ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ: 7 δυνατές απόψεις και ο… flat Σαουθγκέιτ

Ονόματα βαριά, με επικοινωνιακό χάρισμα και αναλύσεις πολύ υψηλού επιπέδου δημιουργούν το κλίμα για το τι είδαμε, τι πρέπει να δούμε και τι πρέπει να γίνει στα ματς των Άγγλων

Οι καλύτερες αλλαγές είναι αυτές που δεν έγιναν και οι καλύτεροι παίκτες αυτοί που δεν έπαιξαν. Κάπως έτσι αναλύουμε τα πράγματα στην Ελλάδα. Μόνο στην Ελλάδα; Οχι. Αυτό γίνεται παντού. Ακόμα και στην Αγγλία. Μόνη διαφορά, ότι στη μητέρα του ποδοσφαίρου οι αναλύσεις είναι πιο σοβαρές, περιέχουν περισσότερη γνώση και γίνονται από ανθρώπους που έχουν δοξάσει το «βασιλιά των σπορ».

Γκάρι Λίνεκερ, Γκρέιαμ Σούνες, Αλαν Σίρερ, Ιαν Ράιτ, Ρίο Φέρντιναντ, Γκάρι Νέβιλ ή Ντάνι Μέρφι, όλοι τους παίκτες λαμπροί του παρελθόντος και νυν σχολιαστές στους αγώνες του Euro2020. Ολοι τους με γνώση και επικοινωνιακό ταλέντο. Ολοι τους με μια πολύ δυνατή άποψη για το είδαμε, τι θα δούμε και τι έπρεπε ή τι πρέπει να γίνει στα παιχνίδια της εθνικής Αγγλίας. Ειδικά αυτό με το Σκωτία και το 0-0 ή εκείνο που έρχεται το βράδυ της Τρίτης με την Τσεχία.

 

Οι μέσοι, τα άκρα και ο σέντερ φορ

Για τον πρώην μέσο της Λίβερπουλ, μεγάλη δόξα της ομάδας που μεσουρανούσε τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές του ’80 και σχολιαστή στο ITV, Γκρέιαμ Σούνες, το πρόβλημα ήταν οι δύο holding midfielders, o Ράις και ο Φίλιπς: «Όταν πρωτοπήγα στη Λίβερπουλ ο Πέισλι και ο Φάγκαν μου έκαναν παρατηρήσεις όταν έπαιζα παράλληλα. ‘Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. Να προωθείς την μπάλα’, μου έλεγαν. Η μπάλα δεν πήγε μπροστά από τους αμυντικούς μέσους της Αγγλίας. Επαιζαν πολύ safe. Πρέπει να αλλάξουν τακτική».

Ο Λίνεκερ, (πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ του ’86), στο BBC στάθηκε στην κριτική που δέχτηκε ο Κέιν. «Επιθετικός που δεν παίρνει μπαλιές δεν μπορεί να σκοράρει». Γιατί όμως, δεν πήρε μπαλιές ο Κέιν; Ο Γκάρι Νέβιλ (παλιά δόξα της Μαν Γιουάιτεντ) στο ITV το πήγε λίγο παραπέρα από το Σούνες και έδωσε απάντηση στον Λίνεκερ: «Οι δύο ακραίοι μπακ δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε, Θα πρέπει να βγαίνουν συχνότερα μπροστά. Δείτε τι έκαναν τα μπακ της Γερμανίας κόντρα στην Πορτογαλία για να καταλάβετε».

Ο Ιαν Ράιτ (πρώην Αρσεναλ) φημίζεται για το χαβαλέ του. Σε κάθε εκπομπή είτε του BBC είτε του BT Sports ή τώρα του ITV κάνει πλάκα. Αυτή τη φορά ήταν μάλλον ενοχλημένος με την αλλαγή του  Φόντεν. «Δεν έπρεπε να βγει. Είναι ένας παίκτης που ξέρει να εισχωρεί στην αντίπαλη περιοχή. Που έχει το γκολ. Επρεπε να χρησιμοποιηθεί πιο μέσα. Όπως γίνεται πολλές φορές στη Σίτι». Την ίδια πάνω κάτω άποψη έχει και ο Ρίο Φέρντιναντ (αμυντικός που έλαμψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Δεν έγινε καλή δουλειά από τα πλάγια. Ο Φόντεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί πιο μέσα και ο Ράσφορντ να μπει πιο γρήγορα στο αγώνα».

