ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ: Οι τέσσερις επιλογές που τον πρόδωσαν

Οι δυο κινήσεις που δεν έγιναν σε δυο μεταγραφικές περιόδους, οι δυο εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και η κάνουλα του Ιβάν Σαββίδη

Οι δυο κινήσεις που δεν έγιναν σε δυο μεταγραφικές περιόδους, οι δυο εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και η κάνουλα του Ιβάν Σαββίδη

Χρονικά, η ολοκλήρωση της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ήρθε ένα 24ωρο πριν το πέσιμο της αυλαίας της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει ένα διπλό ταμείο από τη στιγμή που δεν φαίνεται κάποια μεταγραφική κίνηση στον ορίζοντα για τον «Δικέφαλο του Βορρά» μέχρι το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου. Το αγωνιστικό και το μεταγραφικό ταμείο είναι δεμένα μεταξύ τους, με κοινούς παρονομαστές τους Ραζβάν Λουτσέσκου και Ιβάν Σαββίδη. Για τους «ασπρόμαυρους» υπήρχαν δυο συγκεκριμένα κενά που δεν καλύφθηκαν ούτε το καλοκαίρι αλλά ούτε και τον Ιανουάριο, ενώ σε δυο θέσεις, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έπεσε έξω στις εκτιμήσεις που έκανε.

Η πίστη στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη

Κεφάλαιο1: Τερματοφύλακας. Ειπώθηκαν πολλά, γράφτηκαν ακόμα περισσότερα. Το φινάλε της σεζόν 2020-21 βρήκε τον ΠΑΟΚ με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη να είναι κάτω από τα δοκάρια και να έχει βάλει την σφραγίδα του τόσο στον τελικό του κυπέλλου και την κατάκτηση ενός ακόμα τροπαίου, όσο και της δεύτερης θέσης. Όλα αυτά τον Μάιο, καθώς δυο μήνες νωρίτερα, ο Έλληνας κίπερ είχε πλακωθεί στις εξέδρες της Τούμπας με φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά», ήταν έτοιμος να ζητήσει τη λύση του συμβολαίου του, ενώ η συνολική του αγωνιστική παρουσία ήταν μακριά από τα υψηλά στάνταρ που εκείνος είχε θέσει τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς δεν είχε καταφέρει να δείξει πως μπορεί να γίνει εκείνος το Νο1. Η απόφαση για απόκτηση τερματοφύλακα ήταν ειλημμένη, σε προχωρημένο βαθμό, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να βάζει φρένο και να ψηφίζει Πασχαλάκη δαγκωτό. Οκτώ μήνες μετά, ο ΠΑΟΚ ξέρει πως θα πρέπει να αποκτήσει τερματοφύλακα το καλοκαίρι. Ο Πασχαλάκης είχε μερικές βραδιές στις οποίες έδειξε τις ικανότητες του, αλλά συνολικά δεν είχε σταθερότητα. Ο Ζίβκοβιτς από την πλευρά του είχε δυο αναμετρήσεις (με Γιάννινα και ΑΕΛ) στις οποίες τα ισάριθμα λάθη κόστισαν και τον τελείωσαν στην συνείδηση πολλών.

Ο Λουκας Τέιλορ που δεν…

Κεφάλαιο 2: Δεξί μπακ. Εδώ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Μόνο ένα. Στον πρώτο γύρο, ο ΠΑΟΚ πήγε στο «Καραϊσκάκης» να παίξει με τον Ολυμπιακό έχοντας στην αποστολή, στα δεξιά, τους Ροντρίγκο Σοάρες και Λούκας Τέιλορ. Στον δεύτερο γύρο, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακο έχοντας στην αποστολή, στα δεξιά, τους Λευτέρη Λύρατζη και Ζόαν Σάστρε. Ο Σοάρες αποδείχθηκε πως είχε χαμηλό ταβάνι και το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Λούκας Τέιλορ, που αποδείχθηκε «λίγος» για βασικός. Ο Λευτέρης ήρθε στο προσκήνιο μετά τις τρεις διαδοχικές ήττες στο πρωτάθλημα με Ατρόμητο, Άρη και Ιωνικό. Όταν το ποτήρι ξεχείλισε. Αυτός και ο Τσιγγάρας. Το αν θα αποδειχθούν παίκτες για έναν ΠΑΟΚ που θα κάνει πρωταθλητισμό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί του χρόνου. Φέτος, για ένα ΠΑΟΚ που εκτροχιάστηκε, αμφότεροι πήραν την ευκαιρία που τους έδωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου και του λένε «κόουτς, εδώ ήμασταν τόσο καιρό». Ο Λουτσέσκου δημόσια τους ζήτησε συγνώμη που δεν τους «έβλεπε». Και μπράβο του.

Κεφάλαιο 3: Επιτελικός μέσος. Όλη η αλήθεια και όλο το πρόβλημα βρίσκεται στην πρώτη ατάκα του Ραζβάν Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου μετά την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. «Για τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ όλοι λέγατε πως είναι τελειωμένος και τώρα λέτε πως ήταν ο καλύτερος παίκτης…». Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα Ραζβάν. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ότι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να συμπεριφερθεί στον Μπίσεσβαρ ακραία. Και αυτό συνέβη διότι αφενός δεν βγήκε το ρίσκο με τον Καγκάβα, αφετέρου οι παλινωδίες για την απόκτηση δεκαριού κατέληξαν στο υβρίδιο Μιτρίτσα, που είναι 10άρι, και είναι και εξτρέμ, με ένα τεράστιο «αλλά»…

Τον «κρέμασε» ο Μιτρίτσα

Κεφάλαιο 4: Εξτρέμ. Ο,τι υπολογισμούς και αν έκανε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, πήγε… κουβά. Τον Μπίσεσβαρ, που τον υπολόγιζε και για εκείνη τη θέση, τον έστυψε στο «10», κρεμάστηκε επάνω του και ο Σουριναμέζος κλάταρε. Τον Ελ Καντουρί που τον ήθελε και ζήτησε την παραμονή του, τον έχει δει περισσότερο ο γιατρός από ότι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, με τον Λουτσέσκου μάλιστα να λέει το αμίμητο «τον ξέραμε τον Ομάρ, αυτός είναι…». Το καλοκαίρι, όταν ο ΠΑΟΚ έψαχνε για εξτρέμ και δεκάρι κατέληξε στον Μιτρίτσα, μια μεταγραφή την οποία ο Λουτσέσκου «χρεώθηκε» και την στήριξη μέχρι τελικής πτώσης. Ο Μιτρίτσα έχει πάρει ένα σωρό ευκαιρίες και το μόνο που είχε ήταν αναλαμπές.

Έξτρα κεφάλαιο: Ιβάν Σαββίδης. Ψυχρά οικονομικά αν το δει κανείς, με μια ματιά στο transfermarkt, θα διαπιστώσει πως ο ΠΑΟΚ από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι σήμερα έχει βάλει στα ταμεία του 34.000.000 Ευρώ και από αυτά έχουν βγει 9.700.000 Ευρώ. Άρα, έκλεισε η κάνουλα, ο Ιβάν είπε να μαζέψει χρήμα και δεν τον ενδιαφέρει η ομάδα. Βγήκε το συμπέρασμα, τι να συζητήσουμε; Δύσκολα θα πειστεί κάποιος για το αντίθετο. Ας μπουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Ο ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να πάει σε (συ)μάζεμα των οικονομικών του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχε μπελάδες με το (περιβόητο) FFP, που ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως καραμέλα ή άλλοθι των μεταγραφικών αστοχιών. Είτε ξοδεύεις 30.000.000 Ευρώ σε μεταγραφές είτε 3.000.000 Ευρώ, το θέμα είναι να πιάνουν αυτά τα λεφτά τόπο. Από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά, ο ΠΑΟΚ έχει δώσει 13.000.000 Ευρώ για τους Τσόλακ, Μουργκ, Εσίτι, Αουγκούστο και Στοχ. Τι έχει πάρει από αυτούς; Κάτι… ψιλά άρχισε να παίρνει – σε αγωνιστικό επίπεδο – φέτος από τον Αουγκούστο. Και κάπως έτσι ο Ιβάν κατέληξε να φυσάει γιαούρτια και να ψάχνει και να ψάχνεται, μέχρι να καταλήξει στον Ζοσέ Μπότο, ο οποίος θα κληθεί να γίνει ο στυλοβάτης της νέας μεταγραφικής πολιτικής του ΠΑΟΚ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News