας συγκεντρώσει τρεις βαθμούς με διαφορά τερμάτων +1 (είχε νικήσει 2-1 τη Δυτική Γερμανία και είχε φέρει 1-1 με τη Βραζιλία).

Στο 62′ ο Εντεβάλντο σέντραρε από δεξιά, η άμυνα των «πάντσερ» πιάστηκε στον ύπνο και ο Σερέζο σούταρε με τη μία κι έγραψε το 2-1. Στο 76′ ο Σόκρατες με μια υπέροχη ενέργεια έδωσε έτοιμο γκολ στον Σερζίνιο, ο οποίος δεν αστόχησε προ κενής εστίας. Και στο 82′, ο σκόρερ του τρίτου γκολ βρήκε με ωραία κάθετη πάσα τον ταχύτατο Ζε Σέρζιο, ο οποίος με διπλή προσπάθεια διαμόρφωσε το τελικό 4-1.

Η φάση που ενθουσίασε περισσότερο τον κόσμο, πάντως, ήταν εκείνη του 80′ που δεν κατέληξε σε γκολ. Ο Σόκρατες κι ο Ζούνιορ «έκρυψαν» την μπάλα με διαδοχικά τακουνάκια, προτού ο πρώτος πιάσει ένα «ξερό» σουτ που εξουδετέρωσε ο Σουμάχερ. Ο Δυτικογερμανός γκολκίπερ δεν είχε γίνει ακόμα ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο (τίτλος που του αποδόθηκε για το δολοφονικό χτύπημα στον Γάλλο Μπατιστόν, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982) και έσωσε την ομάδα του από βαρύτερη συντριβή.

Ο προπονητής των «πάντσερ», Γιουπ Ντέρβαλ, δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για την απόδοση της Βραζιλίας. «Οι Βραζιλιάνοι ήταν ανώτεροι όχι μόνο από τεχνικής πλευράς, αλλά και στα τρεξίματα και τη φυσική κατάσταση, κάτι που με εξέπληξε». Ενάμισι χρόνο πριν τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του Μουντιάλ της Ισπανίας, είχε βρεθεί το πρώτο φαβορί, τουλάχιστον στη συνείδηση των εραστών του jogo bonito.

Τα αμυντικά λάθη που κόστισαν την ήττα απ’ την Ουρουγουάη στον τελικό του Μουντιαλίτο, δεν στάθηκαν ικανά να προβληματίσουν όσους είχαν λατρέψει τη «Σελεσάο» του Σαντάνα, που θα γινόταν ακόμα πιο θεαματική ενάμισι χρόνο αργότερα με τις προσθήκες του Ζίκο, του Φαλκάο και του Έντερ. Οι ίδιες αδυναμίες, όμως, έμελλε να την κάνουν έρμαιο στις ορέξεις του Πάολο Ρόσι στο περιβόητο ματς με την Ιταλία στη Βαρκελώνη και να τη θέσουν πρόωρα νοκ άουτ.

Ας αναφέρουμε και τα ονόματα των παικτών στη σύνθεση που βλέπετε στην κεντρική μας φωτογραφία. Όρθιοι (από αριστερά): Ζοάο Λέιτε, Σερέζο, Λουιζίνιο, Όσκαρ, Εντεβάλντο, Ζούνιορ. Καθήμενοι: Τίτα, Πάουλο Ισιντόρο, Σόκρατες, Μπατίστα, Ζε Σέρζιο.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Ιανουαρίου

2017: Με το γκολ εναντίον της Ρέντινγκ για το Κύπελλο Αγγλίας, ο Γουέιν Ρούνεϊ φτάνει τα 249 ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πιάνει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ του συλλόγου τον θρυλικό Μπόμπι Τσάρλτον.

2004: Η Καστοριά, ομάδα Γ’ Εθνικής τότε, νικά με 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Κυπέλλου. Το γκολ σημειώνει με πέναλτι στο 25′ ο πρώην άσος του «Δικεφάλου», Δημήτρης Καπετανόπουλος. Οι «γουναράδες» θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά αφού στη ρεβάνς θα κρατήσουν τον ΠΑΟΚ στο 1-1.

2003: Ο Κόμπε Μπράιαντ πετυχαίνει 12 τρίποντα στη νίκη των Λος Άντζελες Λέικερς επί των Σιάτλ Σουπερσόνικς (119-98) και σημειώνει νέο ρεκόρ στο ΝΒΑ, ξεπερνώντας τα 11 του Ντένις Σκοτ των Ορλάντο Μάτζικ, από τη νίκη επί των Ατλάντα Χοκς (119-104) στις 18 Απριλίου 1996. Ο Ντόνιελ Μάρσαλ των Τορόντο Ράπτορς θα βελτιώσει το ρεκόρ τον Μάρτιο του 2005 (13 τρίποντα) και από τον Οκτώβριο του 2018 κάτοχός του είναι ο Κλέι Τόμσον, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε 14 τρίποντα, στη νίκη των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επί των Σικάγο Μπουλς (149-124).

1998: Ο Σακίλ Ο’Νιλ φτάνει τα 1.000 κοψίματα στην καριέρα του στο ΝΒΑ, κατά τη διάρκεια του νικηφόρου αγώνα των Λος Άντζελες Λέικερς κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς (114-102).

1990: Ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το παρθενικό του γκολ με τον Παναθηναϊκό και του χαρίζει τη νίκη με 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Ο 25χρονος Πολωνός, ο οποίος είχε ενταχθεί στην ομάδα ένα μήνα νωρίτερα, θα φτάσει τα 244 τέρματα στην Α’ Εθνική και παραμένει ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» στην κορυφαία κατηγορία.

1989: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 στη Ρόδο την τυπικά γηπεδούχο ΑΕΚ, στο μεγάλο ντέρμπι της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Τα γκολ της πειραϊκής ομάδας πετυχαίνουν ο Λάγιος Ντέταρι (8′) και ο Μηνάς Χαντζίδης (80′), ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει για την Ένωση ο Γιώργος Πεππές (52′).

1962: Ο Τάκης Λουκανίδης πραγματοποιεί το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ, για το εορταστικό «Κύπελλο της ΓΓΑ». Μάλιστα, πετυχαίνει και ένα γκολ στη νίκη του «τριφυλλιού» με 3-2.

1936: Η πρωταθλήτρια του τένις, Έλεν Μούντι και ο παλαίμαχος άσος, Χάουαρντ Κίνσεϊ, ανταλλάσσουν 2.001 χτυπήματα σε διάστημα 78 λεπτών, στο μεγαλύτερο καταγεγραμμένο «ράλι», έστω και στη διάρκεια ανεπίσημου αγώνα εξάσκησης. Λέγεται, μάλιστα, ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν μόνο και μόνο επειδή ο Κίνσεϊ έπρεπε να φύγει για να παραδώσει ένα μάθημα που είχε προγραμματίσει.

1927: Διεξάγεται στο Χίνκλεϊ του Ιλινόι ο πρώτος αγώνας των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, της ομάδας μπάσκετ που αποτελείται από παίκτες-ζογκλέρ και έχει ως σκοπό να δίνει αγώνες επίδειξης προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Σε εκείνον τον παρθενικό αγώνα, οι Γκλόμπτρότερς γνωρίζουν την ήττα με 43-34.

1887: Ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου με ένα ποδήλατο. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και υπολογίζεται ότι κάλυψε συνολικά 13.500 μίλια (περισσότερα από 21.700 χιλιόμετρα).

1785: Ο Γάλλος εφευρέτης Ζαν-Πιερ Μπλανσάρ και ο Αμερικανός επιστήμονας Τζον Τζέφρις, γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που πετούν πάνω από το Στενό της Μάγχης με αερόστατο. Η πτήση από το κάστρο του Ντόβερ μέχρι τη γαλλική πόλη Γκιν διαρκεί δυόμισι ώρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News