ΜΠΑΡΑΖ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Το νέο σύστημα και η σύγκρουση των αστέρων!

Η ψυχοφθόρος διαδικασία των μπαράζ που θα μπορούσε να διασταυρώσει τις δύο τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης, αφήνοντας ένα από τα δύο μεγαθήρια εκτός Κατάρ.

Tα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη ζώνη της Ευρώπης έφτασαν στο τέλος τους, με δέκα ομάδες να έχουν ήδη προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, με την κλήρωση των πλέι οφ να διεξάγεται στις 26 Νοεμβρίου στη Ζυρίχη.

Συνολικά στο Κατάρ θα ταξιδέψουν 13 ομάδες από την Ευρώπη και πλέον έχουν απομείνει μόλις τρία εισιτήρια για 12 ομάδες που τερμάτισαν ως δεύτερες στον όμιλό τους. Κανονικά θα ήταν δέκα, όμως στη διεκδίκηση μπήκαν και η Αυστρία με την Τσεχία, λόγω Nations League.

Αυτές οι 12 ομάδες θα οδηγηθούν στα μπαράζ με τη διαδικασία να έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τα ματς να διεξάγονται από τις 24 Μαρτίου του 2022 όπου θα γίνουν οι ημιτελικοί, έως τις 29 Μαρτίου που θα διεξαχθούν οι τελικοί.

Από τη διαδικασία μάλιστα, θα μπορούσε να προκύψει και ένα μεγάλο ντέρμπι, αφού δύο από τα μεγαθήρια, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν πολλές πιθανότητες να διασταυρωθούν, με μία από τις δύο να μένει εκτός, κάτι που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Η διαδικασία

Οι δώδεκα θα χωριστούν σε δύο γκρουπ, το pot 1 και το pot 2. Αυτή τη στιγμή στα μπαράζ βρίσκονται, Πορτογαλία, Σκωτία, Ιταλία, Ρωσία, Σουηδία και Ουαλία στο πρώτο γκρουπ. Στο δεύτερο βρίσκονται οι Τουρκία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, Ουκρανία, Αυστρία και Τσεχία.

Οι ομάδες που βρίσκονται στο Pot 1 έχουν σημαντικό προβάδισμα, αφού οι έξι δευτεραθλήτριες με την καλύτερη κατάταξη (ranking) από τη φάση των ομίλων των ευρωπαϊκών προκριματικών θα παίξουν τον ημιτελικό των play-off εντός έδρας, αφού οι αγώνες είναι μονοί. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες θα κατανεμηθούν στο Pot 2. 

To ranking διαμορφώθηκε σε σχέση με κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:

α. Βαθμοί

β. Διαφορά τερμάτων

γ. Αριθμός γκολ

δ. Γκολ εκτός έδρας

ε. Αριθμός νικών

στ. Εκτός έδρας νίκες

ζ. Κάρτες

Για να προκύψουν τα έξι ζευγάρια θα πραγματοποιηθεί κλήρωση. Από τους νικητές θα προκύψουν τρία ζευγάρια, αυτά του τελικού. Για να καθοριστεί ποιος νικητής ημιτελικού θα παίξει εντός έδρας στον τελικό, θα πραγματοποιηθεί μια επιπλέον κλήρωση.

* Στην κλήρωση δεν μπορούν να διασταυρωθούν η Ρωσία με την Ουκρανία, λόγω της πολιτικής αναταραχής μεταξύ των δύο χωρών. 

Κίνδυνος να διασταυρωθούν τα μεγαθήρια

Οι ομάδες του Pot 1 και του Pot 2 έχουν ήδη βγει και στα ημιτελικά δεν μπορεί να προκύψει κάποιο ντέρμπι, όμως η κλήρωση που θα γίνει για τα τρία ζευγάρια του τελικού, μπορεί να προσφέρει ένα πρόωρο ντέρμπι. Η Πορτογαλία και η Ιταλία βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ και θα έχουν το πλεονέκτημα, όμως στην κλήρωση που θα γίνει στη συνέχεια υπάρχει περίπτωση να διασταυρωθούν, με αποτέλεσμα μία από τις δύο να μείνει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Άλλωστε αυτός είναι και ο προβληματισμός του Ρομπέρτο Μαντσίνι που σε ερώτηση που του έγινε, παραδέχθηκε πως θέλει να αποφύγει τους Ίβηρες. Οι δύο ομάδες έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια τους στα τελευταία παιχνίδια της προκριματικής φάσης και πλέον θα χρειαστεί να παίξουν σε ρουλέτα την πρόκριση στο Κατάρ.

