Αντώνης Καρπετόπουλος: Η Δανία παίζει... τα ρέστα της
Μετά την παράσταση κόντρα στη Λευκορωσία, η Εθνική μας ομάδα υποδέχεται απόψε στο Καραϊσκάκη τους Δανούς. Χρειάζεται να τους κερδίσει για δύο λόγους. Ο πρώτος για τη βαθμολογία: αν κάνει το δύσκολο «2 στα 2» τούς αφήνει αμέσως πέντε βαθμούς πίσω. Ο δεύτερος για να μεγαλώσει κι άλλο το ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτή. Απόψε το «Καραϊσκάκη» είναι sold out. Η τηλεθέαση, που στο ματς με τη Λευκορωσία έφτασε το 45,7%, απόψε θα ξεπεράσει το 55%.
Πρώτα απ’ όλα πάντα έχουν αξία τα προηγούμενα: ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε δίκιο όταν είπε πως δεν δέχεται ότι η νίκη με 5-1 κόντρα στους Λευκορώσους έχει να κάνει με το ότι ο αντίπαλος της Εθνικής ήταν μία μέτρια ομάδα. Κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα. Η Εθνική μας ξεκίνησε τα προκριματικά για το Μουντιάλ δίνοντας ένα αληθινό σόου.
Ενδεκάδα
Ο Γιοβάνοβιτς είχε πει πριν απ’ το ματς της πρεμιέρας ότι η επιλογή της ενδεκάδας της Εθνικής στο ματς με τη Λευκορωσία είναι αληθινός πονοκέφαλος, αφού όλοι σχεδόν οι παίκτες του αξίζουν να βρίσκονται σ’ αυτή. Το επανέλαβε και πριν απ’ το ματς με τη Δανία, μόνο που τώρα έχουμε δει την ομάδα που παρέταξε με τη Λευκορωσία και τι αυτή η ομάδα έκανε: δύσκολα θα την αλλάξει. Ο Γιοβάνοβιτς δεν έκανε καμία μεγάλη έκπληξη στο ματς της πρεμιέρας. Διάλεξε τον Τζολάκη κάτω απ’ τα δοκάρια κι αυτός νικήθηκε μόνο από ένα ανύπαρκτο πέναλτι. Κράτησε τους Βαγιαννίδη, Κουλιεράκη, Μαυροπάνο και τον Τσιμίκα τελικά στ’ αριστερά στην άμυνα και ήταν όλοι σχεδόν άψογοι – με τον Βαγιαννίδηεπιθετικά να σπέρνει τον πανικό. Απ’ τους τρεις χαφ που παρουσίασε (Κουρμπέλης, Ζαφείρης, Μπακασέτας) οι δύο σκόραραν: ο Μπακασέτας έδειξε πως αν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά κάνει και τη διαφορά. Ο Κουρμπέλης βρήκε γκολ από κόρνερ μετά από καιρό. Με τους Τζόλη, Παυλίδη και Καρέτσα η Εθνική έβγαζε… φλόγες. Το όποιο σασπένς κράτησε τρία λεπτά: τόσο χρειάστηκε ο Καρέτσας την Παρασκευή για το 1-0 – η ασιστ ήταν του Παυλίδη. Η Εθνική κέρδισε με 5-1 κι είχε τρεις παίκτες (τον Καρέτσα, τον Παυλίδη και φυσικά τον Μπακασέτα) με γκολ κι ασίστ. Και θα είχε κι ένα τέταρτο αν ο Τζόλης στο τέλος του ματς αντί να προσπαθήσει να πετύχει το δεύτερο δικό του γκολ έδινε την μπάλα στον Κωνσταντέλια, που δεν ξεκίνησε διότι είχε κάποιες μικροενοχλήσεις. Η Εθνική μας ολοκλήρωσε το ημίχρονο με 20 τελικές! Δεν υπήρξε ματς. Οι Λευκορώσοι ήταν έτοιμοι να πέσουν στα γόνατα να πουν «σταματήστε». Αν δεν υπήρχε το ματς με τη Δανία, το ματς μπορεί να έληγε 10-0. Φυσικά το ματς με τη Δανία απόψε θα είναι σαφώς πιο δύσκολο. Αλλά αυτό το ξέραμε.
Κενά
Ο Γιοβάνοβιτς είπε πως χρειάζεται ακόμα πιο μεγάλη συγκέντρωση: έχει δίκιο. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, για κάποια πράγματα που δεν του άρεσαν, είπε πως δεν έμεινε απολύτως ευχαριστημένος απ’ το παιχνίδι των παικτών του χωρίς την μπάλα. «Επρεπε να έχουμε μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση. Ο αντίπαλος δεν το εκμεταλλεύτηκε, όμως υπήρχαν κενά όταν το ματς «έγινε πάνω-κάτω». Απλώθηκε πολύ η ομάδα, υπήρχαν μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ το φυσιολογικό, ο αντίπαλος δεν το εκμεταλλεύτηκε, αλλά η Δανία είναι πιο έμπειρη ομάδα» είπε. Και τόνισε πως αν χρειαστεί η ομάδα του θα παίξει και άμυνα, διότι ξέρει να παίζει και άμυνα.
Κακή
Η Δανία έκανε ένα κακό ξεκίνημα με αντίπαλο τη Σκωτία και δεν το λέω αυτό επειδή δεν κέρδισε: έτσι όπως έπαιξε, είναι μάλλον τυχερή που δεν έχασε. Οι Σκωτσέζοι ήλεγξαν απόλυτα το ματς στο πρώτο ημίχρονο, είχαν καλές -αν όχι και μεγάλες- ευκαιρίες, κυρίως με τους εξτρέμ τους: ο Κρίστι κυρίως έφτασε σε τελικές που μάλλον δεν περίμενε – οι Δανοί έριξαν το βάρος στο να περιορίσουν τον καλό ΜακΤομινέι, αλλά και τον Φέργκιουσον. Το τίμημα αυτής της προσοχής, ωστόσο, ήταν μεγάλο: οι Δανοί μάλλον φοβήθηκαν τη Σκωτία πιο πολύ απ’ όσο έπρεπε κι έφτασαν ελάχιστες φορές να γίνουν απειλητικοί – η πρώτη τους ευκαιρία (με τον αρχηγό Χόιμπιεργκ) καταγράφεται μόλις στο 55’. Στο δεύτερο ημίχρονο είναι αλήθεια πως οι Δανοί πίεσαν πιο πολύ. Η ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ έκανε κατοχήμπάλας, που έφτασε στο 77% στο δεύτερο μέρος (!), καθώς οι Σκωτσέζοι ταμπουρώθηκαν. Αλλά σε ένα ματς που ήταν φανερό πως θα κέρδιζε όποιος έβαζε γκολ, οι Δανοί δεν είχαν καθαρές ευκαιρίες. Η άμυνά τους είναι έμπειρη και στην επίθεση η τριάδα Χιούλμαντ, Ντάμσγκαρντ, Ντόλμπεργκ υπόσχεται πολλά – ωστόσο απ’ όλους λείπει ο Ερικσεν, ο άνθρωπος που γύρισε κάποτε απ’ τον άλλο κόσμο.
Σπάνια
Η Δανία, μολονότι είμαστε πολύ νωρίς στη διοργάνωση, θα παίξει τα… ρέστα της. Δεν έχει μεγάλα περιθώρια γι’ απώλειες: ο όμιλος είναι μικρός. Θέλει την πρωτιά διότι ο δεύτερος του ομίλου για να προκριθεί θα πρέπει να περάσει μία δοκιμασία. Είναι ομάδα έμπειρη, «μπαρουτοκαπνισμένη», σπάνια κάνει λάθος στα προκριματικά. Αλλά δεν έχει την ποιότητα της δικής μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μεντιλίμπαρ: «Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα δεν σημαίνει τίποτα»
- Μήνυμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον τραυματισμό του Τζίμα: «Μείνε δυνατός Στέφανε, είμαστε όλοι δίπλα σου»
- Ολυμπιακή Φλόγα: Ξεκίνησε από το Παναθηναϊκό Στάδιο το ταξίδι της για την Ιταλία
- Μπαφές: «Πάνω από όλα η ασφάλεια φιλάθλων και εργαζομένων, τα κυβικά νερού στην οροφή του ΣΕΦ ήταν ασύλληπτα»
- Σπανούλης: Η Μονακό «έτρεξε» με 125 κι έσπασε το ρεκόρ του Παναθηναϊκού!
