ΝΑΝΤΙΑ ΝΑΝΤΙΜ: Η πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που κατακτά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Συγκλονίζει η ιστορία ζωής της Δανής παίκτριας ποδοσφαίρου, Νάντιας Ναντίμ, που επέζησε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν για να κυνηγήσει το όνειρό της
Η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύσσωμα τα διεθνή Μέσα καταγράφουν και παρακολουθούν τα τραγικά τεκταινόμενα στη χώρα, με την ισπανική Marca να αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στις γυναίκες της χώρας. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω φωτογραφία απεικονίζεται ένα μικρό κορίτσι να κλωτσά μια μπάλα ποδοσφαίρου, με την εφημερίδα να θέτει το ερώτημα: «Τι θα απογίνουν αυτές;».
#LaPortada ¿Qué va a ser de ellas? ? https://t.co/kGNxT6DjSa
— MARCA (@marca) August 17, 2021
Όπως γίνεται αντιληπτό οι Ταλιμπάν θα επιβάλουν τον νόμο της Σαρίας, καταστρατηγώντας τα δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή στον αθλητισμό. Μάλιστα, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας μάλιστα ανακοίνωσε χθες (16/8) πως αποσύρονται από τους Παραολυμπικακούς Αγώνες του Τόκιο.
Η μαχήτρια Ναντίμ
H ιστορία της της 33χρονης άσου της Δανίας που γλύτωσε από την μανία τον Ταλιμπάν και κυνήγησε το όνειρο της στη νέα της πατρίδα στην Ευρώπη, αποδεικνύει πως πέραν της αβρότητας και της ευαισθησίας, η μαχητική ψυχή είναι ένοια ταυτόσημη με τη γυναικεία φύση.
Η κινηματογραφική ζωή της πρωταθλήτριας με την Παρί για τη σεζόν 2020-21 έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, αποτελώντας σημείο αναφοράς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γαλουχημένη μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, ο δρόμος της διαφυγής της από την κόλαση δεν ήταν άλλος από το ποδόσφαιρο. Γεννημένη στις 2 Ιανουαρίου 1988 στη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, η ζωή της έδειξε από νωρίς το σκληρό της πρόσωπο. Στα μόλις 11 της χρόνια, ο αγαπημένος της πατέρας, Ραμπάνι Ναντίμ, στρατηγός του αφγανικού στρατού δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν. Έτσι, η μητέρα της μαζί με τις τέσσερις αδερφούλες της δραπέτευσαν από την πατρίδα τους για το Πακιστάν μέσω πλαστών διαβατηρίων κι από εκεί έφτασαν στην Ευρώπη.
«Σχεδιάζαμε να φύγουμε για το Λονδίνο, όπου είχαμε κάποιους συγγενείς και με πλαστά διαβατήρια φτάσαμε στην Ιταλία μέσω του Πακιστάν. Μετά από κάποιες ώρες περιμέναμε να δούμε το Big Ben. Αλλά μάταια… Το μόνο που είδαμε ήταν δέντρα. Το φορτηγό που μας μετέφερε μας πέταξε στη Δανία», εξολογείται η ίδια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ωστόσο ούτε και τότε η σκληροτράχηλη Νάντια το έβαλε κάτω… Κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει μαζί με την οικογένεια της στον καταυλισμό προσφύγων της σκανδιναβικής χώρας, αλλά και να μετουσιώσει το όνειρο της σε πράξη.
Λίγο πριν το τέλος του 2000 η Δανία τους παραχώρησε άσυλο και το μικρό κοριτσάκι που θαμπωνόταν από τα κατορθόμωτα του Ρονάλντο, του Φίγκο και του Ζιντάν ήξερε πως είχε έρθει η ειμαρμένη ώρα να μεγαλώσει. Να αφήσει πίσω της τα τραύματα από την απώλεια του πατέρα της, τους ήχους τον βομβαρδισμών, τη φρίκη της δίνης του πολέμου…
Άνοιξε τα φτερά της και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Άαλμποργκ και το 2015, σε ηλικία 17 ετών, μετεγγράφηκε στη Βίμποργκ, για μία σεζόν. Το 2009 σημείωσε το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα της Δανίας στο Κύπελλο Algarve και έκτοτε κέρδισε επάξια τη φήμη της πιο παραγωγικής σκόρερ. Μάλιστα, το τέρμα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017 θεωρείται ένα από καλύτερα της καριέρας της σε εθνικό επίπεδο (200 γκολ σε 98 συμμετοχές).
Τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε και το μεγάλο βήμα σε ένα κορυφαίο κλαμπ, υπογράφοντας συμβόλαιο με την αγγλική Μάντσεστερ Σίτι. Σε συνέντευξή της στην Telegraph ωστόσο τόνισε πως «δεν αισθάνθηκα ποτέ σαν στο σπίτι μου στο Μάντσεστερ. Η κατάσταση με επηρέασε πολύ και δεν μπορώ να πω ψέματα, όμως δεν μπορούσα να ζήσω εκεί. Δεν ξέρω, ίσως να φταίει και ο καιρός».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επόμενη στάση της, η Πόλη του Φωτός… Σε αντίθεση με την εμπειρία της στο Νησί, η ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας χάρη στην πολυπολιτισμικότητα που την διέπει, την υποδέχτηκε με μια ανοιχτή αγκαλιά.
«Παίζοντας για την Παρί Σ.Ζ. συνειδητοποίησα πως πάντα ήμουν πιο χαρούμενη σε μέρη όπου η κοινωνία ήταν πολυπολιτισμική. Αυτό αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή στην πόλη. Κάθε κορίτσι με το οποίο αγωνιζόμουν είχε και διαφορετική καταγωγή. Εντάχθηκα πιο αρμονικά σε αυτή την κατάσταση», ομολογεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πέρα ωστόσο της επιθετικής δεινότητας της εντός των τεσσάρων γραμμών των γηπέδων, η Νάντια είναι και δεινή υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών. Συγκεκριμένα, το 2018 συμμετείχε στην απεργία των παικτριών στη Δανία, πριν από το Μουντιάλ γυναικών, αναφέροντας πως «το αίτημά μας ήταν η ισότητα με τους άνδρες ποδοσφαιριστές». Για την ιστορία… οι διεθνείς αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο ματς με την Σουηδία, η Δανία ηττήθηκε στα χαρτιά και τερμάτισε τρίτη στον προκριματικό όμιλό της, πίσω από Ολλανδία και την Σουηδία.
Father killed by Taliban in Afghanistan when she was 11, fled to Denmark. Scored 200 goals & represented the Danish national team 98 times. studying to be a surgeon. Speaks 11 languages, on the Forbes list of Powerful Women. show your daughter a role model, show her Nadia Nadim! pic.twitter.com/MBO6oXyR3B
— BaristaBarrister (@BaristaBarrist1) June 21, 2021
Ταυτόχρονα, είναι φοιτήτρια Ιατρικής με ειδικότητα στη χειρουργική στο Aarhus University, μιλάει 11 γλώσσες και συγκαταλέγεται στη λίστα του Forbes μεταξύ των πιο επιδραστικών γυναικών στον πλανήτη.
Η Ναντίμ επιβεβαιώνει περίτρανα πως γνωρίζει καλά πως να ντριμπλάρει την μπάλα, τη ζωή και τον θάνατο…
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό