ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Χάρι Κέιν, Κιλιάν Εμπαπέ και Έρλινγκ Χάαλαντ "απειλούν" το ρεκόρ του Νεϊμάρ
Τα 220+ εκατ. ευρώ της Παρί Σεν Ζερμέν για τον Νεϊμάρ το καλοκαίρι του 2017 μοιάζουν αξεπέραστα, εκτός αν κάποιος κάνει… all in!
Το 1893, οκτώ χρόνια μετά τη νομιμοποίηση του επαγγελματικού αθλητισμού, ο Σκωτσέζος Γουίλι Γκρόουβς γινόταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής, που έπαιρνε μεταγραφή με 100+ λίρες. Αυτό ήταν το ποσό, σε σημερινά νούμερα περίπου 11.000 λίρες, που δαπάνησε η Άστον Βίλα για να τον αποκτήσει από τη Γουέστ Μπρομ.
Χρειάστηκαν περίπου δώδεκα χρόνια για να προκύψει μεταγραφή με τετραψήφιο νούμερο, καθώς το 1905 η Μίντλεσμπρο αγόρασε τον Αλφ Κόμον από τη Σάντερλαντ με 1.000 λίρες!
Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, κι αφού είχε μεσολαβήσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, η Άρσεναλ δαπανούσε για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου πενταψήφιο νούμερο, αποκτώντας με 10.890 λίρες τον Ντέιβιντ Τζακ από τη Μπόλτον.
Η εποχή του… Calcio
To 1960 o αείμνηστος Ελένιο Ερέρα μετακόμιζε από τη Βαρκελώνη στο Μιλάνο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ίντερ. Έναν χρόνο αργότερα οι «νερατζούρι», καθ’ υπόδειξή του, έδιναν στη Μπαρτσελόνα 150.000 για την απόκτηση του Λουίς Σουάρεθ, με τον οποίο κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα Ιταλίας και δύο Κύπελλα πρωταθλητριών!
Το 1975 η Νάπολι, προκειμένου να σταθεί στον ισχυρό ανταγωνισμού του ιταλικού ποδοσφαίρου, στα χρόνια της κυριαρχίας του, έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε το εκατομμύριο, δίνοντας στη Μπολόνια για τον Τζουζέπε Σαβόλντι 1.200.000!
Ακολούθησε η μετακίνηση του Ντιέγκο Μαραντόνα από τη Μπόκα Τζούνιορς στη Μπαρτσελόνα κι από εκεί στη Νάπολι, εκείνη του Ρουντ Γκούλιτ από την Αϊντχόφεν στη Μίλαν για να φτάσουμε στη δεκαετία του ’90, όπου πλέον το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής έσπαγε σχεδόν κάθε χρόνο…
Τα ρεκόρ του Ρονάλντο και οι Galacticos
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν μόλις δύο καλοκαίρια για να κάνει ο Ρονάλντο δύο μεταγραφές ρεκόρ: το 1996 από την Αϊντχόφεν στη Μπαρτσελόνα και το 1997 από τους Καταλανούς στην Ίντερ! Ο Ρονάλντο αργότερα προστέθηκε στους Galacticos του Φλορεντίνο Πέρεθ, που μέσα σε έναν χρόνο έσπασαν όλα τα… κοντέρ, αποκτώντας Φίγκο, Ζιντάν ενώ είχαν ήδη στη φαρέτρα τους παίκτες όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Στιβ Μακμάναμαν, ο Ραούλ, ο Ίκερ Κασίγιας και αρκετά ακόμη «αστέρια» εκείνης της εποχής!
Ο Νειμάρ έσπασε τα ταμεία…
Έχοντας κατά νου όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι ήταν μάλλον αναπόφευκτο, φτάνοντας στο σήμερα, τα κόστη μεταγραφών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ, Εντέν Αζάρ, Ουσμάν Ντεμπελέ, Αντουάν Γκριεζμάν, Φελίπε Κοουτίνιο και Ζοάο Φέλιξ έχουν όλοι τους κάνει μεταγραφές που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ έκαστος! Πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2018, Τσέλσι και Λίβερπουλ ξόδεψαν μαζί 140 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν κάτω από την εστία τους: οι «Reds» έδωσαν 62 εκατομμύρια στη Ρόμα για τον Άλισον και οι «Μπλε» το εξωφρενικό ποσό των 80 εκατ. ευρώ για τον Κέπα! Έναν χρόνο νωρίτερα, η Παρί Σεν Ζερμέν ενεργοποιούσε τη ρήτρα απόκτησης 180 εκατ. ευρώ του Κιλιάν Εμπαπέ από τη Μονακό, έχοντας ήδη ξοδέψει, το καλοκαίρι του 2017, 222 εκατ. ευρώ για να πάρει από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι τον Νεϊμάρ! Ρεκόρ που κρατά ακόμη και σήμερα!
Στην εποχή Covid – 19…
Υπάρχει, βέβαια, πάντα ο παράγοντας X. Ήτοι, οι αστάθμητες συνθήκες που ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν, λίγο ή πολύ, τα πράγματα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία, αντιθέτως αποτελεί μέρος της. Κι όπως στο ξεκίνημα της ιστορίας μας, ο ρυθμός ανάπτυξης (;) αναχαιτίστηκε από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έτσι κι εδώ υπάρχει ο παράγων Covid – 19: η UEFA έχει ήδη ανακοινώσει συσσωρευτικό έλλειμμα για τις ομάδες της, που φτάνει τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μοιάζει δύσκολο αυτό το καλοκαίρι να προκύψει, για παράδειγμα, κάποιο νέο μεταγραφικό ρεκόρ.
Υπόθεση Χάαλαντ
Ένα από τα πιο καυτά ονόματα για τους μεγάλους παίκτες στο τραπέζι δεν είναι άλλο από αυτό του Έρλινγκ Χάαλαντ. Αν ισχύουν οι φήμες, ότι στο συμβόλαιό του με τη Ντόρτμουντ προβλέπεται ρήτρα αποδέσμευσης για το καλοκαίρι του 2022 με ένα ποσό κάπου ανάμεσα στα 65 – 85 εκατ. ευρώ, τότε δεν αποκλείεται ακόμη κι ο ίδιος ο γερμανικός σύλλογος να θελήσει να τον πουλήσει φέτος. Θεωρητικά, οι Βεστφαλοί στην παρούσα φάση αξιώνουν 150 εκατ. ευρώ. Η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που πάντα λογίζεται ως ένα από τους δυνατούς παίκτες του τραπεζιού, λέγεται ότι φτάνει στα 75 εκατ. ευρώ και προσφέρει κι έμψυχα ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα τον Τάμι Έιμπραχαμ. Με υποψήφιους ανταγωνιστές Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι κι αρκετούς άλλους, μπορεί να προκύψει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι υπό άλλες συνθήκες αυτή τη στιγμή θα γινόταν κανονικός… πλειστηριασμός για τον Νορβηγό.
Ο λόγος στον Εμπαπέ
Τέτοιος, ίσως, προκύψει για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Γάλλος μπαίνει στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν και οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται την επέκταση της συνεργασίας τους. Ακόμη, όμως, συμφωνία δεν έχει προκύψει. Ο CEO των Παριζιάνων, Αλ Κελαϊφί, στη μοναδική δημόσια τοποθέτησή του επί του θέματος, έχει δηλώσει ότι ο Εμπαπέ ούτε πρόκειται να πουληθεί, ούτε πρόκειται να αποχωρήσει το επόμενο καλοκαίρι ως ελεύθερος. Αλλά για να γίνει πράξη η εξαγγελία του, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να μπει… μελάνι στο χαρτί. Η Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζει να καραδοκεί στη γωνία, αλλά σε μια περίοδο που είναι σχεδόν αδύνατον, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, κάποιος να κοντράρει οικονομικά την Παρί Σεν Ζερμέν, φαίνεται ότι τον σπουδαιότερο ρόλο θα παίξει τελικά η επιθυμία του Γάλλου σούπερ σταρ!
Η αλλαγή σελίδας του Κέιν
Υπάρχει, φυσικά, κι ο Χάρι Κέιν, ο οποίος εκτός απροόπτου αποχωρεί από την Τότεναμ. Το ποδοσφαιρικό… χρηματιστήριο τον κοστολογεί περίπου στα 120 εκατ. ευρώ. Η σεναριολογία θέλει τον Πεπ Γκουαρδιόλα να επιθυμεί διακαώς την απόκτησή του στη Μάντσεστερ Σίτι, σε τέτοιο βαθμό που προσφέρει, εκτός από 100 εκατ. ευρώ, και έμψυχα ανταλλάγματα. Και μάλιστα, όχι όποια κι όποια, αλλά τον Ραχίμ Στέρλινγκ και τον Γκαμπριέλ Ζεσούς. Προσέξτε: όχι απαραίτητα έναν από τους δύο, αλλά ίσως και τους δύο μαζί! Ακόμη κι έτσι, πάντως, μοιάζει δύσκολο αυτό το καλοκαίρι να μας προκύψει νέο ρεκόρ μεταγραφής, με «ζεστό» χρήμα να πέφτει στο τραπέζι, χωρίς δηλαδή να υπολογίσουμε στην εξίσωση και τα ενδεχόμενα έμψυχα ανταλλάγματα. Ναι, τα κόστη θα φτάσουν ξανά σε υψηλά επίπεδα για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, προφανώς όχι για όλους, αλλά κανείς τούτη την ώρα δεν μοιάζει έτοιμος να κάνει… all in! Ή μήπως όχι;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα