SD FILES: Πόσο ώριμη είναι η ποδοσφαιρική κοινωνία να δεχτεί τις γυναίκες διαιτητές;

Ο δρόμος για την οριστική αποδοχή των γυναικών διαιτητών συναντά ακόμα πολλά εμπόδια, παρ’ ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το 2019 το όνομα της Στέφανι Φραπάρ βρισκόταν «στα χείλη» των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων για όλους τους σωστούς λόγους.

Την άνοιξη έκανε το ντεμπούτο της ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην πρώτη κατηγορία του ανδρικού γαλλικού πρωταθλήματος. Ενώ, τον Αύγουστο η UEFA αναθέτει στην ίδια και την ομάδα της –αποτελούμενη εξολοκλήρου από γυναίκες διαιτητές- τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα στις Λίβερπουλ και Τσέλσι.

Ακολούθησαν το 2020 ματς στο Europa League και το Nations League, ενώ κατάφερε να «αλώσει» και τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό, το Champions League, που μέχρι εκείνη την στιγμή αποτελούσε καθαρά «αντρική υπόθεση».

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Πόσο διατεθιμένη είναι η πλειοψηφία οπαδών και παραγόντων να δεχτεί αυτή την αλλαγή;

Κάθε αρχή και δύσκολη

«Φλάσμπακ» στο 1991, όταν η νεαρή Γουέντι Τομς, κλήθηκε να «σφυρίξει» τον αγώνα Μπόρνμουθ – Ρέντινγκ. Ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής που θα σφύριζε σε ματς μεγάλης κατηγορίας. Στον τελικό του League Cup του 2000 μεταξύ Λέστερ και Τράνμιρ, η Τομς έγινε αποδέκτης μια σειράς σεξιστικών «αστείων» μεταξύ των σχολιαστών Άντι Γκρέι και Ρίτσαρντ Κιζ. Το αποτέλεσμα; Το Sky Sports τους έδειξε την «πόρτα της εξόδου» με συνοπτικές διαδικάσιες.

Η Κάρι Σέιτζ, νυν επικεφαλής του τμήματος γυναικών διαιτητών της FIFA, θυμάται την πρώτη της εμπειρία στα γήπεδα πολύ έντονα. Με την απόφασή της να δείξει κόκκινη κάρτα, έκανε τους παρευρισκόμενους να «βγούν εκτός εαυτού», με την ίδια να χρειάζεται τελικά τη βοήθεια της ασφάλειας και να «φυγαδευτεί» εκτός γηπέδου. Κάτι που, όπως λέει η ίδια, δεν την τρόμαξε γιατί «είχε κάνει το σωστό».

Πώς είναι για μια γυναίκα να διευθύνει ένα παιχνίδι ανδρών

Η Βρετανή Στέισι Πίρσον, πρώην μέσος της Γέοβιλ και νυν διαιτητής της Πρέμιερ, θυμάται πως «έστειλε στα αποδυτήρια» έναν βοηθό προπονητή, ο οποίος της είχε πει πως η θέση της ήταν στην κουζίνα να πλένει πιάτα και όχι στα γήπεδα.

 Η κορυφαία Βρετανή διαιτητής, η οποία ηγείται και των σεμιναρίων της βρετανικής ομοσπονδίας για την επιμόρφωση των διαιτητών, Ρεμπέκα Γουέλς, έχει δηλώσει πως είναι πολύ τυχερή γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους σχόλια.

Βέβαια, δεν αρνείται ότι υπάρχουν περιστατικά λεκτικής βίας και η ίδια αποδίδει τα αίτια του προβλήματος στις διαφορές που υπάρχουν στο ψυχολογικό προφίλ ανδρών και γυναικών: «Οι άντρες, όταν ο διαιτητής πάρει μια λάθος απόφαση, θα τον περικυκλώσουν και θα αρχίσουν να παραπονιούνται έντονα. Οι γυναίκες, από την άλλη, θα βάλουν την μπάλα κάτω και θα συνεχίσουν να παίζουν. Είναι κάτι που οι γυναίκες διαιτητές θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται».

To 2019 σε αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος στην Φουερτεβεντούρα της Ισπανίας, οπαδός είχε απειλήσει γυναίκα διαιτητή λέγοντάς της πως θα την έβρισκε εκτός γηπέδου και θα την βίαζε! Η τοπική ομοσπονδία έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός τονίζοντας πως τέτοιου είδους ακραία σεξιστικά σχόλια πλήττουν τον χαρακτήρα του αθλήματος και δεν θα γίνονται ανεκτά.

Το 2015, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας του Ντίσελντορφ, Κερέμ Ντεμιρμπέι, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 5(!) αγωνιστικών μετά το σχόλιο του προς την διαιτητή, Βιβιάνα Στάινχαουζ, πως οι γυναίκες δεν έχουν καμία δουλειά στο αντρικό ποδόσφαιρο.

Πώς αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ τις γυναίκες διαιτητές

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώνουμε τον σεξισμό που δέχονται οι γυναίκες διαιτητές και εκτός γηπέδου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ουλιάνα Κολόμπο, η οποία έγινε «talk of the town», όχι για τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό της, αλλά για την εμφάνισή της. Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε πως δέχθηκε σεξιστικά σχόλια αλλά και ανήθικες προτάσεις.

Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτή η νοοτροπία; 

Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες επενδύουν στις γυναίκες

Για την FIFA το γυναικείο ποδόσφαιρο αποτελεί προτεραιότητα κι αυτό φαίνεται από τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε αντίστοιχες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, όπως παραδέχονται οι υπεύθυνοι, υπάρχει σημαντικός χώρος για βελτίωση.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ανακοινώσει πως στοχεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των γυναικών διαιτητών από τις 1.500 στις 3.000 μέσα στο 2021.

Ενώ, τον Ιούλιο του 2021 η Ποδοσφαιρκή Ομοσπονδία της Χιλής σε μια ιστορική μερά για την ισότητα, ψήφισε την εξίσωση των μισθών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες διαιτητές.

Μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου έχουν ταχθεί υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στο ποδόσφαιρο. Με πιο πρόσφατη την δήλωση του «γκάφερ» της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, στον αγώνα των «λιονταριών» απέναντι στην Ανδόρα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την ισότητα», δήλωσε ο Άγγλος τεχνικός για τη διαιτητή της αναμέτρησης, Κατερίνα Μονζούλ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News