ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ: Τα 3 στοιχεία της μεγάλης αισιοδοξίας
Διεισδυτικότητα, ταχύτητα και σιγουριά βοήθησαν να μείνει το ποδόσφαιρο στο σπίτι και τα «λιοντάρια» να κάνουν όνειρα για το μεγάλο άλμα
Football is staying home! Η εθνική Αγγλίας δεν γοήτευσε, δεν τρέλανε κόσμο, σε καμιά περίπτωση δεν έπιασε απόδοση ανάλογη με εκείνες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας ή του Βελγίου, όμως, τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της και στα τρία παιχνίδια που έδωσε και διατήρησε το δικαίωμα να συνεχίσει στη διοργάνωση παίζοντας στο δικό της σπίτι. Το θρυλικό Γουέμπλεϊ.
Η ομάδα του Σαουθγκέιτ δεν ήταν αυτοί που ονειρεύονται οι οπαδοί της εντός των συνόρων, αλλά και στον κόσμο γενικά. Ηταν όμως σαφώς καλύτερη. Και το πέτυχε αυτό χάρη στη συμμετοχή του Τζακ Γκρίλις, του Μπακάγιο Σάκα και του Χάρι Μαγκουάιρ. Και οι τρεις, ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησαν την Αγγλία, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, να παρουσιάσει ένα σαφώς καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με το ματς της περασμένης Παρασκευής κόντρα στους Σκωτσέζους και να «καθαρίσει» τους Τσέχους, την πρώτη θέση του ομίλου και τη συμμετοχή της στον έναν από τους δύο αγώνες της επόμενης φάσης στο ναό του ποδοσφαίρου.
Η διεισδυτικότητα
Πριν από το παιχνίδι με τους Τσέχους, αλλά και πριν από την έναρξη της διοργάνωσης έγινε μεγάλος λόγος για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει ο Τζακ Γκρίλις. Ο Αλαν Σίρερ, πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργάνωσαν οι Αγγλοι το 1996 ήταν από αυτούς που το έλεγαν και το ξαναέλεγαν. Ο Γκρίλις πρέπει να είναι βασικός. Μάλιστα, σε άρθρο του στο σάιτ του BBC λίγες ώρες πριν από τον αγώνα με τους Τσέχους σχεδόν… απείλησε τον Αγγλο ομοσπονδιακό τεχνικό.
Η απόφαση του Σαουθγκέιτ να δώσει τα ηνία στον Γκρίλις δεν ήταν και τόσο δύσκολη. Τον Γκρίλις τον θέλει πολύ και ο κόσμος. Εχει ρεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα γνώριζε κάτι σαν αποθέωση από τους Αγγλους που βρέθηκαν στο Γουέμπλεϊ.
Οσοι ζήτησαν την χρησιμοποίηση του Γκρίλις αποζημιώθηκαν. Η ικανότητά του να ντριπλάρει, αλλά και να πασάρει με ακρίβεια ήταν στοιχεία που έλειπαν στα δύο πρώτα παιχνίδια. Ηταν και τα στοιχεία που φάνηκαν στη φάση του πρώτου γκολ. Ωραία διείσδυση από αριστερά και σέντρα ακριβείας στο πίσω δοκάρι. Ο τερματοφύλακας δεν ήξερε τι να κάνει (να βγω ή να μην βγω;), ο Στέρλινγκ αντίθετα γνώριζε πολύ καλά. Και στέλνοντας την μπάλα για… ύπνο στα δίχτα των Τσέχων χάρισε τη δεύτερη νίκη σε αυτό το τουρνουά με δεύτερο δικό του γκολ.
Στο 4-2-3-1 του πρώτου ημιχρόνου ο άσος της Αστον Βίλα κινήθηκε κυρίως από πίσω από τον Κέιν ή αριστερά. Και ήταν αρκετά δημιουργικός. Στο δεύτερο κουράστηκε. Η απόδοσή του έπεσε και αυτό επηρέασε την εικόνα όλης της ομάδας. Στο δεύτερο ημίχρονο η Αγγλία έμοιαζε και πάλι με μια average ομάδα.
Η ταχύτητα
Η διεισδυτικότητα ήταν ένας δυνατό στοιχείο του Γκρίλις. Ηταν όμως, και η ταχύτητα. Βέβαια, σε αυτό τον τομέα ήταν άλλος ο ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαφορά. Ο Μπακάγιο Σάκα έκανε ό,τι στην Αρσεναλ όλη τη χρονιά όπως σημείωσε ο Ιαν Ράιτ. Ετρεξε γρήγορα και έτρεξε πολύ. Αυτή η ταχύτητα ήταν και ένα από τα στοιχεία της μεγάλης αλλαγής στο παιχνίδι των Αγγλων ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεκίνησε προσπάθεια από το κέντρο και έφτασε μέχρι την αριστερή πλευράς της άμυνας των Τσέχων σε χρόνο που θα ζήλευε και κατοστάρης. Δεν ήταν όμως, μόνο η ταχύτητά του. Κλίνοντας προς τα μέσα δημιουργούσε χώρους στον δεξιό μπακ να βγει σε θέση έξω δεξιά. Ο Κάιλ Γουόκερ μπορεί να μην χρειάστηκε να το κάνει συχνά, συνθήκες όμως για overlap δημιουργήθηκαν αρκετές φορές. Και δημιουργήθηκαν χάρη στον Σάκα.
Ο ακραίος μεσοεπιθετικός της Αρσεναλ, που κατάγεται από τη Νιγηρία αλλά μεγάλωσε στο βορειοδυτικό Λονδίνο, είχε συμμετοχή και στο γκολ. Από την αρχή ως το τέλος. Με μεγάλη μεταβίβαση από δεξιά προς τα αριστερά στον Γκρίλις και πλασάρισμα στην περιοχή για να συναντήσει τη σέντρα του συμπαίκτη του, έκανε αυτό που έπρεπε και κυρίως δημιούργησε τον πανικό στον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς των Τσέχων πριν η μπάλα φτάσει στον Στέρλινγκ για να γράψει αυτός με κεφαλιά το 1-0.
Ο Σάκα, που μπήκε στην ενδεκάδα μάλλον από την πίσω πόρτα λόγω της ιστορίας της απομόνωσης λόγω κόβιντ του Μάουντ, πλέον έχει θέση σοβαρή υποψηφιότητα για να είναι πρωταγωνιστής και στα ματς της επόμενης φάσης.
Η σιγουριά
Επιθετικά η Αγγλία δεν τελείωσε το ματς νωρίς με βάση την πολύ καλή εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου και κυρίως του ξεκινήματος του ματς, αμυντικά όμως, έδειχνε πιο σίγουρη από ποτέ. Μπορεί ο Πίκφορντ να έκανε την καλύτερη απόκρουσή του στο τουρνουά στα μέσα του πρώτου μέρους, αλλά σε γενικές η αμυντική δυάδα των κεντρικών αμυντικών, αλλά και τα μπακ είχαν συνοχή. Εκλεισαν όλους τους χώρους και κυρίως κράτησαν καλά τις αποστάσεις μεταξύ τους. Η παρουσία του Χάρι Μαγκουάιρ σαφώς και ήταν το κλειδί.
Ο άσος της Γιουνάιτεντ αν και έμεινε για λίγο καιρό εκτός λόγω του τραυματισμού, έχει το στιλ και την ικανότητα να παρουσιάζει τη δύναμη στον αέρα και στο έδαφος, αλλά και να προσφέρει και στον τομέα ανάπτυξη. Η πάσα στην χαμένη ευκαιρία του Κέιν έμοιαζε περισσότερο βγαλμένη από ενέργεια ενός επιτελικού μέσου παρά ενός αμυντικού.
Ο Τάιρον Μινγκς έδειξε πολύ καλά στοιχεία στα δύο πρώτα παιχνίδια. Και γι’ αυτό του δόθηκε χρόνος και στο τρίτο ματς, μπαίνοντας ως αλλαγή στη θέση του Στόουν. Ο Μαγκουάιρ, όμως, έχει την εμπειρία και τη σιγουριά. Οι επιτυχίες του με Λέστερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και την εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, του επιτρέπουν να έχει άλλο αέρα.
Η παρουσία του Χέντερσον στο δεύτερο μέρος ήταν ακόμα ένα συν, όμως, τα λόγια για τον άσο της Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή είναι περιττά. Το ζήτημα γι’ αυτόν είναι αν θα μπορέσει να είναι υγιής. Αν είναι, όλοι ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει.
Είναι αλήθεια ότι αν η Αγγλία θέλει να διακριθεί σε αυτή τη διοργάνωση πρέπει να ανεβάσει κατά πολύ τα στάνταρ της. Το επόμενο ματς, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της, είναι κρας τεστ. Για τη συνέχεια στη διοργάνωση αλλά και για να αποδείξει ότι πράγματι σε αυτήν την αποστολή των Αγγλων υπάρχουν παίκτες μεγάλης ποιότητας. Η ποιότητα και η αξία, άλλωστε, φαίνονται σε μεγάλα ματς όπως αυτά με Γερμανία ή Γαλλία ή Πορτογαλία. Για να δούμε, η Τρίτη είναι λιγότερο από μια εβδομάδα μακριά…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται