Μιχάλης Κωνσταντίνου: Ποδαρικό στο 2001 με δύο γκολ στον Ολυμπιακό

Στις 3 Ιανουαρίου 2001 ο Ηρακλής νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό με δύο γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος εδραίωσε την πεποίθηση ότι ήταν ο κορυφαίος επιθετικός του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τώρα που η καριέρα του Μιχάλη Κωνσταντίνου έχει ολοκληρωθεί με δόξα και τιμή, είναι χρήσιμο να ανατρέχουμε κάθε τόσο σε μεγάλες στιγμές της καριέρας του για να θυμόμαστε πόσο σπουδαίος σέντερ φορ υπήρξε.

Για παράδειγμα, ο αγώνας του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό στις 3 Ιανουαρίου 2001 στον οποίο ο Κύπριος επιθετικός έκανε… ποδαρικό στο νέο έτος με δύο γκολ που χάρισαν τη νίκη στην ομάδα του (2-1), δεν άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Μας υπενθυμίζει, όμως, γιατί ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» για τους μεγάλους του Κέντρου και ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να δαπανήσει 2,7 δισ. δρχ. (περίπου 8 εκατ. ευρώ, που τότε είχαν μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα σημερινά) για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2001.

Ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή από τα πρώτα λεπτά σ’ εκείνο το ματς στο Καυτανζόγλειο. Κι όταν ο Αλέξης Αλεξανδρής άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 58′, ύστερα από ωραίο γύρισμα του Χρήστου Πατσατζόγλου, όλοι πίστεψαν ότι θα κρατούσε εύκολα τη νίκη.

Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς τον Κωνσταντίνου. Ο επιθετικός του «Γηραιού» άρχισε να γίνεται απειλητικός αμέσως μετά το 0-1 και στο 66′ ισοφάρισε με ένα συρτό σουτ που έστειλε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του Δημήτρη Ελευθερόπουλου. Και στο 83′, εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια του Γιώργου Ανατολάκη και του Γιώργου Αμανατίδη ύστερα από μια «γιόμα» συμπαίκτη του και με ψύχραιμο σουτ διαμόρφωσε το 2-1 για τον Ηρακλή.

Ενδιάμεσα (72′) ο διαιτητής Γιώργος Δούρος είχε ακυρώσει γκολ του Πίτερ Οφορίκουε ως οφσάιντ, ενώ στις καθυστερήσεις οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν κοντά στην ισοφάριση όταν ο Γιώργος Αλεξόπουλος απέκρουσε πάνω στη γραμμή (και με τη βοήθεια του οριζόντιου δοκαριού) κεφαλιά του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ολυμπιακός υπέστη την πρώτη του ήττα σ’ εκείνο το πρωτάθλημα (ύστερα από εννέα νίκες και δύο ισοπαλίες στους προηγούμενους έντεκα αγώνες), αλλά παρέμεινε στην κορυφή και δεν άργησε να ανοίξει ξανά την «ψαλίδα» από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

Η παράδοση του Κυράστα

Για να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα της εποχής, να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή ο Ηρακλής είχε περάσει στα χέρια του γνωστού επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος είχε φέρει ως προπονητή τον Γιάννη Κυράστα.

Ο αξέχαστος τεχνικός είχε χάσει στις λεπτομέρειες τον τίτλο με τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη σεζόν, οπότε και δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό. Η επιλογή του να αποχωρήσει και να πει «ναι» στη δελεαστική πρόταση του «Γηραιού» είχε προκαλέσει έκπληξη, ήταν όμως ενδεικτική και των προθέσεων του Μυτιληναίου, ο οποίος είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για να «μεγαλώσει» την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε εκείνο το ματς με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκαν ακόμα με τον Ηρακλή ο Ιεροκλής Στολτίδης (που θα διέπρεπε αργότερα με τα ερυθρόλευκα), ο αείμνηστος Γιώργος Ξενίδης κι ο Αντώνης Σαπουντζής. Οι ξένοι του ήταν ο Γερμανός τερματοφύλακας Αντρέας Ράινκε, ο Λιβεριανός επιθετικός Τζέιμς Ντεμπά, ο Βραζιλιάνος κυνηγός Έντερσον Φοφόνκα και ο μέσος Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ο οποίος στο τέλος του 2001 έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στο Βελιγράδι.

Με εκείνη τη νίκη ο Κυράστας έφτασε τις τρεις κόντρα στον Ολυμπιακό στους τέσσερις τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος που τον είχε αντιμετωπίσει. Τη σεζόν 1999-2000 είχε μία νίκη και μία ισοπαλία ως προπονητής του Παναθηναϊκού, ενώ στο πρωτάθλημα του 1998-99 τον είχε νικήσει και με τον Πανηλειακό.

Το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε στο «τριφύλλι» και με τον Κωνσταντίνου ξανά στη διάθεσή του διεύρυνε το αήττητο στα πέντε ματς, με το 2-2 στο ΟΑΚΑ χάρη σε δύο γκολ του Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι λίγες μέρες αργότερα θα αποσυρόταν από την προπονητική και, πολύ περισσότερο, ότι θα τον χάναμε τόσο γρήγορα από κοντά μας…

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Ιανουαρίου

2025: Ο ηλικίας 17 ετών και 347 ημερών Λιουκ Λίτλερ γίνεται ο νεότερος παίκτης που κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα βελάκια (darts). Ο νεαρός Άγγλος συντρίβει στον τελικό τον Ολλανδό, τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Μίκαελ Φαν Χέρβεν με 7-3 σετ.

2023: Πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών ο Νίκος Σκυλακάκης, ο τελευταίος εναπομείνας στη ζωή παίκτης της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1949, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

2022: Σε ηλικία 76 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γεωργιανός άλτης του τριπλούν, Βίκτορ Σανέγεφ, ο οποίος είχε κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (1968, 1972, 1976) και ένα ασημένιο (1980), ενώ είχε αναδειχθεί άλλες δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης (1969, 1974).

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέρι Μάρσντεν, τραγουδιστής του συγκροτήματος «Gerry and the Pacemakers», που το 1963 έκανε επιτυχία το «You’ll never walk alone». To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ κι έγινε ο ύμνος της.

2016: Ο Τζίμι Μπάτλερ των Σικάγο Μπουλς πετυχαίνει 40 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τους Τορόντο Ράπτορς και οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με 115-113. Παράλληλα, καταρρίπτει το ρεκόρ επίτευξης πόντων σε ένα ημίχρονο αγώνα των Μπουλς, το οποίο κατείχε από τις 16 Φεβρουαρίου 1989 ο μεγάλος Μάικλ Τζόρνταν, με τους 39 πόντους που είχε σημειώσει στο δεύτερο ημίχρονο του νικηφόρου αγώνα με τους Μιλγουόκι Μπακς (117-116).

1998: Ο Ηλίας Πουρσανίδης σκοράρει με ψηλοκρεμαστό σουτ λίγο κάτω απ’ τη σέντρα και ανοίγει τον δρόμο για την εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Παναχαϊκής με 2-1.

1996: Με κορυφαίο παίκτη τον Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος πετυχαίνει δύο γκολ (20′, 47′), η ΑΕΚ νικά 3-1 στο ΟΑΚΑ τον τυπικά γηπεδούχο Ολυμπιακό, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το άλλο γκολ της Ένωσης πετυχαίνει ο Κωστής στο 26′, ενώ ο Ολυμπιακός μειώνει στο 64′ με πέναλτι που αξιοποιεί ο Ίλια Ίβιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ τελειώνει το ματς με εννέα παίκτες, λόγω αποβολών του Στέλιου Μανωλά (53′) και του Νίκου Κωστένογλου (73′). Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει την απόλυση του Σταύρου Διαμαντόπουλου από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, λίγες μέρες αργότερα.

1991: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των πρώτων χρόνων της ιστορίας της ΑΕΚ. Φόρεσε με επιτυχία της φανέλα της Ένωσης από το 1934 έως και το 1952, ενώ αγωνίστηκε 10 φορές με την Εθνική Ελλάδας, πετυχαίνοντας και ένα γκολ. Αφότου κρέμασε τα παπούτσια του, υπηρέτησε για πολλά χρόνια την ΑΕΚ και ως παράγοντας.

1987: Ο Λίαμ Ο’Μπράιεν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποβάλλεται μόλις στο 85ο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Σαουθάμπτον και γίνεται ο παίκτης με την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας. Το ρεκόρ θα σπάσει στις 13 Αυγούστου 2000, όταν ο τερματοφύλακας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Κέβιν Πρέσμαν, θα αντικρίσει την κόκκινη κάρτα στο 13ο δευτερόλεπτο του αγώνα με τη Γουλβς.

1983: Με δύο έξυπνα σε εκτέλεση γκολ του Νίκου Αναστόπουλου, ο Ολυμπιακός νικά 2-1 τον Παναθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και συνεχίζει την πορεία του προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

1981: Ο Νοτιοαφρικανός Γιόχαν Κρικ κατακτά το Αυστραλιανό Όπεν, νικώντας στον τελικό τον Αμερικανό Στιβ Ντέντον με 3-1 σετ (6-2, 7-6, 6-7, 6-4). Ο Κρικ θα υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του την επόμενη χρονιά, αλλά μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1994, δεν θα κατακτήσει άλλο τουρνουά γκραν σλαμ.

1979: Ο Αργεντινός Γκιγέρμο Βίλας κατακτά για τρίτη φορά το Αυστραλιανό Όπεν, νικώντας στον τελικό τον Αυστραλό Τζον Μαρκς με 3-1 σετ (6-4, 6-4, 3-6, 6-3).

1977: Ο Πατ Κρουζ της Τορκί σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα αυτογκόλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έξι δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα με την Κέιμπριτζ.

1971: Ισόπαλοι 0-0 αναδεικνύονται ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι πρωταθλήματος στην Τούμπα που αμαυρώνεται από επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Πρόκειται για τον πρώτο από τους 21 διαδοχικούς αγώνες πρωταθλήματος στους οποίους ο «Δικέφαλος» θα μείνει αήττητος από τους «ερυθρόλευκους» ως γηπεδούχος.

1965: Η πτώση μιας σιδερένιας βάσης διαφήμισης λίγο μετά την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλεί τον τραυματισμό 27 ανυποψίαστων φιλάθλων. Από καθαρή σύμπτωση δεν υπάρχουν νεκροί.

1962: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας και το «πέταλο» του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα 0-6, τον οποίο παρακολουθούν 38.000 θεατές. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου, Χουάν Κάρλος, μαζί με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία.

1920: Ο σούπερ σταρ του μπέιζμπολ, Μπέιμπ Ρουθ, μεταγράφεται από τους Μπόστον Ρεντ Σοξ στους Νιου Γιορκ Γιάνκις αντί του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 125.000 δολαρίων. Όπως λέγεται, ο ιδιοκτήτης ομάδας της Βοστώνης, ο θεατρικός παραγωγός Χάρι Φρέιζι, προχώρησε στην πώλησή του για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News