Tα αστέρια που κάνουν τη διαφορά και θα μείνουν εκτός

Στις εννέα αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν αναμένεται να δούμε μεγάλες «μάχες», ανάμεσα σε ένα σωρό σούπερ σταρ που θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους για ένα εισιτήριο που θα τους στείλει στο Κατάρ. Αναμένεται λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον η κλήρωση που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου στη Ζυρίχη, έτσι ώστε να δούμε τα μεγαλύτερα αστέρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στην τελευταία παρουσία του με τα χρώματα της Εθνικής Σουηδίας, ο Ντοναρούμα από πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο από την Πορτογαλία και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για τους Πολωνούς. Κάποιοι από αυτούς θα μείνουν εκτός σε μια διαδικασία «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Η προϊστορία των μπαράζ

Η διαδικασία των μπαράζ είναι μια ψυχοφθόρος διαδικασία, από την οποία συνήθως μπορούν να προκύψουν και αρκετές εκπλήξεις. Σχεδόν όλες από τις 12 ομάδες που θα συμμετάσχουν στα play-offs έχουν περάσει από αυτό το μονοπάτι.

Ουαλία: Η μοναδική φορά που έπαιξαν μπαράζ οι «Δράκοι», ήταν το 1958 με αντίπαλο το Ισραήλ και μάλιστα πέρασαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας. Αυτή είναι η μοναδική φορά που συμμετείχαν σε Μουντιάλ.

Πολωνία: Αποκλείστηκε το 1958 από την Σοβιετική Ένωση και το 1974 απέκλεισε τη Χιλή.

Σουηδία: Το 1962 αποκλείστηκε από την Ελβετία όπως και το 2014 από την Πορτογαλία. Το 1974 πέρασε από την Αυστρία, ενώ το ίδιο έπραξε και με την Ιταλία το 2018.

Σκωτία: Η μοναδική φορά που έπαιξαν στα μπαράζ ήταν το μακρινό 1962, όπου αποκλείστηκαν από την Τσεχοσλοβακία.

Ουκρανία: Μόνο αποκλεισμούς μετρά η Ουκρανία, αφού έχει μείνει εκτός από την φνταστική Κροατία του Νταβόρ Σούκερ το 1998, το 2002 από την Γερμανία, το 2010 από την Ελλάδα με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και το 2014 από την Γαλλία.

Ιταλία: Οι «Ατζούρι» πέρασε στο Παγκόσμιο του 1998, όμως βίωσε ένα οδυνηρό αποκλεισμό από τη Σουηδία και έμεινε εκτός διοργάνωσης το 2018.

Τουρκία: Οι Τούρκοι πέρασαν από την Αυστρία το 2002, όμως αποκλείστηκαν το 2006 από την Ελβετία.

Πορτογαλία: Δύο συμμετοχές και δύο προκρίσεις μετρά η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού το 2010 απέκλεισε τη Βοσνία και το 2014 τη Σουηδία.

Τσεχία: Το 1962 απέκλεισε τη Σκωτία ως Τσεχοσλοβακία, το 1970 αποκλείστηκε από την Ουγγαρία, το 2002 αποκλείστηκε από το Βέλγιο, ενώ το 2006 πέρασε από τη Νορβηγία.

Ρωσία: Το 1958 απέκλεισε την Πολωνία, το 1998 αποκλείστηκε από την Ιταλία, ενώ αποκλεισμό βίωσε και το 2006 από την Σλοβακία.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News