Κριστόφ Βαζέχα: Έτσι πέτυχε το πρώτο από τα 244 γκολ του στο πρωτάθλημα
Αν είχε αποτύχει ο Κριστόφ Βαζέχα στον Παναθηναϊκό, θα λέγαμε τώρα ότι… δεν ήταν κάθε μέρα τ’ Αϊ Γιαννιού, όπως στις 7 Ιανουαρίου 1990, οπότε και πέτυχε το παρθενικό του γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Πολωνός, όμως, έγραψε Ιστορία.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο ιστορικό βιβλίο της Α’ Εθνικής γράφτηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1990. Ο Κριστόφ Βαζέχα, ο διεθνής Πολωνός επιθετικός που είχε αποκτήσει ένα μήνα νωρίτερα ο Παναθηναϊκός, πέτυχε το παρθενικό του γκολ στο πρωτάθλημα, χαρίζοντας στην ομάδα του την εκτός έδρας νίκη επί του Απόλλωνα στη Ριζούπολη (1-0).
Πρόκειται για ένα γκολ που έχει αποκτήσει ιστορική αξία επειδή ο Βαζέχα εξελίχθηκε στον κορυφαίο σκόρερ του Παναθηναϊκού στην κορυφαία κατηγορία. Ο… λογαριασμός που άνοιξε ανήμερα του Αϊ Γιαννιού του 1990, έκλεισε 14 χρόνια αργότερα και έγραφε 244! Με αυτόν τον ασύλληπτο αριθμό τερμάτων, ο Πολωνός είναι παράλληλα και ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική (νυν Super League), πίσω μόνο από τον Θωμά Μαύρο, ο οποίος κρέμασε τα παπούτσια του το 1991 έχοντας σκοράρει 261 φορές.
Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι η επιτυχία του Βαζέχα δεν συνιστούσε έκπληξη. Δεν ήταν, δηλαδή, κάποιος ποδοσφαιριστής που είχε έρθει απ’ τα αζήτητα και έτυχε να κάνει όνομα στην Ελλάδα. Όταν τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός, στις αρχές του Δεκεμβρίου του 1989 από την πρωταθλήτρια Πολωνίας Ρουχ Χορζόφ, ήταν ο κορυφαίος επιθετικός της πατρίδας του και έπαιζε βασικός στην εθνική ομάδα.
Σίγουρα δεν ήταν τόσο γνωστός όσο άλλοι παίκτες που είχαν περάσει απ’ το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ η συλλογή πληροφορίων στην προ διαδικτύου εποχή δεν ήταν απλή υπόθεση. Όμως, οι συστάσεις που είχαν δώσει στον Τύπο οι συμπατριώτες του προπονητές, Γιάτσεκ Γκμοχ και Κάζιμιρ Γκόρσκι ήταν τόσο καλές, που μας είχαν προετοιμάσει κατάλληλα γι’ αυτό που θα επακολουθούσε.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο Μανώλης Μαυρομμάτης δεν παραλείπει να επισημάνει στην περιγραφή του γκολ της 7ης Ιανουαρίου 1990 στη Ριζούπολη, ότι πρόκειται για το πρώτο γκολ του Βαζέχα στα ελληνικά γήπεδα. Ήταν ένας παίκτης που όλοι περίμεναν να λάμψει, αν και μάλλον κανείς δεν περίμενε ότι η καριέρα του στον Παναθηναϊκό θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια και θα τον βοηθούσε να καταρρίψει μια σειρά από ρεκόρ.
Εκείνη τη μέρα, στη δεύτερη μόλις συμμετοχή του με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, ο Πολωνός άσος έδειξε ένα μικρό δείγμα της εκτελεστικής του δεινότητας. Ύστερα από την εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Λούη Χριστοδούλου, κινήθηκε έξυπνα στην πλάτη της άμυνας, απέφυγε τον τερματοφύλακα Νίκο Κουρκούνα και πλάσαρε στην κενή εστία.
Με αυτόν τον τρόπο «ξεκλείδωσε» την άμυνα του Απόλλωνα, σε ένα ματς στο οποίο ο Παναθηναϊκός είχε πέντε δοκάρια (!) και τον κράτησε στην κορυφή, όπου… συγκατοικούσε με τον ΠΑΟΚ στους 23 βαθμούς.
Από την πρώτη μέχρι και τη δέκατη σεζόν του στην Ελλάδα (1998-99) ο Βαζέχα θα πετύχαινε διψήφιο αριθμό τερμάτων! Μάλιστα, προτού κλείσει δεκαετία στον Παναθηναϊκό, ξεπέρασε τα 180 τέρματα του Αντώνη Αντωνιάδη και αναρριχήθηκε στην κορυφή των σκόρερ του συλλόγου στην Α’ Εθνική. Συμπτωματικά, μάλιστα, ο… τρελός Πολωνός των οπαδών του «τριφυλλιού» θα πετύχαινε και το 181ο γκολ του εναντίον του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, τον Ιανουάριο του 1998.
Ο Βαζέχα είναι φυσικά και ο πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» στα Κύπελλα Ευρώπης με 25 τέρματα (με πιο χαρακτηριστικό εκείνο που χάρισε την εκτός έδρας νίκη επί του Άγιαξ, στον πρώτο ημιτελικό του Champions League του 1995-96). Και είχε καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων (1990, 1991, 1995, 1996) κι άλλων τόσων Κυπέλλων (1991, 1993, 1994, 1995).
Τέλος, είχε μικρή συνεισφορά και στο νταμπλ της περιόδου 2003-04, με εννιά συνολικά ολιγόλεπτες συμμετοχές και στις δύο διοργανώσεις. Ήθελε να κλείσει την καριέρα του με τίτλους, ύστερα από μια «στείρα» επταετία και το κατάφερε, σε ηλικία 39 ετών.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Ιανουαρίου
2004: Η Καστοριά, ομάδα Γ’ Εθνικής (και) τότε, νικά με 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Κυπέλλου. Το γκολ σημειώνει με πέναλτι στο 25′ ο πρώην άσος του «Δικεφάλου», Δημήτρης Καπετανόπουλος. Οι «γουναράδες» θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά αφού στη ρεβάνς θα κρατήσουν τον ΠΑΟΚ στο 1-1.
2003: Ο Κόμπε Μπράιαντ πετυχαίνει 12 τρίποντα στη νίκη των Λος Άντζελες Λέικερς επί των Σιάτλ Σουπερσόνικς (119-98) και σημειώνει νέο ρεκόρ στο ΝΒΑ, ξεπερνώντας τα 11 του Ντένις Σκοτ των Ορλάντο Μάτζικ, από τη νίκη επί των Ατλάντα Χοκς (119-104) στις 18 Απριλίου 1996. Ο Ντόνιελ Μάρσαλ των Τορόντο Ράπτορς θα βελτιώσει το ρεκόρ τον Μάρτιο του 2005 (13 τρίποντα) και από τον Οκτώβριο του 2018 κάτοχός του είναι ο Κλέι Τόμσον, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε 14 τρίποντα, στη νίκη των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επί των Σικάγο Μπουλς (149-124).
1998: Ο Σακίλ Ο’Νιλ φτάνει τα 1.000 κοψίματα στην καριέρα του στο ΝΒΑ, κατά τη διάρκεια του νικηφόρου αγώνα των Λος Άντζελες Λέικερς κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς (114-102).
1989: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 στη Ρόδο την τυπικά γηπεδούχο ΑΕΚ, στο μεγάλο ντέρμπι της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Τα γκολ της πειραϊκής ομάδας πετυχαίνουν ο Λάγιος Ντέταρι (8′) και ο Μηνάς Χαντζίδης (80′), ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει για την Ένωση ο Γιώργος Πεππές (52′).
1962: Ο Τάκης Λουκανίδης πραγματοποιεί το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ, για το εορταστικό «Κύπελλο της ΓΓΑ». Μάλιστα, πετυχαίνει και ένα γκολ στη νίκη του «τριφυλλιού» με 3-2.
1936: Η πρωταθλήτρια του τένις, Έλεν Μούντι και ο παλαίμαχος άσος, Χάουαρντ Κίνσεϊ, ανταλλάσσουν 2.001 χτυπήματα σε διάστημα 78 λεπτών, στο μεγαλύτερο καταγεγραμμένο «ράλι», έστω και στη διάρκεια ανεπίσημου αγώνα εξάσκησης. Λέγεται, μάλιστα, ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν μόνο και μόνο επειδή ο Κίνσεϊ έπρεπε να φύγει για να παραδώσει ένα μάθημα που είχε προγραμματίσει.
1927: Διεξάγεται στο Χίνκλεϊ του Ιλινόι ο πρώτος αγώνας των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, της ομάδας μπάσκετ που αποτελείται από παίκτες-ζογκλέρ και έχει ως σκοπό να δίνει αγώνες επίδειξης προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού. Σε εκείνον τον παρθενικό αγώνα, οι Γκλόμπτρότερς γνωρίζουν την ήττα με 43-34.
1887: Ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου με ένα ποδήλατο. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και υπολογίζεται ότι κάλυψε συνολικά 13.500 μίλια (περισσότερα από 21.700 χιλιόμετρα).
1785: Ο Γάλλος εφευρέτης Ζαν-Πιερ Μπλανσάρ και ο Αμερικανός επιστήμονας Τζον Τζέφρις, γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που πετούν πάνω από το Στενό της Μάγχης με αερόστατο. Η πτήση από το κάστρο του Ντόβερ μέχρι τη γαλλική πόλη Γκιν διαρκεί δυόμισι ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό