SD ΘΕΜΑ: Ο covid, η έκρηξη βίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα και οι 13.500 αποκλεισμένοι οπαδοί!

Με επίκεντρο τη Γαλλία, δεκάδες σκηνές ωμής βίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους φέτος εντός κι εκτός γηπέδων. Ο ρόλος των lockdowns, λόγω covid – 19, τα οικονομικά προβλήματα, οι ποινές απαγόρευσης εισόδου και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή της μάστιγας των επεισοδίων.

Η βία αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Ο αθλητισμός είναι μέρος της κοινωνίας και κατά συνέπεια, ό,τι αντικρίζει κανείς στην καθημερινότητά του, είναι σχεδόν αδύνατον να μην το δει κάποια στιγμή και στα γήπεδα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει κανείς πως ήταν μαθηματικά βέβαιο, ότι τέτοιους είδους εικόνες θα μεταφέρονταν και στο ποδόσφαιρο. Από αυτό, όμως, μέχρι την έκρηξη βίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, υπάρχει μια απόσταση.

Διακοπή σε 9 παιχνίδια στη Ligue 1!

 

Ήδη, στη Ligue 1 έχουν διακοπεί, προσωρινά ή οριστικά, 9 παιχνίδια τη φετινή σεζόν! Μία σεζόν που υποτίθεται πως θα ήταν γιορτή για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, καθώς τα γήπεδα άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους για το κοινό, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς, λόγω covid – 19. Από τον Αύγουστο κιόλας τα μηνύματα ήταν ανησυχητικά, καθώς στο παιχνίδι ανάμεσα στη Μονπελιέ και τη Μαρσέιγ, οι οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν με πυρσούς στους φιλοξενούμενους.

Τον επόμενο μήνα, ένα πούλμαν με φιλάθλους της Μπορντό δέχθηκε επίθεση στο Μονπελιέ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 άνθρωποι. Την ίδια αγωνιστική, στο ισόπαλο 0-0 της Ανζέ με τη Μαρσέιγ ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, ενώ εκείνοι της Μετς εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά το νικητήριο γκολ της ομάδας τους εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν. Το ντέρμπι του Βορρά, ανάμεσα στη Λανς και τη Λιλ, στις 18 Σεπτεμβρίου, είχε αργήσει μισή ώρα να ξεκινήσει, εξαιτίας επεισοδίων στο γήπεδο, ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Η… μέρα της μαρμότας με πρωταγωνιστή τον Παγιέ

 

Και φυσικά, το κερασάκι στην… τούρτα της έκρηξης βίας ήρθε στις 21 Νοεμβρίου, στο Λιόν – Μαρσέιγ, το οποίο διεκόπη οριστικά. Ο Ντμίτρι Παγιέ δέχθηκε ένα μπουκάλι στο κεφάλι, ο διαιτητής, Ρουντί Πουκέ, διέκοψε αρχικά προσωρινά το παιχνίδι, όμως μετά από δύο ώρες διαβουλεύσεων, αποφάσισε την οριστική διακοπή του!

Ο ίδιος ποδοσφαιριστής τον Αύγουστο είχε δεχθεί ξανά μπουκάλι από οπαδούς, από εκείνους της Νις, το επέστρεψε στην εξέδρα και είχε ακολουθήσει γενική σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο ανάμεσα σε παίκτες, τεχνικά τιμ και φιλάθλους των δύο ομάδων.

Η γαλλική ομοσπονδία είχε τιμωρήσει με αφαίρεση ενός βαθμού και τρία ματς κεκλεισμένων των θυρών την ομάδα της Νίκαιας, είχε επιβάλει ποινή μίας αγωνιστικής στον Παγιέ, δύο στον Αλβάρο και απαγόρευση εισόδου μέχρι τις 30 Ιουνίου στον γυμναστή της Μαρσέιγ, Πάμπλο Φερνάντες. Το παιχνίδι διεξήχθη ξανά, σε ουδέτερο γήπεδο, στις 27 Οκτωβρίου και οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1.

 

Το lockdown και οι οικονομικές συνέπειες στην ασφάλεια

Ποια όμως, είναι η εξήγηση για όλη αυτή την έκρηξη βίας στα γαλλικά γήπεδα; Μία προφανής απάντηση είναι πως αποτελεί συνέπεια του παρατεταμένου lockdown και των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω covid – 19 και πως με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος ξεσπά. Πολλοί άνθρωποι, πέρα από τις όποιες ψυχολογικές συνέπειες υπέστησαν, έμειναν άνεργοι και μέσω του ποδοσφαίρου δηλώνουν την αγανάκτησή τους. Καμία χώρα, όμως, δεν έχει τόσο έντονα φαινόμενα βίας. Παντού στην Ευρώπη μπορεί να δει κανείς, ότι υπάρχουν περιστατικά, όμως τέτοια έκρηξη βίας υπάρχει μόνο στη Γαλλία.  Άρα, τι άλλες πιθανές εξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν; Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι άνθρωποι που έβγαζαν τα προς το ζην ως security, υποχρεώθηκαν σε αυτόν τον έναν χρόνο που τα γήπεδα ήταν κλειστά, να αλλάξουν επάγγελμα. Άνθρωποι έμπειροι, που έκαναν χρόνια αυτή τη δουλειά, αντικαταστάθηκαν από μη πεπειραμένο προσωπικό. Επίσης, οι σύλλογοι της Ligue 1 έχουν κατηγορηθεί φέτος ότι στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόστη, εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών του covid – 19,   αρκετές φορές παίρνουν ελλειπή μέτρα ασφαλείας. Και φυσικά, στην εξίσωση υπάρχει πάντα και η σχέση εξάρτησης ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς και τις διοικήσεις των συλλόγων.

Το γαλλικό νομοσχέδιο και οι 13.500 αποκλεισμένοι από τα γήπεδα!

Και η θέση της γαλλικής πολιτείας ποια είναι; Η υπουργός Αθλητισμού, Ροξάνα Μαρατσινεάνου, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, έχει ήδη μιλήσει δημοσίως αρκετές φορές για την ανάγκη συνεργασίας με τη γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αλλά και της αυστηροποίησης των ποινών. Ήδη, βουλευτές υπέβαλαν προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον διπλασιασμό της απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τους παραβάτες στα 10 χρόνια! Αυτή τη στιγμή 500 Γάλλοι οπαδοί είναι τιμωρημένοι με αποκλεισμό, τη στιγμή που στη Γερμανία είναι 3.000 και στην Αγγλία ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τους 10.000! Τον Οκτώβρη, το υπουργείο αθλητισμού έστειλε επιστολή στη γαλλικές ποδοσφαιρικές αρχές, ζητώντας τη δημιουργία μιας “Εθνικής Μονάδας Συντονισμού και Ασφάλειας”, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Τη σύσταση, δηλαδή, μιας ομάδας που θα αποτελείται από αστυνομικούς, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παραβατών, αλλά θα έχει άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Αθλητισμού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου!

Ήδη, από το 2020 έχει δοκιμαστεί στη Γαλλία λογισμικό αναγνώρισης προσώπου από το υλικό που έπαιρνε από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου. Η πιλοτική εφαρμογή είχε γίνει σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Μετς και το Στρασβούργο, όμως οι αντιδράσεις από τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών ήταν τόσο έντονες, που απέτρεψαν τη συνέχιση της προσπάθειας. Συν τοις άλλοις, είχε τεθεί και θέμα νομιμότητας του λογισμικού, το οποίο φάνηκε να έχει σφάλματα στην αναγνώριση προσώπων.

 12 τραυματίες αστυνομικοί και 7 συλλήψεις στο Λέστερ – Λέγκια Βαρσοβίας

Φυσικά, η Γαλλία είναι στο επίκεντρο μιας τέτοιας συζήτηση, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετώπισε προβλήματα ποδοσφαιρικής βίας φέτος. Τέτοια, για παράδειγμα, είδαμε στην Αγγλία, στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League, ανάμεσα στη Λέστερ και τη Λέγκια Βαρσοβίας. Οι Πολωνοί είχαν πάρει εισιτήρια και οι οπαδοί τους βρέθηκαν στις εξέδρες του King Power Stadium. Όμως κάποια στιγμή επιχείρησαν να κόψουν το προστατευτικό δίχτυ, που τους χώριζε από τους Άγγλους οπαδούς, με αποτέλεσμα την άμεση επέμβαση της αστυνομίας και τα επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις της και τους Πολωνούς οπαδούς. Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ 7 οπαδοί της Λέγκια συνελήφθησαν.

Χαμός στο Πλίμουθ – Γουίγκαν

Στην Αγγλία, προ ημερών, έγιναν επεισόδια σε παιχνίδι της League One! Πρόκειται για την αναμέτρηση, στο Home Park, ανάμεσα στην Πλίμουθ και τη Γουίγκαν, στις 27 Νοεμβρίου, με τους φιλοξενούμενους οπαδούς να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν το νικητήριο γκολ του Κάλουμ Λανγκ για το τελικό 1-2. Στους οπαδούς της Πλίμουθ δεν άρεσε αυτό κι έτσι ακολούθησαν γενικευμένα επεισόδια στις εξέδρες.

 

 

Επεισόδια στον τελικό του ιρλανδικού Κυπέλλου!

 

Μία ημέρα αργότερα ξέσπασαν επεισόδια ακόμη στον τελικό του ιρλανδικού Κυπέλλου! Ναι, στο τελικό του ιρλανδικού Κυπέλλου, ανάμεσα στη Σεντ Πάτρικς και τη Μποέμιανς! Το παιχνίδι διεξήχθη στο Aviva Stadium, στο Δουβλίνο και η τοπική αστυνομία είχε φροντίσει να δημιουργήσει δύο διαφορετικές fanzones για τις ανάγκες των φίλων των δύο ομάδων. Ξαφνικά σε αυτές που φιλοξενούσαν το κοινό της Σεντ Πάτρικς, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, έκαναν την εμφάνισή τους περίπου 50 άτομα, όλα ντυμένα στα μαύρα, αρχίζοντας επίθεση σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση, τα χειρότερα απετράπησαν, όμως η μόνη συζήτηση στην τοπική κοινωνία τις επόμενες ημέρες δεν ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου από τη Σεντ Πατρικς, αλλά η βιαιότητα των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει πριν από τον τελικό.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News