Ο Γκρίλις ήταν για τον Αλαν Σίρερ (πρώτος σκόρερ στο Euro 1996) ένα θέμα. «Επρεπε να παίξει περισσότερο με τη Σκωτία, πρέπει να παίξει με την Τσεχία και όσο γίνεται σε περισσότερα ματς. Για μένα η νίκη με την Τσεχία πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος κι όχι να σκεφτόμαστε ποιον να αποφύγουμε στον επόμενο γύρο, Ούτως ή άλλως, Γερμανία, Γαλλία ή Πορτογαλία θα τους βρούμε στον επόμενο γύρο αν προκριθούμε. Ας είναι μια ώρα αρχύτερα».

Τον Σαουθγκέιτ τον συμβουλεύει σχετικά με τις επόμενες κινήσεις και ένας άλλος πρώην παίκτης της Λίβερπουλ. Ο Ντάνι Μέρφι πιστεύει ότι έφτασε η στιγμή να δοθεί η… μπακέτα στον Χέντερσον: «Εστω για μια ώρα πρέπει να παίξει με Τσεχία. Είναι ο κατάλληλος να συνδέσει κέντρο με επίθεση»

 

Η μίνι κρίση, το μπουφάν και το κουστούμι

Το 0-0 με τη Σκωτία δεν απογοήτευσε μόνο τους οπαδούς των Αγγλων που βρέθηκαν στο Γουέμπλεϊ η εκείνους που παρακολούθησαν το ματς από την τηλεόραση. Εκανε και τους pundits (έτσι ονομάζονται) όπως είδαμε παραπάνω να εμβαθύνουν στο θέμα. Να αναλύσουν τα αίτια της εμφάνισης και ρίξουν φως σε ό,τι έφταιξε.Με απόψεις πολύ δυνατές, Εμπεριστατωμένες, με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (σε γραφικά κλπ) όλα έγιναν… λιανά και για το κάθε αδαή. Και σίγουρα αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία να μπορέσει ο τεχνικός της εθνικής Αγγλίας να δει όσα δεν μπόρεσε να δει κατά τη διάρκεια του ματς.

Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ωστόσο, δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την προσέγγιση του ειδικού. Το μπουφάν που φορούσε κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν λόγος κριτικής. Αστείος για όλους τους σοβαρά σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά σημαντικός για τους αναγνώστες των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. Εγινε μεγάλος ντόρος στην Αγγλία με αυτό το μπουφάν. Και έγινε επίσης μεγάλος λόγος για το κουστούμι που φορούσε ο Σαουθγκέιτ στα γήπεδα της Ρωσίας όταν οδήγησε τα λιοντάρια στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ η διάκριση της Αγγλίας σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στηρίζεται σε ένα μπουφάν ή ένα κουστούμι. Είναι να γελάει κανείς, αλλά έτσι είναι.

 

Ενας… flat προπονητής

Πώς αντιδρά σε όλα αυτά ο Σαουθγκέιτ; Δεν αντιδρά. Όπως δεν είχε αντιδράσει το 1996 όταν από το δικό του χαμένο πέναλτι οι παίκτες της εθνικής Αγγλίας πήγαν σπίτι τους και οι Γερμανοί στον τελικό έτσι και τώρα διακατέχεται από μια θαυμαστή ψυχραιμία. Είναι πάντα μετρημένος. Αυτό το… flat style και η αδυναμία ή γιατί όχι προτέρημα να αντιδρά έντονα σε αυτά που συμβαίνουν γύρο του μάλλον του έχουν επιτρέψει να διατηρείται σε ένα δύσκολο πόστο. Όπως δεν είχε κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις κατά τη διάρκεια των νικών-προκρίσεων στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έτσι και τώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της γκρίνιας, δείχνει ατάραχος και αντιδρά πολύ ήπια. Αντιεμπορικά για τον… λυσσαλέο γραπτό και ηλεκτρικό αγγλικό Τύπο, αλλά μάλλον ωφέλιμα για τον ίδιο και την ομάδα. Αλλωστε η Αγγλία έστω και μέσω αυτής της γκρίνιας προκρίθηκε στην επόμενη φάση έχοντας δώσει δύο μόνο παιχνίδια και έχοντας συλλέξει 4 βαθμούς…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News