Αντώνης Καρπετόπουλος: Παγίδες, υποχρεώσεις και μυστήρια στη 18η αγωνιστική

Η 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν έχει ένα μεγάλο ντέρμπι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει και ματς με ενδιαφέρον. Αλλοι έχουν μπροστά τους παγίδες που πρέπει να αποφύγουν. Αλλοι παιχνίδια που αν τα χάσουν η γκρίνια που θα αντιμετωπίσουν θα είναι χωρίς προηγούμενο. Κι άλλοι απλώς «καίγονται» για βαθμούς. Δεν θα πλήξουμε.

Το παιχνίδι του Αστέρα με την ΑΕΚ μοιάζει να είναι το σημαντικότερο της αγωνιστικής αφού είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, στο οποίο εμπλέκεται μία από τις τρεις ομάδες της κορυφής. Η ΑΕΚ στην Τρίπολη έχει πάρει μεγάλες νίκες αλλά έχει και στραβοπατήματα απέναντι σε έναν Αστέρα που στα εντός έδρας παιχνίδια του με τους μεγάλους συνήθως είναι μαχητικός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ερώτηση είναι ποια ακριβώς θα είναι η εικόνα του Αστέρα που θυμίζω ότι πρώτον έχει αλλάξει προπονητή και έχει  πλέον στη θέση του Κόλμαν τον παλιόφιλο Ράσταβατς και δεύτερον ότι έρχεται από διακοπή 15  ολόκληρων ημερών καθώς το παιχνίδι του με τον Ολυμπιακό είχε αναβληθεί. Η επίπτωση της διακοπής είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Μπορεί να δούμε έναν Αστέρα ξεκούραστο και γεμάτο ενέργεια, αλλά μπορεί να δούμε κι έναν Αστέρα σκουριασμένο και χωρίς ρυθμό. Το παιχνίδι όμως είναι πολύ πιο σημαντικό για την ΑΕΚ.

Πρόβλημα

Ο Νίκολιτς σταμάτησε τις μουρμούρες που χάρη στο 4-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ πάει στην Τρίπολη γνωρίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία επικίνδυνη έξοδος στην ελληνική επαρχία. Εχει αγωνιστεί εκτός έδρας με τους Λεβαδειακό, ΟΦΗ, Παναιτωλικό και ΑΕΛ που είναι οι επαρχιακές ομάδες με τις πιο δύσκολες έδρες. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχει ο Νίκολιτς είναι να ξαναδεί την ΑΕΚ του «Βικελίδης», δηλαδή μια ομάδα που τότε δεν πατούσε καλά στην άμυνα αλλά κυρίως ήταν ακίνδυνη επιθετικά μέχρι τουλάχιστον τις καθυστερήσεις στις οποίες τότε είχε δύο ευκαιρίες. Το μέτριο ματς  κόντρα στον Αρη δεν είναι το μοναδικό τέτοιο που η ΑΕΚ έχει κάνει εκτός έδρας. Δεν είχε την καλύτερη απόδοση και με την ΑΕΛ, και με την Κηφισιά και με τον ΟΦΗ – το σούπερ ματς στο Αγρίνιο είναι η εξαίρεση. Παρά τη συνήθεια του Σέρβου προπονητή ν’ αλλάζει νομίζω ότι θα ξαναδούμε την ενδεκάδα που ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό. Και ας έπαιξε λίγο καλύτερα η ΑΕΚ όταν στο γήπεδο μπήκαν ο Κοϊτά και ο Ζοάο Μάριο.

Παγίδα

Ο Μεντιλίμπαρ δεν θέλει συζητήσεις για το ματς στο Αμστερνταμ και για να μην αποπροσανατολιστούν εντελώς οι παίκτες του πριν απ’ το ματς με τον Βόλο. Ο Βάσκος θα χρησιμοποιήσει όλους τους  αναπληρωματικούς του: είναι η ώρα του Μπρούνο, του Νασιμέντο, του Σιπιόνι, που μάλλον θα ξεκινήσει μετά από πολύ καιρό βασικός, αλλά κυρίως είναι η στιγμή που πρέπει να προσφέρουν κυνηγοί που βρίσκονται στον πάγκο περισσότερο απ’ όσο περίμενα, όπως ο Στρεφέτσα κι ο Γιάρεμτσουκ, αλλά κι ο Ποντένσε που στο ματς με τη Λεβερκούζεν περίμενε να αγωνιστεί. Με αναπληρωματικούς αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός με τον Βόλο και στο Κύπελλο, αλλά τότε αναπληρωματικούς είχε κι ο Βόλος κι ήταν κι αυτός  ένας λόγος που το ματς έληξε 5-0. Τώρα το πράγμα θα είναι διαφορετικό: ο Βόλος θα έχει τους βασικούς του.

Εχασε

Τρίτο σημαντικότερο παιχνίδι της αγωνιστικής το ματς ανάμεσα στον Λεβαδειακό και στον Αρη. Μένοντας στην εικόνα των δύο την προηγούμενη αγωνιστική θα έλεγε κανείς ότι ο Λεβαδειακός είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος (το πρώτο ημίχρονο που κάνει κόντρα στον Παναιτωλικό είναι τέλειο) και ο Αρης απολύτως προβληματικός: από την ΑΕΛ έχασε χωρίς σουτ στην εστία. Λογικό να περιμένεις πολλές αλλαγές από τον Χιμένεθ αλλά είναι μυστήριο κατά πόσο σε ένα μισοάδειο «Βικελίδης» με κόσμο που θα γκρινιάζει ο Αρης μπορεί να βρει τη ζεστασιά που χρειάζεται για να κάνει ένα καλό ματς. Διότι αν δεν κάνει ένα καλό ματς πολύ δύσκολα θα σταματήσει τον Λεβαδειακό. Μεγάλο μυστήριο και το Ατρόμητος-Παναθηναϊκός στο Περιστέρι. Ο Μπενίτεθ έχει περάσει από κει με μία νίκη στο Κύπελλο Ελλάδας, την οποία αμφιβάλλω αν θυμάται και ο ίδιος: είχε τότε πρωταγωνιστή τον Πάντοβιτς. Κουβαλάει την κούραση του ταξιδιού στη Βουδαπέστη, όπου η ισοπαλία τον έσωσε απ’ την γκρίνια. Ο Ατρόμητος με την τεράστια νίκη που έκανε στον Βόλο έδειξε ότι είναι καλά. Θυμίζω ότι στην έδρα του μπορεί να κερδίσει σπάνια, τα κατάφερε, όμως, να λυγίσει τον ΠΑΟΚ. Πράγμα που λέει πολλά.

Ηττα

Ο ΠΑΟΚ έχει ρεπό. Η Κηφισιά μάλλον γλίτωσε μία ήττα. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ έχει παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο κι ότι πλέον συνεχίζει και στο Γιουρόπα Λιγκ είναι δύσκολο να πεις πότε θα γίνει αυτό το ματς. Αντιθέτως ξέρουμε με ποια άλλα παιχνίδια ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αυτής της αγωνιστικής. Η φορμαρισμένη ΑΕΛ αντιμετωπίζει τον Πανσερραϊκό: κερδίζοντάς τον βγαίνει απ’ την επικίνδυνη ζώνη. Στην οποία θα βρεθεί ο χαμένος του ματς ΟΦΗ-Παναιτωλικός. Που θα αναγκαστεί να μπει σε μία παρατεταμένη μάχη σωτηρίας, χωρίς να είναι προετοιμασμένος για τέτοιο μπλέξιμο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News