Από Κρόιφ σε Κρόιφ
Ο Ζόρντι κράτησε τον Κούμαν στον πάγκο για λίγο καιρό ακόμα, την ώρα που τα ΜΜΕ επικαλούνται τη φιλία του με τον Ρομπέρτο Μαρτίνες για να δείξουν το νέο προπονητή.
Στα δύο τελευταία παιχνίδια της Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα, ο Ρόναλντ Κούμαν ξεκίνησε τον Φιλίπε Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος βγήκε στο 64’ για να βγει ο Άνσου Φάτι, μέσα στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο», στην ήττα της Μπαρτσελόνα από την Ατλέτικο Μαδρίτης με σκορ 2-0. Στο προηγούμενο ματς, το 3-0 επί της Λεβάντε στο «Καμπ Νου», είχε βγει στο 59’, για να μπει ο Ρικάρντ Πούιγκ. Ο προπονητής των «μπλαουγκράνα» είναι, περισσότερο από θεμιτό, αναγκαίο να χρησιμοποιεί όσους περισσότερους παίκτες διαθέτει, ώστε να βρει το σχήμα που θα αποδώσει στον αγωνιστικό χώρο καλύτερα από κάθε άλλο.
Μόνο που, με βάση τα ρεπορτάζ, του έχει διαμηνυθεί να μη χρησιμοποιεί τον Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος, πριν ξεκινήσει ενδεκαδάτος στα δύο τελευταία παιχνίδια, είχε 91 συμμετοχές. Αν έκανε εννιά ακόμη, θα έφτανε τις 100 και η Μπαρτσελόνα θα αναγκαζόταν να δώσει στη Λίβερπουλ 20 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει μπει μπόνους στο συμβόλαιό του. Στο sportday.gr διαβάσατε το θέμα με τους πέντε τραυματίες (ή, εν πάση περιπτώσει, που δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση), που ο Ολλανδός τεχνικός ελπίζει να έχει στη διάθεσή του, χωρίς διαφορετικές απώλειες, μετά τη διακοπή για τα ματς των εθνικών ομάδων. Ο ίδιος παίζει την ύπαρξή του. Και η πληροφόρηση αναφέρει ότι ήταν ο Ζόρντι Κρόιφ εκείνος που είπε στον Ζοάν Λαπόρτα, τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, να κάνει λίγη υπομονή και να τον κρατήσει στον πάγκο.
Ο… θεός
Όταν το μυαλό υπερτερεί
Από όλους τους γιους σπουδαίων πατεράδων στο ποδόσφαιρο, ο Ζόρντι έμοιαζε να είναι καταδικασμένος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Το επώνυμο Κρόιφ ξεφεύγει από τα ανθρώπινα όρια, το μυαλό εκρήγνυται με όλα τα γράμματα μαζί. Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι το ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Ολλανδία, όπου το αισθητικό ισοδύναμό του είναι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, αλλά και στην Μπαρτσελόνα. Όποιον και να βάλεις στη σύγκριση μαζί του, αποτυγχάνει. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» δεν ήταν μόνο ο πρώτος ποδοσφαιριστής που υπέγραψε συμβόλαιο 1.000.000 δολαρίων με την καταλανική ομάδα -μία μεταγραφή για τους πόρους της οποίας δεν θέλουν να μιλούν στο ημιτελές αριστούργημα του Αντονί Γκαουντί- αλλά και ο πλέον επιδραστικός ποδοσφαιράνθρωπος στην ιστορία του κλαμπ.
Ο προπονητής της το 1992, όταν έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία της, και πρώτου Champions League στην ιστορία, με το φάουλ του… Κούμαν στην παράταση του τελικού με τη Σαμπντόρια στο Γουέμπλεϊ, ο άνθρωπος που τα κείμενά του στις αθλητικές εφημερίδες της Καταλονίας έμοιαζαν γραμμένα σε πάπυρο, τέτοιο ήταν το βάρος τους, εκείνος που παρακίνησε τη διοίκηση του συλλόγου, το 2008, όχι μόνο να βάλει τον Πεπ Γουαρδιόλα στο τιμόνι του αλλά και, να διώξει τον Ροναλντίνιο για να στήσει την ομάδα γύρω από τον ακόμη φερέλπιδα, και πάντως γνώριμο για τις δεξιότητές του στα άκρα της επίθεσης, Λιονέλ Μέσι.
Για το ποδόσφαιρο, συνολικά, ήταν ο προφήτης του χώρου, εκείνος που με την ιδιοφυΐα του (μια λέξη πολύτιμη για να σπαταλάται δίχως κόστος, πάντως ακριβής έως τελευταίου σημείου στην περίπτωσή του) έκανε να μοιάζει ο Ρίνους Μίχελς, προπονητής του στον Άγιαξ, πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι, ενώ στην πραγματικότητα ό,τι έγινε Total Voetbol ήταν ιδέα της δεκαετίας του ’30. Ο Κρόιφ και ο Βέλιμπορ Βάσοβιτς, ο Γιουγκοσλάβος αμυντικός που έγινε ο πρώτος αρχηγός του Άγιαξ που σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, στο 2-0 επί του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ το 1971, ήταν αυτοί που μέσα στον αγωνιστικό χώρο έκαναν κτήμα ένα ποδόσφαιρο υπέρ το δέον γοητευτικό ως και τις μέρες μας. Εκείνοι που έδειξαν το δρόμο. Εξάλλου, ο Κρόιφ έδειχνε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αυτό υπήρξε το χαρακτηριστικό γνώρισμά του και σε τέτοια στάση, χειρονομώντας, έχει απαθανατιστεί συναπτώς.
