ΣΒΕΝΣΟΝ: Βάζει τα… γυαλιά σε Τούχελ και Κλοπ!
Ο Δανός τεχνικός οδηγεί την Μάιντς σε ευρωπαϊκή πορεία μετά από χρόνια και με τα νούμερα που έχει συγκεντρώσει ήδη, πάει να γίνει ο καλύτερος προπονητής του συλλόγου τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας τους Τόμας Τούχελ και Γιούργκεν Κλοπ!
Η Μάιντς τα τελευταία χρόνια είναι μια ομάδα που διεκδικεί την παραμονή της στην κατηγορία. Από την σεζόν 2015-2016, όταν κατάφερε να εξασφαλίσει για τελευταία φορά την έξοδο της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρουσιάζει μια εικόνα ομάδας που προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στις παλιές καλές ημέρες. Αυτά βέβαια μέχρι φέτος, καθώς μαζί με την Χόφενχαϊμ θεωρούνται πλέον οι σύλλογοι που έχουν «κλέψει την παράσταση» στην εφετινή Bundesliga.
Η… αναγκαστική επιλογή του Σβένσον
Βασικός λόγος αυτής της αναμόρφωσης του γερμανικού συλλόγου, δεν είναι τα πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν για μεταγραφές, ούτε η στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς. Ο βασικός λόγος είναι η παρουσία του Μπο Σβένσον, ο οποίος όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια, βάσει των αριθμών είναι τούτη την ώρα ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία του συλλόγου στην Bundesliga. Ο Δανός προπονητής προσλήφθηκε στις αρχές του 2021, αρχικά ως μια… φθηνή επιλογή από τους διοικούντες τον σύλλογο. Το… φθηνή μεταφράζεται, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσλήψεις τεχνικών (Σάντρο Σβάρτς και Ακίμ Μπαϊερσόλτσερ) οι οποίοι απολύθηκαν, η διοίκηση δεν κατάφερε να τα βρει μαζί τους στην αποζημίωση κι έτσι ήταν υποχρεωμένοι να τους πληρώνει κανονικά χωρίς να δουλεύουν γι’ αυτήν! Έχοντας λοιπόν δύο αρκετά «βαριά», για τα δεδομένα της Μάιντς, συμβόλαια να «τρέχουν», η διοίκηση πήρε τον Μπο Σβένσον, προκειμένου ακόμη κι αν δεν «σώσει» την κατηγορία, να είναι ο άνθρωπος που θα προσπαθήσει με μικρός συμβόλαιο να την οδηγήσει στην επιστροφή της στην Bundesliga. Ο πρώην στόπερ της ομάδας όμως, είναι ένας προπονητής με δικές του ιδέες τις οποίες τις δούλεψε πολύ τα τελευταία χρόνια.
Τα τμήματα υποδομής της Μάιντς και η εμπειρία της Αυστρίας
Από το 2007 μέχρι το 2014 έπαιξε ποδόσφαιρο στην ομάδα, τερμάτισε την καριέρα του και έμεινε στον σύλλογο ως εκπρόσωπο του σε διάφορες εκδηλώσεις. Το 2015 έγινε βοηθός του Ελβετού Μάρτιν Σμιντ και το επόμενο καλοκαίρι αποφάσισε ν’ αναλάβει τα πιο μικρά ηλικιακά τμήματα της ομάδας. Το 2016 βρέθηκε στην Κ17, το 2017 στην Κ19 και την αμέσως επόμενη χρονιά άφησε μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια την αγαπημένη του Μάιντς για να γίνει πρώτος τεχνικός στην Λίφερινγκ, την θυγατρική ομάδα της Αυστριακής Σάλτσμπουργκ, με την οποία τερμάτισε στην 3η θέση της β’ κατηγορίας. Αναβαθμίστηκε και ανέλαβε την ομάδα της Youth League των Αυστριακών, όντας ουσιαστικά ένας άλλος Μάρκο Ρόζε που αναδείχθηκε από την αντίστοιχη θέση. Η διοίκηση της Σάλτσμπουργκ όμως, δεν του έδωσε την ευκαιρία – όπως στον Ρόζε – να βρεθεί στον πάγκο της πρώτης ομάδας κι έτσι ο Μπο Σβένσον, που ένιωθε έτοιμος ν’ αναλάβει μια επαγγελματική ομάδα αποφάσισε να βγει στο… ταμείο ανεργίας και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή.
Η ευκαιρία που «άρπαξε από τα μαλλιά»
Την ώρα που είχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Σκέρπινγκ της Δανίας και ήταν έτοιμος να δηλώσει συμμετοχή σ’ ένα επιμορφωτικό σεμινάριο της UEFA για νέους προπονητές, ήρθε η πρόταση της Μάιντς, η οποία από τη μια – όπως αναφέραμε – έψαχνε μια σχετικά φθηνή λύση προπονητή και από την άλλη κάποιον ο οποίος να μπορεί να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα. Ο Σβένσον δεν το σκέφτηκε καθόλου, μάζεψε τα πράγματα του την Πρωτοχρονιά, ανέλαβε άμεσα και κάνοντας καταπληκτικό δεύτερο γύρο κατάφερε να σώσει σχετικά εύκολα τους «καρναβαλιστές». Το πρώτο… μπαμ πέρσι ακούστηκε με τη νίκη (3-2) επί της Λειψίας του Νάγκελσμαν, το δεύτερο με το διπλό στο Γκλάντμπαχ, ενώ μέχρι το τέλος της σεζόν είχε φροντίσει να επικρατήσει των Μπάγερν και Βόλφσμπουργκ.
Στόχευση και ελευθερία
Ήρεμος λοιπόν ο Σβένσον, προετοίμασε την ομάδα έχοντας ως στόχο, όχι πλέον την παραμονή, αλλά να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά ευρωπαϊκές θέσεις. Αποφάσισε ν’ αποδεσμεύσει παίκτες που έπαιζαν χρόνια στην ομάδα, να κρατήσει μόλις έναν πάνω από 30 ετών (Μπροζίνσκι) και να δώσει ακόμη περισσότερες ελευθερίες στους Μπούρκαρντ και Ονισίβο, στηριζόμενος σε σχηματισμούς με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, που αλλάζουν ανάλογα με τον αντίπαλο (3-5-2, 3-1-4-2, 3-4-2-1). Το ξεκίνημα ήταν αρκετά καλό, ικανό να διώξει από τους παίκτες το άγχος της παραμονής με τρεις νίκες στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια. Στο δύσκολο της πρόγραμμα η Μάιντς γνώρισε τρεις συνεχόμενες ήττες, αλλά η διαχείριση του Σβένσον την επανέφερε στα θετικά αποτελέσματα και τις εντυπωσιακές νίκες, με τελευταία αυτή με 4-0 επί της Χέρτα, που την ανέβασε στην 6η θέση της βαθμολογίας.
Ξεπερνώντας Κλοπ και Τούχελ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: BUNDESLIGA: Ρεσιτάλ Γκνάμπρι και Μπάγερν – Πάρτι η Μάιντς, ανατροπή η Κολωνία (βαθμολογία)
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μάιντς – Ουνιόν Βερολίνου 1-0
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: “Φρέναρε” τη Λειψία η Μάιντς
Το φοβερό με αυτά που έχε καταφέρει ήδη ο 42άχρονος Δανός, είναι πως τα νούμερα που έχει συγκεντρώσει πριν συμπληρώσει καν ένα χρόνο στον πάγκο της ομάδας, είναι καλύτερα συγκριτικά με των Γιούργκεν Κλοπ και Τόμας Τούχελ, των δύο μεγάλων προπονητών που ανέδειξε την προηγούμενη εικοσαετία η Μάιντς. Ο Σβένσον έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδα σε 38 ματς, με το ποσοστό νικών του να βρίσκεται στο 44,74%. Καλύτερο από αυτό του τωρινού προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ (40,44%) και του πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι, Τόμας Τούχελ (39,13%), οι οποίοι αμφότεροι οδήγησαν τους «κόκκινους» στην Ευρώπη. Το δείγμα γραφής του Σβένσον βέβαια είναι μικρότερο, αλλά ο τρόπος που οδηγεί την ομάδα του στη νίκη ενδεικτικός, για το τι μπορεί να καταφέρει στο μέλλον.
Ο Τούχελ παρέμεινε στον πάγκο της Μάιντς πέντε χρόνια και ο Κλοπ σχεδόν επτά. Η διοίκηση του συλλόγου έσπευσε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Σβένσον μέχρι το 2025, ελπίζοντας να μπορέσει να φτάσει όλα όσα κατάφεραν οι δύο κορυφαίοι Γερμανοί προπονητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται