Τάκης Λουκανίδης: Από πού έβγαινε το μικρό όνομά του και πώς πήγε στον Παναθηναϊκό
Ο Λουκανίδης υπήρξε ο «Τάκαρος» του ποδοσφαίρου. Πήγε στον Παναθηναϊκό μέσω ενός… τρικ αλλά το μικρό όνομά του ήταν πραγματικά μοναδικό. Δεν γιόρταζε ποτέ.
Μεσημέρι τις 6ης Δεκεμβρίου 1970 και ο Τάκης Λουκανίδης, γράφει και πάλι ιστορία. Έχει μεταγραφεί από τον Παναθηναϊκό στον Άρη και επιτυγχάνει ένα από τα πιο σπάνια γκολ στα ελληνικά γήπεδα στέλνοντας από 50 μέτρα την μπάλα στα δίχτυα του Αρζένη, τερματοφύλακα του Φωστήρα σε έναν αγώνα που γίνεται στο γήπεδο της Λεωφόρου και θα λήξει με σκορ 2-2.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πούσκας, το αλτσχάιμερ και τα οικονομικά προβλήματα
Το μικρό όνομα του Λουκανίδη ήταν Νεοτάκης, εξ ου και το Τάκης. Ο νονός του γνώριζε έναν λοχαγό από την Κρήτη με το επώνυμο Νεοτάκης. Έτσι βάφτισε τον μικρό από το Παρανέστι της Δράμας, τον Τάκη Λουκανίδη.
Κρέμασαν τον πατέρα του
Οι γονείς του ονομάζονταν Γιώργος και Χριστίνα και είχε άλλα τέσσερα αδέλφια: τον Θανάση που επίσης υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής της Δόξας και του Ολυμπιακού, τον Χαράλαμπο, την Κωνσταντία και την Σοφία. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του, τον οποίο κρέμασαν οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής το 1942.
Από τότε η μητέρα τους έγινε και πατέρας για τα πέντε παιδιά της. Τους συμπαραστεκόταν ακόμα και στο γήπεδο, στις κερκίδες της θρυλικής Δόξας. Από το 1947 είχαν μετακομίσει στη Δράμα σε ένα σπιτάκι δύο δωματίων και η μάνα του έκανε δυο δουλειές για να ζήσουν. Ωστόσο, τον μικρό Τάκη αναγκάστηκε να τον βάλει στο ορφανοτροφείο, από όπου βγήκε πτυχιούχος της Μέσης Γεωπονικής Σχολής της Κομοτηνής.
Το ποδόσφαιρο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ηρακλής ως Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ Κομοτηνής και το 1955 υπέγραψε στη Δόξα Δράμας. Στα πέντε χρόνια του στον σύλλογο γνωρίζει στιγμές δόξας, που παρόμοιες δεν είχε ζήσει ως τότε επαρχιακό σωματείο, αφού οι «μαυραετοί του Βορρά» φτάνουν τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Μάλιστα το 1958 έγινε ο μόνος παίκτης εκτός ΠΟΚ που κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας για το παιχνίδι του Κυπέλλου Εθνών με την πανίσχυρη Γαλλία των Φοντέν και Κοπά.
Η ΑΕΚ και η Γιουβέντους
Ο Λουκανίδης προσελκύει πλέον την προσοχή των ομάδων του κέντρου. Πρώτη ενδιαφέρθηκε η ΑΕΚ το 1959 αλλά 2.000 κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της ομάδας αποτρέποντας τη μεταγραφή. Επίσης, ενδιαφέρθηκε η ιταλική Γιουβέντους, παράγοντες της οποίας τον είχαν δει να αγωνίζεται με την Εθνική Ενόπλων.
Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Κύπρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κοσκωτάς πουλάει σε Αλαφούζο, Σαλιαρέλη και συλλαμβάνεται από το FBI
Ενδιαφέρεται και ο Παναθηναϊκός, με τον οποίο ο παίκτης τα βρίσκει – ήταν η ομάδα της καρδιάς του. Η Δόξα αντιδρά κι έτσι ο Λουκανίδης φεύγει για ένα χρόνο στην Κύπρο, στον Α.Π.Ο.Ε.Λ., από όπου σύμφωνα με κάποιο κανονισμό της εποχής, μπορούσε στη συνέχεια να μεταγραφεί σε οποιαδήποτε ομάδα επιθυμούσε. Τελικά, το 1961 υπογράφει στον Παναθηναϊκό, αφού στο μεταξύ τον είχαν πλησιάσει και παράγοντες του Ολυμπιακού.
Μετακόμισε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο αγωνίστηκε για επτά χρόνια, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Μάλιστα, ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας του αήττητου πρωταθλήματος την σεζόν 1963-64. Σε 142 αγώνες στην Α΄ Εθνική με τον Παναθηναϊκό σκόραρε 59 φορές και άλλες 12 στο Κύπελλο.
Στην Αφρική και στον Άρη
Στο μεσοδιάστημα γνώρισε τη σύζυγό του, την Άννη, αλλά επειδή δεν τον ήθελαν οι δικοί της αναγκάστηκαν να φύγουν στη Νότια Αφρική το 1965, όπου αγωνίστηκε και εκεί. Έκλεισε την καριέρα του στον Άρη, με τον οποίο αγωνίστηκε σε 45 αγώνες έχοντας οκτώ γκολ ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο το 1970. Συμμετείχε σε 23 αγώνες της Εθνικής Ελλάδας (1958-1967) και σκόραρε 3 φορές.
2015: Ολοκληρώνεται το 24ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο για αθλητές και αθλήτριες 11 έως 18 ετών στο Οντένσε της Δανίας με την συμμετοχή 17 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Η Αντωνία Σακελλαρίδου και η Χριστίνα Τάτση κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο συγχρονισμένο τραμπολίνο, στην κατηγορία κοριτσιών 13-14 ετών, με 39.300 βαθμούς, πίσω από τις Ρωσίδες Φετκούλινα / Ναζούκοβα (44.700 β.) και τις Γιαπωνέζες Μασουζάκι / Οκούνο (43,000 β.). Παράλληλα, η Χριστίνα Τάτση συμμετείχε στον τελικό του ατομικού τραμπολίνο κοριτσιών 13-14 ετών, όπου κατετάγη 7η με 47,455 β.
2011: Το ΑΠΟΕΛ χάνει με 2-0 στην έδρα του από την Σαχτάρ αλλά έχει ήδη προκριθεί πανηγυρικά στον επόμενο γύρο του Champions League έχοντας πετύχει 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία ήττα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου του και αποκλείοντας την Πόρτο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτυχία του Κυπριακού συλλόγου στην ιστορία του αφού προκρίνεται για πρώτη φορά στους 16 του UEFA Champions League.
2008: Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώδας Κορκονέας, 37 ετών, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Δεύτερος σκόρερ στο NBA
2000: Στον αγώνα Utah Jazz – Toronto Raptors (98-84) ο Carl Malone γίνεται δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ ξεπερνώντας τους 31.419 πόντους του Chamberlain. Πρώτος με διαφορά παραμένει ο Kareem Abdul Jabbar.
1999: Ξεκινάει στο Αμπερντήν της Σκωτίας το British Open Squash Championship που θα ολοκληρωθεί στις 12 του ίδιου μήνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αρχαιότερου και πιο σημαντικού θεσμού του αθλήματος οι αγώνες δεν διεξάγονται στην Αγγλία.
1998: Λήγει η 38χρονη κυριαρχία της IBM στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το συμβόλαιο που υπογράφει ο αγγλογαλλικός όμιλος ηλεκτρονικών υπολογιστών Sema με τη ΔΟΕ προκειμένου να έχει τον έλεγχο όλων των συστημάτων computer στις Ολυμπιάδες από το 2002 μέχρι και το 2008 έναντι του ποσού των 71 δις δραχμών.
1997: Ο αήττητος πυγμάχος στην κατηγορία πτερού Oscar de la Hoya σημειώνει την πέμπτη του νίκη της σεζόν γρονθοκοπώντας τον Wilfredo Rivera για 7 γύρους όταν ο διαιτητής Joe Cortez σταματάει τον αγώνα από οίκτο στον 8ο γύρο. O de la Hoya φτάνει έτσι τις 27 νίκες (22 με νοκ-άουτ).
Ο αποκλεισμός του Roy Tarpley
1995: Ο Roy Tarpley αποκλείεται δια βίου από το ΝΒΑ για χρήση ναρκωτικών ουσιών.
1992: Ο Eric Cantona κάνει το ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 2-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι όταν μπαίνει αλλαγή.
1987: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει 6-1 τον Ολυμπιακό για το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα των ερυθρολεύκων για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
1984: Η Martina Navratilova χάνει από την Helena Sukova. Σταματάει έτσι το μεγαλύτερο σερί νικών στο γυναικείο τένις με 74 νίκες από τις 15/1/1984.
1973: Ο τζόκεϊ Sandy Hawley σημειώνει την 486η και 487η νίκη του στο Μέριλαντ και σπάει το ρεκόρ των 485 νικών σε ένα χρόνο που κατείχε ο Willie Shoemaker.
1956: Η Ουγγαρία επικρατεί 4-0 της Σοβιετικής Ένωσης, σε αγώνα για το τουρνουά υδατοσφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Είναι ο πιο διάσημος αγώνας στην ιστορία του αθλήματος, εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, με φόντο την εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη.
1930: 462 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα για την τρίτη κατηγορία του Νότου Thames – Luton καταρρίπτοντας το αρνητικό ρεκόρ της μικρότερης προσέλευσης σε αγώνα της football league από το 1874 όταν μόνο 12 άτομα παρακολούθησαν τον αγώνα Rochdale – Cambridge.
1902: Κινηματογραφείται από τους Sagar Mitchell και James Kenyon ο αγώνας Burnley – Manchester United που διεξάγεται στο Turf Moor του Burnley. Η προβολή όμως θα ακυρωθεί λόγω ήττας της Burnley με 0-2 ενώ στη συνέχεια η ταινία θα χαθεί για να βρεθεί μετά από περίπου έναν αιώνα μέσα σε ένα βαρέλι στο υπόγειο ενός καταστήματος στο Λανκκσάιρ. Το BBC2 θα την προβάλει στις 14/01/2005.
Με πληροφορίες από sportdates και wikipedia/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης