ΑΡΗΣ: Τα βήματα της επένδυσης στο Κλεάνθης Βικελίδης για έναν κορυφαίο χλοοτάπητα

Η ΠΑΕ Άρης έχει δαπανήσει 700.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού αγωνιστικού τερέν, με δικά της μηχανήματα και προσωπικό

Ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ έχει δαπανήσει μέσα στο τελευταίο δίμηνο η ΠΑΕ Άρης, όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της ομάδας για την δημιουργία του κορυφαίου ίσως αγωνιστικού χώρου σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σχεδόν 700.000 ευρώ σε δικά τους μηχανήματα και προσωπικό για να μπορούν να παρέχουν στους ποδοσφαιριστές έναν αγωνιστικό χώρο που μπορεί να αναδείξει την προσπάθειά τους μέσα στο γήπεδο και να μην τους δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια.

Μέσα από τρεις φάσεις εργασιών, με εξειδικευμένο επιστημονικό πλάνο και σκληρή δουλειά, ο αγωνιστικός χώρος του Κλεάνθης Βικελίδης είναι στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την προηγούμενη διακοπή πρωταθλήματος και το ευνοϊκό πρόγραμμα με δύο εκτός έδρας αγώνες και σε συνδυασμό με την πρόσφατη διακοπή για τις εθνικές ομάδες έφερε σε πέρας ένα πρότζεκτ που έχει ως αποτέλεσμα ένα γήπεδο με χορτοτάπητα εξαιρετικής ποιότητας.

Στις 29 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η σπορά του νέου χόρτου. Πρόκειται για έναν υβριδικό χλοοτάπητα, φυσικού και τεχνητού χόρτου. Ακολούθησε το σκέπασμα του γηπέδου με ειδικό πανί, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη φυτροτικότητα και η ταχύτερη ανάπτυξη του χόρτου. Στη συνέχεια το χόρτο σκεπάστηκε εκ νέου για να μεγαλώσει και να ξεκινήσει η διαδικασία του σταδιακού χαμηλώματος έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη πυκνότητα. 

Τη Δευτέρα άρχισε και το κούρεμα με το ειδικό μηχάνημα που αγόρασε η ομάδα του Άρη από την Αγγλία. 

Οι 3 φάσεις των εργασιών

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο και το χρονοδιάγραμμα:

Η πρώτη φάση, περιλάμβανε την τοποθέτηση υβριδικού συστήματος ενδυνάμωσης της αμμώδους ριζόσφαιρας για την επίτευξη μιας σταθερής και ανθεκτικής επιφάνειας για όλη την αγωνιστική περίοδο.

Η δεύτερη φάση περιείχε την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού ανακατασκευής και συντήρησης του αγωνιστικού χώρου με την ταυτόχρονη δημιουργία εσωτερικής ομάδας πρασίνου στο club (φροντίδα υψηλής ποιότητας υπάρχει και στα βοηθητικά γήπεδα) και συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία διασφάλισης ποιότητας του χλοοτάπητα σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα της UEFA. Σε αυτή την φάση ενσωματώθηκαν στον εξοπλισμού του γηπέδου και δυο φωτιστικά σώματα υποβοήθησης της ανάπτυξης του χλοοτάπητα με την μέγιστη δυνατή ισχύ.

Η τρίτη φάση αναπτύσσει επιπλέον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συντήρησης του χλοοτάπητα, δίνοντας έμφαση στις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές και στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών συντήρησης.

Σύστημα παρακολούθησης του μικροκλίματος και πρόγνωσης ασθενειών

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σε αγωνιστικό χώρο ελληνικού γηπέδου, σύστημα παρακολούθησης των μικροκλιματικών χαρακτηριστικών με συνεχή αποτύπωση της θερμοκρασίας , της υγρασίας, της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων παραγόντων.

Και θα ενσωματωθεί ένα μοντέλο πρόγνωσης φυτονόσων ώστε να μειωθεί η εισροή φυτοπροστατευτικών προϊόντων χωρίς να μειωθεί η ποιότητα του χλοοτάπητα καθώς και σύστημα μείωσης του υδατικού αποτυπώματος μέσω συνεχούς παρακολούθησης της εδαφικής υγρασίας σε κρίσιμα βάθη της ριζόσφαιρας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News