Ο εκμοντερνισμός στο παιχνίδι της Αγγλίας
Η αλά «Πεπ πίεση ψηλά, οι βαθιές μπαλιές από την άμυνα στους γρήγορους ακραίους και οι ίσες αποστάσεις κατά μήκος και κατά πλάτος των γραμμών
Το Kick and Rush έχει πεθάνει προ πολλού. Από τότε που η λάσπη έπαψε να υπάρχει στα αγγλικά γήπεδα και ακόμα περισσότερο από τότε που η Πρέμιερ Λιγκ έγινε το πιο λαμπερό πρωτάθλημα του πλανήτη. Εχοντας προσελκύσει τους κορυφαίους παίκτες και προπονητές πώς θα μπορούσε να γίνει άραγε διαφορετικά;
Ολο το ποδοσφαιρικό στερέωμα της Αγγλίας ακολουθεί τα βήματα που οδηγούν στο απόλυτο. Τον εκμοντερνισμό του αθλήματος που έκαναν μεγάλο οι ίδιοι, αλλά που για κάποιο λόγο στη μέση της διαδρομής έχασαν την επαφή με την πρωτοπορία! Και κόντρα στην Κροατία η Αγγλία έφτασε σε υψηλά επίπεδα μοντέρνου ποδοσφαίρου παρουσιάζοντας τα τρία στοιχεία της μεταμόρφωσής τους…
Η πίεση ψηλά αλά Πεπ
Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε πει κάποτε ότι την καλύτερη άμυνα την κάνεις όταν έχεις την μπάλα στην κατοχή σου. Και για να έχεις την μπάλα στην κατοχή σου πρέπει να την κλέψεις από τον αντίπαλο. Και για να την κλέψεις από τον αντίπαλο πρέπει να πιέσεις.
Αυτή τη θεωρία την ακολούθησε κατά γράμμα ο Πεπ Γκουαρδιόλα αρχικά με την Μπαρτσελόνα, κατόπιν με την Μπάγερν και τώρα με την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πεπ το έκανε μάλιστα επιστήμη.
Η πίεση ψηλά ξεκινάει από τους επιθετικούς. Και όπως βλέπετε στις φωτό παραπάνω όλη η ομάδα, αλλά κυρίως ο Κέιν ή ο Φόντεν μαρκάρουν όσο γίνεται περισσότερο.
Οι μακρινές μπαλιές
Είπαμε ότι ο εκμοντερνισμός του ποδοσφαίρου είναι ορατός. Όμως όσο μοντέρνο και αν γίνει το ποδόσφαιρο των Αγγλων κάποια πράγματα θα είναι παραδοσιακά. Όπως οι μακρινές μπαλιές. Ηταν οι πρώτοι που το εφάρμοσαν. Ξέρουν να το κάνουν καλά. Και συνεχίζουν να το κάνουν καλά. Ειδικά όταν ο αντίπαλος πιέζει τους μέσους της ομάδας και κλείνουν όλους τους χώρους στο κέντρο.
Κόντρα στην Κροατία τόσο οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, Στόουν και Μινγκ όσο και οι ακραίοι, Τρίπιερ και Γουόκερ προσπάθησαν να παίξουν με βαθιές μπαλιές από την άμυνα προς τους ακραίους. Ειδικά όταν ο Κέιν ερχόταν προς το κέντρο να πάρει μπάλα και παρέσυρε μαζί τους και τους Κροάτες αμυντικούς ανοίγοντας διαδρόμους για τους δύο ακραίους επιθετικούς Φόντεν και Στέρλινγκ!
Οπως βλέπετε και στη φωτογραφία όλη αυτή η τακτική δημιούργησε κενά στην πλάτη της κροατικής άμυνας…
Ισες αποστάσεις
Ένα στοιχείο που έκριναν πολύ σημαντικό οι αναλυτές του αγώνα της εθνικής Αγγλίας με την Κροατία είναι οι καλές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών της ομάδας. Τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος οι τρεις γραμμές είχαν αξιοσημείωτη επικοινωνία, σταθερότητα, αρμονία. Ηταν τόσο καλή η εφαρμογή των εντολών που όπως παρατήρησαν Λίνεκερ, Σίρερ, Λάμπαρντ και Φέρντιναντ στο BBC η Αγγλία δεν «έφαγε» από την Κροατία ούτε έναν αιφνιδιασμό. Ούτε μια ευκαιρία δεν επέτρεψαν στο επιθετικό τρανζίσιον της Κροατίας.
Όπως βλέπετε και στη φωτό το 4-3-3 δούλεψε σχεδόν άριστα σε όλο το 90λεπτο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'