Θρασύβουλος Φυλής: Από τη Γ' ΕΠΣΑ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας

Το άλμα του Θρασύβουλου από τη Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣΑ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έφτασε στο απόγειό του στις 2 Απριλίου 2008, όταν ζόρισε όσο δεν πήγαινε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Στην Αγγλία έχουν σημείο αναφοράς αλματώδους προόδου τη Γουίμπλεντον, η οποία στην εντέκατη σεζόν της από την άνοδο απ’ τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, κατέκτησε το 1988 το Κύπελλο Αγγλίας, νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ.

Στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο προχωρημένοι για να δούμε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, υπάρχει όμως μία ομάδα που έφτασε κοντά. Ο Θρασύβουλος, ο οποίος μέχρι το 1992 αγωνιζόταν στη Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών, το 1998 ανέβηκε για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία (Δ’ Εθνική) και στις 2 Απριλίου 2008 υποδέχθηκε στη Φυλή τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας!

Το γεγονός ότι οι «πράσινοι» πάλεψαν στα ίσα το παιχνίδι και γνώρισαν την ήττα με 3-2 με γκολ που πέτυχε ο πολύπειρος Ντάρκο Κοβάτσεβιτς στο 89′, είναι κατ’ αναλογία ισοδύναμο με τον τίτλο που είχε κατακτήσει η Γουίμπλεντον στην Αγγλία. Για να φτάσει στους «4», μάλιστα, ο Θρασύβουλος είχε αποκλείσει στα προημιτελικά την ΑΕΛ, η οποία είχε κατακτήσει το Κύπελλο την προηγούμενη χρονιά, νικώντας τη μάλιστα δύο φορές: 1-0 στη Φυλή και 3-1 στη Λάρισα!

Με προπονητή τον Σάκη Τσιώλη και μια πλειάδα αξιόλογων παικτών που είχαν πείρα και από την κορυφαία κατηγορία, όπως ο Ηλίας Αναστασάκος, ο Μάρκος Δήμος και ο Στάθης Ρόκας, αλλά και γηγενείς που φορούσαν τη φανέλα του από τα τοπικά, όπως τα ξαδέλφια Παναγιώτης και Νίκος Βασιλείου, ο Θρασύβουλος είχε εντυπωσιάσει τo πανελλήνιο με την αναρρίχησή του στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η Φυλή, άλλωστε, ήταν ένα χωριό της Αττικής μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ακόμα και σήμερα μετά βίας τη λες πόλη, αφού αριθμεί 3.209 κατοίκους (με βάση την απογραφή του 2021). Η χρηματοδότηση του Θρασύβουλου από τη δημοτική αρχή τον βοήθησε να ανεβαίνει μία-μία τις κατηγορίες και το 2008 ήταν η χρονιά που… τρύπησε το ταβάνι του. Έναν περίπου μήνα μετά τη συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου, κέρδισε και την άνοδο στη Super League.

Αν και ήταν προφανές ότι το εγχείρημα θα είχε σύντομη διάρκεια ζωής, η παρουσία του Θρασύβουλου στα «σαλόνια» τη σεζόν 2008-09 παραμένει ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα «μικρής» ομάδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αργότερα, βέβαια, ο Πλατανιάς και η Καλλονή τον ξεπέρασαν, αφού κατάφεραν να σταθεροποιηθούν για κάποια χρόνια στη Super League, ενώ έδρευαν σε κωμοπόλεις των νομών τους.

Αντίπαλος με τον Ολυμπιακό και το 2005-06

Ο Θρασύβουλος είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό για τον θεσμό του Κυπέλλου και την περίοδο 2005-06, όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική. Τότε είχε ηττηθεί με 2-0 σε νοκ άουτ αγώνα στη Φυλή για τη φάση των «16», όπου είχε φτάσει έχοντας νικήσει με 2-0 τον Ατρόμητο (ο οποίος είχε μόλις κάνει τη συγχώνευση με τη Χαλκηδόνα κι ήταν ομάδα Α’ Εθνικής).

Στο ματς της 2ας Απριλίου 2008 οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν γρήγορα με 2-0 χάρη σε τέρματα του Κώστα Μενδρινού (19′) και του Λιονέλ Νούνιες (28′). Εξίσου γρήγορα, όμως, έκανε το 2-2 ο Θρασύβουλος με γκολ του Ηλία Αναστασάκου (30′) και του Παναγιώτη Μπρη (35′), δημιουργώντας προϋποθέσεις για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

Χρειάστηκαν ορισμένες σωτήριες επεμβάσεις του Αντώνη Νικοπολίδη κι ένα γκολ του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς στο 89′ για να έρθει το 3-2 για τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν βρισκόταν σε καλό «φεγγάρι». Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα είχε γνωρίσει τη συντριβή με 4-0 από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και παρουσίαζε χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα.

Ο Θρασύβουλος δεν μπόρεσε να προβάλει την ίδια αντίσταση στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης», μια και δέχθηκε τρία γκολ με τη συμπλήρωση 21 λεπτών. Έφυγε τελικά με το αρκετά τιμητικό 3-1, αφού οι «ερυθρόλευκοι» έσβησαν τις μηχανές τους και η παρουσία στους «4» του Κυπέλλου παραμένει το μεγαλύτερο παράσημο στην ιστορία του.

Ο σύλλογος της Φυλής αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και για τη φάση των «16» του Κυπέλλου της σεζόν 2011-12 και γνώρισε την ήττα με 3-0 σε νοκ άουτ αγώνα στο Φάληρο. Ήταν η τελευταία αναλαμπή του στο υψηλό επίπεδο, μια και την επόμενη σεζόν υποβιβάστηκε από τη Football League (όπως ονομαζόταν τότε η Β’ Εθνική) και δήλωσε πτώχευση.

Από το 2013 ο Θρασύβουλος μετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής (η οποία αποσπάστηκε απ’ την ΕΠΣΑ το 2003) και δεν φαίνεται πιθανό να ξαναζήσει τα παλιά μεγαλεία. Τη σεζόν 2022-23, μάλιστα, απείχε εντελώς από το πρωτάθλημα και αντιμετώπισε τον κίνδυνο της διάλυσης, έναν χρόνο αργότερα όμως επέστρεψε στη Β’ Κατηγορία ΕΠΣΔΑ, στην οποία μετέχει και φέτος χωρίς να έχει πρωταγωνιστική παρουσία.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Απριλίου

2017: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού προκρίνεται στον τελικό του Challenge Cup εις βάρος της ρωσικής Γενισέι Κρασνογιάρσκ (15-13 στο χρυσό σετ).

2015: Ο Στέργιος Κουφός, ο πρώτος Ευρωπαίος που κοουτσάρει ομάδα στο Κατάρ, κατακτά τον πρωτάθλημα με την Αλ Ραγιάν μετά το 78-74 επί της Ελ Τζαΐς (2-1 στη σειρά των τελικών).

2003: Με δύο γκολ του Άγγελου Χαριστέα η Εθνική Ελλάδας νικά με 2-0 τη Βόρειο Ιρλανδία στο Μπέλφαστ και δείχνει ικανή να διεκδικήσει την πρόκριση στο Euro 2004, ύστερα από το προβληματικό ξεκίνημα (ήττες από Ισπανία εντός και Ουκρανία εκτός).

2000: Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, το πρώτο της τρόπαιο ύστερα από το Κύπελλο του 1981, νικώντας στον τελικό του Final-4 στην Πυλαία τον Παναθηναϊκό με 59-57. Πρωταγωνιστής του αγώνα είναι ο Άγγελος Κορωνιός, ο οποίος κατακτά τον πρώτο τίτλο στην πλούσια καριέρα του.

1995: Τελειώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια (234 ημέρες) και η πιο δαπανηρή απεργία στην ιστορία του μπέιζμπολ όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων δέχονται οι παίκτες να παίζουν χωρίς συμβόλαια.

1989: Ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Εθνικό με ελεύθερη είσοδο για τους φιλάθλους, μια και αποτυγχάνει να σφραγίσει τα εισιτήρια λόγω ενός χρέους 5 εκατ. δρχ. στην Εφορία.

1981: Ο Ότο Ρεχάγκελ καλείται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Βέρντερ Βρέμης, ύστερα απ’ το τροχαίο ατύχημα του προπονητή της, Κούνο Κλέτσερ. Θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι τις 10 Ιουνίου 1995 και παραμένει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.

1977: Ο 12χρονος ίππος Red Rum κερδίζει για τρίτη φορά το Grand National, τη μεγαλύτερη κούρσα εμποδίων παγκοσμίως. Πρόκειται για μεγάλη έκπληξη, καθώς οι ειδικοί θεωρούσαν ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας του ο Red Rum θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στην υπερπήδηση των εμποδίων λόγω της ηλικίας του.

1936: Το BBC κάνει την πρώτη τηλεοπτική του μετάδοση της κωπηλατικής μάχης των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, που χρονολογείται από το 1829.

1935: Η Μέρι Χιρς γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει δίπλωμα εκπαιδεύτριας αλόγων.

1843: Τελούνται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας αντοχής στο Τρόμσο της Νορβηγίας.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News