ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ: Αυτή είναι η προπονητική σχολή της Κολωνίας από την οποία αποφοίτησε

Η πλήρης κατάρτιση των αποφοίτων, το κόστος στα δίδακτρα και τα σπουδαία ονόματα που σήμερα πρωταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Αργύρη Γιαννίκη τον αντικαταστάτη του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Ο Έλληνας, αλλά γερμανοθρεμμένος προπονητής, είχε εντυπωσιάσει τους “κιτρινόμαυρους” από τον καιρό που εκείνος βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα. Μια ομάδα που είχε, ως προς το αγωνιστικό στυλ παιχνιδιού, ξεκάθαρα την “σφραγίδα” της φιλοσοφίας του.

Αυτό, το γεγονός δηλαδή ότι το αποτύπωμα της δουλειάς του ήταν τόσο ευδιάκριτο, ήταν που από την πρώτη στιγμή έκανε τους ανθρώπους της Ένωσης να στρέψουν πάνω του τα βλέμματά τους. Ο Αργύρης Γιαννίκης είναι απόφοιτος της προπονητικής σχολής της Κολωνίας, στοιχείο που στην ποδοσφαιρική κοινωνία συνεπάγεται με έναν απολύτως καταρτισμένο ως προς το περιεχόμενο με το οποίο ασχολείται, προπονητή. Ποια είναι, όμως, η συγκεκριμένη σχολή και πώς απέκτησε αυτή την τεράστια φήμη που τη συνοδεύει;

 Η ιστορική διαδρομή της σχολής

Η “Hennes Weisweiler Academy”, όπως ονομάζεται, ιδρύθηκε το 1947 από τον Σεπ Χέρμπεργκερ, στο German Sport University. Το σημερινό της όνομα της δόθηκε to 2005 στη μνήμη του θρυλικού Χένες Βαϊσβάλερ, ο οποίος αποτέλεσε κεντρικός διδάκτορας της σχολής από το 1953 έως το 1970. Ήταν εκείνος που το 1959 είχε γράψει το βιβλίο “The football. Tactics, Training, Team ”, που αποτελούσε βασικό εργαλείο μελέτης για τους προπονητές εκείνης της εποχής. Αυτά σε ό,τι αφορά την ιστορική διαδρομή μιας σχολής που έχει παραδώσει στην ποδοσφαιρική κοινωνία ορισμένους από τους κορυφαίους του είδους και από τα μέσα του 2011 στεγάζεται εδρεύει στην αθλητική σχολή Hennef.

Το κορυφαίο δίπλωμα

Σε ό,τι αφορά το σήμερα, το Fussball – Lehrer, δηλαδή το κορυφαίο δίπλωμα προπονητικής που μπορεί να αποκτήσει κάποιος στη Γερμανία, είναι εφάμιλλο με το “UEFA Pro license”. Με τη διαφορά, ότι για να το αποκτήσει κανείς απαιτείται πιο σκληρή δουλειά και περισσότερες ώρες στα θρανία σε σχέση με το “UEFA Pro license”, τουλάχιστον αν συγκρίνουμε το τι ισχύει με τη διδασκαλία στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, τα μαθήματα διαρκούν περίπου δύο μήνες, ενώ στη σχολή της Κολωνίας φτάνουν τους δέκα με έντεκα μήνες. Το να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα εκεί, βέβαια, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις που δεν γίνονται δεκτές, ενώ στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους μόλις 24 άνθρωποι αποκτούν το κορυφαίο δίπλωμα προπονητικής. Το κόστος για τα δίδακτρα φτάνει περίπου τις 25.000 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στη χώρα μας είναι περίπου 3.000 ευρώ.

Πλήρης κατάρτιση

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση, είναι πλήρης, αφού όσοι αποφοιτούν έχουν αποκτήσει γνώσεις αθλητικών επιστημών, ψυχολογίας, φυσιολογίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Αποφοιτώντας από τη σχολή δεν είναι απλώς εκπαιδευμένοι για το δικό τους περιεχόμενο, αλλά έχουν καλές σφαιρικές γνώσεις και για όλα τα άλλα τμήματα που λειτουργούν σε μια ομάδα (πχ. γυμναστές, αναλυτές, φυσιοθεραπευτές κ.α.), προκειμένου να διευκολύνονται στις αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν στο μέλλον.

800 ώρες διδασκαλίας

Στις περίπου 40 εβδομάδες που διαρκούν τα μαθήματα, γίνονται περίπου 800 ώρες διδασκαλίας, που αφορούν θεωρία και πρακτική εξάσκηση, ενώ απαιτείται χρόνος και στο σπίτι για διάβασμα. Οι προπονητές δεν εκπαιδεύονται μόνο σε θέματα τακτικής, που φυσικά έχουν τον πρωτεύονται ρόλο, αλλά μαθαίνουν το πώς να διαχειρίζονται τα Media, τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να κάνουν τις ομιλίες τους στους ποδοσφαιριστές, αλλά το πως θα παρουσιάζουν στον πίνακα τακτικής τις ιδέες τους στους παίκτες, αλλά και που πρέπει να βασίζονται για να αλλάξουν την αγωνιστική φιλοσοφία μιας ομάδας.

Σπουδαίοι προπονητές

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που πολλοί από τους προπονητές (κυρίως Γερμανοί) υψηλού επιπέδου που βλέπουμε σήμερα, έχουν αποφοιτήσει από τη συγκεκριμένη σχολή. Ανάμεσά τους, ο Γιούλιαν Νάγκεσμαν, ο Χάνσι Φλικ, ο Τόμας Τούχελ, ο Κρίστιαν Στράιχ, ο Ντομένικο Τεντέσκο, ο Γιουπ Χάινκες, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Γιόακιμ Λεβ. Με απλά λόγια, οι απόφοιτοι της σχολής της Κολωνίας βγαίνουν έτοιμοι στην ποδοσφαιρική αγορά κι από εκεί και πέρα επαφίεται στις ικανότητες του καθενός το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News