Το βαρύ κληροδότημα
Μια τίμια καριέρα
Επίγονος του Γιόχαν, εκ γονιδίου και εξ αίματος, είναι ο Ζόρντι Κρόιφ. Το καλοκαίρι, ο υιός του Ολλανδού θεού προσλήφθηκε από την Μπαρτσελόνα ως διευθυντής των αθλητικών επιχειρήσεων, ένα πόστο που δεν είναι, βεβαίως, αστείο. Οι Καταλανοί βασίστηκαν στο επώνυμο και στο ότι, όσο να ‘ναι, ο Ζόρντι ξέρει το παχνίδι.
Πράγματι, αν και η καριέρα του δεν υπήρξε πειστική, αυτό συνέβη μόνο επειδή ήταν Κρόιφ. Το 80% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών παγκοσμίως, πάντως, θα την ζήλευαν. Στο γήπεδο είχε κάτι από το αέρινο του πατέρα του και το 1996, έχοντας παίξει σε ανδρικό επίπεδο με την Μπαρτσελόνα και με ένα Euro στην πλάτη του, πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μαζί με τον ήρωα της Τσεχίας σε εκείνη τη διοργάνωση της Αγγλίας, Κάρελ Πομπόρσκι. Με τους «διαβόλους» έκανε μία καλή χρονιά, την πρώτη, όταν είχε 22 συμμετοχές και τελείωσε τη σεζόν κατακτώντας την Premier League. Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει παραδεκτό ότι δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής του υψηλότερου επιπέδου και με τον Ντένις Μπέργκαμπ για πολιορκητικό κριό και τη γενιά του Άγιαξ του Λουίς φαν Χάαλ στα καλύτερά της, ο Γκούους Χίντινκ τον έκοψε δίχως να το σκεφτεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.
Πιο αξιομνημόνευτη ήταν η θητεία του στην Ντεπορτίβο Αλαβές, ειδικά η σεζόν 2000-01, όταν η ισπανική ομάδα, παίζοντας ποδόσφαιρο που αρέσει στο θεατή να χαζεύει, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA για να ηττηθεί 5-4 στην παράταση από τη Λίβερπουλ. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη Γλασκώβη, το 1960, έβαλαν περισσότερα γκολ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (7-3), έστω κι αν επρόκειτο για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Οι δύσκολες αποφάσεις
Η «ύποπτη» φιλία με τον Ρομπέρτο Μαρτίνες
Ο διάδοχος του Κούμαν θα αναζητείται από τα ισπανικά Μέσα έως ότου ο Ολλανδός φύγει. Στην πραγματικότητα, έτσι όπως έχει κυλήσει η πρώτη μετά τον Μέσι σεζόν, ουδείς του δίνει πιθανότητα να κάνει Χριστούγεννα στη Βαρκελώνη, πολλώ δε μάλλον να βγάλει τη χρονιά. Πρέπει να γίνουν πράματα και θάματα για να παραμείνει ο Ολλανδός στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα έως το τέλος της σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του γεμίσματος στην πηγή της υπομονής, όπου οι τελευταίες σταγόνες στραγγίζονται.
Ο Ζόρντι Κρόιφ είναι καλός φίλος με τον Ρομπέρτο Μαρτίνες, τον Καταλανό προπονητή της εθνικής Βελγίου. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας των «διαβόλων» κοουτσάρει την πιο ικανή φουρνιά στην ιστορία της χώρας -και η κλεψύδρα, μετά και τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Euro με θύτη τους Ιταλούς, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι αδειάζει. Ο Μαρτίνες έχει γραφτεί ως υποψήφιος για τον πάγκο της Μπαρτσελόνα και τα ρεπορτάζ αφορούν κυρίως τη σχέση του με τον γιο του Γιόχαν. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχουν μιλήσει ποτέ για αυτήν την προοπτική, δεν υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία με το κλαμπ προκειμένου να αναλάβει. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν το όνομα να πέσει κάτω.
Ο ίδιος ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα θέλει κάτι από την αύρα του πατέρα του, η οποία ακόμα και στις φωτογραφίες προκαλεί δέος. Είναι και η δική του θέση που παίζεται, όχι μόνο εκείνη του Κούμαν. Ο Τσάβι αποτελεί άπιαστο όνειρο, αφού θα ήταν ανόητος να «καεί» σε μια τέτοια κατάσταση και χωρίς, πια, καν να παράγει ταλεντάρες η Μασία, ενώ άλλοι υποψήφιοι έχουν αδυνατισμένα επιχειρήματα. Η Μπαρτσελόνα πρόκειται να ακούσει τις προτάσεις του Ζόρντι, αλλά αυτό δεν θα συμβεί χωρίς δυσπιστία. Ο Γιόχαν Κρόιφ, από τη μεριά του, θα έλεγε κάτι και αυτό θα ήταν εντολή. Ο Ζόρντι Κρόιφ δεν φταίει που ο μπαμπάς του έμοιαζε να ξέρει περισσότερα από όλους μαζί στη Βαρκελώνη για ποδόσφαιρο. Γιόχαν Κρόιφ ήταν ένας, μοναδικός και αδιαίρετος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα