ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο Παναθηναϊκός από το Λούνα Παρκ στο φιλικό με τον Ολυμπιακό

Η διαδρομή του Παναθηναϊκού από το Λούνα Παρκ της Πατησίων έως τα Κουντουριώτικα όρια με τους Αμπελόκηπους και τα εγκαίνια του χλοοτάπητα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε φιλικό με τον Ολυμπιακό.

Την 19η Νοεμβρίου 1958, εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον φιλικό αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1. Σκόρερ του μοναδικού γκολ ήταν ο Ηλίας Υφαντής.
Πρόκειται για το σημερινό Απόστολος Νικολαΐδης, το γήπεδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 160 στα Κουντουριώτικα όρια με τους Αμπελόκηπους, σε μικρή απόσταση από το μέγαρο του Αρείου Πάγου, το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και απέναντι από τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Το όνομα της συνοικίας δόθηκε όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης απέδωσε όση υπόλοιπη αδόμητη έκταση είχε απομείνει για τη δημιουργία συνοικισμού προσφύγων, μετά το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, λαμβάνοντας έτσι προς τιμή το όνομά του.
Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ακόμη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και όλη η έκταση ήταν αγρότοποι και περισσότερο λαχανόκηποι. Στην έκταση αυτή η πρώτη παρέμβαση έγινε από τον Πρίγκιπα Νικόλαο, ένθερμο οπαδό του Παναθηναϊκού, προκειμένου να εξαιρεθεί από το προγραμματιζόμενο πάρκο έτσι ώστε η ομάδα να αποκτήσει γήπεδο, κάτι που τελικά πέτυχε.

To Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων

Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος χρησιμοποιούσε το 1908, ως πρώτη έδρα του, το γήπεδο που βρισκόταν στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου στο Λούνα Παρκ της οδού Πατησίων, χώρος που στεγάζεται πλέον το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1910 με τη διάσπαση της ομάδας ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος του Καλαφάτη χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο Σιμοπούλου στην πλατεία Αγάμων (σημερινή πλατεία Αμερικής). Το 1912, η ομάδα επέστρεψε στο γήπεδο της οδού Πατησίων.

Το 1918 το γήπεδο της οδού Πατησίων πουλήθηκε και ο Παναθηναϊκός έμεινε άστεγος. Την ίδια περίοδο παραχωρήθηκε το Γυμναστήριο Κωνσταντινίδη επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αλλά οι χώροι δεν επαρκούσαν και οι αθλητές μπορούσαν να προπονηθούν μόνο στις αθλοπαιδιές, το τένις και άλλα σπορ. Το 1919 ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος πρότεινε την απορρόφηση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού.

Άρνηση του δημάρχου της Αθήνας

Στις 19 Ιανουαρίου του 1921 στη συνέλευση των μελών του Παναθηναϊκού αποφασίστηκε η εύρεση νέου μεγαλύτερου γηπέδου που θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των τμημάτων του συλλόγου. Ο Γιώργος Καλαφάτης μαζί με τους Δεμερτζή και Καλογερόπουλο έκαναν έρευνα για το χώρο που θα μπορούσε να υπάρξει το νέο γήπεδο της ομάδας και κατέληξαν, στην ανατολική πλευρά του Λυκαβηττού, στο χώρο απέναντι από τις Φυλακές Αβέρωφ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μετά την άρνηση του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Τσόχα να παραχωρηθεί ο χώρος της Περιβόλας στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Καλαφάτης στράφηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου του Παναθηναϊκού απευθύνθηκε στον πρίγκιπα Νικόλαο, επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και εκείνος έπεισε το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει την έκταση με την απόφαση 3294 του 1922.

2012: Η ομάδα μπάσκετ γυναικών του Hall High School (Ark.) νικά την αντίστοιχη του Little Rock-Fair High School με 88-0 στον πρώτο αγώνα της σεζόν.

1999: Σε τελετή που γίνεται στην Βιέννη, 30 χρόνια μετά την επίτευξη του 1.000ού τέρματος της καριέρας του, ο μάγος της μπάλας Πελέ ανακηρύσσεται ”κορυφαίος αθλητής του αιώνα”, όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που έκανε το διεθνές πρακτορείο Reuters. Δεύτερος στις προτιμήσεις ο θρύλος της πυγμαχίας Muhammad Ali.

Το ρεκόρ του Τάρλατς

1998: Ο Dragan Tarlac σπάει το ρεκόρ των 1.008 πόντων σε ευρωπαϊκούς αγώνες που κρατούσε ο Στηβ Γιατζόγλου πάνω από μια δεκαετία αφού με τους 16 πόντους που σημειώνει στον αγώνα Ουλκέρ – Ολυμπιακός (69-79) για την Ευρωλίγκα φτάνει τους 1.014.

1991: Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης βραβεύεται από το Ίδρυμα Μπότση, δια χειρός Δημήτρη Μαθιόπουλου, προέδρου της ΕΣΗΕΑ, ως “Αθλητικός Συντάκτης της Χρονιάς”.

1988: Φεύγει από τη ζωή, στην Αργεντινή από έμφραγμα, η Χριστίνα Ωνάση κόρη και μοναδική κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση.

1985 : Ψυχρός Πόλεμος: Στη Γενεύη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ συναντώνται για πρώτη φορά.

1969: Ο Pele σημειώνει το 1.000ό γκολ της καριέρας του με πέναλτι στο 32ο λεπτό του 909ου αγώνα του, Σάντος-Βάσκο Ντα Γκάμα (2-1) στο Μαρακανά, μπροστά σε 150.000 θεατές. Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για 1 λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι και μετά το γκολ χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας σάμπα.

1967: Ο Παναθηναϊκός, μπροστά σε 10,000 θεατές στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κερδίζει τον Ολυμπιακό και ανακηρύσσεται πρωταθλητής στο βόλεϊ. Πρώτος διαιτητής είναι ο Θανάσης Μπελιγράτης, μετέπειτα πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ενώ με τους νικητές αγωνίζονται οι Α. και Νίκος Μπεργελές, Μ. Γεωργαντής, Λελούδας, Πέρρος, κα. και προπονητής είναι ο Γεράσιμος Θεοδωράτος.

Λευκή μπάλα

1951: Η λευκή μπάλα ποδοσφαίρου εγκρίνεται επίσημα από την Αγγλική Ομοσπονδία. Ο ιδιοκτήτης της Arsenal την είχε εισάγει την δεκαετία του ’30.

1950: Ενταφιάζεται στην Αθήνα, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου ο Μίμης Πιερράκος, ο παίκτης του Παναθηναϊκού, που ήταν γνωστός και ως “Μπρακ” και που σκοτώθηκε δέκα (!) χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 1940, έξω από το Πόγραδετς κατά την διάρκεια του Αλβανικού Μετώπου. 

1932: Ο Joe Kershallo σημειώνει 71 πόντους και η ομάδα του West Liberty State College της West Virginia κερδίζει με 127-0 το Cedarville College σε αγώνα κολεγιακού μπάσκετ.

1906: Το Λονδίνο αναλαμβάνει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1908.

1703: Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, η ζωή του οποίου υμνήθηκε από τον Βολτέρο και τον Αλέξανδρο Δουμά (πατέρα).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News