SD STORIES: Τα ντέρμπι του διχασμού (Videos)

Άλλο μεγάλο ματς, άλλο ντέρμπι. Το sportday.gr βάζει τα πράγματα στη θέση τους καταγράφοντας όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ντέρμπι με στοιχεία για την ιστορία τους αλλά και πότε μπορείτε να τα δείτε.

Καλά και άγια τα πρωταθλήματα και οι τίτλοι. Καλοδεχούμενα, ασφαλώς, δίνουν κύρος στην ομάδα, ανεβάζουν το πρεστίζ, βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους, δίνουν αφορμή για φιέστες, γράφουν ιστορία. Ελάτε, όμως, παραδεχτείτε το. Η ηδονή που φέρνει μια νίκη στο μεγάλο ντέρμπι απέναντι στον «αιώνιο εχθρό», δεν συγκρίνεται με τίποτα. Όχι, μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχει ένα ντέρμπι που διχάζει, που συγκινεί, που προσφέρει ιστορίες για να διηγούνται οι παλιότεροι στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο από μεγάλα παιχνίδια στη γηραιά ήπειρο. ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, Μάντσεστερ Γ. – Λίβερπουλ, Μαρσέιγ – Παρί, Ρόμα – Νάπολι, Ίντερ – Γιουβέντους, Άγιαξ – Αϊντχόφεν και βέβαια το clasico, Μπαρτσελόνα – Ρεάλ. Όλα την Κυριακή και όποιος αντέξει…

Μια στιγμή, όμως, είναι όλα αυτά παιχνίδι ντέρμπι με την αγγλική έννοια του όρου ή απλά σημαντικά ματς με νεόκοπους ισχυρούς; Μια ματιά στα 25 κλασικότερα ντέρμπι της Ευρώπης – εξαιρουμένων των δικών μας – και τις μικρές τους ιστορίες, θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.

ΑΓΓΛΙΑ

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Σέφιλντ Γουένσντεϊ (Τίτλοι πρωταθλητή: 1-4)

Τα φετινά ματς: Αγωνίζονται σε διαφορετική κατηγορία

Κουβαλά ιστορία 161 χρόνων! Ουσιαστικά, πάντως, η διαμάχη ξεκίνησε το 1890. Μια κόντρα που δεν τη χωρίζει ούτε η στατιστική, με τη Γιουνάιτεντ να έχει 49 νίκες, τη Γουένσντεϊ 48 και 47 ισοπαλίες.

Νιουκάστλ – Σάντερλαντ (4-6)

Αγωνίζονται σε διαφορετική κατηγορία

Παραδοσιακά Βασιλικοί στο Νιουκάστλ, Κοινοβουλευτικοί στο Σάντερλαντ. Η ποδοσφαιρική κόντρα βαστά από το 1883. Οι πρώτοι, λόγω χρώματος δεν τρώνε μπέικον και οι δεύτεροι απέφευγαν συγκεκριμένα προϊόντα επειδή τα διαφήμιζε ο Κέβιν Κίγκαν, σταρ της Νιουκάστλ! Με τις εξελίξεις στη Νιουκάστλ, θα πρέπει να βρει και η Σάντερλαντ το αντίβαρο, αλλιώς η κόντρα θα ξεφτίσει. 

Άρσεναλ – Τότεναμ (13-2)

3-1 και 15 Ιανουαρίου

Το απόλυτο ντέρμπι του Λονδίνου, αν και καμιά τους δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των άμεσων διεκδικητών του τίτλου εδώ και αρκετά χρόνια. Παρ’ ότι γεωγραφικά ανήκουν και οι δύο στο Βόρειο Λονδίνο, τα δύο γήπεδα δεν είναι και τόσο κοντά, με 6,5 χιλιόμετρα να τα χωρίζουν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ (20-19)

19 Μαρτίου και 24 Οκτωβρίου

Και οι δύο εδρεύουν στη Βορειοδυτική Αγγλία, τις χωρίζει ο δρόμος του Ανατολικού Λάνκασιρ, αλλά η κόντρα τους δεν ανάγεται στα γεωγραφικά κριτήρια. Γεννήθηκε περισσότερο από την κόντρα τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, με τον δεσποτικό Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι, η Γιουνάιτεντ ξεπέρασε σε τίτλους τη Λίβερπουλ. Πλέον, είναι πιο σημαντικό ματς για τις δύο ομάδες από το Γιουνάιτεντ – Σίτι και το Λίβερπουλ – Έβερτον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι αυτά τα ματς δεν έχουν ιδιαίτερο χρώμα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ρεάλ Σοσιεδάδ – Αθλέτικ Μπιλμπάο (2-8)

31 Οκτωβρίου και 20 Φεβρουαρίου

Ισπανία, τρόπος του λέγειν. Η χώρα των Βάσκων είναι… άλλη φάση και το Euskai Derbia το απόλυτο παιχνίδι. Το εργατικό Μπιλμπάο απέναντι στο πιο κοσμοπολίτικο Σαν Σεμπαστιάν. Οι πρώτοι δεν άφησαν ποτέ μη Βάσκους να παίξουν στην ομάδα τους. Οι δεύτεροι το… γύρισαν στα τέλη των 80s.

Μπέτις – Σεβίγια (1-1)

7 Νοεμβρίου και 27 Φεβρουαρίου

Η Σεβίλλη ιδρύθηκε το 1905 από την ανώτερη τάξη και η Μπέτις τέσσερα χρόνια αργότερα όταν οι «χαρτογιακάδες» αρνήθηκαν συμμετοχή στην ομάδα τους σε έναν εργάτη. Εχθροί από το ξεκίνημα.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης (26-34)

24 Οκτωβρίου και 12 Ιανουαρίου

Επί 36 χρόνια την Ισπανία κυβερνούσε από τη Μαδρίτη ο δικτάτορας Φράνκο και η Ρεάλ εκπροσωπούσε το απολυταρχικό καθεστώς που ήθελε να «πνίξει» τον τοπικισμό. Ο μεγάλος Μπόμπι Ρόμπσον είπε κάποτε για την Μπαρτσελόνα κάτι που δικαιολογεί τη στάση της Μπαρτσελόνα: «Η Καταλωνία είναι μια χώρα και η Μπάρτσα ο στρατός της».

 Χαϊλάιτ των πρόσφατων χρόνων, η επιστροφή του Λουίς Φίγκο στη Βαρκελώνη με τη φανέλα της Ρεάλ.

ΙΤΑΛΙΑ

Τζένοα – Σαμπντόρια (9-1)

10 Δεκεμβρίου και 1 Μαΐου

Το επονομαζόμενο Derby della Lanterna (από τον Φάρο – Torre della Lanterna – που εδώ και 1.000 χρόνα προστατεύει το λιμάνι της Γένοβας). Αν και η Σαμπντόρια είναι πολύ πιο νεόκοπος σύλλογος, λέγεται ότι η κόντρα τους ανάγεται στα χρόνια των πολέμων με τους Καρχηδόνιους, όταν η περιοχή που ιδρύθηκε η Σαμπ (δυτική πλευρά) συμπορεύτηκε με τους εισβολείς και η ανατολική, όπου βρίσκεται ο μεγάλος πυρήνας των οπαδών της Τζένοα, με τους Ρωμαίους.

Μίλαν – Ίντερ (18-19)

7 Νοεμβρίου και 6 Φεβρουαρίου

Η Μίλαν ιδρύθηκε ως κλαμπ ποδοσφαίρου και κρίκετ το 1899, αλλά όταν, εννέα χρόνια αργότερα, μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να αποκτήσουν ξένους παίκτες, έφυγαν και σχημάτισαν την Ιντερνατσιονάλε (=διεθνή) ομάδα. Το πρώτο Derby della Madonnina δεν έγινε καν σε ιταλική επικράτεια, αλλά στην Ελβετία! Μετά το θάνατο οπαδού το 1983 επήλθε βραχύβια ανακωχή. Απίστευτη, τρομακτική σκηνή η ρίψη βέσπας από το άνω διάζωμα, το 2009 με δράστες τους οπαδούς.

Λάτσιο – Ρόμα (2-3)

3-2 και 20 Μαρτίου

Αν και οι δύο ομάδες έχουν να επιδείξουν ελάχιστους τίτλους, η ατμόσφαιρα στην Αιώνια Πόλη στην τελική ευθεία του ντέρμπι και στο Ολίμπικο την ώρα του αγώνα με το βόρειο πέταλο (CurvaNord) να καταλαμβάνεται από τους λατσιάλι και το νότιο (Curva Sud) από τους τζαλορόσι, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη στην Ιταλία. Πολλές φορές, βέβαια, η κατάσταση ξεφεύγει, ειδικά στους δρόμους της Ρώμης. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ζανκτ Πάουλι – Αμβούργο (0-6)

3-2 και 23 Ιανουαρίου

Θεωρείται το πιο βίαιο ματς στη Γερμανία, αν και σπάνια οι δυο ομάδες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Χωρίς προφανή αίτια αντιπαλότητας, απλά η HSV είναι μια φυσιολογική ομάδα και η Ζανκτ Πάουλι αντιπροσωπεύει τους χίπστερς, τους ροκάδες, τους περιθωριακούς και τη συνοικία με τα κόκκινα φώτα.

Ντόρτμουντ – Σάλκε (8-7)

Αγωνίζονται σε διαφορετική κατηγορία

Η ομάδα του Γκελζενκίρχεν μονοπωλούσε τους τίτλους στη Βεσταφαλία μέχρι το 1947, όταν, όμως, η Μπορούσια πήρε τον πρώτο της τίτλο στη… Σάλκε στράβωσαν άσχημα. Με την οικονομική κρίση στην κοιλάδα του Ρουρ στα τέλη της δεκαετίας ’70 η συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια διοχετεύτηκε στο ποδόσφαιρο με δεκάδες οπαδικά επεισόδια.

ΓΑΛΛΙΑ

Σεντ Ετιέν – Λυών (10-7)

1-1 και 23 Ιανουαρίου

Μόλις 30 μίλια χωρίζουν τις δύο πόλεις. Le Derby το όνομά του. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη μονομαχία της εργατικής τάξης του Σεντ Ετιέν με τους διευθυντάδες της Λυών. Μέχρι τη νέα χιλιετία οι ποπολάροι είχαν το πάνω χέρι. Πλέον, κοκορεύονται τα αφεντικά.

Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν (9-9)

24 Οκτωβρίου και 17 Απριλίου

Μολονότι νεόκοπη (ιδρυθείσα το 1970) ομάδα η Παρί, βρέθηκε στο στόχαστρο του γεννημένου στο Παρίσι, περίφημου προέδρου της Μαρσεγέζων, Μπερνάρ Ταπί, που δεν δίσταζε να επιτίθεται κάθε τρεις και λίγο στους νεόπλουτους πρωτευουσιάνους. Μεγάλο λιμάνι στη Μεσόγειο η Μασσαλία κατοικείται από πληθώρα Βορειοαφρικανών και ισπανόφωνων, που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα η ακροδεξιά φράξια που στηρίζει τους Παριζιάνους. 

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Μπενφίκα – Σπόρτινγκ (37-23)

3 Δεκεμβρίου και 16 Απριλίου

Η Μπενφίκα ιδρύθηκε από φοιτητές και η Σπόρτινγκ χρηματοδοτούνταν από ευγενείς (Ζοσέ Αλβαλάδε). Πριν τεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωπες, η Σπόρτινγκ δελέασε οχτώ παίκτες της Μπενφίκα να αποσκιρτήσουν. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Σπόρτινγκ και πάλι αρνήθηκε να δεχτεί στο γήπεδό της τους φασαριόζους συμπολίτες της και η κόντρα κατοχυρώθηκε. 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Φέγενορντ – Άγιαξ (15-35)

19 Δεκεμβρίου και 20 Μαρτίου

Από το 1921 βαστάει η  ιστορία του De Klassieker. Ο Άγιαξ εκπροσωπεί το κοσμοπολίτικο, αρτιστίκ, φιλελεύθερο Άμστερνταμ, η Φέγενορντ το λιμανίσιο, βιομηχανικό και βάση του ακροδεξιού κόμματος, Ρότερνταμ.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Γαλατασαράι – Φενέρμπαχτσε (22-19)

21 Νοεμβρίου και 10 Απριλίου

Το ντέρμπι των δύο ηπείρων. Η πρώτη εκπροσωπεί την ασιατική πλευρά της Πόλης και η δεύτερη την ευρωπαϊκή. Η Γαλατά ιδρύθηκε από κολεγιόπαιδα που εκπροσωπούσαν ένα σχολείο το οποίο επί αιώνες χρόνια ανέτρεφε με τη γαλλική κουλτούρα τα πλουσιόπαιδα της Πόλης. Η Φενέρ είναι το σύμβολο της ανάπτυξης της Ανατολίας και του εκμοντερνισμού της Ασιατικής Τουρκίας.

ΡΩΣΙΑ

Σπαρτάκ Μόσχας – Ντιναμό Μόσχας (10-0 στη Ρωσία, 12-11 στη Σοβιετική Ένωση)

2-2 και 4 Μαρτίου

Το 1942 τα αδέρφια Σταρόστιν κι άλλοι παίκτες της Σπαρτάκ συνελήφθησαν και στάλθηκαν στη Σιβηρία κατηγορούμενοι ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Στάλιν. Ο Λαβρέντι Μπερία, αρχηγός της μυστικής αστυνομίας ήταν ο ηγέτης της Ντιναμό. Όταν ο Νικολάι Σταρόστιν επέστρεψε από την εξορία και έγινε πρόεδρος μαντέψτε ποια ομάδα ζήτησε να κερδίσουν πάση θυσία.

ΣΚΩΤΙΑ

Ρέιντζερς – Σέλτικ (51-55)

1-0 και 2 Ιανουαρίου

Το περίφημο «Old Firm». Οι μεν εκπροσωπούν παλιούς προτεστάντες κατοίκους της πόλης και οι δε τους καθολικούς με καταγωγή από την Ιρλανδία κατοίκους της Γλασκώβης (εξ ου τα χρώματα και τα σύμβολα). Όταν οι Ιρλανδοί, άρα και οι οπαδοί της Σέλτικ απέκτησαν ισότιμα προνόμια από την Πολιτεία, οι… βολεμένοι Ρέιντζερς «χαλάστηκαν». 

ΣΕΡΒΙΑ

Παρτίζαν – Ερυθρός Αστέρας (16-12 στη Σερβία 11-19 στη Γιουγκοσλαβία)

1-1 και 26 Φεβρουαρίου

Μόλις 400 μέτρα χωρίζουν τα δύο γήπεδα. Με εξαίρεση έναν τίτλο της Όμπιλιτς, μονοπωλούν τα πρωταθλήματα τα τελευταία 29 χρόνια. Η κόντρα ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Τσρβένα Ζβέζντα να εκπροσωπεί τους κομμουνιστές και την Παρτίζαν τους αξιωματικούς του Στρατού.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Χάιντουκ (22-6 στην Κροατία, 4-9 στη Γιουγκοσλαβία)

4 Δεκεμβρίου και 12 Μαρτίου

Άλλο ένα «ντέρμπι αιωνίων» – στα κροατικά Vjecni Derbi. Κλασικά, οι δουλευταράδες πρωτευουσιάνοι εναντίον των τεμπέληδων επαρχιωτών.

ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Ζρίνσκι – Βελέζ (6-0)

2-1, 0-1 (θα ακολουθήσει και τρίτο ματς που δεν έχει οριστεί ακόμα)

Το λιγότερο γνωστό ντέρμπι μίσους της Ευρώπης, αλλά τόσο κοντά στα σύνορά μας Το Μόσταρ χωρίζει ο ποταμός Νερέτβα με την περίφημη τοξωτή γέφυρα. Στη δυτική όχθη, την περιοχή των Καθολικών Κροατών εδρεύει η Ζρίνσκι, που πήρε το όνομά της από τον φημισμένο πολέμιο των Οθωμανών. Η ανατολική όχθη είναι πιο πολυπολιτισμική, με κομμουνιστές, αντιβασιλικούς και – βασικά – μουσουλμάνους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΤΣΣΚΑ Σόφιας – Λέφσκι Σόφιας (32-26)

2-1 και 5 Μαρτίου

Αν και νεότερη ομάδα η ΤΣΣΚΑ, μπήκε φουριόζα στους τίτλους «με κρατική βοήθεια» σύμφωνα με τη Λέφσκι. Το «ντέρμπι των αιωνίων» έζησε τη χειρότερη στιγμή του στο επεισοδιακό τελικό του 1985 με το ξύλο να πέφτει αλύπητα σε εξέδρες και αγωνιστικό χώρο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

FCSB – Ντιναμό Βουκουρεστίου (26-18)

6-0 και 29 Ιανουαρίου

Ακόμα και με το νέο της όνομα, η Στεάουα παραμένει η μεγάλη αντίπαλος της Ντιναμό. Την εποχή του κομμουνισμού, αλλά και μέχρι το 2007 μονοπωλούσαν τους τίτλους. Παλαιότερα η Ντιναμό ήταν η ομάδα της μυστικής αστυνομίας και στην FCSB κουμάντο έκανε ο γιος του προέδρου Τσαουσέσκου, Βαλεντίν.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Γκλεντόραν – Λίνφιλντ (55-23)

0-3 και 26 Δεκεμβρίου

Η… κολόνια για τις δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας κρατά από το 1887. Παλαιότερα υπήρχε θρησκευτικό ζήτημα διαφωνίας (Προτεστάντες – Καθολικοί), πιο πρόσφατα τα κριτήρια του διχασμού είναι γεωγραφικά. Η Λίνφιλντ στα νότια του Μπέλφαστ, η Γκλεντόραν στα ανατολικά. Παραδοσιακά παίζουν στις 26 Δεκεμβρίου εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά η αστυνομία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News