«Προτάσει του κ. Νεγρεπόντη αποφασίζεται να προκηρυχθή αγών Ποδοσφαιρίσεως»

Ποιος ήταν ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, ο οποίος σαν σήμερα εισηγήθηκε τη διοργάνωση «πρωταθλήματος αγώνων ποδοσφαίρου».

Ήταν στις 12 ιανουαρίου 1899 όταν ο σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγήθηκε τη διοργάνωση «πρωταθλήματος αγώνων ποδοσφαίρου».

Σύμφωνα με το sansimera, το κείμενο των πρακτικών, που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Σπυρίδωνος Λάμπρου, πρώτου προέδρου του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα πρωθυπουργού, έχει επί λέξει ως εξής:

«Προτάσει του κ. Νεγρεπόντη αποφασίζεται να προκηρυχθή αγών Ποδοσφαιρίσεως (foot-ball) και ανατίθεται εις την αυτήν επιτροπήν η σύνταξις της προκηρύξεως και των όρων της τελέσεως του αγώνος».

Ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης γεννήθηκε στη Μασσαλία και ήταν γιος του Μενελάου Νεγρεπόντη και της Ελένης Βαλλιάνου. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από παλιά οικογένεια της Χίου ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν εγγονός του ευεργέτη Ανδρέα Βαλλιάνου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λειψία. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 1913), στους οποίους διοργάνωσε τη στρατιωτική υπηρεσία αυτοκινήτων. Το 1914 διορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Το 1941 διετέλεσε για λίγους μήνες διοικών σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Νεγρεπόντης του αθλητισμού

Ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, μέλος του Εθνικού Γ.Σ. από το 1903,μέλος της διοργανωτικής επιτροπής των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1906, πρόεδρος της ελλανοδίκου επιτροπής των Παναιγύπτιων – Πανελλήνιων Αγώνων του 1910, μέλος της ελλανοδίκου επιτροπής και αλητάρχης του Πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου ανδρών του 1907, μέλος του δ.σ. του Ιππικού Ομίλου και της Φιλίππου Κοινωνίας καθώς και μέλος (1899 – 1905) και αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΣΕΓΑΣ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (1918 – 1920) συνέβαλε καθοριστικά στην σύνταξη νομοθετημάτων σχετικά με τον ελληνικό αθλητισμό. Επίσης ασχολήθηκε ενεργά με την ποδηλασία και υπήρξε πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών εκδίδοντας μάλιστα περιοδικό υπό τον τίτλο Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρηση της Ανατολής.

Επίσης είχε συμμετάσχει σε διεθνής αγώνες αντισφαίρισης τον Φεβρουάριο του 1899 όπου στο διπλό αντρών με συμπαίκτη τον Νικόλαο Πασπάτη είχαν δύο ήττες.

Ο Νεγρεπόντης της πολιτικής

Το 1904 διορίστηκε νομάρχης Κεφαλληνίας. Το 1910 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής και συνέχισε να επανεκλέγεται μέχρι και το 1920. Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού υποστήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο συμμετέχοντας μάλιστα ως υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης. Το ίδιο υπουργείο ανέλαβε και στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1917 – 1920).

Απεβίωσε το 1951. Ήταν παντρεμένος με την Maria Luders και είχε αποκτήσει μια κόρη την Ελένη Νεγρεπόντη, γνωστή και ως Άλκης Θρύλος.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο άλτης του τριπλούν Adhemar Ferreira da Silva, ο μοναδικός Βραζιλιάνος αθλητής που στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης σε δυο συνεχόμενες Ολυμπιάδες, το 1952 στο Ελσίνκι με άλμα 16.22μ (παγκόσμιο ρεκόρ) και το 1956 στη Μελβούρνη.

Το ρεκόρ του Denis Savard

1986: Ο Denis Savard των Black Hawks ισοφαρίζει το ρεκόρ του πιο γρήγορου γκολ στο NHL του είχε ο Claude Provost του Montreal από το 1957 στο 4ο δευτερόλεπτο.

1977: Ξεσπούν διαδηλώσεις στο Ισραήλ εναντίον της Γαλλίας για την απελευθέρωση του Aboud Daoud, υπεύθυνου, όπως πιστεύεται, για το μακελειό στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972.

Φεύγει ο Νεστορίδης

1966: Το ΔΣ της ΑΕΚ κάνει δεκτό το αίτημα του 36χρονου άσσου Κώστα Νεστορίδη, που έχοντας έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της ομάδας Κλεάνθη Μαρόπουλο εξαιτίας του παραγκωνισμού του, ζητάει να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού. Ο Νεστορίδης, που με την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε 250 αγώνες και σημείωσε 224 γκολ, θα επιστρέψει από την Μελβούρνη ένα χρόνο μετά και θα αγωνιστεί με τον Βύζαντα Μεγάρων.

1966: Ο Red Auerbach κερδίζει τον 1000ο του αγώνα ως προπονητής των Boston Celtics.

1960: Ο Dolph Schayes των Syracuse Nationals γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής που ξεπερνάει τους 15.000 πόντους στην καριέρα του.

1957: Η εταιρεία Wham-O παράγει το πρώτο φρίσμπι.

1957: Η Carol Mandel των Chicago γίνεται ο πρώτη γυναίκα που κάνει την καλύτερη επίδοση στο skeet shooting ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες με 3 παγκόσμια ρεκόρ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News