Λιονέλ Μέσι: Σε ευχαριστούμε που υπάρχεις
Μία -μικρή- ωδή στον Λιονέλ Μέσι, τον κορυφαίο των κορυφαίων, ο οποίος κατέκτησε τρόπαιο και στις ΗΠΑ με τη φανέλα της Ίντερ Μαϊάμι.
Οι σημερινοί 35-40 που αγαπούν αληθινά το ποδόσφαιρο, μεγάλωσαν με ιστορίες σε εποχές χωρίς κινητά και υπολογιστές. Για ένα παιδί ή έφηβο στα 90s’, ο «ιπτάμενος Ολλανδός», ο «Κάιζερ», η «ξανθιά σαΐτα», ο «καλπάζων συνταγματάρχης», ο «μαύρος πάνθηρας» και, πάνω απ’ όλους, το «μαύρο διαμάντι» ήταν κάτι άπιαστο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η… γνωριμία με δαύτους έγινε γραπτώς, δηλαδή μέσω βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, το αποτύπωμα ήταν εξόχως πιο έντονο. Διότι η όλη διαδικασία, άνευ YouTube, σε έκανε να εξελίξεις τη φαντασία σου.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα παραμύθι και οι προαναφερθέντες αποτελούν τους «αιώνιους» χαρακτήρες του. Εγιναν legends χωρίς να χρειαστούν διαδικτυακές πλατφόρμες, στυγνό, αδίστακτο μάρκετινγκ και… 500 παιχνίδια τον χρόνο. Προσέφεραν θέαμα, όχι όμως… άρτον και θεάματα όπως σήμερα.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν συμπεριλήφθηκε στην εισαγωγή. Αφενός μεν επειδή είναι μία κατηγορία από μόνος του, αφετέρου δε διότι οι 35-40 τον πρόλαβαν να αγωνίζεται (να μην αγωνίζεται πιο σωστά) στα τελειώματά του. Ηταν δηλαδή ενεργός. Η Εθνική Ελλάδας, μάλιστα, είχε την τιμή να δεχθεί το τελευταίο γκολ της καριέρας του με τη φανέλα της Αργεντινής. Πάμε παρακάτω.
Αν θα έπρεπε μέσα σε λίγες λέξεις να αποτυπωθεί τι εστί Λιονέλ Μέσι, η απάντηση είναι η εξής: Πρόκειται για τον συνεχιστή του αείμνηστου συμπατριώτη του, αλλά χωρίς τη δεύτερη όψη του νομίσματος. Πιο ευνοημένος αγωνιστικά ο νυν άσος της Ιντερ Μαϊάμι; Σίγουρα. Στα 80s’ τα κλωτσίδια έπεφταν σύννεφο. Πιο τυχερός αναφορικά με τη συγκομιδή τίτλων; Αναμφίβολα, αλλά στις μέρες του οι διοργανώσεις είναι περισσότερες.
Γιατί, λοιπόν, ο 38χρονος αναφέρεται στις ίδιες αράδες με όλα τα «ιερά τέρατα» του αθλήματος, παρότι διαπρέπει στην εποχή των «σόσιαλ», της άκρατης εμπορικότητας & κατανάλωσης; Γιατί έχει όλα τα στοιχεία αυτού του παραμυθιού. Κοντός, με μαλλούρα (τώρα πιο περιορισμένη και λόγω ηλικίας), από την… ποδοσφαιρομάνα Αργεντινή, ντριμπλαδόρος, δημιουργός, σκόρερ… Με μία εξωαγωνιστική ζωή φυσιολογική και ένα υγιές, ανθρώπινο σώμα, το οποίο δεν παραπέμπει σε κάποιον σούπερ ήρωα.
Αυτό είναι. Το βρήκαμε. Ενας θνητός σούπερ ήρωας. Τα τωρινά παιδάκια φοράνε τη φανέλα του. Και οι γονείς ξέρουν ότι το νόμισμα έχει μία και μοναδική όψη. Λίο, σε ευχαριστούμε που υπάρχεις. Εκ μέρους των παιδιών και τον γονέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός: Τα ρίχνει όλα στην αστυνομία για τα γεγονότα του Μετς
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 100-93: Νέα «100άρα» με πολυφωνία και συνεχίζει αήττητος!
- Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 110-66: Ο αδιανόητος Ρογκαβόπουλος των δώδεκα τριπόντων διέλυσε τον Πανιώνιο
- ΑΕΚ: Στην OPAP Arena ο Λιβάι Γκαρσία-Τα είπε με Ηλιόπουλο
- Σταύρος Γεωργακόπουλος: Πρωταθλητής χειμώνα με σημαιόφορο Ελ Καμπί!
