SUPER LEAGUE: Αυτές είναι οι μεταγραφές που έμειναν στην ιστορία

Το sportday.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις πιο ακριβές, τις πιο ηχηρές και τις πιο πετυχημένες αλλαγές των πέντε λαοφιλέστερων ελληνικών ομάδων

Οι πιο μεγάλοι συγκινήθηκαν, οι μικρότεροι αναρωτήθηκαν: ποιος είναι αυτός ο κυριούλης από την Ουγγαρία που ήρθε να δει το ντέρμπι των «αιωνίων»; Άλλοι πάλι είχαν ακούσει για κάποιον Λάγιος Ντέταρι, αλλά δεν τον είχαν δει ποτέ από κοντά ή δεν είχαν εντρυφήσει στην υπόθεση της πιο μεγάλης, σε κόστος, μεταγραφής που έγινε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή. Γιατί όντως, ο Ούγγρος μαέστρος, όχι σε αξία, αλλά σε κόστος μεταγραφής, ήταν το αντίστοιχο ενός Νεϊμάρ, Μέσι ή Εμπαπέ της σύγχρονης εποχής.

Ο Ντέταρι ήταν είναι και θα παραμείνει – κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε – η πιο πολυέξοδη μεταγραφή του Ολυμπιακού. Ήταν, όμως, το μεγαλύτερο όνομα που φόρεσε ποτέ τη φανέλα των «ερυθρόλευκων»; Τα χρήματα έπιασαν τόπο; Να μια καλή ευκαιρία να δούμε, σε κάθε μία από τις πέντε μεγάλες ομάδες της Super League (με τη σειρά που τερμάτισαν στο περσινό πρωτάθλημα), ποιες ήταν οι πιο σημαντικές μεταγραφές ξένων παικτών της ιστορίας τους. Κατηγοριοποιημένες στις πιο ακριβές, τις πιο εντυπωσιακές κι αυτές που αναδείχτηκαν υπερπολύτιμες, χωρίς κανείς να το περιμένει.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πιο ακριβή μεταγραφή: Λάγιος Ντέταρι

Σε πραγματικούς αριθμούς με τα σημερινά δεδομένα ο τίτλος πηγαίνει στον Ζλάτκο Ζάχοβιτς με 13,5 εκ. ευρώ το 1999, ωστόσο η αγοραστική αξία των 8,7 εκ. ευρώ του Λάγιος Ντέταρι το 1988 ήταν πολύ μεγαλύτερη – 3 δισ. δραχμές, παγκόσμιο ρεκόρ για τη εποχή.

Ο Μαγυάρος έμεινε δύο χρόνια στην Ελλάδα, σκόραρε κατά βούληση και κέρδισε ένα Κύπελλο. Έφυγε μετά το ξέσπασμα του «σκανδάλου Κοσκωτά», που συντάραξε την ελληνική κοινωνία στην αρχές της δεκαετίας του ’90. Και ο Σλοβένος Ζάχοβιτς είχε βραχύβια παραμονή στον Ολυμπιακό, καθώς στο τέλος της χρονιάς έφυγε για τη Βαλένθια.

 

Πιο μεγάλο όνομα: Ριβάλντο

Δύο χρόνια ύστερα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία, και όντας πια 32 ετών, ο Ριβάλντο πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, 17 μέρες μετά την κατάκτηση του Euro από την Εθνική μας ομάδα. Έμεινε τρία χρόνια στο Λιμάνι, κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα σκοράροντας με συχνότητα ένα γκολ κάθε δύο ματς, αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του Ολυμπακού, αλλά έφυγε πικραμένος «για αθέτηση συμφωνίας», όπως είπε ο ίδιος.

 

Value for money: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Ο Σέρβος ήρθε στην Ελλάδα και στον Πανηλειακό το 1993 κι ενώ ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία μαινόταν. Έθελξε με την απόδοσή του και πήγε «πακέτο» με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στον Ολυμπιακό το 1996, αλλάζοντας το ρου της ιστορίας των «ερυθρόλευκων». Κατέκτησε 11 πρωταθλήματα, έγινε αρχηγός της Εθνικής Σερβίας και Μαυροβουνίου και δεν έφυγε ποτέ από το Λιμάνι (παρά τις πολλές προτάσεις από μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ). Το 2009 κρέμασε τα παπούτσια του, αλλά παρέμεινε στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει τη ζωή του.

 

ΠΑΟΚ

Πιο ακριβή μεταγραφή: Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον

Επί εποχής Ιβάν Σαββίδη έγιναν στον ΠΑΟΚ οι πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία της ομάδας. Άλλες έπιασαν, άλλες όχι. Ο Ισλανδός κεντρικός αμυντικός κόστισε 4 εκ. ευρώ για να αποκτηθεί από την Ροστόβ τον Φλεβάρη του 2019 και κατέκτησε το νταμπλ της σεζόν 2018-19, ωστόσο ουσιαστικά καθιερώθηκε την επόμενη σεζόν. Παραμένει στην ομάδα.

 

Πιο μεγάλο όνομα: Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Στο πέρας των μεταγραφών το 2015 ήρθε στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα κανόνια της Ευρώπης, ο Βούλγαρος Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ανυπόμονοι κάποιοι φίλοι του ΠΑΟΚ τον υποδέχτηκαν στα σύνορα του Προμαχώνα! Με δύο τίτλους στην Premier League, έναν τελικό Champions League και πολλά γκολ με τις Λεβερκούζεν, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ και Μονακό, γέμισε προσδοκίες το απαιτητικό κοινό του ΠΑΟΚ, αλλά στα 34 πια, δεν είχε ούτε πολλές δυνάμεις ούτε πολύ όρεξη. Περιορίστηκε σε 17 συμμετοχές και 4 γκολ.

 

Value for money: Αντελίνο Βιειρίνια

Στην Πόρτο ο 22χρονος το 2008 Βιειρίνια, δεν μπορούσε να βρει χρόνο συμμετοχής και η μικρή Λεϊσόες που είχε δοθεί δανεικός δεν κάλυπτε τις φιλοδοξίες του. Πήρε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν έπεισε απλά, αλλά απογειώθηκε. Ο ΠΑΟΚ έδωσε 300.000 ευρώ για να τον αποκτήσει με μεταγραφή και τρία χρόνια αργότερα ήταν πια βασικό στέλεχος της Εθνικής Πορτογαλίας και έφυγε με κόστος 4 εκ. ευρώ για την Βόλφσμπουργκ. Στη Γερμανία  έμεινε εφτά σεζόν, πριν γυρίσει στον ΠΑΟΚ μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του στις χειμωνιάτικες μεταγραφές του 2018, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

 

ΑΡΗΣ

Πιο ακριβή μεταγραφή: Αμπουμπακάρ Καμαρά

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να τινάξει ο Άρης την μπάνκα στον αέρα, με τις καλοκαιρινές του μεταγραφές. Το ρεκόρ κατέρριψε τελικά ο πρώην επιθετικός της Φούλαμ με 3,5 εκ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα ήρθε σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία, μόλις 26 ετών. Στα πρώτα πέντε παιχνίδια του στη Super League σκόραρε και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

 

Πιο μεγάλο όνομα: Μάρσιο Αμορόζο

To 2008 στις μεταγραφές του Ιανουαρίου ο Άρης απέκτησε το 19 φορές διεθνή Βραζιλιάνο επιθετικό, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στις τάξεις των «κιτρίνων». Ο Βραζιλιάνος έφτασε νύχτα, αλλά χιλιάδες κόσμου περίμεναν την άφιξή του προξαλώντας σοκ και δέος στον ποδοσφαιριστή που άναψε μέχρι και καπνογόνο!

 Ο Αμορόζο είχε να επιδείξει μια εντυπωσιακή καριέρα με πρωτάθλημα, τίτλο πρώτου σκόρερ και τελικό ΟΥΕΦΑ στη Γερμανία με την Ντόρτμουντ και επίσης είχε αναδειχτεί τοπ σκόρερ και στην Ιταλία με την Πάρμα. Στον Άρη ήρθε, όμως, «άδειος» από κίνητρα, έπαιξε 9 ματς σκόραρε 1 γκολ και αποχώρησε στο τέλος της χρονιάς.

 

Value for money: Όλε Σκόμποε

Ο Δανός διεθνής είναι ο ποδοσφαιριστής που νοσταλγούν όλοι οι άνω των 47-48 ετών φίλοι του Άρη. Ένας από τους πιο «τίμιους» παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της ομάδας, εκείνη την εποχή ήταν ερασιτέχνης που δούλευε και ως δημοσιογράφος. Αποκτήθηκε από τη σουηδική Χέλσινγκμποργκ, έμεινε τρεις σεζόν (1977-80) και ήταν βασικότατο στέλεχος στην ονειρεμένη πορεία στο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1979-80 και στη χρονιά της απώλειας του τίτλου στην Α’ Εθνική στο μπαράζ του Βόλου απέναντι στον Ολυμπιακό.

 

ΑΕΚ

Πιο ακριβή μεταγραφή: Κάρλος Γκαμάρα

Ο Παραγουανός αποκτήθηκε από την Ένωση ως δανεικός από την Φλαμένγκο το καλοκαίρι του 2001, με τα έξοδα να φτάνουν το 1,5 δισ. δραχμές, κοντά στα 4,5 εκ. ευρώ, αλλά πάνω από 5 εκ. με τη σημερινή αξία των χρημάτων. Ο Παραγουανός τα έβγαλε τα λεφτά του, αφού έκανε μια καταπληκτική χρονιά, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο τον απέκτησε η Ίντερ με κανονική μεταγραφή από τη βραζιλιάνικη ομάδα. Βλέπετε, ο Γκαμάρα, μικρός στο δέμας, αλλά με καταπληκτικό επιτόπιο άλμα (σαν τον Λιβάι Γκαρσία ένα πράμα) είχε κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις κόντρα στους Μιλανέζους για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου η ΑΕΚ έπεσε με το κεφάλι ψηλά.

 

Πιο μεγάλο όνομα: Ριβάλντο

Ο νικητής της «Χρυσής Μπάλας» του 1997 και του 1999, αφού μετακόμισε στην Ελλάδα το 2004 για λογαριασμό του Ολυμπιακού, το καλοκαίρι του 2007 πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ ως ελεύθερος, με συμβόλαιο δύο ετών που θα του απέφερε 1,3 εκ. ετησίως. Τελικά έμεινε μόνο ένα χρόνο, η ΑΕΚ έχασε τον τίτλο μετά την δικαίωση του Ολυμπιακού για την «υπόθεση Βάλνερ» και αναχώρησε για Ουζμπεκιστάν μεριά και την Μπουνιοντκόρ.

 

Value for money: Τόνι Σαβέβσκι

Ήρθε στην Ελλάδα το 1988 από τη Βαρντάρ Σκοπίων για μια… χούφτα δολάρια και αναδείχτηκε στο πιο πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των προπονητών της ΑΕΚ μέχρι και το 2001, συμβάλλοντας αποφασιστικά στα τέσσερα πρωταθλήματα της Ένωσης στο διάστημα της παραμονής του. Παιδί-διαμάντι, δεν μπλέχτηκε ποτέ στην πολιτική διαμάχη των δύο χωρών. Παρέμεινε στην Ελλάδα και στην υπηρεσία της ΑΕΚ και μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πιο ακριβή μεταγραφή: Τζιμπρίλ Σισέ

Ο Γάλλος φoρ αποκτήθηκε την εποχή της πολυμετοχικότητας στο Τριφύλλι έναντι 8 εκ. ευρώ από τη Μαρσέιγ και δημιούργησε αμέσως αίσθηση οδηγώντας με τα γκολ του και την… αύρα του τον Παναθηναϊκό στο νταμπλ. Έμεινε άλλον έναν χρόνο, σκόραρε συνολικά 47 φορές και ξανακέρδισε τη θέση του στην Εθνική Γαλλίας. Το καλοκαίρι του 2011 πήρε μεταγραφή για τη Λάτσιο. Για την ιστορία πάντως, η πιο δαπανηρή μεταγραφή παίκτη στον Παναθηναϊκό ήταν αυτή του Μιχάλη Κωνσταντίνου το 2001 από τον Ηρακλή, που έφτασε σε στα 15 εκ. ευρώ, αλλά οι Κύπριοι δεν λογίζονται ως ξένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα.

 

Πιο μεγάλο όνομα: Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ο Βραζιλιάνος ήρθε στα 32 του κατ’ ευθείαν από την Άρσεναλ και φορώντας το περιβραχιόνιο της «σελεσάο». Ένας παίκτης αθόρυβος, αλλά αποτελεσματικός, είχε σημαντική συμβολή κι αυτός την κατάκτηση του νταμπλ της σεζόν 2009-10. Έμεινε τρία χρόνια στους «πράσινους» και επέστρεψε το 2016 ως τεχνικός διευθυντής, χωρίς όμως να σταδιοδρομήσει στη θέση.

 

Value for money: Κριστόφ Βαζέχα

Ο παίκτης-σύμβολο του Παναθηναϊκού ήρθε άγνωστος μεταξύ… αγνώστων το 1989 από τη Ρουχ Χορζόφ και έβαλε 244 γκολ μέχρι το 2004 που παρέμεινε ενεργός, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα με την πράσινη φανέλα. Ο Πολωνός αγαπήθηκε όσο λίγοι παίκτες του Παναθηναϊκού, κερδίζοντας και την αναγνώριση των αντιπάλων. Έχει παραμείνει στη χώρα μας, έχοντας αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News