ΑΡΣΕΝΑΛ: Η... πτήση του Ράμσντεϊλ και των "κανονιέρηδων"

Το αήττητο σερί των Λονδρέζων, το αγωνιστικό σχέδιο του Αρτέτα, το κομμάτι του παζλ που έλειπε από το κέντρο της άμυνας και ο ώριμος Σάκα

Η αφετηρία της φετινής σεζόν βρήκε την Άρσεναλ να μετρά τρεις διαδοχικές ήττες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές, κάτι που είχε να της συμβεί από το 1954. Η θέση του Μικέλ Αρτέτα έμοιαζε πιο επισφαλής από ποτέ, με δεδομένο ότι οι “κανονιέρηδες” προέρχονταν ήδη από μια αποτυχημένη χρονιά, κατά την οποία τερμάτισαν στην 8η θέση της Premier League και δεν κατάφεραν να πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά από τη σεζόν 1994 – 1995. Στα αγγλικά Μέσα μπορούσε ήδη να βρει κανείς τους υποψήφιους διαδόχους του Ισπανού, τον οποίο οι στοιχηματικές εταιρείες, τον καιρό εκείνο, παρουσίαζαν ως πρώτο φαβορί για αποχώρηση, σε σχέση με τους συναδέλφους του στις υπόλοιπες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το… κουμπί της μεταμόρφωσης

Και μετά, εμφανίστηκε η Άρσεναλ. Προφανώς, όχι η ιστορική έκδοση των invicibles, της ομάδας δηλαδή που κατέκτησε αήττητη (26 νίκες, 12 ισοπαλίες) το πρωτάθλημα της σεζόν 2003 – 2004, αλλά, εν πάσει περιπτώσει, μία ομάδα που άρχιζε να θυμίζει περισσότερο, ότι δικαίως οι Λονδρέζοι συγκαταλέγονται σε αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν Big Six. Ήταν σαν, με κάποιο μαγικό τρόπο, να πάτησαν ένα κουμπί, και να μεταμορφώθηκαν το βράδυ της 28ης Αυγούστου. Τότε που έφυγαν από το Μάντσεστερ με το ντροπιαστικό 5-0 στις αποσκευές τους από τη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Υπέφερε, αλλά είχε αγωνιστικό σχέδιο

Εκείνη, όμως, ήταν μέχρι σήμερα και η τελευταία φορά που ηττήθηκαν! Αυτή τη στιγμή η Άρσεναλ τρέχει ένα αήττητο σερί 9 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, δεύτερη καλύτερη επίδοση από το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2020, τον πρώτο καιρό του Αρτέτα στον πάγκο της δηλαδή, όταν το… κοντέρ είχε γράψει 10 διαδοχικά ματς χωρίς ήττα. Για να το πετύχει αυτό, βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, χρειάστηκε να… υποφέρει το μεσημέρι του Σαββάτου στο King Power Stadium. Η εικόνα της στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα απέναντι στη Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς ήταν κυριαρχική, μιας ομάδας με σαφή προσανατολισμό και αγωνιστικό σχέδιο, αλλά και με ποδοσφαιριστές, οι οποίοι με την ποιότητά τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Τα δύο γρήγορα γκολ από Γκάμπριελ και Σμιθ – Ρόου της έδωσαν τη δυνατότητα να διαχειριστεί το ματς και το έκανε με εξαιρετικό τρόπο στη διάρκεια των πρώτων 45 λεπτών.

Η δήλωση προθέσεων του Ράμσντεϊλ

Από το φινάλε του πρώτου μέρους μέχρι και το 75’, πάντως, χρειάστηκε και την καθοριστική συμβολή του τερματοφύλακά της, του Άαρον Ράμσντεϊλ. Ενός γκολκίπερ, τον οποίο η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είχε πουλήσει τον Γενάρη του ‘17 περίπου 950.000 ευρώ στη Μπόρνμουθ για να τον αγοράσει ξανά από εκεί τον Αύγουστο του 2020 με 20 εκατομμύρια ευρώ! Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα… Αυτό το καλοκαίρι, η Άρσεναλ έδωσε 28 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της και η απόσβεση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται. Διόλου τυχαίο πως έχει εκτοπίσει τον Μπερντ Λένο και μετά την αναμέτρηση του Σαββάτου, που προκάλεσε και τα εγκωμιαστικά σχόλια του Πίτερ Σμάιχελ, μάλλον δύσκολα (και δικαίως) θα αλλάξει κάτι.

Ο… συμβατός Γουάιτ και ο ώριμος Σάκα

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Άαρον Ραμσντεϊλ. Το καλοκαίρι η Άρσεναλ έδωσε κάτι λιγότερο από 60 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει από τη Μπράιτον τον Μπεν Γουάιτ. Πολλοί θεώρησαν υπερβολικό το ποσό, και ίσως να είναι, όμως από τον πρώτο του καιρό στο “Emirates” δείχνει αφενός μεν ότι ίσως να ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο Αρτέτα για το κέντρο της άμυνας, αφετέρου ότι είναι αρκετά συμβατός, ως προς τα χαρακτηριστικά, με τον Γκάμπριελ. Επίσης, ο Μπουκάγιο Σάκα μπορεί να μην είναι νέο πρόσωπο, ωστόσο μοιάζει να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του όλη την κριτική που δέχθηκε για την απώλεια του πέναλτι στον τελικό του EURO. Δείχνει, πλέον, πιο ώριμος, πιο έτοιμος κι έφτασε, με αυτή στον Γκάμπριελ, τις 21 ασίστ σε 100 εμφανίσεις με τη φανέλα της Άρσεναλ! Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα παιδί μόλις είκοσι ετών.

Βρίσκουν κίνητρο

Σε γενικές γραμμές, αν παρακολουθήσει κανείς την Άρσεναλ, θα παρατηρήσει μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις. Αλλαγές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα νέα πρόσωπα, προφανώς και αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά ακόμη και με παίκτες που είχε ήδη στο ρόστερ της και μοιάζουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να βρίσκουν ξανά κίνητρο. Φυσικά, είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Το πρωτάθλημα δεν είναι αγώνας των εκατό μέτρων, αλλά μαραθώνιος. Όταν δε μιλάμε για την Premier League, κάθε Κυριακή δοκιμάζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο, κάθε Κυριακή κρίνεσαι. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η Άρσεναλ δείχνει αν μη τι άλλο έτοιμη να αφήσει πίσω της την περσινή καταστροφική χρονιά. Το πού θα φτάσει, μόνο το ίδιο το ποδόσφαιρο θα το απαντήσει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News