ΤΣΑΒΙ ΕΡΝΑΝΤΕΘ: Ο πιτσιρικάς της Μασία που έγινε η «σημαία» της Μπαρτσελόνα

Ο νέος προπονητής των Καταλανών μπήκε στην ακαδημία του συλλόγου σε ηλικία 11 ετών, δούλεψε σκληρά και έγινε ένα από τα σύμβολα όλης της ιστορίας των «μπλαουγκράνα».

Ο Τσάβι ήταν από αυτούς που εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο το στυλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα και φυσικά για να φτάσει στο σημείο αυτό, χρειάστηκε να δουλέψει πολύ σκληρά στα τμήματα υποδομής της καταλανικής ομάδας. Όταν ο Τσάβι πέρασε την πόρτα της Μασία, η Μπαρτσελόνα δεν είχε κατακτήσει ακόμα την κορυφή της Ευρώπης. Αυτό έγινε σχεδόν ένα χρόνο αργότερο με το γκολ του Ρόναλντ Κούμαν κόντρα στην Σαμπντόρια. Εκείνο το παιδί γεμάτο ποδοσφαιρικά όνειρα ίσως να μην είχε φανταστεί εκείνη τη στιγμή ότι τα επόμενα χρόνια θα σάρωνε όλους τους πιθανούς τίτλους με την Μπαρτσελόνα, αλλά και με τη εθνική ομάδα της Ισπανίας. Σε κάθε περίπτωση η δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής αυτού του σπουδαίου συλλόγου, δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να ονειρεύονται. Ο πιτσιρικάς Τσάβι είχε στοιχεία πάνω στα οποία δούλεψε, τα βελτίωσε και τα υπόλοιπα είναι μία ιστορία γεμάτη ποδοσφαιρική δόξα. 

Το βιβλίο «Λα Μασία, διαμορφώνοντας τους ανθρώπους όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο» του Αργεντινού δημοσιογράφου Κρίστιαν Μαρτίν είχε δημοσιεύσει την αναφορά που είχαν συντάξει οι προπονητές των τμημάτων υποδομής για τον 14χρονο Τσάβι Ερνάντεθ. Η συγκεκριμένη αναφορά συγκέντρωνε όλα τα τεχνικά στοιχεία εκείνου του παιδιού. Η τοποθέτησή του στον αγωνιστικό χώρο και η ικανότητά του να ελέγχει την μπάλα ήταν από τις σπουδαιότερες ικανότητές του. Σχετικά με το πρώτο σκέλος η συγκεκριμένη αναφορά έλεγε τα εξής: «Είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη ικανότητά του. Είναι πάντα εκεί που πρέπει να βρίσκεται και προσφέρει πάντα στήριξη στους συμπαίκτες του, αλλά και τη δυνατότητα να βοηθάει με σωστό τρόπο την ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας. Για την ώρα η έλλειψη ταχύτητας στις κινήσεις του αντικαθίσταται με τα εξαιρετικά κοντρόλ του». 

Πάντα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά των τότε προπονητών του, αυτό που έπρεπε να βελτιώσει ο Τσάβι ήταν το σουτ. Έτσι λοιπόν με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε να γίνει (μεταξύ άλλων) ένας εξαιρετικός εκτελεστής φάουλ. Ήταν επίσης επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης αναφορικά με την ενσωμάτωσή του στις επιθετικές προσπάθειες της ομάδας. Παρεμπιπτόντως η ίδια αναφορά υπήρχε και για τον πιτσιρικά Πεπ Γκουαρδιόλα πριν από μερικά χρόνια. Άλλα στοιχεία πάνω στα οποία είχε δουλέψει ο έφηβος Τσάβι ήταν η επιθετικότητα που έπρεπε να βγάλει μέσα στο παιχνίδι του (ή όπως συνηθίζουμε εσχάτως να λέμε… aggressive), ενώ έπρεπε να γίνει πιο ευέλικτος, αλλά και να βρει ισορροπία ανάμεσα στα ανασταλτικά και στα δημιουργικά καθήκοντα.   

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα όλων αυτών; Ότι ο Τσάβι Ερνάντεθ ως πιτσιρικάς μπήκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα έχοντας προφανώς ένα φυσικό ταλέντο. Για να φτάσει όμως κάποιος να μεγαλουργήσει σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο, πρέπει να δουλέψει νυχθημερόν. Αυτό ακριβώς έκανε έχοντας στο πλευρό του τους καλύτερους δασκάλους. Και όπως λέει και το tweet που παραθέτουμε «αν αυτή η Μπαρτσελόνα θέλει να ξαναχτιστεί σκεπτόμενη τη Μασία, δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος να οδηγήσει αυτήν την ομάδα από τον Τσάβι. Από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, ένας αστέρας, ένας θρύλος. Τώρα ξεκινάει μία νέα εποχή από τη θέση του προπονητή». Ο Τσάβι έχει γίνει πλέον ο έκτος απόφοιτος της Μασία που αναλαμβάνει την Μπαρτσελόνα, μετά τους Ραμόν Λιουρένς (1950), Τζουακίμ Ριφέ (1979-1980), Κάρλες Ρεσάκ (2001-2002), Πεπ Γκουαρδιόλα (2008-2012) και Τίτο Βιλανόβα (2012-2013).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News