ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ: Η επιτομή των διαφορών της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το ότι κόστισε στους «κόκκινους» λιγότερο από ότι ο Ντόνι φαν ντε Μπέικ στους «κόκκινους διαβόλους» λέει πολλά

Στη διάρκεια της τελευταίας διακοπής για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων, το ενδιαφέρον των αθλητικών διευθυντών και των ποδοσφαιρικών παραγόντων ορισμένων εκ των κορυφαίων συλλόγων στράφηκε στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και δύο υπάλληλοι της Λίβερπουλ. Ο ένας ήταν ο Ίαν Γκρέιχαμ, Δόκτωρ στη Θεωρία της Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο άλλος ήταν, ο Γουΐλιαμ Σπίρμαν, Δόκτωρ στη Μοριακή Φυσική από το Χάρβαρντ. Αυτός ήταν και μέρος της ομάδας εργασίας του CERN, στη διάρκεια της αναζήτησης του «μποζόνιου του Χιγκς», γνωστό και ως το «σωματίδιο του Θεού». Τί ήθελαν, όμως, αυτοί εκεί; Γιατί είχαν ταξιδέψει παράγοντες και από άλλες χώρες να τους ακούσουν στην ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρία Statsbomb; Και κυρίως τί σχέση έχουν με το ποδόσφαιρο;

Η σχέση τους με το ποδόσφαιρο είναι πως πρόκειται για τα… μεγάλα κεφάλια του τμήματος Έρευνας της Λίβερπουλ. Δικά τους είναι τα μαθηματικά μοντέλα και οι αλγόριθμοι που αναλύουν τα big data του κλαμπ. Ο Γκρέιχαμ είπε κάτι που έμεινε: «πλέον, δεν κοιτάζουμε για περιφερειακές κινήσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση, αλλά για πιθανές μεγάλες βελτιώσεις». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αν μια top ομάδα αυξήσει κατά 2 ή 3% την απόδοσή της μπορεί να προσθέσει 60+ εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη στο Champions League.

Ο Σαλάχ και τα δύο σκέλη της διαφοράς

Ας πάμε τώρα από τη θεωρία στην πράξη. Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος αν και είχε παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και είχε περάσει από την Τσέλσι δεν είχε εμπειρία στην Premier League. Έπειτα, ήταν ασταθής κι όπως τον είχε δει ν’ αγωνίζεται με τη φανέλα της Ρόμα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά του Champions League το 2016 θα τον καταδίκαζε. Σε δύο ματς έχασε τέσσερα τετ α τετ. Ωστόσο, αυτός ο παίκτης είχε στοιχεία που ήταν σημαντικά για την Λίβερπουλ και όχι τόσο για την αγορά και τα δεδομένα το επιβεβαίωναν.

Μετά από το χατ τρικ του στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου η Λίβερπουλ νίκησε με 5-0 μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα για τα δύο κλαμπ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι πως ο Μοχάμεντ Σαλάχ αποτελεί την επιτομή των διαφορών μεταξύ τους. Στους «κόκκινους» το ταλέντο ανθίζει. Στους «κόκκινους διαβόλους» το ταλέντο μαραζώνει.

Ο Σαλάχ κόστισε: λιγότερα από τον Ντόνι φαν ντε Μπέικ, σχεδόν τα 2/3 του Άνχελ Ντί Μαρία, περίπου τα μισά απ’ όσα δόθηκαν για τον Τζέιντον Σάντσο και το 1/3 απ’ όσα συνολικά επένδυσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Αλέξις Σάντσες. Μεταξύ των δεδομένων και της ποδοσφαιρικής λογικής του Γιούργκεν Κλοπ, η Λίβερπουλ βελτιστοποιεί τους παίκτες της και επιδιώκει να κάνει το ίδιο και με τις επενδύσεις της σε μεταγραφές. Ο Αιγύπτιος είναι ένα από τα κορυφαία παραδείγματα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πάλι, όχι. Ο Πολ Πογκμπά βρίσκεται τόσα χρόνια εκεί και δεν ξέρουν πως να πάρουν το μάξιμουμ της απόδοσής του, ούτε καν σε ποια θέση παίζει καλύτερα. Στην τελευταία 5ετία έχουν αποκτηθεί παίκτες που βρίσκονται στο top 10 της θέσης τους παγκοσμίως και δεν έχουν πιάσει τα αναμενόμενα υψηλά στάνταρ. Ο σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθεί να ενισχύσει το τμήμα analytics.

Αυτή η αδιάκοπη αναζήτηση του value που έχει εδραιώσει το Fenway Sports Group, η ιδιοκτήτρια εταιρία του κλαμπ, είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί η ίδια αρχή που πήγε τον Σαλάχ στο «Άνφιλντ», είναι αυτή που προκαλεί το δισταγμό στη διοίκηση να βάλει στα τραπέζι τα τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ εγγυημένα που φέρεται να ζητάει για 4ετές συμβόλαιο. Τί λένε τα μοντέλα; Τα αξίζει ένας 29χρονος; Είναι οι πιθανότητες με το μέρος του κλαμπ να δει τον παίκτη να συνεχίζει στο ίδιο ή σε παρόμοιο επίπεδο; Ή θα πληρώνουν μίνιμουμ 20 εκατομμύρια ευρώ έναν παίκτη 30+ χωρίς την αντίστοιχη επιστροφή;

Εκεί εμφανίζονται αυτοί που ξέρουν από μπάλα. Ο Γιούργκεν Κλοπ, για παράδειγμα. «Ο Μο (σ.σ. Μοχάμεντ Σαλάχ) περνάει πολύ καλά και μακάρι να συνεχιστεί αυτό για πολλά, πολλά χρόνια. Εγώ ξέρω πως θέλει να μείνει (και να τελειώσει την καριέρα του εδώ)». Σε πρώτη ανάγνωση η δήλωση μοιάζει αθώα, αλλά από την άλλη τα μαθηματικά μοντέλα και οι αλγόριθμοι (ακόμη) δεν έχουν καταφέρει να… μετρήσουν την ψυχολογία και τη διάρκεια και πως όλα αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Κι αυτή είναι η άλλη πλευρά της διαφοράς Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ. Οι μεν χαίρονται μ’ αυτό που κάνουν γιατί ξέρουν τί κάνουν. Οι δε, το ψάχνουν εδώ και πολλά χρόνια.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News