Βίκτωρας Μητρόπουλος: Όταν χάρισε στον Παναθηναϊκό νίκη τίτλου κόντρα στην ΑΕΚ

Πολύ πριν γίνει ένας απ’ τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους παράγοντες, ο Βίκτωρας Μητρόπουλος ήταν αξιόλογος ποδοσφαιριστής. Και στις 6 Απριλίου 1969, ως παίκτης του Παναθηναϊκού, πέτυχε γκολ που έκρινε ντέρμπι με την ΑΕΚ (2-1).

Μόνο μία φορά στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναμετρήθηκαν στις 6 Απριλίου στο πλαίσιο του εθνικού μας πρωταθλήματος, όπως καλή ώρα και σήμερα. Ήταν το 1969 στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι «πράσινοι» είχαν νικήσει 2-1 με έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή.

Το νικητήριο τέρμα πέτυχε με καρφωτή κεφαλιά στο 44ο λεπτό ο Βίκτωρας Μητρόπουλος. Ο οποίος προτού εξελιχθεί σε έναν απ’ τους παράγοντες που κινούσαν τα νήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είχε πραγματοποιήσει αξιόλογη καριέρα ως αμυντικός μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Πρώτα στο Αιγάλεω, στο οποίο εντάχθηκε το 1960 σε ηλικία 13 ετών και μετά στο «τριφύλλι», στο οποίο αγωνίστηκε από το 1967 έως και το 1972.

Εκείνο το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ είναι η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή της καριέρας του στον Παναθηναϊκό. Πέρα απ’ το γόητρο που τονώνεται από μια νίκη σε ένα ντέρμπι, διατήρησε και τη διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό στους έξι βαθμούς, έξι αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Ουσιαστικά εξασφάλισε τον τίτλο.

Ο Μητρόπουλος, πάντως, δεν μπόρεσε να μονιμοποιηθεί στην εντεκάδα. Ήταν πάντοτε… χρυσή εφεδρεία. Μέσα σε πέντε χρόνια κατέγραψε 61 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής χωρίς να σκοράρει άλλη φορά, ενώ έβαλε το λιθαράκι του και στη μεγάλη πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1971. Ο Φέρεντς Πούσκας τον χρησιμοποίησε ως αλλαγή στον εντός έδρας νίκη με 5-0 επί της Ζενές Ες και στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ο Μητρόπουλος αγωνιζόταν κυρίως στη θέση του δεξιού μπακ και είχε να συναγωνιστεί τον Γιάννη Τομαρά. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του τελευταίου στον πρώτο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο, κλήθηκε να καλύψει το κενό του στη ρεβάνς της Ουρουγουάης (ήττα με 2-1), αλλά και στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο κύκλος του έκλεισε με την ολοκλήρωση εκείνης της σεζόν και το καλοκαίρι του 1972 επέστρεψε στο Αιγάλεω, με το οποίο έπαιξε άλλα τρία χρόνια στην Α’ Εθνική.

Το 1975 μεταπήδησε στον Ορφέα Αιγάλεω, με τον οποίο συμμετείχε επί δύο σεζόν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και αργότερα κρέμασε τα παπούτσια του σε αρκετά νεαρή ηλικία, χωρίς ωστόσο να φύγει από το ποδόσφαιρο. Ως παράγοντας του «Σίτι» από το 1980, μαζί με τον αδελφό του, Θωμά Μητρόπουλο, συνέβαλε στην επιστροφή του στην Α’ Εθνική το 1983.

Άρχισε, όμως, να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του ως παράγοντας μετά το 1990 στην ΕΠΑΕ (το αντίστοιχο της σημερινής Σούπερ Λίγκας, μόνο που αφορούσε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι όχι μόνο την κορυφαία κατηγορία). Ως αντιπρόεδρός της υπό τον Γιώργο Δέδε αρχικά και ως πρόεδρός της από το 1999 έως και το 2001, οπότε και αποχώρησε ύστερα από την κόντρα του με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Φλωρίδη (ναι, τον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης).

Έκανε μία απόπειρα να επιστρέψει ενεργά στο ποδόσφαιρο το 2009, διεκδικώντας την προεδρία της ΕΠΟ (ηττήθηκε από τον Σοφοκλή Πιλάβιο με ψήφους 44-11) και της ΕΠΣΑ (όπου πάλι έχασε την εκλογή από τον Παναγιώτη Δημητρίου).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Απριλίου

2010: Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει και τα τέσσερα γκολ της νίκης της Μπαρτσελόνα επί της Άρσεναλ με 4-1 και γίνεται ο πρώτος παίκτης που σημειώνει «καρέ» σε αγώνα της νοκ άουτ φάσης του Champions League.

2004: Η Μονακό νικά τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 (45’+1, 66′ Ζιουλί, 48′ Μοριέντες/36′ Ραούλ) και προκρίνεται στα ημιτελικά του Champions League, αφού είχε ηττηθεί με 4-2 στον πρώτο αγώνα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

1997: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 τον Παναθηναϊκό ως τυπικά φιλοξενούμενος στο ΟΑΚΑ (7′ Γεωργάτος, 48′ Καραπιάλης), διατηρεί τη διαφορά στο +6 από τη δεύτερη ΑΕΚ και ουσιαστικά εξασφαλίζει τον τίτλο, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος.

1996: Η Ελλάδα γιορτάζει την 100ή επέτειο από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 με αναπαράσταση αγωνισμάτων στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

1996: Ο 42χρονος Ρόμπερτ Πάρις των Σάρλοτ Χόρνετς γίνεται ο ρέκορντμαν συμμετοχών στο ΝΒΑ, αφού φτάνει τους 1.561 κι αφήνει δεύτερο τον Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ (1.560). Ο Πάρις, ο οποίος είχε κάνει όνομα με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς (1980-94) θα τερματίσει την καριέρα του με 1.611 συμμετοχές έναν χρόνο αργότερα, ως παίκτης των Σικάγο Μπουλς, και παραμένει πρώτος.

1989: Η ομάδα μπάσκετ του Άρη καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Μόναχο, χάρη στη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα με 88-71, στον μικρό τελικό.

1987: Ο Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ επιστρέφει στην πυγμαχία έπειτα από αδράνεια τριών ετών για να διεκδικήσει τον τίτλο των μεσαίων βαρών από τον Μάρβιν Χάγκλερ. Τον νικά με απόφαση των κριτών και αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής, ανεβάζοντας το ρεκόρ του ως επαγγελματίας σε 34 νίκες και μόλις μία ήττα.

1977: Η ΑΕΚ ηττάται με 4-1 απ’ τη Γιουβέντους στο «Κομουνάλε» του Τορίνο, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Για την Ένωση σκοράρει στο 31′ ισοφαρίζοντας προσωρινά ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

1965: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ιωάννης Κετσέας, αθλητής του Εθνικού Γ.Σ. στο στίβο και μετέπειτα συνιδρυτής (με τον Γερμανό, Καρλ Ντιμ) της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Διετέλεσε ισόβιο μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων από το 1927, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1930-1932) και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών από το 1938.

1958: O Άρνολντ Πάλμερ, ένας από τους καλύτερους γκόλφερ όλων των εποχών, κερδίζει το πρώτο του μεγάλο τουρνουά, το USA Masters.

1957: Η Αργεντινή κατακτά το Κόπα Αμέρικα για εντέκατη φορά στην ιστορία της, παρά την ήττα με 2-1 από το γηπεδούχο Περού στον τελευταίο αγώνα. Η «Αλμπισελέστε» είχε εξασφαλίσει την πρωτιά από τις 3 Απριλίου, με τη νίκη της με 3-0 επί της Βραζιλίας (το τουρνουά διεξαγόταν με σύστημα πουλ). «Αστέρια» της ομάδας είναι ο Ουμπέρτο Μάσκιο και ο Αντόνιο Αντζελίλο, που σημειώνουν εννιά και οκτώ γκολ αντίστοιχα και ο Ομάρ Σίβορι, ο οποίος το καλοκαίρι του 1957 θα μεταγραφεί στη Γιουβέντους και θα πάρει ιταλική υπηκοότητα.

1896: Αρχίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι 1οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής (με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο). Οι πρώτοι ολυμπιονίκες, στους οποίους απονέμεται ασημένιο μετάλλιο, είναι οι Αμερικανοί Τζέιμς Κόνολι στο τριπλούν και Ρόμπερτ Γκάρετ στη δισκοβολία. Στην πρώτη τριάδα και των δύο αγωνισμάτων κατατάσσονται και Έλληνες αθλητές. Στο τριπλούν ο Ιωάννης Περσάκης (τρίτος) και στη δισκοβολία ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (δεύτερος) και ο Σωτήρης Βερσής (τρίτος).

1893: Διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ (110 γύροι σε επτά ώρες και 19 λεπτά) μεταξύ του Τζακ Μπερκ και του Άντι Μπόουεν στο Σεντ Λούις. Ο αγώνας κηρύσσεται ισόπαλος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News