Σαν Σήμερα - ΠΑΟΚ: Το «διπλό» επί του Ολυμπιακού στη Ριζούπολη και... ο Αλέφαντος
Ο ΠΑΟΚ σόκαρε τον Ολυμπιακό στις 11 Ιανουαρίου 2004 και τον νίκησε με 2-1 στη Ριζούπολη, σε ένα ματς που έχει μείνει στη συλλογική μνήμη κυρίως για το «καλώς τα παιδιά» του αείμνηστου Νίκου Αλέφαντου.
Το πόσο κόστισε στον Ολυμπιακό η εντός έδρας ήττα με 2-1 από τον ΠΑΟΚ, στις 11 Ιανουαρίου 2004 στη Ριζούπολη, το συνειδητοποίησαν οι παίκτες του στο τέλος του πρωταθλήματος, όταν έχασαν τον τίτλο απ’ τον Παναθηναϊκό.
Πέρα από τη βαθμολογική σημασία του, όμως, το συγκεκριμένο ματς έχει αφήσει και το στίγμα του στη λαϊκή κουλτούρα της χώρας χάρη σε κάποιες ατάκες του Νίκου Αλέφαντου σε συνεντεύξεις που είχε δώσει στον παλαίμαχο τερματοφύλακα, Γιώργο Μύρτσο (ο οποίος εργαζόταν τότε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης) πριν και μετά τη διεξαγωγή του.
Ο αείμνηστος τεχνικός εξέφραζε τότε ανοιχτά τα ερυθρόλευκα αισθήματα του και παραμονές εκείνου του ντέρμπι είχε πετάξει το αμίμητο «καλώς τα παιδιά, 3-0», το οποίο έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς σε άλλες άλλες περιστάσεις. Ο Αλέφαντος κριτίκαρε την αδυναμία του ΠΑΟΚ να πάρει θετικά αποτελέσματα στη νότια Ελλάδα και δη στην έδρα του Ολυμπιακού, όπου πράγματι μετρούσε μόνο ήττες μετά τη νίκη του με 1-0, τη σεζόν 1988-89.
«Κατεβαίνετε, κερδάτε (sic) την ψόφια τη Χαλκηδόνα, κερδάς το ψόφιο το Αιγάλεω, τον Ακράτητο, την Προοδευτική, χάνεις απ’ τον Ιωνικό, κερδάς τον ΟΦΗ… Μόλις θα ‘ρθει την Κυριακή, καλώς τα παιδιά… Καλώς τα παιδιά, 3-0!», είχε πει με στόμφο.
Ο Αλέφαντος είχε στραφεί και εναντίον του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος στα 22 του είχε καθιερωθεί στην επίθεση του «Δικεφάλου» ύστερα από ορισμένες περιόδους δανεισμού σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών (πρώτα στην ΑΕΛ, όπου δεν είχε καταφέρει να πάρει πολλές ευκαιρίες και κατόπιν στην Καβάλα, όπου φανέρωσε το ταλέντο του).
«Ο Σαλπιγγίδης κι οι “σφαίρες” αυτές, είναι για να παίζουν εδώ μέχρι τη Β’ Εθνική Κατηγορία. Για την Ευρώπη πεθάνανε οι 1.15 ύψος, ξέχασέ τους. Ποιος Σαλπιγγίδης τώρα…», ήταν τα λόγια του.
Για κακή τύχη του Αλέφαντου, όχι μόνο ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό, αλλά ο ανερχόμενος «Σάλπι» πέτυχε το πρώτο γκολ υποχρεώνοντάς τον σε επική αναδίπλωση την επομένη του ματς. Ο Μύρτσος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον ιδιόρρυθμο τεχνικό στους «ερυθρόλευκους» και τον γνώριζε καλά, δεν έχασε την ευκαιρία να τον βγάλει στον αέρα και την επομένη του ματς.
Τότε ήταν που, αναφερόμενος στον Σαλπιγγίδη, ο «Αλέ» μας χάρισε το ανεκτίμητο «πλασέ μεγάλου παίχτου», το οποίο επίσης έμεινε στη συλλογική μνήμη και ακούγεται από τα χείλη πολλών όταν θέλουν να δώσουν έμφαση. Το αποτέλεσμα ανάγκασε τον πολύπειρο τεχνικό να εκφράσει μέσα σε λίγα 24ωρα διαφορετική γνώμη και για άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ, όπως τους αμυντικούς Λεωνίδα Βόκολο και Χρήστο Καρυπίδη, αλλά και τον προπονητή, Άγγελο Αναστασιάδη.
Ο Αλέφαντος εκθείασε τον ΠΑΟΚ για τη νίκη, αλλά ήταν φειδωλός στην κριτική του προς τον προπονητή του Ολυμπιακού, Όλεγκ Προτάσοφ – τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «Τιτίκα» μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν τον είχε παίκτη στην Προοδευτική. Προφανώς δεν είχε περάσει τότε απ’ το μυαλό του ότι δύο μήνες αργότερα θα καλούνταν… να τον αντικαταστήσει.
Αυτό συνέβη στα μέσα Μαρτίου, όταν τα πράγματα στράβωσαν κι άλλο για τον Ολυμπιακό κι ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, αναζήτησε μια ριζοσπαστική λύση για να αλλάξει το κλίμα στο αποδυτήρια. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο απ’ τον Παναθηναϊκό και η στάμπα της αποτυχίας φορτώθηκε και στον «Αλέ», αν κι αυτό ήταν λίγο άδικο.
Οι πιο φανατικοί επικαλούνται ακόμα τη διαιτησία του Γιώργου Δούρου στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (2-2), λόγω της μη αποβολής του Σωτήρη Κυργιάκου στην αψιμαχία με τον Ζιοβάνι (που ήταν και ο μόνος που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα). Όμως, η ζημιά είχε αρχίσει από την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ, στην πρεμιέρα του β’ γύρου.
Ο Ολυμπιακός είχε αναδειχθεί πρωταθλητής χειμώνα με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τους «πράσινους». Μάλιστα, πριν από τον αγώνα της 11ης Ιανουαρίου 2004 στο γήπεδο της Ριζούπολης (το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα τη διετία που το «Γ. Καραϊσκάκης» βρισκόταν υπό ανακατασκευή) υπήρχε η αίσθηση ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη διαφορά, αφού ο Παναθηναϊκός έδινε δύσκολο εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη.
Τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το «τριφύλλι» νίκησε 1-0 με γκολ του Μίλτου Σαπάνη και μείωσε τη διαφορά στο -1, αφού ο ΠΑΟΚ έπαιξε εξαιρετικά στο δεύτερο ημίχρονο και τιμώρησε την αμυντική χαλαρότητα του Ολυμπιακού. Βέβαια, το τελικό 1-2 αποτελεί κατά κάποιον τρόπο «μαγική εικόνα», αφού η ομάδα του Πειραιά έχασε αναρίθμητες ευκαιρίες πριν και μετά το γκολ του Νέρι Καστίγιο με το οποίο προηγήθηκε στο 66′. Ο Κυριάκος Τοχούρογλου πραγματοποίησε ορισμένες εξαιρετικές αποκρούσεις (με κορυφαία εκείνη σε κεφαλιά του Ιεροκλή Στολτίδη στο 77′), ενώ ο Ολυμπιακός είχε και δοκάρι με τον Καστίγιο στο 52′.
Ο ΠΑΟΚ ευτύχησε να ισοφαρίσει αμέσως (68′) με το «πλασέ μεγάλου παίχτου» του Σαλπιγγίδη ύστερα από σέντρα του Γιασεμάκη Γιασουμή, ο οποίος ήταν ένας απ’ τους διακριθέντες του αγώνα. Οι Θεσσαλονικείς προσπάθησαν στη συνέχεια να χτυπήσουν στην κόντρα και τελικά τα κατάφεραν στο 86′: ο Σλάτζαν Σπάσιτς, ο Σέρβος επιθετικός που έκανε την επανεμφάνισή του στα γήπεδα ύστερα από απουσία τριών μηνών λόγω τραυματισμού, έγραψε το 1-2 με κοντινό πλασέ, έπειτα από ωραίο γέμισμα του Βαγγέλη Κουτσόπουλου.
Ο Ολυμπιακός αντέδρασε κερδίζοντας τους επόμενους αγώνες του, όμως ο Παναθηναϊκός του Ιτζάκ Σουμ ήταν πλέον πολύ δυνατός και δεν του επέτρεψε να ξεφύγει. Κι όταν πέρασε πρώτος, ύστερα από την ήττα των «ερυθρόλευκων» από την ΑΕΚ στις 14 Μαρτίου, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη – έστω κι αν ο θόρυβος για τη διαιτησία του Δούρου στο μεταξύ τους ντέρμπι στη Λεωφόρο δεν έχει κοπάσει ακόμα.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 11 Ιανουαρίου
2012: Ο Πανιώνιος των μυρίων οικονομικών προβλημάτων προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας αποκλείοντας με 4-3 στα πέναλτι τον Παναθηναϊκό, σε νοκ άουτ αγώνα στη Νέα Σμύρνη. Πρωταγωνιστής της πρόκρισης είναι ο τερματοφύλακας, Γιάννης Σιδεράκης, ο οποίος αποκρούει τις εκτελέσεις του Γιώργου Καραγκούνη και του Σεμπαστιάν Λέτο.
2011: Ο επί τριακονταετία (1972-2002) πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης, Μίλαν Ερτσεγκάν, πεθαίνει στο Βελιγράδι σε ηλικία 94 ετών.
2005: Πεθαίνει κατά τη διάρκεια του Ράλι Ντακάρ ο Ιταλός, Φαμπρίτσιο Μεόνι, όταν χάνει τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του στην 11η διαδρομή, κοντά στην πόλη Κίφα της Μαυριτανίας. Η επίσημη αιτία θανάτου είναι η καρδιακή προσβολή, όμως κατά τη σύγκρουση είχε υποστεί σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη. Έπειτα από αίτημα των υπόλοιπων αναβατών ο αγώνας των μοτοσικλετών δεν συνεχίστηκε, για να τιμηθεί η μνήμη του Μεόνι που είχε κερδίσει τον αγώνα το 2001 και το 2002.
1999: Ο Γιόχαν Κρόιφ ανακηρύσσεται κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας του ποδοσφαίρου. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και την τρίτη ο (λογιζόμενος ως Ισπανός, αν και Αργεντινός), Αλφρέδο Ντι Στέφανο.
1995: Ο Πανιώνιος νικά στη Μόσχα με 96-87 την Ντιναμό σε αδιάφορο αγώνα, αφού έχει εξασφαλίσει από την προηγούμενη αγωνιστική την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Κόρατς. Ωστόσο, η αναμέτρηση αμαυρώνεται από την αψιμαχία του Θερλ Μπέιλι με τον Γεβγκένι Πασούτιν, η οποία εξελίσσεται σε γενικευμένη σύρραξη, στο τέλος της οποίας αποβάλλονται με ντισκαλιφιέ τρεις παίκτες από κάθε ομάδα! Τόσο ο Πανιώνιος όσο και η Ντιναμό τελειώνουν το ματς έχοντας από τρεις παίκτες στο παρκέ.
1992: Πεθαίνει σε ηλικία 28 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια ο Αργεντινός επιθετικός, Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, ο οποίος είχε αγωνιστεί μερικά χρόνια νωρίτερα από τον Ολυμπιακό.
1982: Ο Στιβ Ντέιβις σημειώνει το πρώτο maximum break σε επίσημο αγώνα σνούκερ που μεταδίδεται από την τηλεόραση. Ο Ντέιβις, ο οποίος είναι και ο κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου, πετυχαίνει το break των 147 πόντων στον νικηφόρο προημιτελικό του Classic με αντίπαλο τον Τζον Σπένσερ, στo Όλνταμ. Χορηγός του τουρνουά είναι η σοβιετική αυτοκινητοβιομηχανία Lada, η οποία δίνει ως έπαθλο στον Άγγλο παίκτη ένα καινούριο μοντέλο του Lada Vaz 2103.
1963: Πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία μόλις 27 ετών ο Γιώργος Φωτεινός, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού κατά τη δεκαετία του ’50.
1960: Ο Λαμάρ Κλαρκ σημειώνει την 44η διαδοχική νίκη του με νοκ άουτ, στον αγώνα του με τον Κένεθ Χέιντεν και ξεπερνά το σχετικό ρεκόρ που κατείχε με 43 νίκες ο Μπίλι Φοξ.
1958: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διορίζει ως πρώτο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού τον παλιό πρωταθλητή της σκοποβολής, Γεώργιο Βήχο. Η θέσπιση της νέας θέσης, που αρχικά έχει τον τίτλο «Γενικός Γραμματέας Εξωσχολικού Αθλητισμού», γίνεται με γνώμονα τη σταδιακή αποδέσμευση του αθλητισμού από το Υπουργείο Παιδείας.
1941: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Γερμανός σκακιστής, μαθηματικός και φιλόσοφος, Εμάνουελ Λάσκερ. Το 1894 αναδεικνύεται ως ο δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και διατηρεί τον τίτλο για το διάστημα-ρεκόρ των 27 χρόνων, μέχρι το 1921 οπότε και τον χάνει από τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα.
1897: Στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γ.Σ. στην Αθήνα συγκεντρώνονται οι εκπρόσωποι 28 αθλητικών σωματείων, οι οποίοι την επομένη θα συνεδριάσουν στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» και θα αποφασίσουν την ίδρυση του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΑΓΣ, ο πρόδρομος του ΣΕΓΑΣ). Παράλληλα θα ψηφιστεί και το καταστατικό της πρώτης αθλητικής ομοσπονδίας της Ελλάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Θρίαμβος Μαρινάκη κατά Καρυπίδη: Η μεγάλη νίκη στην μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση
- Μπαρτζώκας: «Θα μπορούσα να αφήσω τον Βεζένκοβ κι άλλο μέσα, αλλά μερικές φορές κάνω το αντίθετο από αυτό που θέλει ο κόσμος»
- Παναθηναϊκός: Προκηρύχθηκε νέα ΑΜΚ ύψους 26,3 εκατ. ευρώ!
- Ολυμπιακός Μεταγραφές: Οι Αλμιρόν, Έντουαρντς, ο κρυφός στόχος και η κίνηση για Όρτα
- ΠΑΟΚ: Νέα «θύματα» ίωσης στον Δικέφαλο με δυο παίκτες να χάνουν το ματς με Βόλο