ΛΕΙΨΙΑ: Οι ρήτρες που την… φοβίζουν

Η Λειψία είναι μια από τις ομάδες που «πληγώθηκαν» πέρυσι αρκετά από τις αποχωρήσεις. Μπορεί στα ταμεία των «ταύρων» να μπήκαν αρκετά χρήματα για τους Ουπαμενακό, Κονατέ, Νάγκελσμαν και Σάμπιτσερ, αλλά η ομάδα είδε κάποια από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» την περυσινή χρονιά να αποχωρούν και να… ψάχνεται στο ξεκίνημα της σεζόν.

Οι διοικούντες της Λειψίας δεν είναι χαζοί. Γνωρίζουν ότι διαθέτουν έναν σύλλογο που μπορεί να προσελκύσει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά για να φθάσει στο σημείο να διεκδικεί σταθερά τίτλους και διακρίσεις θα πρέπει η… φανέλα της να βαρύνει με την πάροδο των χρόνων. Έχει αποδειχθεί άλλωστε, στο κορυφαίο επίπεδο πως τα χρήματα δεν μπορούν από μόνα τους να κάνουν τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο, όπως η φανέλα, ο κόσμος, η ιστορία και σ’ αυτά οι «ταύροι» χωλαίνουν.

Τρανό παράδειγμα το τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Μέσα σε λίγους μήνες έχασαν τους δύο καλύτερους αμυντικούς τους (Ουπαμεκανό, Κονατέ), τον καλύτερο νέο προπονητή στην Ευρώπη (Νάγκελσμαν) και τον αρχηγό και «σημαία» της ομάδας (Σάμπιτσερ). Κάτι που σημαίνει πως έπρεπε ουσιαστικά να ξεκινήσουν από την αρχή γι να βρουν τα… πατήματα τους και να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική ομάδα που θα καταφέρει να διατηρηθεί μέσα στην πρώτη τριάδα της Bundesliga. Το καλό βέβαια για την Λειψία είναι πως είχε φροντίσει να βάλει ρήτρες στα συμβόλαια των Ουμαμεκανό, Κονατέ και Νάγκελσμαν. Συνολικά από τις τρεις παραπάνω αποχωρήσεις έβαλε στα ταμεία της περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά μόνο ο Σάμπιτσερ έφυγε – ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του – με μόλις 15 εκ. ευρώ.

Ρήτρες που προκαλούν ανησυχία

Δεν ήταν όμως μόνο ο Νάγκελσμαν και οι δύο αμυντικοί  στους οποίους είχαν φροντίσει να βάλουν  ρήτρες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για άλλους πέντε ποδοσφαιριστές που υπέγραψαν συμβόλαιο με buy out, το οποίο αν εξελιχθούν περισσότερο στο μέλλον, δεν είναι απαγορευτικό για πολλές μεγάλες ομάδες. Για παράδειγμα οι Λάιμερ, Κλόστερμαν, Χαϊντάρα, Άνταμς και Μπρομπέι, μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή από την Κάτω Σαξονία αν βρεθούν ομάδες που θα καλύψουν στην Λειψία το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό όχι απαγορευτικό για ένα σωρό κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Στα 50 εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται η ρήτρα του Ανχελίνιο, ο οποίος πέρυσι πριν τραυματιστεί ήταν ο κορυφαίος σκόρερ και πασέρ της ομάδας. Δεν έχουμε δει πολλές ομάδες να δίνουν τέτοια χρήματα για έναν αριστερο μπακ χαφ, αλλά με την είσοδο της νέας διοίκησης της Νιουκάστλ στην αγορά αυτό μπορεί ν’ αλλάξει.

Η εξαίρεση του Σομποσλάι και οι περιπτώσεις των Όλμο, Ενκουνκού

Ο μοναδικός παίκτη  που οι άνθρωποι της Λειψίας έχουν βάλει υψηλή ρήτρα αγοράς είναι ο Ντομινίκ Σομποζλάι. Το συμβόλαιο του νεαρού Ούγγρου ολοκληρώνεται το 2026 και όποια ομάδα επιθυμήσει θα τον αποκτήσει θα πρέπει να καταθέσει στους λογαριασμούς της Λειψίας 70 εκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα, δεν έχουν καθόλου ρήτρες αποχώρησης τα συμβόλαια τους Ντάνι Όλμο και Κρίστοφερ Ενκουνκού. Ο Ισπανός είχε αποκτηθεί με 22 εκατομμύρια ευρώ από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στις αρχές του 2020, αυτή τη στιγμή κορτολογείται στα 50 εκ. ευρώ και το συμβόλαιο του τελειώνει το 2024. Ο Γάλλος, ο οποίος φέτος διανύει μια καταπληκτική σεζόν με 5 γκολ και άλλες τόσες ασσίστ στο πρωτάθλημα, πήγε στη Λειψία έναντι 13 εκ. ευρώ, τούτη την ώρα κάνει 47 και το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται επίσης το καλοκαίρι του 2024. Κάτι που σημαίνει πως όσο οι δύο παίκτες συνεχίζουν να αποδίδουν καλά, μπορεί η τιμή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ν’ ανεβαίνει, αλλά φθάνοντας προς την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους, θα έχουν αυτοί το πλεονέκτημα και όχι η ομάδα. Όπως άλλωστε συνέβη στην περίπτωση του Σάμπιτσερ. Στη Λειψία θα ήθελαν να υπογράψουν μαζί τους νέα συμβόλαια με υψηλές ρήτρες, αλλά τόσο ο Ισπανός, όσο και ο Γάλλος δεν έχει διάθεση να μπουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Περιμένοντας προφανώς προτάσεις από άλλες ομάδες, είτε τον Γενάρη που μας έρχεται, είτε το προσεχές καλοκαίρι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News