Με επιστολή της προς την ΚΕΔ και τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας χτυπάει καμπανάκι κινδύνου καταγράφοντας σημαντικά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία της διαιτησίας, που θα δημιουργήσουν τεράστια εμπόδια. Κάνει λόγο για ανθρωποφαγία των διαιτητών ενώ τονίζει πως φοβάται ότι θα οδηγηθούμε σε εισαγωγή και μεταγραφές διαιτητών από τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου για να στελεχώσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, οδηγούμενοι με απόλυτη ακρίβεια σε περαιτέρω συρρίκνωση αυτών των πρωταθλημάτων.
Αναλυτικά όσα καταγράφει στην επιστολή της η ΕΠΣΜ:
«Κύριε Πρόεδρε,
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης των μελών του διαιτητικού οργανισμού, με την ποιότητα των διαιτητών να είναι πλέον ασύγκριτα καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια. Το επίπεδο έχει αναβαθμισθεί και οι διαιτητές έχουν μόρφωση, διαφορετική κουλτούρα και στόχους, γεγονός που το διαπιστώνουμε καθημερινά και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Εσχάτως, όμως, παρατηρείται μείωση εισροής υποψηφίων διαιτητών στις Σχολές Διαιτησίας και έλλειψη ενδιαφέροντος, καθιστώντας το φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Επειδή το μεγαλύτερο προσόν ενός διοικητικού παράγοντα είναι η προνοητικότητα και η πρόληψη, θα πρέπει να προβληματιστούμε και να μην αδρανήσουμε, να μην συμβιβαστούμε και να αποφύγουμε το βόλεμα και τον ωχαδελφισμό. Θα πρέπει, από κοινού, να αναζητήσουμε τα αίτια που οδήγησαν στη μείωση της ελκυστικότητας και στην απουσία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πέρα από τις ολοφάνερες περιπτώσεις της ανθρωποφαγίας των διαιτητών, με απειλές, εκβιασμούς και επιθέσεις – ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με κρατική παρέμβαση, η οποία πρέπει να είναι και η μοναδική εμπλοκή του κράτους στη διαιτησία – πρέπει να διερευνήσουμε και τις λοιπές αιτίες που καθιστούν την κτήση της ιδιότητας του διαιτητή μη ελκυστική.
Η Ε.Π.Σ.Μ., ως ενεργό μέλος του ποδοσφαίρου, φρονεί ότι η ψυχή της διαιτησίας είναι οι νέοι διαιτητές των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου και για το λόγο αυτό η προσέγγιση πρέπει να γίνει στην παραγωγική διαδικασία. Επισημαίνεται ότι εφόσον υλοποιηθεί η φημολογούμενη μείωση του αριθμού των διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες και η εφαρμογή ενός επαγγελματικού μοντέλου στη διαιτησία, με κατάρτιση συμβολαίων, η ενέργεια αυτή θα εντείνει περισσότερο τη στασιμότητα και θα προκαλέσει εύλογη απογοήτευση στους διαιτητές που συμμετέχουν στις μικρότερες κατηγορίες, ανακόπτοντας τα όνειρα και τους στόχους τους. Φοβούμαστε ότι θα οδηγηθούμε σε εισαγωγή και μεταγραφές διαιτητών από τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου για να στελεχώσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, οδηγούμενοι με απόλυτη ακρίβεια σε περαιτέρω συρρίκνωση αυτών των πρωταθλημάτων.
Ως ενδεικτικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, προτείνονται τα εξής:
Α. Οι ξένοι διοικούντες της διαιτησίας, αφού προσαρμοστούν στις ανάγκες, στη φιλοσοφία και την κουλτούρα της χώρας μας, θα πρέπει να ασχοληθούν αποκλειστικά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και οι αμοιβές των διαιτητών να καλύπτονται, μόνο και αποκλειστικά από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με χρονοδιάγραμμα τέτοιο ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η κηδεμονία, που περιορίζει την παρουσία Ελλήνων διαιτητών στα γήπεδα.
Β. Η ευθύνη της διαχείρισης αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας να ανατεθεί αποκλειστικά σε Έλληνες, μέλη της ΚΕΔ, με κατάθεση οργανογράμματος και σχεδίου προοπτικής για την παραγωγή διαιτητών, με αντικειμενική και ορθολογική διαχείριση.
Γ. Να συμπεριληφθεί και να προβλεφθεί στον Κανονισμό Διαιτησίας η άνοδος, από τη Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία στην αμέσως ανώτερη Επαγγελματική Κατηγορία (Super League 2) τουλάχιστον 10 διαιτητών και 15 βοηθών διαιτητή, προερχόμενων από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, αναλογικά. Η προαγωγή των διαιτητών και των βοηθών να πραγματοποιείται ανά διετία ή τριετία, με διαφάνεια και αξιολογικά κριτήρια και βαθμολόγηση της αγωνιστικής τους συμπεριφοράς
Δ. Η επανέναρξη της Ακαδημίας των διαιτητών, η οποία είχε πραγματοποιηθεί κατά τη θητεία της προηγούμενης σύνθεσης της ΚΕΔ, υιοθετώντας ανάλογη πρότασή μας, και η οποία, το τελευταίο διάστημα, έχει αδρανήσει. Τα κριτήρια ένταξης στην Ακαδημία δεν πρέπει να είναι μόνο αγωνιστικά, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τεστ πνευματικής ευστροφίας, ψυχολογίας και αντίδρασης στη διαχείριση κρίσεων.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση των ως άνω, θα συμβάλει ενεργά στην προσέλκυση νέων διαιτητών και θα δώσει έναυσμα και προοπτική στα όνειρα και στους στόχους τους. Μεγαλύτερη δε πρόκληση, για όλους όσους αγαπάμε το ποδόσφαιρο, είναι η επίτευξη της αλλαγή της νοοτροπίας όλων των εμπλεκομένων, απέναντι στους «άρχοντες του αγώνα» και η εξαφάνιση της τοξικότητας, που διέπει, περισσότερο, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα αλλά, δυστυχώς, έχει διεισδύσει και στους κόλπους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Αν η αλλαγή της νοοτροπίας δεν δύναται να επιτευχθεί με τη λογική, θα πρέπει να επιβληθεί με αυστηρούς κανονισμούς και απόλυτη εφαρμογή τους.
Ολοκληρώνοντας θέτουμε υπόψη σας ότι οι ξένοι διαιτητές δεν υπερέχουν έναντι των Ελλήνων, σε γνώση ή φυσική κατάσταση, απλά λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην αμφισβήτηση και στην τοξικότητα του περιβάλλοντος του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, ένας ακόμη λόγος, για να ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας».