ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Η ανάλυση του ρόστερ για τη νέα σεζόν
Την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται κοντά στον Σάντσο και η Μάντσεστερ Σίτι παλεύει για τον Κέιν, στην Λίβερπουλ κυριαρχεί η… γκρίνια. Πού χρειάζονται ενίσχυση οι “κόκκινοι”, ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν;
Το πρώτο βήμα για να έχεις μια επιτυχημένη σεζόν είναι να διαβάσεις σωστά αυτή που προηγήθηκε. Να αναλύσεις σωστά τα δεδομένα και να εντοπίσεις τις ανάγκες σου. Η Λίβερπουλ προέρχεται από μια κακή σεζόν που σώθηκε στο φινάλε με την είσοδο στην τετράδα. Είναι όμως ενδεικτική για τις δυνατότητες του ρόστερ; Πιθανώς ο Γιούργκεν Κλοπ να πιστεύει πως όχι. Τα τελευταία χρόνια οι “κόκκινοι” έκαναν επιστήμη το psysical game και χάρη σε αυτό έφτασαν σε μεγάλες επιτυχίες και τίτλους. Οπότε, μια ανάλυση της διοίκησης και του τεχνικού σταφ θα μπορούσε να είναι αυτή: Φέτος το καλοκαίρι θα είναι “κανονικό”, οι παίκτες θα ξεκουραστούν, θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και θα επιστρέψουμε εκεί που είχαμε μείνει το 2019.
Ακόμα και έτσι να είναι, όμως, κάθε σχέδιο χρειάζεται εξέλιξη, γιατί οι αντίπαλοι το διαβάζουν και κάποια στιγμή βρίσκουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Καθόλου τυχαία, οι φίλοι της Λίβερπουλ ζητούν ενίσχυση. Νέους παίκτες, νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας τους. Η συζήτηση εξελίσσεται σε γκρίνια, όταν μπαίνει η σύγκριση με την μεταγραφική πολιτική των αντιπάλων τους. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται μια ανάσα από τον Σάντσο, ενώ θα πάει για τουλάχιστον μια ακόμα αναλόγου επιπέδου μεταγραφή. Η Μάντσεστερ Σίτι δίνει τα πάντα για να κάνει δικό της τον Χάρι Κέιν. Η Τσέλσι βρίσκεται στο κυνήγι του Χάαλαντ. Με αυτούς αναμένεται να παλέψει η Λίβερπουλ για τον τίτλο και ποιος μπορεί να αρνηθεί πως με τέτοιου επιπέδου προσθήκες δεν θα είναι όλοι καλύτεροι από πέρσι.
Κάπου εδώ όμως μπαίνει ένα μεγάλο “αλλά”. Ποτέ η Λίβερπουλ δεν ξόδευε αλόγιστα χρήματα. Δεν είναι στη φύση, στη φιλοσοφία του κλαμπ το “παίρνουμε τους καλύτερους”. Αντίθετα το πνεύμα πάντα ήταν το “παίρνουμε αυτούς που ταιριάζουν στο ποδόσφαιρο μας, τους ανεβάζουμε την τιμή και τους πουλάμε”. Εξαίρεση αποτελούν οι προσθήκες των Άλισον και Φαν Ντάικ που είναι οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία της Λίβερπουλ. Εξαίρεση, ωστόσο, μόνο ως προς τα χρήματα, γιατί ούτε ο Φαν Ντάικ της Σαουθάμπτον, αλλά ούτε και ο Άλισον της Ρόμα δεν ήταν το 2018 οι καλύτεροι στη θέση τους, για την ακρίβεια είναι ζήτημα αν θα τους έβαζαν πολλοί τότε στο τοπ10 της θέσης τους παγκοσμίως. Σήμερα όμως αναμφίβολα είναι.
Πάμε να δούμε, όμως, πιο αναλυτικά το ρόστερ της Λίβερπουλ την επόμενη σεζόν, με την σημαντική υποσημείωση πως πάντα στις μεταγραφές μπορεί να συμβούν τα πάντα.
Ξεκινώντας από τους τερματοφύλακες, η τριάδα δεν θα αλλάξει. Ο Άλισον βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης (εκπνέει το 2024), ενώ έχουν ήδη υπογράψει νέα συμβόλαια ο Άντριαν και ο Κέλεχερ. Μάλιστα, ο νεαρός Ιρλανδός προορίζεται για δεύτερος στην ιεραρχία.
Στην άμυνα, υπάρχει η σημαντική προσθήκη του Ιμπραχίμα Κονατέ από τη Λειψία και η λήξη του δαδεισμού του Κάμπακ από την Σάλκε. Φαν Ντάικ (ετοιμάζεται να ανανεώσει) και Γκόμεζ έρχονται από πολύ μεγάλο διάστημα απουσίας και αποτελεί ερωτηματικό σε τι κατάσταση θα βρίσκονται. Αν είναι στο επίπεδο που τους έχουμε συνηθίσει συνθέτουν (μαζί με Κονατέ) μια τετράδα κεντρικών αμυντικών πολύ υψηλού επιπέδου. Για την θέση υπάρχουν επίσης ο Ματίπ, ο Φιλιπς και ο Γουίλιαμς. Τουλάχιστον ένας από αυτούς θα αποχωρήσει με τον Φίλιπς να έχει για την ώρα περισσότερους “θαυμαστές”. Αριστερά στην άμυνα υπάρχει πάντα ο Ρόμπερτσον και ο Τσιμίκας ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα μείνει στο ρόστερ και, αν αποφύγει τους τραυματισμούς, θα πάρει και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Δεξιά, φυσικά, υπάρχει ο Άρνολντ, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η “ρεζέρβα” του, καθώς ο Νέκο Γουίλιαμς απασχολεί αρκετές ομάδες.
Πάμε στα δύσκολα. Αυτή τη στιγμή ο Κλοπ έχει για την τριάδα του “άξονα” 8 επιλογές. Ο Τιάγκο, ο Χέντερσον, ο Κειτά, ο Φαμπίνιο, ο Μίλνερ, ο Σακίρι, ο Τσάμπερλειν και ο Τζόουνς. Αριθμητικά βγαίνει αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Ο Μίλνερ είναι 35 και μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Χέντερσον και Τσάμπερλειν ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τραυματισμούς την περσινή σεζόν. Ο Κειτά δεν πλησιάζει καν τον παίκτη που είδαμε στη Λειψία. Ακόμα και ο Τιάγκο με την τεράστια ποιότητα, έδειξε να έχει προβλήματα προσαρμογής. Μένει ο αξιόπιστος Φαμπίνιο, ο “τίμιος” και με προοπτικές Κέρτις Τζόουνς και ο Σακίρι ο οποίος είναι προς πώληση, με τη Λάτσιο να έχει δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Υπάρχει και ο Γκρούιτς που έκανε καλή σεζόν ως δανεικός στην Πόρτο, αλλά δεν υπολογίζεται από τον Κλοπ και ίσως φέρει ένα καλό “πακέτο” στα ταμεία. Κυρίως, όμως δεν υπάρχει ο πολύτιμος Βαινάλντουμ, που συνεχίζει στην Παρί Σεν Ζερμέν και έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στη μεσαία γραμμή που μοιάζει δύσκολο να καλυφθεί εκ των έσω, τουλάχιστον με αυτόν τον σχηματισμό που μας έχει συνηθίσει ο Κλοπ. Έχουν γραφτεί δεκάδες ονόματα για τον αντικαταστάτη του Ολλανδού, αλλά τίποτα δεν φαίνεται προχωρημένο κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για την… γκρίνια που λέγαμε πριν.
Και αφού λέμε για γκρίνια πάμε στην επιθετική τριπλέτα, εκεί όπου 9 στους 10 φίλους της Λίβερπουλ ζητούν την απόκτηση επιθετικού, αλλά όπως και για τον αντι-Βαινάλντουμ, η διοίκηση τηρεί σιγή ιχθύος. Για την επιθετική τριάδα, ο Κλοπ έχει στο ρόστερ τους Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο, Ζότα, Μιναμίνο, Οριγκί, Χάρι Γουίλσον και Χάρβεϊ Έλιοτ. Οι Μιναμίνο, Οριγκί και Χάρι Γουίλσον αναμένεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποχωρήσουν, οπότε μένουν πέντε για τρεις θέσεις. Δεν βγαίνει ούτε αριθμητικά με τις απαιτήσεις που έχει η σεζόν της Λίβερπουλ. Πιθανότατα δε βγαίνει και αγωνιστικά. Μπορεί οι… γνωστοί τρεις μπροστά να ήταν εκ των βασικών λόγων για τους τίτλους των τελευταίων ετών, αλλά τόσο ο Φιρμίνο όσο και ο Μανέ (σε μικρότερο βαθμό) έδειξαν πέρσι ανησυχητικά σημάδια. Ο Ζότα έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει, ενώ άπαντες περιμένουν να δουν τι μπορεί να κάνει ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της Λιβερπουλ που έπαιξε ποτέ στο Άνφιλντ. Ο Χάρβεϊ Έλιοτ έρχεται από μια καταπληκτική σεζόν με την Μπλάκμπερν στην Τσάμπιονσιπ (7 γκολ, 11 ασίστ) και ο Κλοπ δείχνει να τον υπολογίζει στο ροτέισον. Ωστόσο, στο ρόστερ δεν υπάρχει ο επιθετικός που θα γεμίσει την αντίπαλη περιοχή και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη πληγή των “κόκκινων”. Τα τελευταία ονόματα που γράφτηκαν είναι του Κομάν (εξτρέμ της Μπάγερν) και του Μάλεν (επιθετικός της PSV) και σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύσεις.
Με δεδομένη τη μυστικοπάθεια με την οποία κινείται πάντα στις μεταγραφές της Λίβερπουλ, πρόκειται αναμφίβολα για ένα αινιγματικό αλλά και εξόχως σημαντικό καλοκαίρι για τους “κόκκινους”. Από τις αποφάσεις των επόμενων ημερών, εβδομάδων θα κριθούν πολλά. Η Premier League ξεκινάει σε 46 μέρες και η αγωνία χτυπάει… κόκκινο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται