ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Το όριο των εξόδων που δεν πρέπει να ξεπεράσουν οι Σαουδάραβες ιδιοκτήτες της

Το σημείο των εξόδων το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν οι νέοι ιδιοκτήτες των «καρακαξών».

Όλοι περιμένουν τα νέα «αφεντικά» της Νιουκάστλ και δη οι Σαουδάραβες κάτοχοι του 80% της ομάδας να επενδύσουν ήδη από τον Γενάρη μεγάλα ποσά, ώστε να ανεβάσουν γρήγορα το επίπεδο της ομάδας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα FFP κι ένα Premier League Profitability and Sustainability rules που περιορίζουν τέτοιες ορέξεις.

Το ερώτημα που εγείρεται και πλανάται από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ομάδας είναι το πόσα χρήματα θα δώσουν τον Γενάρη, στο πρώτο τους μεταγραφικό «παζάρι» ως ιδιοκτήτες της ομάδας. Όμως, αυτό πρέπει να διατυπωθεί πιο σωστά, αφού το σημαντικό είναι το πόσα ΜΠΟΡΟΥΝ και όχι πόσα έχουν σκοπό να επενδύσουν για την ενίσχυση της ομάδας.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό ήρθε να δώσει το Swiss Ramble, ένας λογαριασμός στο Twitter που ασχολείται αποκλειστικά με την μελέτη των οικονομικών στοιχείων των ομάδων και αποφάσισε να δώσει… τα φώτα του στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Νιουκάστλ, όπως και κάθε αγγλική ομάδα, έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει ζημία 5 εκ. λιρών ετησίως, η οποία μπορεί να διευρυνθεί κατά 30 εκ. ευρώ ετησίως αν θελήσουν οι ιδιοκτήτες της ομάδας να δώσουν μία παραπάνω βοήθεια στην ομάδα.

Επειδή οι κανόνες του FFP αφορούν την τριετία, αυτά τα 35εκ. λίρες πολλαπλασιάζονται επί τρία και επομένως οι «καρακάξες» μπορούν να μπουν… μέσα μέχρι 105 εκ. λίρες την επόμενη τριετία.

Η χρηστή διαχείριση του Μάικ Άσλεϊ βοήθησε την Νιουκάστλ να εμφανίσει 38 εκ. λίρες κέρδη την τελευταία τριετία (μέχρι το 2020 που δημοσιεύτηκαν τελευταία φορά οικονομικά στοιχεία από την ομάδα). Αυτά μπορούν να προστεθούν και στο όριο των εξόδων, που μπορεί να εμφανίσει την επόμενη τριετία η αγγλική ομάδα και να ανεβάσουν το ποσό στα 143 εκ. λίρες.

Ακόμη, ένα καλό που έκανε η προηγούμενη διοίκηση της ομάδας είναι τα 30 εκ. λίρες που επένδυσε σε «καλά» έξοδα, όπως τα χαρακτηρίζει το FFP, τα οποία αφορούν τα χρήματα μιας ομάδας που καταλήγουν στο ποδόσφαιρο γυναικών, τις ακαδημίες της, την κοινότητα της πόλης που ανήκει η ομάδα, αλλά τα ποσά σύμφωνα με τα οποία υποτιμούνται τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας σε μία οικονομική περίοδο.

Έτσι, το νούμερο των χρημάτων που μπορούν να επενδύσουν οι νέοι ιδιοκτήτες ανεβαίνει στα 173 εκ. λίρες.

Υπάρχει, όμως, ακόμη ένα «χαρτί» το οποίο μπορούν να παίξουν οι «καρακάξες» για να ανεβάσουν το όριο των εξόδων τους. Εξαιτίας της κατάστασης που προκλήθηκε από τον Covid-19 παρέχεται στις ομάδες μία επιπλέον διευκόλυνση όσον αφορά το όριο των εξόδων, αφού ένα κομμάτι των απωλειών τους δικαιολογείται. Για την Νιουκάστλ το κομμάτι αυτό αφορά 14 εκ. λίρες απώλειες και άλλα 13 εκ. λίρες που σχετίζονται με τον επιπλέον μήνα που κράτησε η περσινή σεζόν λόγω του κορωνοϊού. 

Έτσι, το όριο όσον αφορά της «καρακάξες» φτάνει τελικά στα 200 εκ. λίρες. Σίγουρα, θα υπάρχουν απώλειες οικονομικά όσον αφορά τη σεζόν 2020-2021, αφού μην ξεχνάμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς οι ομάδες έπαιζαν χωρίς φιλάθλους στην Αγγλία. Φυσικά, αναμένεται να υπάρξουν και πάλι κάποια μέτρα ως αντιστάθμισμα.

Μπορεί τα χρήματα αυτά να μην σας φαίνονται πάρα πολλά αναφορικά με τις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για να αναβαθμιστεί άμεσα το ρόστερ της ομάδας, όμως εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε μία σημαντική λεπτομέρεια.

Όταν μία ομάδα αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή, τα χρήματα που πληρώνει λογιστικά δεν μετράνε όλα σε μία χρονιά, αλλά «σπάνε» ανάλογα με τα χρόνια του συμβολαίου του. Δηλάδη αν κάποιος αγοράσει έναν παίκτη με 30 εκ. ευρώ και 10 εκ. ετήσιο μισθό με πενταετές συμβόλαιο, για τον πρώτο χρόνο θα καταγραφούν ως έξοδα στα βιβλία 6 εκ. ευρώ ως κόστος μεταγραφής (30 εκ. που είναι το κόστος/5 χρόνια συμβόλαιο=6 εκ. ευρώ ετησίως) και άλλα 10 εκ. ως μισθός από τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του.

Επομένως, το όριο των 200 εκ. λιρών είναι αρκετά ικανό να διασφαλίσει μία σημαντική ενίσχυση ενόψει του χειμώνα και ειδικά σε μια αγορά που είναι ακόμα επιβαρυμένη λόγω κορωνοϊού, που αναγκάζει πολλές ομάδες να συζητήσουν τις πωλήσεις παικτών τους σε μικρότερα ποσά απ’ όσα θα απαιτούσαν κανονικά.

Να θυμίσουμε τελειώνοντας ότι η Premier League έχει επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση χορηγιών σε μια ομάδα αναφορικά με εταιρείες που έχουν σχέση με τους ιδιοκτήτες της σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει υπερβολικές χορηγίες, που θα έχουν σκοπό την «αλλοίωση» των κανονών του FFP. Βέβαια, αυτό είναι λίγο άδικο για τις «καρακάξες», αν σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες εν ισχύ, όπως της Σίτι με την Etihad, της Έβερτον με την USM και της Λέστερ με την King Power.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News