ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ ΜΑΤΣ: Πως οι πρωτάρηδες Λονδρέζοι απέκλεισαν τον γίγαντα της Γαλλίας (vid)
Στην παρθενική της ευρωπαϊκή παρουσία η Μπέρνλι έβγαλε νοκ-άουτ την δις φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης Ρεμς
Από μια τρανή έκπληξη συνοδεύτηκε η για πρώτη φορά στην ιστορία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη διεξαγωγή αγώνα την 30η Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο του 1ου γύρου του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης η μικρούλα Μπέρνλι, που έκανε την πρώτη της παρουσία σε θεσμό της Γηραιάς Ηπείρου, έγινε η 3η εκπρόσωπος (μετα τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουλβς) που θα εκπροσωπούσε εκεί την Αγγλία. Η ομάδα του Λονδίνου τη σεζόν 1959-60 είχε κατακτήσει (την τελευταία αγωνιστική ένα βράδυ Δευτέρας με νίκη 2-1 στο Μάντσεστερ επί της Σίτι την πρώτη φορά που πάτησε κορυφή σ’ όλη τη διαδρομή του πρωταθλήματος) τον τίτλο στην πατρίδα του ποδοσφαίρου για 2η φορά στην ιστορία της και πήρε δίχως να χρειαστεί να αγωνιστεί στα προκριματικά το εισιτήριο της πρόκρισης.
Όμως στη συνέχεια η κληρωτίδα φάνηκε λίαν σκληρή απέναντι της καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο ευρωπαϊκό της καλησπέρα την πανίσχυρη Ρεμς. Η γαλλική ομάδα όχι απλά είχε κατακτήσει την προηγούμενη δεκαετία τέσσερις φορές το πρωτάθλημα (53, 55, 58, 60), μία το Κύπελλο (58) και τρεις το Σούπερ Καπ (55, 58, 60) αλλά και είχε φθάσει δις στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1956, 1959) γνωρίζοντας σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις ήττα από την «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης. Ελάχιστοι έδιναν τύχη την ομάδα του Χάρι Ποτς στην οποία κατά κύριο λόγο αγωνίζονταν ποδοσφαιριστές που βγήκαν από την ακαδημία της Μπέρνλι και μόλις δύο ήταν μεταγραφές (Τζίμι ΜακΙλρόι και Άλεξ Έλντερ). Όμως οι «κλάρετς» που αγωνίζονταν με το εκτός… μόδας σύστημα 4-4-2 και ήταν πιστοί στο total football του προπονητή τους με κεντρικούς άξονες τον κάπτεν Τζίμι Άνταμσον και τον οργανωτή ΜακΙλρόι προειδοποίησαν την πρωταθλήτρια Γαλλίας που στον προκριματικό είχε σαρώσει την Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο (6-1 εντός , 5-0 εκτός) ότι κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος θα είναι. Μάλιστα στο πρώτο παιχνίδι στο Τερφ Μουρ στις 16 Νοεμβρίου 1960 επικράτησαν 2-0 χάρη στα γκολ των Ρόμπσον μόλις στο 1’ και ΜακΙλρόι (22’).
Η απουσία του Κοπά , η εισβολή του Ποτς στον αγωνιστικό χώρο
Η 2η πράξη της αγγλογαλλικής εκείνης μονομαχίας παίχθηκε δύο εβδομάδες μετά στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού. Ειδικοί και μη πίστευαν ότι η ομάδα του Αλμπέρ Μπατό που στηριζόταν στους θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ρεϊμόν Κοπά ( κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» το 1958 και είχε επιστρέψει στη βάση του μετά από τριετή καριέρα στη Ρεάλ ) και Ζιστ Φοντέν (ρέκορντμαν στα γκολ σε μία διοργάνωση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 13 το 1958) ήταν σε θέση να κάνει την ανατροπή. Μόνον ο 2ος όμως ήταν παρών στην 2η αναμέτρηση με τους Λονδρέζους (ο Κοπά έχασε και τα δύο ματς ενώ ο Φοντέν ήταν απών στο πρώτο). Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ξαν ά τα δόντια τους πρηγούμενοι στο πρώτο μέρος με τον Ρόμπσον (33΄). Η Ρεμς που αγωνιζόταν δίχως και τον έτερο της μεγάλο σκόρερ Ζαν Βενσέν αντέδρασε νωρίς στο 2ο με τέρματα των Πιαντονί (55’) και Ροντζίκ (56’) αλλά ένα λεπτό μετά ο Κόνελι με τρομερό σλάλομ στο οποίο ξεπέρασε πολλούς αντιπάλους της έκοψε τη φόρα ισοφαρίζοντας. Το μόνο που κατάφερε η γηπεδούχος ήταν να πάρει τη νίκη 3-2 χάρη στο 2ο γκολ του Ροντζίκ. Στα αξιοσημείωτα η εισβολή του Ποτς στον αγωνιστικό χώρο για να τοποθετήσει την μπάλα στη σωστή της θέση εκνευρισμένος από τις τακτικές προσπάθειες των Γάλλων να κερδίσουν μερικά μέτρα στις εκτελέσεις των φάουλ που είχαν καταλογιστεί υπέρ τους, Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να επιστρέψει στη θέση του. Το ματς σημαδεύτηκε και από επεισόδια στις εξέδρες αλλά η Μπέρνλι έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και συστήθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στο ευρωπαϊκό κοινό με την πρόκριση για τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από το Αμβούργο του Ούβε Ζέελερ (3-1 νίκη της αγγλικής ομάδας εντός έδρας και ήττα 4-1 στο γερμανικό λιμάνι).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ντραγκόφσκι: Ο φύλακας-δράκος της εστίας του Παναθηναϊκού
- Ολυμπιακός: Η... βαλκανική συνομιλία Βεζένκοφ-Μιλουτίνοφ με αφορμή το Fantasy
- Σέρτζιο Ολιβέιρα: Τι περιμένει ο «Μέντι» απ' τον Πορτογάλο
- Αντονι Μαρσιάλ: Τα πόδια του ξερά και διψασμένα, γυρεύουν στην Ελλάδα νερό για να ξαναζήσουν
- Παναθηναϊκός: Ξεκαθαρίζει τους ρόλους ο Αλόνσο