Μάρκο Σίλβα: Αυτό που του λείπει από τον Ολυμπιακό, οι αναφορές στους «ερυθρόλευκους» και η... ελληνική επικοινωνία με τον Μουρίνιο

Είχε και το… ερυθρόλευκο του Ολυμπιακού η μεγάλη συνέντευξη του Μάρκο Σίλβα στην A Bola!
Πέρασε μόλις μία χρονιά στον Ολυμπιακό, όμως ήταν αρκετή για να δείξει πόσο σπουδαίος προπονητής ήταν. Τα επόμενα χρόνια, άνοιξε τα φτερά του και πλέον πρόκειται για έναν μόνιμο προπονητή της Πρέμιερ Λιγκ, και βρίσκεται συνεχώς στο κάδρο των «big 6», όποτε προκύπτει συζήτηση για αλλαγή σε πάγκο.
Ο Μάρκο Σίλβα, τα τελευταία χρόνια τεχνικός της Φούλαμ, παραχώρησε μια μεγάλη πρωτοσέλιδη συνέντευξη στην A Bola και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό, λέγοντας πως του λείπει η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ αποκάλυψε πως όσο ήταν στον Πειραιά είχε επικοινωνήσει με τον Ζοσέ Μουρίνο.
Άλλωστε, ποτέ δεν ξεχνά την ομάδα του λιμανιού, που τον βοήθησε να… εκτοξευτεί. Δεν βρέθηκε τυχαία στη Νέα Φιλαδέλφεια για να ζήσει κι αυτός τη μεγαλύτερη στιγμή της «ερυθρόλευκης» ιστορίας: τον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ.
«Νιώθω ότι σύντομα θα το καταφέρω, αλλά θα ήθελα να επιστρέψω στο να αγωνίζομαι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν το έχω κάνει ως επιλογή καριέρας, γιατί έχω ήδη λάβει αρκετές προσκλήσεις από συλλόγους που αγωνίζονται στις διοργανώσεις της UEFA, αλλά η αλήθεια είναι ότι, στην τρίτη μου σεζόν ως προπονητής στην Εστορίλ, ήμασταν ήδη στο Europa League και έπειτα, τόσο στη Σπόρτινγκ όσο και στον Ολυμπιακό, αγωνίστηκα στο Champions League. Ομολογώ ότι μου λείπει αυτό, γιατί είναι κάτι που ολοκληρώνει έναν προπονητή», ανέφερε στην ερώτηση για το «τι του λείπει».
Οσο για την επιλογή του να αφήσει τα… αστέρια για την Τσάμπιονσιπ, είπε: «Χωρίς αμφιβολία. Δεν θα πω ότι ήταν ρίσκο, γιατί ήταν μια καλά μελετημένη απόφαση, να περάσω δύο συνεχόμενες σεζόν στο Champions League, με τη Σπόρτινγκ και τον Ολυμπιακό, και να ενταχθώ στη Χαλ Σίτι, η οποία περνούσε μια δύσκολη περίοδο, αλλά μου άνοιξε τις πόρτες της ζωής για την Premier League».
«Επικοινωνούσα με τον Μουρίνιο»
Σε ένα κομμάτι της συνέντευξης, ο Πορτογάλος ρωτήθηκε για τον συμπατριώτη του, Ζοσέ Μουρίνιο, που «άνοιξε την πόρτα για τους Πορτογάλους στην Πρέμιερ Λιγκ».
Σε ερώτηση για τον αν μιλούσε μαζί του όταν πήγε στη Χαλ, απάντησε: «Ναι, μιλούσα, όμως είχα επικοινωνήσει μαζί του κατά τη διάρκεια της πρώτης μου δουλειάς στο εξωτερικό, όταν ήμουν στον Ολυμπιακό».
«Εχω τη δική μου ταυτότητα»
Ο Μάρκο Σίλβα, αναφέρθηκε και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο:
«Το σύγχρονο ποδόσφαιρο, για να το πούμε απλά, είναι το εξής: υψηλή πίεση, λίγος χώρος μεταξύ των γραμμών και γρήγορη επίθεση.
Αυτό είναι μια καλή σύνοψη του τι συμβαίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, και εγώ σέβομαι και πιστεύω σε πολλούς από αυτούς. Έχω τη δική μου ταυτότητα, αυτήν επιδιώκω, αυτήν που κάνει τους παίκτες να πιστεύουν, αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσεις στον στόχο και εκτιμώ την αξία όλων τους.
Είναι προφανές ότι, λόγω της τάσης που έχουν πολλές ομάδες να θέλουν να χτίσουν το παιχνίδι τους από πίσω, ένας από τους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις ή να το εκμεταλλευτείς είναι η υψηλή πίεση. Το θεωρώ λογικό. Όσο περισσότερες ομάδες θέλουν να ξεκινούν το παιχνίδι τους από την άμυνα, χρησιμοποιώντας τον τερματοφύλακα, τόσο περισσότερο η πίεση ψηλά γίνεται ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης αλλά και εκμετάλλευσης των λαθών. Γι’ αυτό βλέπουμε τόσες ομάδες να την εφαρμόζουν.

Ο Μάρκο Σίλβα δίνει οδηγίες στον Σεμπά στο ματς με τη Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα έρχονται ως φυσική συνέπεια. Αν θέλουμε να πιέσουμε ψηλά, πρέπει να υπάρχει μικρός χώρος μεταξύ των γραμμών. Και όταν ξεπεράσουμε αυτή την πίεση, αν μπορούμε να επιτεθούμε γρήγορα στον αντίπαλο, εκμεταλλευόμενοι τον ελεύθερο χώρο πίσω του, θα το κάνουμε φυσικά. Αν επίσης ανακτήσουμε την μπάλα ψηλά, επειδή βρισκόμαστε κοντά στην αντίπαλη εστία, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια γρήγορη επιθετική μετάβαση.
Θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι, στη φάση της άμυνας, πολλές ομάδες υιοθετούν ένα χαρακτηριστικό του ιταλικού ποδοσφαίρου: το αυστηρό μαρκάρισμα στον παίκτη. Η Αταλάντα είναι ένα καλό παράδειγμα και στην Αγγλία το βλέπουμε όλο και πιο συχνά.