ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ: Οι τρεις κινήσεις που θα ξεκλειδώσουν ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη

Όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και να μη χαθεί άλλος χρόνος για ένα έργο που αφορά την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης

Ο ΠΑΟΚ αναζητά τον τρόπο να περάσει στη νέα του εποχή και η ανακατασκευή της Τούμπας, με φόντο και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, αποτελεί ενασχόληση του Ιβάν Σαββίδη το τελευταίο διάστημα. Τα βήματα που έχουν γίνει είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά προς αυτή την κατεύθυνση, όμως το τελευταίο διάστημα οι «ασπρόμαυροι» βλέπουν μια σειρά από εμπόδια, σε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ετοιμάζονται να αφήσουν τα σχέδια επί χάρτου και να περάσουν στην υλοποίηση των προθέσεών τους.

Το τελευταίο διάστημα, το θέμα της μετεγκατάστασης του ΠΑΟΚ για το διάστημα στο οποίο θα χτιστεί η Νέα Τούμπα αποτελεί το ένα από τα τρία μεγάλα ζητήματα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις κινήσεις του Δήμου αναφορικά με τη στήριξη ενός πρότζεκτ που αφορά όχι μόνο τον ΠΑΟΚ αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Μια αεροφωτογραφία της πόλης θα πείσει όποιον δεν κατοικεί σε αυτή για να διαπιστώσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το στάδιο Τούμπας και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστεί η περιοχή με την κατασκευή ενός σύγχρονου γηπέδου, το αποτύπωμα του οποίου θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή καθώς για να συμβεί θα πρέπει να υπογειοποιηθει δρόμος, να μετεγκατασταθεί ένα σχολείο και να γίνουν αλλαγές στην κυκλοφορία. Το τρίτο αφορά τη χρηματοδότηση των έργων που θα γίνουν με αφορμή τη Νέα Τούμπα

Όλα αυτά δεν αποτελούν πλέον μέρος της συζήτησης. Έχουν ήδη συζητηθεί εδώ και ένα χρόνο. Με μελέτες, συσκέψεις και τροποποιήσεις. Και όλα αυτά έχουν εγκριθεί τόσο από το Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και από την Περιφέρεια Μακεδονίας. Και ο ΠΑΟΚ αναγνώρισε το γεγονός πως και οι δυο πλευρές, μέχρι τώρα, έχουν δείξει διάθεση για συζήτηση. Πλέον όμως, ήρθε η στιγμή να μιλήσει η κάθε πλευρά με πράξεις. Υπάρχουν τρεις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να ξεμπλοκάρει ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη.

1.Το Καυτανζόγλειο είναι μονόδρομος

Το «πηγαίνω γήπεδο για να δω έναν αγώνα» δεν είναι δυο ώρες που κοστίζουν την αξία του εισιτηρίου. Και μια φορά να έχετε πάει κάποιος γήπεδο, είτε στα νεανικά του χρόνια, είτε ως οικογενειάρχης, ξέρει πως το γήπεδο είναι μια μεγάλη διαδικασία. Μπορεί κάποιοι να λένε με ευκολία «ας πάει ο ΠΑΟΚ όπου θέλει, πρόβλημά του» ακούγοντας τους ανθρώπους του Δικεφάλου να εξετάζουν τη μεταφορά της έδρας στις Σέρρες, στη Λάρισα ή ακόμα και στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ έχει αντιληφθεί πως υπάρχει ένα παιχνίδι σκιών στο θέμα του Καυτανζογλείου. Δεν έχει ζητήσει κάποιους είδους εξυπηρέτηση πέρα από το να γίνει η συζήτηση για την ανταποδοτικότητα των έργων που θα γίνουν σε σχέση με το ποσό εκμίσθωσης σε διαφορετική βάση από τη «μανιέρα» που υπάρχει και αφορά την μίσθωση του γηπέδου από ομάδες που το χρησιμοποιούν και επεμβαίνουν ελάχιστα σε αυτό. Για να γίνει κατανοητό, ο ΠΑΟΚ ζητά μια ξεχωριστή σύμβαση στην οποία να συμφωνηθούν τα έργα που θα γίνουν για να μπορεί ο Δικέφαλος να το κάνει έδρα του για μίνιμουν τρία χρόνια, να καταγραφούν τα χρήματα που θα δαπανηθούν και να αφαιρεθούν από το ποσό που θα πληρώσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την ενοικίαση του γηπέδου. Η επιτροπή του Καυτανζογλείου δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει τέτοια πρωτοβουλία και ο ΠΑΟΚ περιμένει από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια να δώσουν λύση.

2. Ο Δημος και η Περιφέρεια να αναλάβουν τα έργα πέριξ του σταδίου

Οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα σε ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δήμο και Περιφέρεια έδειχναν πως οι δυο φορείς θα κινηθούν προκειμένου να βρουν κονδύλια για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων; Τι άλλαξε και ο ΠΑΟΚ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ζητήσει «πάγωμα» της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος για την ανάπλαση της Τούμπας; Το γεγονός πως σε αυτό υπάρχουν ασάφειες όσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην πλευρά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το να ρίξει φως στα «ψιλά γράμματα». Και δεν είναι θέμα προφορικών δεσμεύσεων και υποσχέσεων. Δεν χτίζονται γήπεδο και ξεκινούν υπογειοποιήσεις με το «σου υπόσχομαι». Ποτέ και πουθενά στον κόσμο.

3.Το Προεδρικό διάταγμα να έχει φωτίσει την παραμικρή λεπτομέρεια

Το τελευταίο διάστημα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ γνωστοποίησε πως οι εκπρόσωποί της έκαναν συναντήσεις με αντιπροσωπείες επτά (!) διαφορετικών υπουργείων. Όταν έχεις ακούσει πως γήπεδα έχουν φρενάρει για χλωρίδες, πανίδες, δώδεκα δέντρα, κορμοράνους και αρχαία, δεν έχεις… δικαίωμα να αφήσεις τίποτα στην τύχη. Οι «ασπρόμαυροι» θέλουν να προκύψει ένα προεδρικό διάταγμα που να δίνει απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερωτηματικό αφορά το γήπεδο και τα έργα πέριξ αυτού.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου γηπέδου. Και όπως εκείνος θέλει να το κάνει χωρίς να υπάρχουν «ψιλά γράμματα» όσον αφορά τον τρόπο και τις υποχρεώσεις του, έτσι θέλει και να είναι ξεκάθαρη η παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά τα έργα πέριξ αυτού. Μπορεί οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ να ενδιαφέρονται για το πόσες θέσεις θα έχει το γήπεδο, για το αν για παράδειγμα θα είναι 41099 που θα συμβολίζει τη «μαύρη» ημερομηνία του δυστυχήματος των Τεμπών (4/10/99) ή αν θα είναι 401926 για να υπάρχει η ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΟΚ (1926) αλλά τη δεδομένη στιγμή, αυτό φαντάζει ως το… εύκολο για να αποφασιστεί.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News