O τρισέγγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που έγραψε τον ύμνο της ΑΕΚ
Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1922 στην Καλλιθέα. Ο γεννημένος στην Κύπρο Γιώργος Κολοκοτρώνης και η σύζυγός του κρατούν στα χέρια τον νεογέννητο γιο τους. Αυτόν που αργότερα θα έπαιρνε το όνομα Χρήστος. Επρόκειτο για τον τρισέγγονο τού ήρωα της Επανάστασης του ’21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Αυτόν που αργότερα θα υπογράψει τους στίχους σε λαϊκά τραγούδια που έμειναν στην ιστορία. «Εγώ με την αξία μου», «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις», «Απόψε φίλα με», «Τέτοια κούκλα και τσαχπίνα», «Το τελευταίο ποτηράκι», «Που θα πας», «Πολλές φορές», «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», «Θεσσαλονίκη μου» κ.α.
Ποιητής και δημοσιογράφος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γ. Ανδριανόπουλος «δεν επείσθην περί της ενοχής» του Παναθηναϊκού
Ο μικρός Χρήστος Κολοκοτρώνης, μεγάλωσε στην Γλυκομηλιά του νομού Τρικάλων. Από μαθητής ακόμα έγραφε ποιήματα και έκανε ρεπορτάζ για άρθρα τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλίας, ενώ διάβαζε λογοτεχνία και ιστορία. Το 1947 κατέβηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία, εργάστηκε στις εφημερίδες Ελληνικόν Αίμα και Εθνική Φλόγα.
Εγώ το πλουσιόπαιδο και Ύμνος της ΑΕΚ
Υπηρέτησε τη θητεία του, 6 χρόνια, στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Το πρώτο τραγούδι που δισκογραφήθηκε -ή ένα από τα πρώτα- ήταν το «Εγώ το πλουσιόπαιδο» στις αρχές της δεκαετίας του 50. Από τότε έγραψε πάρα πολλά τραγούδια, πολλά από τα οποία τραγούδησαν μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Πάνος Γαβαλάς, η Καίτη Γκρέυ, ο Στράτος Διονυσίου, η Μαίρη Λίντα, η Πόλυ Πάνου κ.α.
Το καλοκαίρι του 1971 ηχογραφήθηκε ο «Ύμνος της ΑΕΚ» σε δικούς του στίχους του και μουσική του Στέλιου Καζαντζίδη. Η ενορχήστρωση ήταν του Χρήστου Νικολόπουλου.
Kάτω από τις εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραολυμπιονίκες… απατεώνες. Το λάθος που έκαναν και «ξεσκεπάστηκαν»
Ο Βαγγέλη Αρναουτάκης γράφει στην ιστοσελίδα ogdoo.gr: «Από τη δεκαετία του ’70 και μέχρι το τέλος της ζωής του ερμήνευε ο ίδιος τα τραγούδια του, τόσο στα κέντρα όσο και στους δίσκους. Τον θυμάμαι, στα χρόνια του ’80, να τραγουδά σ’ ένα κεντράκι που υπήρχε κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ, καθώς, και στην τελευταία εμφάνισή του, στα χρόνια του ’90, πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, επί της Δεκελείας. Τελευταίος δίσκος του ήταν «Το παρών και το παρελθόν», στον οποίο τον συνόδευσε με το μπουζούκι του ο παλιός συνεργάτης του Γιάννης «Σπόρος» Σταματίου. Έφυγε από καρδιακό επεισόδιο, στο σπίτι του στην Καλογρέζα, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1999».
Φεύγει ο Σεραφείμ Φυντανίδης
2014: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Έλληνας δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης. Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 – 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης. Σημείο-σταθμός στη ζωή του υπήρξε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καθώς ήταν διευθυντής της για τουλάχιστον 30 χρόνια, από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας «6 ημέρες», ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού «Ε».
1983: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο σουρεαλιστής Ισπανός ζωγράφος και γλύπτης Juan Miro, που ένα χρόνο πριν φιλοτέχνησε την αφίσα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1982, που έγινε στην Ισπανία.
1966: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο “Όρος Σινά” του Λος Άντζελες ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Δάνδολας, γνωστός ως “Nick the Greek”, που θεωρείται ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικάνικη ιστορία. Λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, έπαιζε πόκερ συνεχώς επί οχτώ ημέρες.
1936: Ο Ambrose Brown της Ρέξαμ αποβάλλεται στο 20″ του αγώνα με τη Χουλ Σίτι, σημειώνοντας μια από τις γρηγορότερες αποβολές.
Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο
1935: Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 24 ετών όταν αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ουίπεστ (0-1 με γκολ του Kahlai) αφού οι υποχρεώσεις της οικογένειάς του επιβάλλουν να εργάζεται στο μαγαζί του πατέρα του.
1930: Ανοίγει για το κοινό το Mt Van Hoebenberg στο Lake Placid της Νέας Υόρκης, η πρώτη πίστα bobsled διεθνών προδιαγραφών στις ΗΠΑ.
1914: Μία ομάδα Γερμανών στρατιωτών κερδίζει με 3-2 τους αντιπάλους τους Άγγλους κατά τη διάρκεια της στιγμιαίας ανακωχής του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάπου ανάμεσα στην Ypres και την Lille. Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και οι στρατιώτες έχοντας συμπληρώσει ένα εξάμηνο στα χαρακώματα, δίχως να τολμούν να ξεμυτήσουν, ξαφνικά επιβάλλουν ανακωχή τραγουδώντας από την προηγούμενη νύχτα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μαζί με τους αντιπάλους τους, ενώ η Ημέρα των Χριστουγέννων τους βρίσκει να παίζουν, να καπνίζουν και να ανταλλάσουν δώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή στην ιστορία ως “Christmas Truce”, καταγράφηκε κατά μήκος του Δυτικού Μετώπου στη Βόρεια Γαλλία, και διήρκησε μόνο λίγες ημέρες.
1895: Ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης θέτει ως όρο “αν οι παίζοντες δεν θα είναι ορατοί εκ των έξω” ώστε να δανείσει χρήματα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Lawn Tennis Club στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το σωματείο έχει ιδρυθεί πριν από λίγους μήνες (16/9/1895) από 14 νεαρούς άνδρες και θα επιβληθεί, αφού το τέννις προσφέρει άσκηση και ψυχαγωγία “πρωτίστως δι’ εκείνους εις τους οποίους είτε η ηλικία είτε η σωματική κατασκευή δεν επιτρέπει να επιδίδωνται εις εντονωτέρας ασκήσεις”. Ο ελληνικός τίτλος “Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών” (ΟΑΑ) θα πρωτοεμφανιστεί σε πρακτικό της 29/11/1913, αλλά η επιθυμία του Νεγρεπόντη που εκφράζει “σωματειακή εσωστρέφεια” θα συνοδεύει για πολλά χρόνια τον σύλλογο που θα καλλιεργήσει συναναστροφές “κοινωνικά κλειστές και προφυλαγμένες από παρείσακτους”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα