Παναθηναϊκός: Η νίκη στο Πόρτο που παραλίγο να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας

Στις 13 Μαρτίου 2003 ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 την Πόρτο στο «Ντας Άντας» με γκολ του Ολισαντέμπε, αλλά δεν ήταν γραφτό να πάρει την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Έχετε σκεφτεί πόσο διαφορετικά θα είχε γραφτεί η Ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αν ο Παναθηναϊκός είχε υπερασπιστεί το 1-0 με το οποίο είχε νικήσει την Πόρτο στο «Ντας Άντας», στις 13 Μαρτίου 2003;

Πρόκειται για την ίδια Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο η οποία όχι μόνο κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ εκείνης της σεζόν, αφού στο μεταξύ απέκλεισε τους «πράσινους» νικώντας τους με 2-0 στην παράταση στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Αλλά σόκαρε την επόμενη χρονιά όλη την Ευρώπη φτάνοντας στην κατάκτηση του Champions League, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά!

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι «δράκοι» να ήταν εξίσου επιτυχημένοι τη σεζόν 2003-04, ακόμα κι αν είχαν αποκλειστεί από τον Παναθηναϊκό. Ο ρους της Ιστορίας, όμως, θα είχε αλλάξει. Οπωσδήποτε θα είχε αλλάξει και για το «τριφύλλι», το οποίο θα είχε καλές πιθανότητες να σηκώσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 2002-03, με εναπομείνασες αντιπάλους στα ημιτελικά τη Λάτσιο (κι ας ήταν πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι στις μέρες μας), την Μποαβίστα και τη Σέλτικ.

Για να μην πούμε για το πόσο επηρέασε εκείνος ο αποκλεισμός και την προσπάθειά του να κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα. Μπορεί να είχαν προηγηθεί ο αποκλεισμός από το Αιγάλεω στο Κύπελλο Ελλάδας και το 0-0 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αποτελέσματα που είχαν κλονίσει κάπως την αυτοπεποίθηση των παικτών του Σέρχιο Μαρκαριάν. Ο Παναθηναϊκός, όμως, φαινόταν να έχει το πάνω χέρι στη μάχη του τίτλου με τον Ολυμπιακό.

Ύστερα απ’ τον αποκλεισμό απ’ τους «Δράκους» στη ρεβάνς της 20ής Μαρτίου 2003, ακολούθησε η γκέλα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο κακό τερέν του σταδίου «Οι Ζωσιμάδες» (0-0). Αποτέλεσμα που στέρησε απ’ τον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να πάει με διαφορά ασφαλείας στο περιβόητο ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους» στη Ριζούπολη, την προτελευταία αγωνιστική.

Με τα «αν», όμως, δεν γράφεται η Ιστορία. Κι αυτό το έχουμε αναφέρει πολλές φορές σ’ αυτήν τη στήλη. Ο Παναθηναϊκός μένει τουλάχιστον με τις δάφνες της εκτός έδρας νίκης επί μιας πολύ ισχυρής ομάδας, που χωρίς πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της έφτασε έναν χρόνο αργότερα στην κορυφή της Ευρώπης.

Το πιο εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι είχε κάνει το αποτέλεσμα της 13ης Μαρτίου 2003 να φαίνεται φυσιολογικό. Με τους Γιούρκα Σεϊταρίδη και Τάκη Φύσσα να περιορίζουν τη δράση των ακραίων επιθετικών της Πόρτο (Ντερλέι και Καπούτσο αντίστοιχα), οι «πράσινοι» φάνηκαν να ελέγχουν το ματς χωρίς να κινδυνεύουν ιδιαίτερα και από το πρώτο ημίχρονο απείλησαν με αντεπιθέσεις.

Το πολυπόθητο γκολ ήρθε τελικά στο 73′. Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ο οποίος είχε αστοχήσει σε τετ α τετ στο 58′, αξιοποίησε την εξαιρετική σέντρα του Γιόνας Κόλκα και με καρφωτή κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Βίτορ Μπαΐα. Ο Μαρκαριάν είχε κάνει «ματ» στον άγνωστο ακόμα Μουρίνιο, ο οποίος όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Μαρτίου

2020: Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τους 34ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο διακόπτεται μία ημέρα μετά την αφή της φλόγας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

2014: Ο πρόεδρος και παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, εξαναγκάζεται σε παραίτηση όταν κρίνεται ένοχος για επτά περιπτώσεις φοροδιαφυγής και καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών. Θα εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του και θα αποφυλακιστεί στις 29 Φεβρουαρίου 2016.

2005: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας SportDay, με πρόεδρο του Δ.Σ. τον Τάσο Μπούρα και εκδότη τον Γιώργο Χελάκη.

1999: Η Ειρήνη Κώστα σημειώνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο (σε «πενηντάρα» πισίνα) με 26.45, κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πρωταθλήματος στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Η Κώστα καταρρίπτει το ρεκόρ της Εβίτας Παρασκευοπούλου με 26.70 που άντεχε από το 1988, αλλά θα το χαρεί μόνο για πέντε μήνες, αφού στις 3 Αυγούστου η Αθηνά Μποχώρη θα κολυμπήσει την απόσταση σε 26.21.

1996: Ο Απόλλων Σμύρνης προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας νικώντας 3-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με τον Ντέμη Νικολαΐδη να πετυχαίνει δύο εξαιρετικά σε εκτέλεση γκολ και να κερδίζει το χειροκρότημα των φανατικών της «Θύρας 4».

1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Παρισιού με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (8.09 μ.).

1991: Ο ηλικίας 15 ετών και 98 ημερών Ρόνι Ο’Σάλιβαν γίνεται ο νεότερος παίκτης σνούκερ που πετυχαίνει maximum break (147), κατά τη διάρκεια του Βρετανικού Πρωταθλήματος Ερασιτεχνών. Το ρεκόρ του μετέπειτα θρύλου του παιχνιδιού θα καταρριφθεί το 2017 από τον Σον Μάντοκς, ο οποίος σημειώνει maximum σε ηλικία 15 ετών και 90 ημερών.

1976: Ο Λάμπης Μάνθος ισοφαρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ στην Καραμπίνα Πρηνηδόν με 600/600, πετυχαίνοντας το κέντρο του στόχου και στις 60 βολές του.

1974: Στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ο ΠΑΟΚ γνωρίζει την ήττα με 3-0 από τη Μίλαν στο Σαν Σίρο.

1969: Στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα της Ελλάδας με το Ισραήλ (3-3) κάνει το διεθνές του ντεμπούτο ο 18χρονος μέσος του Παναθηναϊκού, Κώστας Ελευθεράκης.

1957: Η Εθνική Ελλάδας νικά με 2-0 τη Β’ Ισπανίας σε φιλικό αγώνα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (2′ Υφαντής, 43′ Πανάκης). Την παράσταση κλέβει ο αμυντικός, Κώστας Λινοξυλάκης, ο οποίος αποσοβεί γκολ στο 6′ διώχνοντας την μπάλα πάνω στη γραμμή με εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι.

1879: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Γερμανός σκακιστής Άντολφ Άντερσεν, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο κατά τον 19ο αιώνα.

1873: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σκωτίας, από εκπροσώπους οκτώ συλλόγων που συσκέπτονται στο ξενοδοχείο Dewar’s της Γλασκώβης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News