EURO 2020: Αγγλία vs Γερμανία μια μάχη με γκολ φαντάσματα, πέναλτι και δάκρυα
Από τον τελικό του Μουντιάλ 1966 ως και την αναμέτρηση στο αφρικανικό παγκόσμιο Κύπελλο, Αγγλοι και Γερμανοί έχουν τον τρόπο τους να παραμένουν… αιώνια εχθροί
Η διαδικασία αναμονής της ανακοίνωσης του αντιπάλου ήταν για τους Αγγλους πολύχρωμη. Στο ξεκίνημα έπεφτε πάνω τους η Πορτογαλία, μετά η Γαλλία, κάποια στιγμή η Ουγγαρία. Τελικά το σύμπαν συνωμότησε κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε την Τρίτη το βράδυ στο Γουέμπλεϊ να διεξαχθεί μια από τις κλασσικές μάχες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στο δρόμο των Αγγλων θα ξαναβρεθεί η Γερμανία σε ένα παιχνίδι που με βάση την προϊστορία είναι πολύ πιθανό να πρωταγωνιστήσουν και πάλι οι μεγάλες συγκινήσεις.
Από το 1966 και τον τελικό του Μουντιάλ που διοργάνωσαν οι Αγγλοι ως και το αφρικανικό Παγκόσμιο Κύπελλο, «λιοντάρια» και «πάντσερ» βρίσκουν πάντα τον τρόπο να παραμένουν αιώνια εχθροί.
Γκολ «φαντάσματα», χαμένα πέναλτι και δάκρυα. Αγγλοι και Γερμανοί δεν μας κάνουν ποτέ να βαριόμαστε. Αντίθετα μας… πολιορκούν με δυνατές στιγμές, αμφισβητούμενες φάσεις και πολύ δυνατά συναισθήματα…
Ας πάρουμε μια γεύση από μερικά σημαντικά ματς του παρελθόντος…
Το πρώτο γκολ «φάντασμα»
Αγγλοι και Γερμανοί δεν ήταν και ποτέ φίλοι. Η μεγάλη αντιπαλότητα, όμως, ξεκίνησε μάλλον στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Οι δύο ομάδες θα κάνουν καλή πορεία και θα φτάσουν στον τελικό με μεγάλα όνειρα. Οι Αγγλοι για να γίνουν κάτοχοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Γερμανοί για να πετύχουν ό,τι και το 1954 στα γήπεδα της Ελβετίας.
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ η Γερμανία θα προηγηθεί με τον Χάλερ, αλλά η Αγγλία θα κάνει το 2-1 με γκολ των Χαρστ και Πίτερς. Λίγο πριν από το τέλος οι Γερμανοί θα κάνουν αυτό που κάνουν συχνά όταν βρίσκονται πίσω στο σκορ. Θα πετύχουν γκολ στο τέλος. Ο Βέμπερ θα ισοφαρίσει και το ματς θα πάει στην παράταση. Εκεί θα αρχίσουν τα παρατράγουδα.
Ο Τζεφ Χαρστ θα πανηγυρίσει το 3-2, όμως, θα υπάρξει μεγάλη αμφισβήτηση. Ο Αγγλος επιθετικός μόλις έχει σουτάρει, η μπάλα έχει βρει το οριζόντιο δοκάρι και έχει σκάσει στο έδαφος πριν αρχίσει να πανηγυρίζει. Εκεί αρχίζουν οι διαμαρτυρίες. Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή, όμως, ο Ρώσος επόπτης δείχνει σέντρα.
Ο Χαρστ λίγο αργότερα θα γράψει το 4-2, όμως, αυτό το γκολ ακόμα και σήμερα είναι θέμα συζήτησης. Στη Γερμανία η φάση αυτή προβάλλονταν κάθε χρόνο την ίδια μέρα στη τηλεόραση ως μια επέτειος «κλοπής» για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Το δε γκολ του Χαρστ χαρακτηριζόταν ως ένα γκολ-φάντασμα.
Ο εφιάλτης του Μπονέτι
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο πρώτο από τα δύο Μουντιάλ που έχουν γίνει στο Μεξικό, η Αγγλία θα βρει στο δρόμο της τη Γερμανία στα προημιτελικά. Θα παρουσιάσει σούπερ πρόσωποκαι θα προηγηθεί 2-0 με γκολ των Μάλερι και Πίτερς. Κάπου εκεί όλοι θα πιστέψουν ότι τα «λιοντάρια» πάνε ημιτελικό για 2η σερί φορά. Το πίστεψε και ο προπονητής τους, Αλφ Ράμσεϊ που θα αποσύρει τον Μπόμπι Τσάρλτον. Η καλύτερη πάσα στους Γερμανούς είχε γίνει.
Τα «πάντσερ» θα κάνουν αντεπίθεση και θα σκοράρουν κατά σειρά με Μπεκενμπάουερ και Ζέλερ. Το ματς θα πάει στην παράταση και εκεί θα μιλήσει ο Γκερντ Μίλερ που θα κάνει το 3-2. Οι Γερμανοί θα κάνουν το μεγάλο come back όμως στην Αγγλία θα γίνει χαμός με τον τερματοφύλακα Πίτερ Μπονέτι. Είχε παίξει αντί του τεράστιου Γκόρντον Μπακνς σε αυτό το ματς και θεωρήθηκε υπεύθυνος και για τα τρία γκολ. Επίσης, σε αυτό το ματς αναδείχτηκε και η ηγετική φυσιογνωμία του Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος έπαιξε με τραυματισμένο ώμο και φορούσε νάρθηκα στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους και της παράτασης.
Ο Λίνεκερ και οι Γερμανοί
Αγγλία και Γερμανία θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι στο Μουντιάλ της Ισπανίας, όμως, αυτό το 0-0 θεωρείται ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της ιστορίας τους. Θα πρέπει να περιμένουμε ως το ιταλικό Μουντιάλ το 1990 για να επανεμφανιστούν οι μεγάλες συγκινήσεις. Η αν θέλετε για να ξεκινήσει η «κατάρα» των πέναλτι για τους Αγγλους σε παιχνίδια με τους Γερμανούς, αλλά και γενικότερα.
Είναι ο ημιτελικός της διοργάνωσης και ο Μπρέμε θα δώσει το προβάδισμα στα «πάντσερ». Οι Αγγλοι, που διαθέτουν μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία τους με προπονητή τον αείμνηστο Μπόμπι Ρόμπσον, θα ισοφαρίσουν με τον Γκάρι Λίνεκερ δέκα λεπτά πριν από το τέλος και το ματς θα πάει αρχικά στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτι.
Εκεί θα μιλήσει η γνωστή ψυχραιμία και ικανότητα των Γερμανών να νικούν στα πέναλτι. Η αν προτιμάτε η αδυναμία των Αγγλων να αντέξουν στην πίεση. Λίνεκερ, Μπίρτσλι και Πλατ θα στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, όχι όμως και οι Πιρς, Γουόντλ. Οι Γερμανοί θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό όπου θα νικήσουν την Αργεντινή για να στεφθούν για τρίτη φορά Παγκόσμιοι Πρωταθλητές.
Κάπου εκεί ο Γκάρι Λίνεκερ άρχισε να δουλεύει στο μυαλό του την περίφημη ατάκα «το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που 22 ποδοσφαιριστές μάχονται για τη νίκη και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».
«Κηδεία στο σπίτι» λόγω της κατάρας…
Τα θρυλικά παιχνίδια συνεχίζονται. Οπως και οι… κηδείες για τους Άγγλους. Λόγω της «κατάρας» των πέναλτι όπως πάντα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώνουν το 1996 οι Αγγλοι έχουν καλή ομάδα. Και το δείχνουν ακόμα και απέναντι στους Γερμανούς στον ημιτελικό.
Στις 26 Ιουνίου 1996 ο Αλαν Σίρερ θα δώσει το προβάδισμα στα «λιοντάρια» στο ξεκίνημα, όμως, λίγο αργότερα ο Στέφαν Κουντς θα ισοφαρίσει. Οι Αγγλοι πιέζουν και λίγο πριν το τέλος της παράτασης θα χάσουν μεγάλη ευκαιρία με τον Πολ Γκασκόιν, με συνέπεια το ματς να πάει στα πέναλτι.
Εκεί θα σκοράρουν όλοι εκτός από έναν. Αυτόν που θα είναι και την Τρίτη στο Γουέμπλεϊ. Αυτή τη φορά ως προπονητής των Αγγλων. Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ ήταν ο «μοιραίος» στη μάχη του 1996, σε ένα ματς που ακόμα και σήμερα στοιχειώνει τον ίδιο, αλλά και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της Αγγλίας. Οι Γερμανοί πήραν την πρόκριση και κατέκτησαν ακόμα ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το τρίτο στην ιστορία τους…
Αγγλική νίκη σε Ευρωπαϊκό
Στα παιχνίδια της Αγγλίας με τη Γερμανία δεν έχει… κίνηση μόνο προς μια κατεύθυνση. Κάποιες φορές καταφέρνουν και οι Αγγλοι να κάνουν το… κομμάτι τους. Απλά οι Αγγλοι για κάποιο λόγο αδυνατούν να φτάσουν μέχρι τέλους. Εχει γίνει αρκετές φορές, έγινε και το 2000.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργάνωσαν από κοινού Βέλγιο και Ολλανδία, η Αγγλία θα συναντηθεί με τη Γερμανία στο πλαίσιο των ομίλων. Τα «λιοντάρια» θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν το ποδοσφαιρικό τους εφιάλτη. Ο Αλαν Σίρερ θα πετύχει το γκολ που θα οδηγήσει στην πρώτη νίκη επί των Γερμανών από το 1966.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι έτσι, οι Αγγλοι θα καταλήξουν να αποχωρήσουν με δάκρυα από τη διοργάνωση. Θα χάσουν στο επόμενο παιχνίδι από τη Ρουμανία και θα αποκλειστούν πρόωρα από τη διοργάνωση.
Το γκολ «φάντασμα» νούμερο 2
Το 2010 στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η Νότια Αφρική, θα είναι για την Αγγλία μια μίξη ταπείνωσης και μεγάλης αμφισβήτησης, καθώς συνετρίβησαν στο Μπλουμφοντέιν από τη Γερμανία.
Η απόλυτα δίκαιη νίκη των Γερμανών επισκιάστηκε, πάντως, από μια ποδοσφαιρική «κλοπή». Η Γερμανία είχε καταφέρει να πάρει το προβάδισμα με γκολ των Μίλοσλαβ Κλόσε και Λούκας Ποντόλσκι πριν ο Μάθιου Απσον μειώσει σε 2-1 και δώσει σύνθημα αντεπίθεσης.
Ο Φρανκ Λάμπαρντ με ένα απίθανο τελείωμα θα στείλει την μπάλα τουλάχιστον μισό μέτρο μέσα από τη γραμμή του τέρματος του Νόιερ, όμως, το γκολ δεν θα μετρήσει. Ο διαιτητής θα πει «παίζετε» και οι Αγγλοι θα αρχίσουν τις διαμαρτυρίες. Αυτές δεν θα βγουν πουθενά. Και οι Γερμανοί, που ήταν σαφώς καλύτεροι, θα πετύχουν ακόμα δύο γκολ με τον Τόμας Μίλερ για να πάρουν την πρόκριση με εμφατικό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται