ΑΕΚ: Ήπιε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού, μία ημέρα μετά τα 89α γενέθλια

Στις 14 Απριλίου 2013 η ΑΕΚ βίωσε τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της, με τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική ύστερα από τη διακοπή του αγώνα με τον Πανθρακικό, λόγω εισβολής των οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο.

Τα χρόνια πέρασαν, η ΑΕΚ αναγεννήθηκε απ’ τις στάχτες της και κέρδισε τίτλους, όμως η 14η Απριλίου 2013 θα αποτελεί πάντοτε κηλίδα στην ιστορία της.

Η εισβολή των οργισμένων οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ στο 88ο λεπτό του αγώνα με τον Πανθρακικό, αμέσως μετά το αυτογκόλ του Μαυρουδή Μπουγαΐδη, οριστικοποίησε αυτό που πολλοί έβλεπαν να έρχεται, αλλά αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι θα συνέβαινε, είτε συμπαθούσαν την Ένωση είτε όχι.

Η ΑΕΚ στη Β’ Εθνική!

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνταρακτικά γεγονότα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένα από τα μεγαθήρια του τέως ΠΟΚ, ένας σύλλογος που καθόρισε, σε μεγάλο ποσοστό, τις ισορροπίες στο εγχώριο πρωτάθλημα, αφέθηκε στη μοίρα του και βίωσε τον υποβιβασμό.

«Θα γίνει εξέγερση έτσι και συμβεί κάτι τέτοιο», σκεφτόμασταν όλοι από μικρά παιδιά, τότε που κάναμε ακόμα και τέτοιες ακραίες για τον υποβιβασμό κάποιας μεγάλης ομάδας. Πιστεύαμε ότι το «σύστημα» δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο, θα έκανε τα αδύνατα-δυνατά υπό τον φόβο των εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών να σώσει τον «γίγαντα» εις βάρος κάποιου «μικρού».

Και τελικά οι ίδιοι οι οπαδοί της ΑΕΚ – έστω μια μικρή μερίδα τους – έδωσαν τη χαριστική βολή.

Οι δεκάδες κουκουλοφόροι που εισέβαλαν οπλισμένοι μα καδρόνια στον αγωνιστικό δευτερόλεπτα μετά το μοιραίο αυτογκόλ, άρχισαν να κυνηγούν τους πάντες. Τους παίκτες του Πανθρακικού, τους παίκτες της ΑΕΚ, τους προπονητές, τους διαιτητές. Όλοι έφυγαν τρέχοντας για τα αποδυτήρια και δεν ξαναβγήκαν ποτέ.

Ο διαιτητής, Σταύρος Τριτσώνης, επέμενε να κλείσει το φύλλο αγώνα εις βάρος της Ένωσης, παρά τα παρακάλια του Τραϊανού Δέλλα, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του ως προπονητής (είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον Έβαλντ Λίνεν) υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η ΑΕΚ δεν επιζητούσε τη συνέχιση του αγώνα μπας και ισοφαρίσει. Αλλά για να αποφύγει τον μηδενισμό και την αφαίρεση τριών βαθμών, που θα την καταδίκαζε αμετάκλητα με υποβιβασμό.

Οι άνθρωποι του Πανθρακικού έδειξαν καλή διάθεση για τη συνέχιση του αγώνα, όμως ο Τριτσώνης δεν ένιωθε ασφαλής. Επικαλέστηκε την ακαταλληλότητα του χλοοτάπητα και διέκοψε οριστικά το παιχνίδι. Βάσει του ΚΑΠ ο μηδενισμός της ΑΕΚ και η ποινή των -3 βαθμών ήταν αναπόφευκτες συνέπειες, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η υπόθεση έφτασε στο γραφείο του αθλητικού δικαστή.

Στις 21 Απριλίου 2013 η ΑΕΚ ηττήθηκε και στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (1-0 με γκολ του Κώστα Γιαννούλη στις καθυστερήσεις) κι έχασε κάθε ελπίδα σωτηρίας μέσω της ανατροπής της πρωτόδικης απόφασης στην έφεση.

Μια έφεση που εκδικάστηκε στις 24 Απριλίου και απορρίφθηκε μία ημέρα αργότερα, δίνοντας τέλος στα ευφάνταστα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει και εμφάνιζαν το «σύστημα» (που λέγαμε πιο πάνω) να ανακαλύπτει τρόπο για να κρατήσει την Ένωση στην κορυφαία κατηγορία.

Ούτε η επιθετική πρακτική της ΑΕΚ, η οποία μέσω των ΜΜΕ που τη στήριζαν προσπάθησε να εμφανιστεί ως… κυνηγημένη – λες και έφταιγε ο διαιτητής για τα έκτροπα – απέδωσε καρπούς. Οι κανονισμοί εφαρμόστηκαν και ο υποβιβασμός επικυρώθηκε.

Σύντομο ιστορικό της καταστροφής

Το κακό για την ΑΕΚ είχε αρχίσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Από το 1995, συγκεκριμένα, όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Καρράς πούλησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, Μιχάλη Τροχανά.

Ύστερα από μια ταραγμένη διετία, την οποία σημάδεψε η αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς με προορισμό τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996, ακολούθησε (το φθινόπωρο του 1997) η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην πολυεθνική ENIC. Μέχρι να βγει μπροστά ο Ντέμης Νικολαΐδης, το καλοκαίρι του 2004, η ΠΑΕ είχε φορτωθεί με υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο και προς τρίτους, τα οποία δεν λύθηκαν ούτε μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 44.

Η σχέση του άλλοτε αγαπημένου Νο 11 της ΑΕΚ με τον κόσμο πέρασε από σαράντα κύματα. Και το γεγονός ότι η ομάδα έμενε μακριά από τους τίτλους, ενώ στο μεταξύ είχε χάσει και το ιστορικό στάδιό της στη Νέα Φιλαδέλφεια (το οποίο γκρεμίστηκε χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για την ανοικοδόμηση νέου γηπέδου), βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Μέχρι που επήλθε η ρήξη και η αποχώρηση του Νικολαΐδη, τον Νοέμβριο του 2008.

Η διαδοχή από τον Σταύρο Αδαμίδη και αργότερα από τον Ανδρέα Δημητρέλο δεν έδωσε λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της ΠΑΕ, η οποία απέτυχε να αδειοδοτηθεί το καλοκαίρι του 2012, με συνέπεια να μην της επιτραπεί να παίξει στην Ευρώπη και να έχει δικαίωμα να αποκτήσει μόνο τρεις ποδοσφαιριστές άνω των 23 ετών την επόμενη περίοδο.

Οι άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα στην Ένωση είχαν προφανώς άγνοια του κινδύνου που είχαν μπροστά τους. Ο ηλικιακός περιορισμός στις μεταγραφές δεν σήμαινε ντε και καλά «φέρνουμε όποιον νεαρό παίκτη μας προτείνουν». Οι ίδιες κυρώσεις είχαν επιβληθεί στον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Πανιώνιο και τον Άρη και τουλάχιστον οι δύο πρώτοι κατάφεραν να δημιουργήσουν αξιόμαχα σύνολα (ο ΠΑΣ μπήκε και στην πεντάδα των πλέι οφ).

Ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο υποδέχθηκε ο οργανισμός της ΑΕΚ τις ήττες που έρχονταν φυσιολογικά η μία μετά την άλλη, έδωσε σε πολλούς να καταλάβουν ότι αυτό που φαινόταν αδιανόητο μέχρι και λίγους μήνες πριν (δηλαδή να κινδυνεύσει ή και να υποβιβαστεί η Ένωση) ήταν πλέον πολύ πιθανό. Η «βαριά» φανέλα δεν ήταν αρκετή για να τη σώσει.

Στίγμα ή λύτρωση;

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ αποδείχθηκε εκ των υστέρων λυτρωτικός. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος ήταν πλέον πανίσχυρος οικονομικά, βγήκε από την πρώτη μέρα μπροστά υπό την προϋπόθεση ότι η ομάδα δεν θα δήλωνε συμμετοχή στη Β’ Εθνική (τότε ονομαζόταν Football League) και θα έκανε επανεκκίνηση ως ερασιτεχνικό σωματείο από τη Γ’ Εθνική.

Με τη νομοθεσία που ίσχυε τότε, όποια ΠΑΕ δήλωνε πτώχευση έγραφε… στο χιόνι τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, «τρίτους» και πρώην υπαλλήλους. Η μία επιπλέον χρονιά μακριά από τη Super League ήταν μικρό πρόβλημα μπρος στο τεράστιο όφελος. Η Ένωση είχε τη δυναμική να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό εκεί που ανήκε, «καθαρή» και δυνατή.

Στις 14 Απριλίου 2013, όμως, τίποτα απ’ όσα ακολούθησαν δεν ήταν εγγυημένο. Μία ημέρα μετά τα 89α γενέθλια, τα οποία κανείς δεν είχε όρεξη να γιορτάσει, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ ξύπνησαν το πρωί με έναν κόμπο στο στομάχι. Ήταν ανήμποροι να συμβιβαστούν με τη συνθήκη ότι η ομάδα τους θα ήταν φαβορί για υποβιβασμό ακόμα και με ισοπαλία στο ματς με τον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ. Και το βράδυ, όταν έγινε κακό, αδυνατούσαν να κοιμηθούν αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τη σκέψη ότι την επόμενη χρονιά δεν θα την έβλεπαν να παίζει, έστω και αποδυναμωμένη, κόντρα στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό ή ακόμα και τον ΠΑΟΚ.

Όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν κάποιοι, η λύτρωση άφησε κι ένα στίγμα. Η ΑΕΚ έπαψε να μνημονεύεται ως μία από τις λίγες ομάδες που έχουν αδιάλειπτη παρουσία στα μεγάλα «σαλόνια». Τα παιδιά που θα γεννηθούν στο μέλλον θα ανατρέχουν στις σεζόν 2013-14 και 2014-15 και δεν θα βρίσκουν το όνομά της στη βαθμολογία της Super League – και ενδεχομένως θα δυσκολεύονται να συλλάβουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο. Πώς το επέτρεψε ο κόσμος της και οι παράγοντές της.

Όχι φυσικά στο ματς με τον Πανθρακικό, που αποτέλεσε απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Αλλά με τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν οι άνθρωποί της πολλά χρόνια νωρίτερα και δημιούργησαν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Απριλίου

2012: Ο 26χρονος μέσος της Λιβόρνο, Πιερμάριο Μοροζίνι, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Πεσκάρα έπειτα από καρδιακή προσβολή που υφίσταται στο 31ο λεπτό. Η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα αναβάλει όλες τις αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί, ενώ το κλίμα στη χώρα είναι βαρύ λόγω και του θανάτου του 37χρονου διεθνή βολεϊμπολίστα, Βίγκορ Μποβολέντα, στις 24 Μαρτίου.

2007: Ο κορυφαίος σκακιστής του κόσμου, Γκάρι Κασπάροφ, συλλαμβάνεται από την αστυνομία στη Μόσχα την ώρα που κατευθυνόταν σε μία διαδήλωση. Θα κρατηθεί για περίπου δέκα περίπου ώρες, θα του επιβληθεί πρόστιμο και θα αφεθεί ελεύθερος. Η Πορεία των Διαφωνούντων) είναι μία σειρά πολιτικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που είχε ήδη λάβει χώρα τρεις φορές στο παρελθόν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Τον επόμενο Οκτώβριο, ο Κασπάροφ θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη ρωσική προεδρία ως υποψήφιος της «Άλλης Ρωσίας», αλλά στις 12 Δεκεμβρίου θα αποσυρθεί.

1993: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μια και ηττάται με 3-2 στην παράταση από την ΑΕΚ, στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-0 υπέρ της Ένωσης (2′ Δημητριάδης), όπως και ο πρώτος υπέρ του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Στην παράταση, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» ανατρέπουν το σκορ σε 1-2 σκόρερ τους Μητσιμπόνα (94′ πέν.) και Μπατίστα (107′) και προκρίνονται χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, παρότι η ΑΕΚ σημειώνει νέα ανατροπή με τους Δημητριάδη (111′) και Αλεξανδρή (114′).

1991: Ο αμυντικός χαφ του Ολυμπιακού, Γιώτης Τσαλουχίδης σημειώνει χατ τρικ στη νίκη με 7-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης, που διεξάγεται στο γήπεδο του Άργους λόγω τιμωρίας της ομάδας του. Πρόκειται για το δεύτερο χατ τρικ του Βεροιώτη άσου σε εκείνο το πρωτάθλημα, αφού είχε προηγηθεί εκείνο της 4ης Νοεμβρίου 1990, κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (6-1).

1986: Αρχίζουν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Πάλης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 20 Απριλίου. Η Ελλάδα θα πανηγυρίσει το ασημένιο μετάλλιο του Μπάμπη Χολίδη στην κατηγορία των 57 κιλών της ελληνορωμαϊκής.

1985: Ο Αχμέντ Σαλάχ από το Τζιμπουτί κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου.

1982: Το Συμβούλιο Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών αποφαίνεται ότι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος αγωνίζεται από το 1979 στον Παναθηναϊκό με το επώνυμο «Μπουμπλής», δεν είναι Έλληνας. Ο Αργεντινός μέσος χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στο υπόλοιπο της σεζόν, όμως ο Παναθηναϊκός δεν θα υποστεί καμία κύρωση.

1972: Λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, έπειτα απ’ το πέρασμά του απ’ τη βελγική Αντβέρπ, ο Γιώργος Σιδέρης ανακοινώνει την απόσυρσή του απ’ τη δράση. Ο θρυλικός «Φόντακας» παραμένει έως και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ των «ερυθρόλευκων» τόσο στην Α’ Εθνική με 226 γκολ, όσο και σε όλες τις διοργανώσεις με 298.

1971: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τη συντριβή με 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι.

1969: Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ εκτός ΗΠΑ διεξάγεται στο Jarry Park του Μόντρεαλ. Αντίπαλοι είναι οι Μόντρεαλ Έξπος και οι Σεντ Λούις Κάρντιναλ (8-7).

1929: Διεξάγεται το πρώτο γκραν πρι αυτοκινήτου στο πριγκιπάτο του Μονακό, το οποίο κερδίζει ο Βρετανός Γουίλιαμ Γκρόβερ-Γουίλιαμς με Μπουγκάτι και μέση ωριαία ταχύτητα 80,194 χλμ. Από το 1955 το γκραν πρι θα ενταχθεί στο καλεντάρι της Formula 1 και θα εξελιχθεί σε έναν απ’ τους πιο εμβληματικούς αγώνες κάθε σεζόν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News